Eğitim

Çıplak ve Ölü – Norman Mailer Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çıplak ve Ölü – Norman Mailer Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çıplak ve Ölü kimin eseri? Çıplak ve Ölü kitabının yazarı kimdir? Çıplak ve Ölü konusu ve anafikri nedir? Çıplak ve Ölü kitabı ne konu alıyor? Çıplak ve Ölü PDF indirme linki var mı? Çıplak ve Ölü kitabının yazarı Norman Mailer kimdir? İşte Çıplak ve Ölü kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Norman Mailer

Çevirmen: Rasih Güran

Orijinal Adı: The Naked and the Dead

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9789750700545

Sayfa Sayısı: 748


Çıplak ve Ölü Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Çıplak ve Ölü”, meşhur Amerikalı romancı “Norman Mailer”in yirmi beş yaşlarındayken yazdığı ve onu aniden dünyanın en büyük romancıları arasına katan muhteşem bir roman. Amerika’da yazılan en iyi harp romanı olarak nitelenirken, “Norman Mailer”ın da yazdığı romanlar içinde en büyüğü sayılmıştır. Yazar, bu romanında, son aşama gerçekçi bir üslupla ve etkisi altına alan bir kurgu ustalığıyla, Pasifik çıkartması esnasında Amerikan askerlerinin çekmiş olduğu büyük acıları ve korkuları dile getirir. Japonlar’ca ele geçirilen Anopopei adasına düzenlenen büyük hücum, romanın ana mevzusudur. Ama savaşın boşunalığı, pek azca romanda bu kadar ustaca anlatılmıştır. Şundan dolayı büyük saldırıyla ele geçirilecek olan adanın aslen hiçbir stratejik önemi yoktur. Ama yaşanmış olan muhteşem acılar ve çekilen korkular, bu savaşın boşuna bir toplu intihar olduğu gerçeğini apaçık gözler önüne serer. Bu toplu intihara başkaldıran askerler, insanoğlunun yüreğine su serpen bir iyimserliğin sözcüsüdürler…

 


Çıplak ve Ölü Alıntıları – Sözleri

  • Ulan canına yandığım. Bu kadar içki içtim de gene şimdi tadını unuttum. Şimdi önümde bir şişe olsa derhal aklıma gelecek.”
    Dağıtacağı kağıdı elinde bir an tutarak düşündü; sonrasında güldü,
    “Sevişmek de bunun şeklinde. İnsan şu şekilde istediği şeklinde rahatça seviştiği vakit sevişmemek iyi mi bir şey, unutuyor. Sonra sevişmediğini zamanlar da bir kedi yavrusunu bile sevmeyi bilmiyor.
  • .
    Tolstoy bizlere şefkatin kıymetli bulunduğunu öğretir ve sadece şefkat şiddetli olduğunda, şu demek oluyor ki bir karakter hakkında iyi ve fena olan her şeyi algılayabildiğimizde, sadece gene de insan olarak toplamımızın bulunduğunu hissedebildiğimizde hayatımızı zenginleştirir.
    Muhtemelen korkunçtan birazcık daha iyi.
    Her halükarda, iyi ya da fena, bizlere yaşamın ruh için bir gladyatör arenası bulunduğunu hatırlatır ve böylece dayananlar tarafınca güçlenebiliriz ve dayanmayanlar için huşu ve acıma duyabiliriz.
  • Bir insanoğlunun yurdunu sevmesi hoş bir şeydir normal olarak. Dahası, bu duygu savaşın başlangıcında oldukca mühim moral bir etkendir. Ama savaşma heyecanlarına asla güvenilmez, harp uzadıkça bu duyguların kıymeti de azalır. İki senelik bir savaştan sonrasında iyi bir ordunun yalnız iki şey düşünmesi gerekir :Üstün bir maddi güç ve düşük bir yaşam standardı.
  • Orduda yalnız iki numara kıyafet vardır derler :Ya oldukca büyük, ya oldukca minik.
  • .
    Yirminci yüzyıl insanının organik görevi kaygıdır.
  • Talih aslına bakarsan bu şekilde hıyarların yüzüne gülerdi daima
  • İstediğin bir şeyin üzerine gitme, kaçar.
  • Bir soytarının mevcud cemiyet düzeninden bir şeyler koparabilmesi için milyonlarca insanoğlunun ölmesi fena bir şey.
  • Ne olursa olsun her şeyin bir çaresi bulunur. Ne olursa olsun, daima küçük bir iş bulunur, ya da ölmeyecek kadar bir şey yenir, ya da gidilecek bir şehir bulunur.
  • NEDEN , NEDEN BU ?


Çıplak ve Ölü İncelemesi – Kişisel Yorumlar

2. Dünya Savaşı’nı ve savaşın anlamsızlığını özetleyen en iyi kitaplardan biri olarak literatüre geçen kitabımıza 1000kitap’da daha ilkin araştırma yapılmamış olması beni şaşırttı açıkçası.
Kitabımız kalınca olsa bile okuma kolaylığı, net ifadeleri ile bizi yormadan okumamızı sağlıyor.
Kitapta birçok karakterimiz var. Bazen isimlerdeki harf benzerliklerinden dolayı kişileri karıştırsakta yinede karakterlerin yaşam hikayelerinin verildiği kısımlar ile daha ilkin ne iş yaptıklarını ve kişilik özelliklerini bizlere okutturuyor. Kitap bir taraftan bir sorgulama içindeyken bir taraftan da Miller’ın gözlemci kabiliyeti ile tam bir askeriyenin ve savaşın içinde buluyoruz kitabı. Büyük Amerika’nın Japonya’nın bir adasını kuşatması anlatılan kitapta yüceltilmiş Amerikan askeri görülmüyor. Hepsi kusurlu ve daima hatalı oldukları mevzular var. Hepsi savaşı sorguladıkları, saçma buldukları halde hepsi de savaşın içerisindeler. Hem kendilerine karşı verdikleri harp hem de organik koşullara verilen savaşı görüyoruz.
Kitap hakkaten de okunması ihtiyaç duyulan kitaplardan birisiydi. Ancak kitabı okurken her dakika sorgulamalar için de kalabilirsiniz. Eğer okuyacak olursanız şimdiden iyi okumalar dilerim. Kitabı okuduktan sonrasında Full Metal Jacket’i seyredebilirsiniz. (Almira Teber)

#okudumbitti
#çıplakveölü
#normanmailer
#Japonlar tarafınca ele geçirilen Anopopei adasına hücum düzenleyen Amerikalı 13 askerin yaşadıklarını özetleyen harp romandır.
*Kitaptan bazı alıntılar;
*Bir millet, elindeki insan ve araç-gereç sayısı oranında dövüşür.Bir askerin sivillikteki yaşam standardı ne kadar düşük olursa o askerin askerlikteki davranışı o denli iyi olur.
*Bir ordu, üstten korkmuş olduğu, astını hor görmüş olduğu sürece iyi işler.
*Bir soytarının mevcud cemiyet düzeninden bir şeyler koparabilmesi için milyonlarca insanoğlunun ölmesi fena bir şey.
*İşleri düzeltmek için harbe girmek, belsoğukluğundan kurtulmak için geneleve gitmeye benzer.
*Bir sürü film görmüşüzdür. Elinde tabanca olduğu vakit silahsız bir adamı öldürürsen fena bir mahluk, alçak bir insan olursun. Oldukca komik bir fikir bu. Biliyor musun, senin elinde tabanca olması, ötekinin olmaması bir tesadüf değildir. Bu durum tüm başardığın şeylerin bir sonucudur, şu demek oluyor ki şu anlamına gelir ki, aklını başına toplamış olaydın, gözünü açsaydın, silaha tam ihtiyacın olduğunda senin de elinde bir tabanca olurdu.
*Ceza suçla orantılı olsaydı, iktidar yumuşardı.İyi bir korku ve itaat yaratmanın tek yolu oldukca kuvvetli ve orantısız iktidardır.
*Kapitalist bir devlette ahlâkı temsil edenler aynı ahlâkı başka amaçlar için kullanırlar.
*Orduda yalnız iki numara kıyafet vardır derler :Ya oldukca büyük, ya oldukca minik. (SEVDA SAYILAR)


Çıplak ve Ölü PDF indirme linki var mı?


Norman Mailer – Çıplak ve Ölü kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Çıplak ve Ölü PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Norman Mailer Kimdir?

Norman Mailer (31 Ocak 1923, New Jersey – 10 Kasım 2007, New York) ABD’li gazeteci, romancı, oyun yazarı, film yönetmeni, senarist.

Brooklyn’de büyüyen yazar, Harvard Üniversitesi’ne girdi. II. Dünya Savaşı sonrası eğitimine Sorbonne’de devam eden Mailer, Fransa’nın en prestijli ödüllerinden önde gelen Legion d’Honneur ( Lejyon Denör) ödülü sahibidir. Bu ödül , Fransa Cumhurbaşkanı Jack Chirac adına, Fransa’nın ABD büyük elçisi tarafınca yazara sunulmuştur. Pasifikte savaşan 13 askerin öyküsünü anlattığı romanı Çıplak Ve Ölü(ordudaki deneyimlerine dayanarak yazmıştır), dünya genelinde büyük başarı kazanmıştır. Norman Mailer, Pulitzer Ödülü sahibidir.

Tüm eserleri

Barbarlık Kıyısında – (Troçki Cinayeti) {Bu Kitap, Tel Yayınları tarafınca, 1974 senesinde Seçkin Cılızoğlu çevirisyle, Körler Körlere Yol Gösteriyor adıyla yayınlanmıştır.)

Çıplak Ve Ölü

Amerikan Rüyası

Celladın Şarkısı


Norman Mailer Kitapları – Eserleri

  • Amerikan Rüyası
  • Çıplak ve Ölü
  • Celladın Şarkısı
  • Marilyn
  • Geyikli Park
  • Dövüş
  • Körler Körlere Yol Gösteriyor
  • Sert Erkekler Dans Etmez
  • Barbarlık Kıyısında
  • Bir de Beni Dinleyin
  • Barbary Shore (Barbarlık Kıyısı)


Norman Mailer Alıntıları – Sözleri

  • İnsanların sakladıkları bıçakları göremezsiniz. (Marilyn)
  • İnsanlar yaşarken onların ne kadar mükemmel bulunduğunu iyi mi oluyor da fark edemiyoruz? Nasıl oluyor da bir insanoğlunun iyi mi biri bulunduğunu fark etmek için o insanoğlunun ölmesini bekliyoruz? (Dövüş)
  • Yaş sayısı tabutun çivi sayılarıdır. (Celladın Şarkısı)
  • Acı, susmasını bilmeyen fena bir konuşmacıdır, ona kulak verirseniz. (Celladın Şarkısı)
  • “Bir ülkenin geleceği politikacılarının vaatlerinde değil, evlatlarının oyunlarında, hayallerindedir…” (Geyikli Park)
  • Ailelerin , asla eğer olmazsa mutlu ailelerin , çocuklarına evde , dışarıya gore daha rahat ve içten bir kişilik verme eğilimi olduğu söylenebilir – bu sebeple ev doğal olarak ki dış dünyadan daha korunaklı ve yüreklendiricidir – dolayısıyla her şeye karşın hayata tutunanın psikolojisinde tam tersi geçerlidir. (Marilyn)
  • NEDEN , NEDEN BU ? (Çıplak ve Ölü)
  • “Aslında bir adamın güvenilir olduğu şeyler içinde boşluktan başka hiçbir şey yoktur.” (Amerikan Rüyası)
  • Bürokraside tıkanıklık daima temel kaide olmuştu. Ayrıca her minik makam bir kabileye dönüşebiliyor. Eğer minik bir işim var ise ve asistan tutmak istiyorsam, ihanete mahal vermemek için akrabamı işe alıyorum. Yeni gelenlerin benim işimi çalmasını istemiyorum, eğer yeni gelen şahıs ailemden olursa, işimi çalması daha azca ihtimaller içindedir. Öte taraftan, akrabam salağın teki ve ben ona yetki vermiyorum yoksa başımı derde sokar. Her şeyi ben yapana kadar beklemek zorunda. Tam bir engel fabrikası. (Dövüş)
  • Yapraklar, sarı, kahverengi, gri ve kırmızı ve ölü beyazlığında beyaz yapraklar, kupkuru rüzgara hayalet şeklinde dizilerek geçip gittiler; uğultularıyla kuşları ürküttüler.Uzun uzadıya tahmin yürütmek niye? Hata, bilgisizlik ve çekişmeyle dolu bu hayatta gerçek olan bir şey var mı?Yalnızca gerçeğin gölgeleri olan bizlerden başka ? (Celladın Şarkısı)
  • “Nihai kararları oldukca netti, kararını vermek için sonsuza dek düşünürdü fakat verdiği anda tekrar geri dönerek bakmazdı.” (Amerikan Rüyası)
  • Talih aslına bakarsan bu şekilde hıyarların yüzüne gülerdi daima (Çıplak ve Ölü)
  • “Sanırım asla kimseden hiçbir şey istemeyen bir yönüm var ve kim bilir o kabadayıların sevilmiş olduğu şey de buydu.” (Amerikan Rüyası)
  • .
    Sanatçının nihai arzusunu kaybettim, bizlere öteki her şey kaybolduğunda, aşk ve serüven, kişilik gururu ve acıma kaybolduğunda, hala yaratabileceğimiz, bizim için daha gerçek olan dünyanın kaldığını söyleyen arzuyu kaybettim.
    Diğerleri için, olanların, geçip gidenlerin mumyalanmasından daha gerçektir.
    … (Geyikli Park)
  • .
    Acı, asla durmayan, bir tek yeni mevzular kabul eden can sıkan bir sohbetçiydi.
    . (Celladın Şarkısı)
  • En yürekli insanoğlu en büyük korkuları yenmiş olan kişilerdir. (Celladın Şarkısı)
  • Bir soytarının mevcud cemiyet düzeninden bir şeyler koparabilmesi için milyonlarca insanoğlunun ölmesi fena bir şey. (Çıplak ve Ölü)
  • .
    Kişi varlığının her anında daha fazlaya doğru büyüyor ya da daha azına doğru geriliyor. İnsan daima birazcık daha çok yaşıyor ya da birazcık ölüyor.
    … (Bir de Beni Dinleyin)
  • .
    İnsanın büyümesini ya da aynı kalması için daha çok ödemesini gerektiren o denli acımasız ve o denli adil bir yaşam yasası vardı ki…
    … (Geyikli Park)
  • Bir çiçeğe hayatında ilk kez bir çiçek görüyormuş şeklinde bakabilirdi (Marilyn)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş