Eğitim

Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar – Emre Dorman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar – Emre Dorman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar kimin eseri? Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar kitabının yazarı kimdir? Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar konusu ve anafikri nedir? Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar kitabı ne konu alıyor? Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar PDF indirme linki var mı? Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar kitabının yazarı Emre Dorman kimdir? İşte Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Emre Dorman

Yayın Evi: İstanbul Yayınevi

İSBN: 9786058808232

Sayfa Sayısı: 239


Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kur’ân-ı Kerîm, yüce Allah tarafınca insanlara acıma ve kılavuz olmak için gönderilmiş eşi olmayan bir kitaptır. İnsanlığa gönderilmiş bir kitap olması sebebiyle onlara kendi anlayacakları dilden hitap eder. Ne felsefenin anlaşılması güç problemleri, ne de bilimin içinden çıkılmaz formülleri gibidir. Sade bir ifade ve üsluba haizdir. Eşsizliğinin bir sebebi de bu özelliğidir. Zira mühim olan bir mevzunun yalnız açıklanması değil; meydana getirilen açıklamanın anlaşılır olmasıdır. İşte Kur’ân ayetleri en zor mevzularda dahi getirmiş olduğu mütevazi ifade ve açıklamalarıyla her seviyeden insana hitap edebilmekte ve bu yönüyle insanlığı doğruya ileten bir rehber olabilmektedir.

Yüce Allah’ın, hem beşeri hem de toplumsal erdemi sağlamaya yönelik ayetleri; adaleti, doğruluk ve dürüstlüğü, hak ve hukuku belirleyen ahlakî ilkeleri; ilme ve araştırmaya sevk eden teşvikleri ve insanları kötülüklerden uzak tutacak buyruk ve yasakları son aşama açıktır. Bize düşen, söz konusu buyruk ve yasakları okuyarak Yaratıcımızın bizlerden neler istediğini öğrenmeye ve uygulamaya çalışmaktır. Bir yol gösterici olması ve Kur’ân’daki temel buyruk ve yasakların ana hatlarıyla öğrenilmesi amacıyla hazırlanan bu emek verme ile yetinilmemeli; buyruk ve yasaklardaki tanrısal hikmeti daha iyi kavrayabilmek için Kur’ân bir tüm olarak okunup ele alınmalıdır.


Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar Alıntıları – Sözleri

  • Adet süreci ile ilgili ayetlerde geçen tek yasak cinsel ilişkiye girilmesi yasağıdır. Bunun haricinde adetli hanımefendilerin namaz kılamayacağı, oruç tutamayacağı, Kur’ân okuyamayacağı ve mescitlere giremeyeceği benzer biçimde inanç ve uygulamalar Kur’ân da yer almaz. Açıkçası bu durum peygamberimizden sonraki dönemlerde ortaya çıkarılmış mezhepsel inanç ve uygulamalara dayanmaktadır.
  • 1. Allah’tan başkasına kulluk/yakarma etmeyin.
    2. Ana-Babaya oldukca iyi davranın.
    3. Akrabaya hakkını verin. Çaresize ve yolda kalana da. Fakat israf ederek saçıp savurmayın.Elinizi bağlayıp boynunuza asmayın. Ama onu büsbütün de salıvermeyin.
    4.Yoksulluk endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin.
    5. Zinaya yaklaşmayın. Zira o iğrenç bir iştir.
    6. Allah’ın saygıya layık kıldığı cana haklı bir sebeb yokken kıymayın.
    7. Yetimin malına yaklaşmayın. Ancak rüştüne erişinceye kadar, güzel bir yolla ilgilenebilirsiniz.
    8. Adinize vefalı olun. Zira verilen söz mesuliyet getirir.
    9. Ölçütüğünüz süre tam ve dürüst ölçün. Hilesiz teraziyle tartın.
    10. Hakkında bilginiz olmayan şeyin ardına düşmeyin. Zira kulak, göz ve gönlün hepsi bundan görevli tutulacaktır.
    11. Yeryüzünde kasılıp kabararak yürümeyin. Zira siz, geri asla yırtamazsınız, uzunlukça da dağlara ulaşamazsınız.
    İsra suresi 23-38
  • …kişinin kendisi, anne-babası ya da bir yakını aleyhine dahi olsa adaletin dimdik ayakta tutulması, hakkaniyet gözetilirken bazı insanlara maddi durumları ya da toplumsal statülerinden dolayı imtiyaz yapılmaması ve bu mevzuda tereddüt dahi edilmemesi emredilir. Tarih süresince pek oldukca toplumun adaletsiz yönetimler sebebiyle yıkılıp yok oldukları bilinmektedir. Yine iki şahıs arasındaki hukuki ya da ticari işlerde de adaletin gözetilmemesinin insanları ayrılık ve düşmanlıklara sevk ettiğini görmek mümkündür.
  • “Allah’ın sana verdikleri içinde ahiret yurdunu ara, dünyadan da nasibini unutma. ”
    (28/77)
  • “Öfkelerini yutanlardır onlar, insanları affedenlerdir. Allah, güzel düşünüp güzel davrananları sever.”
    (3/134)
  • Bir çok süre günlük koşuşturmaca içinde aradan çıkarılması ihtiyaç duyulan bir vazifeye dönüştürülen ibadetlerin tam aksine günlük yaşamın merkezine konulması ve aksatılmadan tam olarak yerine getirilmesi gerekir. İbadet edilen süre içinde dünyevi hesap ve amaçları bir kenara bırakmak ve ibadete odaklanmak son aşama önemlidir.
  • Şüphesiz Kuran’ı Kerim yalnız buyruk ve yasaklardan oluşan bir emir kitabı değildir. Az ilkin de ifade edilmiş olduğu benzer biçimde etik prensipleriyle hem beşeri hem de toplumsal anlamda bir yaşam kılavuzudur. Okumayı, incelemeyi, araştırmayı ve düşünüp anlamayı teşvik eden ayetleriyle ilme sevk edici bir nurdur.
  • Gönülden inanan bir şahıs her ne durumda olursa olsun başkasına fenalık yapmaz O yalnız kendisine meydana getirilen bir kötülüğü affeder ya da gerektiğinde aynısı ile karşılık verir. Allah’ın kötüleri sevmediğini ve kötülükleri yapanların yanına kar bırakmayacağımı bilerek yüce Allah’ın tanrısal ve öncesiz adaletine sığınır.
  • “Yaratan Rabbinin adıyla oku! İnsanı, embriyodan/ilişip yapışan bir sudan yarattı. Oku! Rabbin en büyük cömertliğin sahibidir. O’dur kalemle öğreten! İnsana bilmediğini öğretti.”
    (96/1-5)
    “İyice araştırıp kavrayan bir topluluk için ayetleri biz tam bir şekilde detaylı kıldık.”
    (6/98)
  • “Ölçtüğünüz süre tam ve dürüst ölçün. Hilesiz teraziyle tartın. Bu, hem hayırlı hem de netice bakımından güzeldir.”
    (17/35)
  • “Selamın Aleykum” doğrusu merhaba sulh ve esenlik üzerinize olsun anlamındaki oldukça yaygın olan kullanım ile beraber yalnız merhaba ya da farsça kökenli bir kelime olan merhaba doğrusu benden zarar gelmez anlamındaki kelimeler ve selamlaşmayı temsil eden sözler ile merhaba vermek ve insanlardan gelen selamları da bu şekilde hatta daha güzel bir halde almak gerekir. Modern dönemin en büyük problemlerinden birinin insanların birbirine yabancılaşması olduğu günümüz dünyasında kalpleri kaynaştırmak ve bir nebze de olsa insanları birbirlerine yaklaştırmak için selamlaşma kültürünü geliştirmek, yalnız tanıdığımız insanlara değil tanımadığımız insanlara daha ufak bir tebessüm ve merhaba ile yaklaşmak gerekir.
  • Hayırlı bir dost ve dost insanı kurtuluşa götürebilirken, hayırsız biri ise kişiyi sonsuz bir azap ve mutsuzluğa sürükleyebilir.
  • …gündelik yaşamda karşılaşılan vakalar hakkında yargıda bulunmadan ilkin söz konusu olayların da incelenip araştırılması emredilir.


Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bazen delilimiz olmadan çevremizden duyduğumuz bilgilerle dini yaşarız. “Onu yapma günah” ya da “bunu kati yapmalısın” benzer biçimde sözleri oldukca duyarız. Neye bakılırsa, kime bakılırsa günah. Acaba bu yasak Kur’an’da geçiyor mu? Emre Dorman Kur’an’da geçen haram ve helalleri ayetlerle başlıklar altında incelemiş. Her mevzuya kısa ve öz değinmiş. Allah’ın helal kıldığı mevzularda insanların Allah adına haramlar uydurduğunu ayetlerle sunmuş bizlere. Detaylı informasyon isteyenler için birazcık tamamlanmamış kalmış kitap. Konuları detaylandırsaydı yazar daha verimli bir yapıt ortaya çıkardı. Ama gene de başucunuzda kılavuz durumunda bulundurabileceğiniz bir nevi özet kitap.. (Ayşenur)

İslamı Qurani Kərimdən öyrənməliyik. Bunun üçün ideal başlanğıcdı. Həmçinin səhv bildiklərimizi anlamaq və din adı ilə bizə öyrədilən səhvlərdən arınmaq üçün oxumaq lazımdır. (Ustaclı)

kitap genel olarak her insanın göz atması ihtiyaç duyulan bilgiler içeriyor.bilhassa sokaktaki insan kesinlikle okumalı.islam dinini 5 şarttan ibaret sananlar için güzel bi kaynak.buyruk ve yasaklar hem fikri hemde ayetler ile anlatılmış.anlatımı mütevazi. (Orhan Nadir Yamuk)


Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar PDF indirme linki var mı?


Emre Dorman – Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Emre Dorman Kimdir?

Yrd. Doç. Dr. Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde öğretim üyesidir. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Kelâm bilim branşında hazırladığı Tanrı’nın Varlığının Kanıtlanmasında Kullanılan Modern Deliller: İnsancı İlke Örneği başlıklı tezi ile yüksek lisans (2004), Deizm ve Eleştirisi: Tarihsel ve Teolojik Bir Yaklaşım başlıklı tezi ile de doktora çalışmasını tamamladı (2009). Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde Felsefeye Giriş, Felsefe Tarihi ve Bilim Felsefesi, Bahçeşehir Üniversitesi’nde ise İslam Felsefesi ve Din Felsefesi dersleri vermekte, teoloji, felsefe ve din-bilim ilişkisi alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir.


Emre Dorman Kitapları – Eserleri

  • İnsanlar Uyurlar, Ölünce Uyanırlar
  • Dini Konularda Kendini Kandırmanın 40 Yolu
  • Allah’a Öğretilen Din
  • Kendini Kınayan Nefis
  • Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar
  • Din Neden Gereklidir?
  • Allah’ın Parmak İzi
  • İslam Ne Değildir
  • Modern Bilim:Tanrı Var
  • 101 Soruda Kur’an
  • Duanız Olmasa Ne Öneminiz Var?
  • Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi
  • Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Ahlak İlişkisi
  • Allah’ın Rahmeti-Ayetler ve Dualar ile


Emre Dorman Alıntıları – Sözleri

  • Fizikçi Paul Davies ise evrenin başlangıcını oluşturan Big Bang sürecinin patlama hızının eleştiri ayarı hakkında şu şekilde bir yaklaşımda bulunur:
    “Evren, birazcık bile yavaş genişleseydi çekim gücü sebebiyle içine çökecekti; birazcık daha süratli genişleseydi evrenin maddesi tamamen dağılıp gidecekti. Bu iki felakatin arasındaki dengenin ne kadar iyi hesaplanmış olduğu sorusunun cevabı oldukca ilginçtir. Eğer patlama hızının meydana geldiği zamanda bu hız gerçek hızından yalnız 10 üstü 18’de 1 kadar bile farklılaşsaydı, bu, lüzumlu dengeyi yok etmeye yetecekti. Dolayısıyla evrenin patlama hızı inanılmayacak kadar kırılgan bir kesinlikle belirlenmiştir. Bu nedenle Big Bang, herhangi bir patlama değil, her yönüyle oldukca iyi hesaplanmış ve düzenlenmiş bir oluşumdur. (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • John Lennox’un da dikkat çekmiş olduğu benzer biçimde Galileo, Kopernik, Kepler, Pascal, Boyle, Newton, Faraday, Mendel, Pasteur, Kelvin, Maxwell benzer biçimde tarih süresince bilime en büyük katkıları meydana getiren bilim adamlarının tamamı Tanrı’ya inanmışlardır. Üstelik onların Tanrı’ya inanmaları bilim vapmalarına engel olmamış aksine bu inanç onların ana esin kaynağı olmuştur”s. 55 (Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi)
  • Altmış yaşına gelen biri günde sekiz saatten 20 yıl uyur. Kalan 40 yılda da ayakta uyur. Yaşam söylediğin işte budur… (Kendini Kınayan Nefis)
  • Adalet , hak ve hukuk yalnız kendinden olana değil kendinden olmayana da uyguladığın süre gerçek anlamda kıymetli ve geçerli olur . (İslam Ne Değildir)
  • Müslüman olmak, onu kimlik olarak taşımakla değil, gereklerini yerine getirmekle kazanılacak bir sıfattır. (Dini Konularda Kendini Kandırmanın 40 Yolu)
  • Eğer yaşam bundan ibaretse tüm yapılanlar bizimle birlikte yok olmaya mahkûmdur. En iyi ihtimalle uzayın ömrünü doldurması neticesinde her şey yokluğa mahkum olacaktır. Ahiret olmadan yaşam anlam ifade etmeyen ve trajikomik bir hikayeden ibaret kalır. (Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Ahlak İlişkisi)
  • İslam inancı için ölçü Kur-an’dır , Müslümanlar ya da Kur’an dışı kayıtlar değildir. (İslam Ne Değildir)
  • İyi olanı da fena olanı da meydana getirecek olan insandır. (101 Soruda Kur’an)
  • “Bilim tarihinde, o meşhur Galileo davasından bu yana, bilimsel gerçeğin dünyanın dini yorumuyla bağdaştırılamayacağı iddiası onlarca kere tekrarlanmıştır. Her ne kadar şu anda bilimsel gerçeğe kendi alanı içinde dil uzatılamayacağına ikna olmuş olsam da, hiçbir süre dini düşüncenin özünü, insanoğlunun bilinçlilik sürecinde zamanı geçmiş, bizim şu andan itibaren bir kenara bırakmamız ihtiyaç duyulan bir safhanın bir parçası olarak görmedim. Bu yüzden, hayatım süresince bu iki değişik fikir alanı arasındaki ilişki üstüne düşünmek zorunda kaldım şundan dolayı işaret ettikleri şeyin gerçekleştiğinden hiçbir süre kuşku etmedim.”
    Warner Heisenberg (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • Bugün ahlaklı bir insana örnek olarak bir Müslüman değil de Japon gösteriliyorsa her insanın Müslümanlığını sorgulaması gerekir. (İslam Ne Değildir)
  • Din bizlerden , insan olmanın onuruna doğrusu yaratılışımıza uygun davranmamızı , mesuliyet bilinci içinde duyarlı ve ilkeli bir insan olmamızı , inancımıza karşın Allah yokmuş benzer biçimde yaşamamamızı , insanlara itimat vermemizi , adaletli , merhametli , doğru ve örnek bir kişi olmamızı ister . (İslam Ne Değildir)
  • “Bu Kur’an Allah’tandır, başkası tarafından uydurulmuş değildir; o, kendisinden önceki kitapları (asıllarını) doğrulamakta ve konulmuş olan hükümleri açıklamaktadır; bunda kuşku yoktur, O âlemlerin rabbindendir.”
    Yunus Suresi-37.ayet (101 Soruda Kur’an)
  • Ân oluyor bir acayip duyguya varıyorum;
    Ben bu sefil dünyada acep ne arıyorum?…
    Necip Fazıl Kısakürek (İnsanlar Uyurlar, Ölünce Uyanırlar)
  • İnsani ve ahlâkî değerler noktasında kırıklarla dolu bir karnemiz var . (İslam Ne Değildir)
  • Müslüman olmaya , dini öğrenmeden ilkin insan olmayı öğrenmekle başlanabilir . (İslam Ne Değildir)
  • Dinin sahibi Allah’tır. Kimse din adına iyelik iddiasında bulunamaz. Allah adına konuşamaz. Allah’ın kitabı olan Kur’an’dan kanıt getiremediği bir görüşü din olarak insanlara sunamaz. (İslam Ne Değildir)
  • Tüm yaşam hatta alınan her bir nefes o yaşamı ve nefesi verene bakılırsa yaşanır. (Din Neden Gereklidir?)
  • Bakışımızı Evren ‘in neresine cevirsek büyük bir ihtişama, oldukca ince hesaplara ve tanrısal bir sanata rastlarız. Yeter ki Allah ‘ın yaratma sanatı üstüne düşünerek aklımızı çalıştıralım. (Allah’ın Parmak İzi)
  • Yaşam tesadüflere başvurularak açıklanamaz.
    Üstelik yaşam, fizik ve kimyanın kanunlarını aştığı için yaşamın kökeni asla kendi kendini örgütlediği senaryo ile açıklanamaz.
    Bununla beraber yaşamın fizik ve kimyanın kanunlarını aşıyor olması yaşamin sebebinin fizyolojik bir şeyden oldukca daha fazlası olması icap ettiğini anlarız.
    Bu benzer biçimde bir durumda mantıklı olan tek izahat şudur: Yaşamın sebebi olan ve olmaya devam eden şey ne şanş ne fizik ne de kimyadır; Tanrı’dır.
    Dean L. Overman, A Case Against Accident and Self-Organis (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • Okuduğumuzu en güzel şekilde anlamamızı, anladığımızı en güzel şekilde yaşamamızı, yaşadığımızı da en güzel şekilde anlatmamızı söyleyensin. (Allah’ın Rahmeti-Ayetler ve Dualar ile)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş