Eğitim

Korkacak Ne Var! – Oğuz Tan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Korkacak Ne Var! – Oğuz Tan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Korkacak Ne Var! kimin eseri? Korkacak Ne Var! kitabının yazarı kimdir? Korkacak Ne Var! konusu ve anafikri nedir? Korkacak Ne Var! kitabı ne konu alıyor? Korkacak Ne Var! PDF indirme linki var mı? Korkacak Ne Var! kitabının yazarı Oğuz Tan kimdir? İşte Korkacak Ne Var! kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Oğuz Tan

Yazar: Yıldız Burkovik

Yayın Evi: Timaş Yayınları

İSBN: 9799752634342

Sayfa Sayısı: 240


Korkacak Ne Var! Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kitabın ilk basımı “Korkuyorum” adıyla yayımlanmıştır.

Gelecekten korkuyorum, sorumluluktan ve cinsellikten; evlilikten korkuyorum, aldatılmaktan, yaşlanmaktan, insanlardan, korkmaktan, yükseklikten, çirkinlikten ve şişmanlamaktan korkuyorum…

Günümüzde karşımıza çıkabilecek pek fazlaca korku, bunların kaynakları, korkuyla baş etme yolları ve daha pek bir çok Yıldız Burkovik ve Oğuz Tan imzasıyla “KorkuYorum”da…

Korku, insanoğlunun dünyaya ulaştığında ilk tanıştığı duygudur. Hayatta korku duygusunu deneyim etmemek olanaksızdır. Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi’nde vazife icra eden iki uzman, Psk. Yıldız Burkovik ve Dr. Oğuz Tan hayata gelir gelmez tanıştığımız duyguyu şu demek oluyor ki “korku”yu yorumladılar. Timaş Yayınları tarafınca okurla buluşturulan “KorkuYorum”, korkularımızın nedenlerini ve bunlarla başa çıkma yollarını konu alıyor. 

Aslında “korku” çok da fazla “korkulması” gerekmeyen bir duygu. Şu sebeple korku duygusu, insanoğlunun ruhsal savunmalarını harekete geçiriyor. Korku ile meydana getirilen savaşım, hayatta ve ayakta kalma, problem çözme kabiliyetini geliştiriyor. Ancak bazı durumlarda, korku duygusundan beslenen savunmalar aşırı bir hal alıyor ve kişide hastalık derecesinde tepkiler oluşuyor. 

Bir de, gerçekte korku yaratmayacak bir nesneye, aktiviteye yada duruma karşı aşırı korku duyma ve kaçınma davranışında bulunma hali var ki bu tür korkular fobi olarak anılıyor. Fobik kişiler, yaşadıkları korkunun yersiz bulunduğunun bilincinde oldukları halde bunu bir türlü engelleyemiyorlar. 

Psk. Yıldız Burkovik ve Dr. Oğuz Tan, “KorkuYorum”da korkularımızın nedenlerini, biyolojik temellerini, korkuyla başa çıkma yollarını ve çağıl psikiyatri temelli tedavi yöntemlerini ele alıyorlar. Mesleki tecrübelerine kendi hayatlarından alınmış örnekleri de ilave ederek korku anında beynimizde ve bedenimizde oluşan değişimleri, bunların duygusal etkilerini, korkularımızı iyi mi yönetebileceğimizi yer yer mizahi bir üslupla anlatıyorlar. Kitapta verilen olay örnekleri kitabın ergonomik yararını daha da arttırıyor.


Korkacak Ne Var! Alıntıları – Sözleri

  • Ama görülen, yaşanmış olan, öğrenilen her şey, unutulsa bile insanda iz bırakıyordu.
  • Gerçek korku, bizi ne vakit harekete geçmemiz gerektiği mevzusunda uyarır, bu anlamda bir tür uyarandır. Fobiler ise bizleri kısıtlar, engeller ve mantıkdışı tepkiler duymamıza sebep olur. Fobide yaşanmış olan korku hissi iyice aşırılaşır. Korku duygusu zihinde adım atar, yaşanmış olan vakayla beraber duygusal tepki açığa çıkar ve benzer durumlara yönelik yoğun bir endişeye dönüşür. Fobik tepkiler çoğu zaman çocuklukta öğrenilir. Bununla birlikte yaşamın herhangi bir döneminde de görülmeye başlayabilir.
  • Düşünceleri denetlemek mümkündür. Duygular da düşünceler sonucunda oluştuğu için, onlar da denetim edilebilir.
  • Sosyal fobi benzer biçimde bozukluklarda yaşanmış olan kaygıların, kişinin çocukluk yaşantılarına bağlı olarak ortaya çıkan çarpık kendilik algısının etkisiyle oluştuğu düşünülür. Sosyal ortamlardan korkmanın sebebi, kişinin her an hata yapma riskinin olduğuna, toplumdaki öteki insanlardan daha fazlaca hata yaptığına inanmasıdır. Sosyal fobik şahıs, gerçekte fazlaca hata icra eden bir insan değildir. Hatta muhtemelen başkalarından daha azca hata yapıyordur. Böylesi durumlarda, bireysel ve grup müzikle tedavi etkinlikleri, bozulmuş kendilik algısını düzeltmede etkili olur. Bunun için şarkı söyleme ve müzik aleti çalma faaliyetleri en etkili yöntemlerdendir.
  • Freud’un bilime getirmiş olduğu en büyük yenilik şuydu: İnsanın şu andaki ruhsal durumu, yaşamının erken dönemlerinde yaşamış olduğu fakat hatırlamadığı vakalara bağlı olabilirdi. Korkan insan korkmuş olduğu şeyden niçin korktuğunu çoğu zaman bilmez. İşte Freud bu bilinmeyen, hatırlanmayan kökenleri araştırıyordu. Bunun için de rüyaları anlattırıp çözmeye çalışıyor, ve özgür çağrışım benzer biçimde yöntemlere başvuruyor, günlük dünyadaki kolay dil sürçmelerinden, ufak unutkanlıklardan anlam çıkarmaya çalışıyordu. Freud’a nazaran her şeyin anlamı vardı, hayatta hiçbir şey tesadüfi değildi.
  • Doğaçlama tarzındaki müzikal etkinliklerde ortaya konan melodiler ve ritimler, kişinin bilinçdışında saklı kalan duygularının ve düşüncelerinin ifadesi olarak kabul edilir.
  • Korkunun somutlaştırılması, onunla başa çıkma enerjisini artırabilen bir durumdur.
  • “düzgüsel seviyede korku” insanı tehlikelere karşı korumuş olan, zorluklarla başa çıkmasını elde eden, yaşamını sürdürmesini temin eden bir duygudur. “Aşırı korku” ise tam tersine hayata intibakımızı zorlaştıran bir durumdur. Hatta “korku hastalığından mustarip kişilerde, ortada gerçek bir çekince yokken aşırı korku ortaya çıkar.


Korkacak Ne Var! İncelemesi – Kişisel Yorumlar

A dan Z ye korkunun ele alındığı, psikoterapiye dair mevzulara da yer veren dolu bir kitap. Yakında psikolektif dergisinde kitabın yazarı Yıldız Burkovik hoca ile bir röportajımız yayınlanacak. Beklemede kalınca 🙂 (Sena Kübra Çataloğlu)

Kitapta korku nedir, insan niçin korkar, çeşitli korkuların sebepleri ve çözümleri, tedaviye gerek olup olmadığı,tedavilerin uygulanma biçimleri anlatılmış. Çeşitli korkuları olanların faydalanabileceği bir kitap. (Parafin)


Korkacak Ne Var! PDF indirme linki var mı?


Oğuz Tan – Korkacak Ne Var! kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Korkacak Ne Var! PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Oğuz Tan Kimdir?

1969 senesinde İstanbul’da dünyaya geldi. 1994’te İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Kütahya’da pratisyen doktor olarak çalıştı. Psikiyatri ihtisasını Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamladı.

Tıp yayıncılığıyla uğraştı. Çeşitli bilimsel yayınlara imza atmasının yanı sıra fazlaca sayıda tıbbi yazı ve kitabın Türkçe’ye kazandırılmasına çevirmen ve editör olarak katkıda bulunmuş oldu. Halen Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi’nde psikiyatri uzmanı olarak vazife yapıyor. İngilizce biliyor. Bilim zamanı, edebiyat ve Türk müziğine ilgi duyuyor. Evli ve iki çocuk babası.


Oğuz Tan Kitapları – Eserleri

  • Takıntılar
  • Depresyon
  • Korkacak Ne Var!


Oğuz Tan Alıntıları – Sözleri

  • Düşünceleri denetlemek mümkündür. Duygular da düşünceler sonucunda oluştuğu için, onlar da denetim edilebilir. (Korkacak Ne Var!)
  • Kılı kırk yaran, ince eleyip sık dokuyan, el attıkları her işi kusursuz hayata geçirmeye çalışan insanoğlu daha sık depresyona girerler. Şu sebeple bu insanların kafası sürekli meşguldur. (Depresyon)
  • Freud’un bilime getirmiş olduğu en büyük yenilik şuydu: İnsanın şu andaki ruhsal durumu, yaşamının erken dönemlerinde yaşamış olduğu fakat hatırlamadığı vakalara bağlı olabilirdi. Korkan insan korkmuş olduğu şeyden niçin korktuğunu çoğu zaman bilmez. İşte Freud bu bilinmeyen, hatırlanmayan kökenleri araştırıyordu. Bunun için de rüyaları anlattırıp çözmeye çalışıyor, ve özgür çağrışım benzer biçimde yöntemlere başvuruyor, günlük dünyadaki kolay dil sürçmelerinden, ufak unutkanlıklardan anlam çıkarmaya çalışıyordu. Freud’a nazaran her şeyin anlamı vardı, hayatta hiçbir şey tesadüfi değildi. (Korkacak Ne Var!)
  • Gerçek korku, bizi ne vakit harekete geçmemiz gerektiği mevzusunda uyarır, bu anlamda bir tür uyarandır. Fobiler ise bizleri kısıtlar, engeller ve mantıkdışı tepkiler duymamıza sebep olur. Fobide yaşanmış olan korku hissi iyice aşırılaşır. Korku duygusu zihinde adım atar, yaşanmış olan vakayla beraber duygusal tepki açığa çıkar ve benzer durumlara yönelik yoğun bir endişeye dönüşür. Fobik tepkiler çoğu zaman çocuklukta öğrenilir. Bununla birlikte yaşamın herhangi bir döneminde de görülmeye başlayabilir. (Korkacak Ne Var!)
  • Ama her takıntılı, ağaca bakarken ormanı gözden çıkarır. (Takıntılar)
  • Kafa bozuk plak benzer biçimde takılır kalır aynı yerde. (Takıntılar)
  • …Yoksa takıntılı insan da masayı, örtüyü, vazoyu düşünmek değil; yaşamın güzelliklerini yaşamak ister. (Takıntılar)
  • Kendimi devamlı fena duymak… O şekilde alıştım ki buna. Bir şeye üzülmem, durup dururken moralimi bozmam o şekilde kolay ki. (Depresyon)
  • “Kendin yen, güçlü ol,“ gibi öğütlerse, zaten değersizlik duyguları taşıyan hastanın kendisini iyice yetersiz hissetmesine yol açar. (Depresyon)
  • Korkunun somutlaştırılması, onunla başa çıkma gücünü artırabilen bir durumdur. (Korkacak Ne Var!)
  • “normal seviyede korku” insanı tehlikelere karşı korumuş olan, zorluklarla başa çıkmasını elde eden, yaşamını sürdürmesini temin eden bir duygudur. “Aşırı korku” ise tam tersine hayata intibakımızı zorlaştıran bir durumdur. Hatta “korku hastalığından mustarip kişilerde, ortada gerçek bir çekince yokken aşırı korku ortaya çıkar. (Korkacak Ne Var!)
  • İçlerindeki karamsar ses, kendilerini merhametsizce eleştirir. (Depresyon)
  • Hayattan zevk alamama hali, depresyon ağırlaştıkça, hayata katlanamama haline dönüşür, yaşam zevk veren bir şey olmaktan çıkar, bir acı deposu haline gelir. Artık yaşamı sürdürmenin bir saniyesi bile işkencedir. Ve depresyondayken saniyeler geçmek bilmez, çağ benzer biçimde uzar gider. (Depresyon)
  • Depresyonun verdiği ruhi ıstırap o denli büyüktür ki, hasta fiziki acıyı hissetmez bile. (Depresyon)
  • Sağlıklı bir insana doğan güneş, yağan yağmur, güzel bir film, gülünç bir fıkra mutluluk duygusu verir. Ama depresyondaki şahıs bu mutluluk duygusunu, yaşama sevincini pek hissedemez. Hayat ona boş ve anlam ifade etmeyen gelir. (Depresyon)
  • Ama görülen, yaşanmış olan, öğrenilen her şey, unutulsa bile insanda iz bırakıyordu. (Korkacak Ne Var!)
  • Nitekim kendisine zarar vermekten kaygı duyan takıntılıların çekmiş olduğu acı, başkalarına zarar vermekten korkanların duyduğu acı kadar büyük değildir. (Takıntılar)
  • Aynı şeyi düşünüp duran kişinin “zihni geviş getirmektedir.“ (Depresyon)
  • Sosyal fobi benzer biçimde bozukluklarda yaşanmış olan kaygıların, kişinin çocukluk yaşantılarına bağlı olarak ortaya çıkan çarpık kendilik algısının etkisiyle oluştuğu düşünülür. Sosyal ortamlardan korkmanın sebebi, kişinin her an hata yapma riskinin olduğuna, toplumdaki öteki insanlardan daha fazlaca hata yaptığına inanmasıdır. Sosyal fobik şahıs, gerçekte fazlaca hata icra eden bir insan değildir. Hatta muhtemelen başkalarından daha azca hata yapıyordur. Böylesi durumlarda, bireysel ve grup müzikle tedavi etkinlikleri, bozulmuş kendilik algısını düzeltmede etkili olur. Bunun için şarkı söyleme ve müzik aleti çalma faaliyetleri en etkili yöntemlerdendir. (Korkacak Ne Var!)
  • Günümüzde bile okuma yazmayı öğrenip sonrasında unutan insanlara rastlarız. Şu sebeple okuyacak materyal, yazacak bahane bulamamışlardır ömürleri süresince. (Takıntılar)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş