Eğitim

Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası – Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası – Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası kimin eseri? Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası kitabının yazarı kimdir? Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası konusu ve anafikri nedir? Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası kitabı ne konu alıyor? Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası PDF indirme linki var mı? Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası kitabının yazarı Caner Taslaman kimdir? İşte Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Caner Taslaman

Yazar: Enis Doko

Yayın Evi: İstanbul

İSBN: 9786056441769

Sayfa Sayısı: 115


Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kuran-bilim ilişkisi” pek oldukça şahıs tarafınca dört gözle beklenen ve ilgi duyulan bir mevzu olmuştur. Bu konudaki çalışmalarla genel anlamda çağdaş bilimin bulgularıyla Kuran’ın içinde ne olduğunun ne kadar uyumlu olduğu sorgulanmaktadır. Bu husustaki yaklaşımlar da mühim olmakla birlikte bu kitabın konusu değildir. Burada, “Kuran-bilim ilişkisi” ile ilgili daha ilkin ele alınmamış bir mevzu ele alınıyor ve Kuran’ın inşa etmiş olduğu zihinsel yapının bilimsel faaliyette bulunmaya ne kadar elverişli olduğu masaya yatırılıyor.

Farkında olalım yada olmayalım bilimsel faaliyette bulunurken zihnimizde çeşitli ön kabuller vardır ve bunlar bilimi mümkün kılar. Bu kitapta Kuran’ın sunmuş olduğu varlık anlayışının ve içinde ne olduğunun bu ön kabulleri iyi mi desteklediği gösteriliyor. Bu ön kabullerle bilimsel faaliyette bulunan birçok natüralist-ateist de elbet vardır, fakat Kuran’a inananlar için bilimsel etkinlik sürecinde bu tarz şeyleri benimsemenin rasyonel bir temeli vardır.


Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası Alıntıları – Sözleri

  • Eğer evrensel bir yaşam var ise ve tüm uzay düşünen varlığın (Allah) direkt mevcudiyeti ile ondaki tüm şeyleri algıladığı bir alan ise o vakit yaşamdan ya da iradeden açığa çıkan hareket yasaları evrensel kapsamdadır.
  • Bir hesap makinesi hesap yapmak için yapılmışsa mı o hesap makinesine daha oldukça güvenilir yoksa rastgele süreçlerle oluşan bir makineye mi hesap yapmakta daha oldukça güvenilir? Aynı şekilde Kuran’ın ortaya koyduğu teizmde akıl, lüzumlu doğru bilgilere ulaşabilecek şekilde yaratıldığı için aklın doğru bilgilere erişme kapasitesi bulunduğunu beklemenin ve bilimsel faaliyeti bu ön kabulle gerçekleştirmenin rasyonel bir temeli vardır.
  • Evrenin gerçek gizemi onun anlaşılabilir olmasıdır… Onun anlaşılabilir olduğu gerçeği mucizedir.
    (Albert Einstein)
  • “Dünyada geniş kitleleler üstünde etkili olan hiçbir dinsel metinde;evreni, canlı ve cansız varlık ve süreçleriyle doğayı tanımaya, bunlar üstünde derin derin düşünmeye, doğadaki fenomenlerden sonuçlar çıkarmaya Kuran’daki kadar yoğun teşviğe rastlanmaz. “
  • Zihnimize güvenerek bilimsel faaliyetin içine gireriz; zihnimizin doğru bilgiye erişme imkânı olduğuna dair ön kabul de bilimsel etkinlik içindeyken ister bilincinde olalım ister olmayalım, zihnimizde mevcuttur.
  • Kuran emsalsiz bir halde dünyanın en oldukça okunan ve ezberlenen kitabıdır, fakat Kuran’ın anlamı üstüne derin düşünmenin bu yoğun okuma ve ezberleme faaliyetinden oldukça uzak bulunduğunu gözlemliyoruz. Oysa Kuran, evren üstünde olduğu benzer biçimde kendi üstünde de derin düşünülmesini telkin etmektedir:
    “Bu kutsal kitabı sana, işin özüne nüfuz edenler ayetlerini derinlemesine düşünsünler ve nasihat alsınlar diye indirdik.”
  • Ben devamlı informasyon ve gerçeğin ardında koştum ve Allah’ın ihtişamına ve yakınlığına erişebilmek için gerçek ile bilgiyi aramaktan daha iyi bir yol olmadığına inandım.
  • “Nereden gelirse gelsin, isterse bize uzak ve karşıt milletlerden gelsin, gerçeğin güzelliğini benimsemekten ve ona sahip olmaktan utanmamalıyız. Çünkü gerçeği arayan için gerçekten daha değerli bir şey yoktur. O halde gerçeği eksik görmek ve onu söyleyeni ve getireni küçümsemek yakışık almaz.”
  • Albert Einstein evrenin anlaşılabilir olması mevzusunda şunları söylemiştir:
    “Evrenin gerçek gizemi onun anlaşılabilir olmasıdır… Onun anlaşılabilir olduğu gerçeği mu-cizedir.”
  • Allah’ın sınırsız gücü ve müthiş yaratışları karşısında aciziz fakat yaratıcımız evreni böylesine keşfedilebilir kıldığı için uçsuz bucaksız evrendeki noktacık hükmünde olan varlığımız ve acizliğimize karşın evreni böylesine keşfedebiliyoruz.
  • Darwin, daha aşağı hayvanlardan evrimleşen insan zihninin kanaatlerine güvenilip güvenilmeyeceğine dair “korkunç şüphenin” (horrible doubt) kendisinde sıkça göründüğünü ifade etmiştir.


Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Dinle bilimi çatıştırmamak için dindar olmanıza gerek yok!: Alanında uzman 2 mühim akademisyen felsefecimizin (Enis hoca bununla birlikte fizikçi de) Din-Bilim ilişkisi alanında yazmış olduğu türkçe literatürde eşine azca rastlanacak , devamlı bazı saplantılı ideoloji sahiplerinin olur olmadık temelsiz din-bilim çatışması iddialarına maruz kalan kişilerin ”din-bilim” ilişkisi hakkında kesinlikle okumaları ihtiyaç duyulan bir yudumda bitirecekleri baş ucu durumunda bir kitap.
Kitabın sayfa sayısı azca olmasına karşın oldukça doyurucu. Genel Din-Bilim ilişkisi kitaplarından ayrılan en mühim yanı, bu iddiayı bilim zamanı yönünden literatür taraması incelemesinin yanında bilimin, ”evrenin rasyonel ve anlaşılır olması,evren hakkında doğru informasyon edinebilme, evrenin özelliklerini keşfedebilme, tabiat yasalarının evrenselliği” benzer biçimde pek oldukça varsayımını ve bilim yapmamıza olanak elde eden pek oldukça ilkeyi ele alarak din ve Tanrı açısından ele alması. Ve bilim yapmamız için lüzumlu olan bu temel ilkelerin bırakın dinle çatışmasını, onunla muhteşem bir uyum içinde olduğu kitapta başarıya ulaşmış bir halde ortaya konuyor. Hatta kitabı okuduğunuz dinin bilimle değil, devamlı ”din” i bilimin karşısına koyan kendisi de bir ”din” olan naturalizmin bilimle çeliştiğini görmüş olacaksınız.
Kendi saplantılı ideolojilerinden dolayı akılla,bilimle,felsefeyle çelişse dahi her türlü yolu mübah görenlerin fikirlerine kapılarak temelsizce ”din-bilim çatışır, asla yan yana gelmemeli” diyenlerin bu kitabı kesinlikle okuması gerek. Eğer hakikati arayan insanoğlu ise, ve kendilerine dürüst olabilirse bilim zamanı açısından da asla doğru olmayan bu din-bilim çatışmasından vazgeçerler. Ki aslına bakarsan din ve bilimi çatıştırmamak için dine inanmanıza gerek yok. Entellektüel bir bilince ve dürüstlüğe haiz olmanız kafi!… (Onur Kenan Aydoğdu)

“köşede dursun” yazıları.: “Bilim”le ilgilenmeyi adeta tekeline almış ve dini kimliğini ön plana çıkaran herhangi birini, toplumdaki kimi örneklere bakarak ve genelleyici bir tavırla “bilgisiz, yobaz” vs. etiketlerle tanımlayan insanların ön yargılarından kurtulup okumalarını tavsiye ederim. Ayrıca yine yine ayetlerini okumasına karşın hayatında hiçbir karşılığı olmayan, Kur’an’ın çizdiği müslüman tanımlamasına uzaktan yakından bağları olmayanlar da eğer “terbiye bekçiliği, kafir duyuru etme, yargılama” benzer biçimde kendilerine, kendilerince biçtikleri misyonlardan sıyrılırlarsa zaman ayırıp bu kitabı okumalılar 🙂

Kitaptan bir alıntıyı kendime not olarak köşeye bırakayım:
“… yaşamış olduğu dönemde (973-1048) dünyadaki en iyi bilim adamlarından biri olarak kabul edilen Biruni “Benim bilimle uğraşma sebebim Al-i İmran Suresi 191. ayettir” demiştir.
İlgili ayet şu şekildedir: “Onlar ki ayaktayken, otururken ve yanları üzerinde yatarken Allah’ı hatırlarlar, göklerin ve yerin yaratılışı konusunda derinlemesine düşünürler: “Rabbimiz, Sen bunları boşuna yaratmadın, Sen yücesin, bizi ateş azabından koru.” (s.89)

Okuması keyifli, dili açık ve anlaşılır güzel bir kitaptı. Caner Taslaman ve Enis Doko hocalarımın alın terine teşekkür eder, ilgilisine iyi okumalar dilerim 🙂 (b.)

Kur’an ve Bilimsel Zihnin İnşâsı – Dr. Enis Doko ve Dr. Caner Taslaman: Türk toplumunda İslam’ı bilime engel olarak gören, veyahut İslam’ı, bilimsel bilginin üretiminde engel olarak gören ahmak insan sayısı epey fazladır. Bu zihniyetteki insanların ekseriyeti, İslam’ı, bilim felsefesi ile ilişkisi üstünden incelemiyor, genel anlamda baktıkları nokta, tarihsel yada siyasal düzlem üstünden oluyor. Yani bakış açıları, mantıksal bir örgüden ziyade, goygoydan ibaret. Yaptıkları şey eleştiriden ziyade: Bağırmaktır. İşte bu kitap, bu zihniyetteki insanların niçin hatalı düşündüklerine dair güzel bir müdafa yazısıdır. İncelemeye geçmeden ilkin bu tarz şeyleri demek istedim. Hazırsanız başlamış olalım:
Bu kitap, Kur’an ayetlerinin sunmuş olduğu ontolojik temelde, Kur’an’ın bilimsel informasyon üretimini teşvik ettiğini, ve bu teşvikini rasyonel ve gerçekçi bir epistemoloji üstüne kurulduğunu, ve kurulan bu düşünsel yerin maddeci-natüralist zeminden daha tutarlı ve sağlam bulunduğunu gösteren bir bilimsel makaledir. Yani, uzun bir makaleden oluşan bu kitap, Kur’an’ı Kerim ile bilim felsefesinin uyumunu gözler önüne seriyor. Modern bilim felsefesinin yedi temel önkabulünün tamamının İslam’da varolduğunu kanıtlıyor. Sonuç kısmından bir parçayı buraya bırakıyorum:
“…Bu makalede bilimsel faaliyette bulunmamızı destekleyen bunlar benzer biçimde yedi tane temel ön kabul ele alındı ve Kuran’ın içinde ne olduğu ile varlık anlayışının bu ön kabulleri desteklediği, bunlara rasyonel temel oluşturduğu ve günümüzde bilimsel nitelikli dünyada yaygın bir görüş olan natüralist-ateist yaklaşıma kıyasla bunu daha iyi yapmış olduğu gösterilmeye çalışıldı.Bu kitapta göstermeye çalıştığımız benzer biçimde Kuran; bu ön kabullerin bir kısmını teist bir varlık anlayışı sunarak, bir kısmını eylemlerimizden görevli olduğumuzu söyleyerek, bir kısmını evreni anlamaya ısrarla çağrı ederek, bir kısmını içeriğindeki öteki bazı vurgularla desteklemektedir (Devamında) Fakat Kuran’ın, hiçbir ergonomik faydaya bağlı olmadan ve rasyonel temel sunarak bu ön kabulleri desteklediğini saptamak önemlidir. Rasyonel temeli asla düşünmeden bu ön kabullere haiz olunabilse de, felsefi açıdan bu ön kabullerin rasyonel temelinin ne olduğu önemlidir ve böylesi bir temel olmadan bu ön kabullere haiz olmak entelektüel açıdan tatminkar olması imkansız. Kitap süresince göstermeye çalıştığımız benzer biçimde natüralist-ateist felsefi yaklaşımın bu ön kabullere rasyonel temel sunamıyor olmasına rağmen Kuran oldukça başarıya ulaşmış şekilde bu temeli sunmaktadır.
(Devamında) Kitabın ikinci bölümünde, Kuran’ın bilimsel faaliyetlerin gerçekleşmesi için sağlamış olduğu motivasyon gösterilmeye çalışıldı. Kuran dünyada etkili olan hiçbir dinde olmadığı kadar evrendeki fenomenleri incelemeye, bunlardan sonuçlar çıkarmaya ve bunlar vesilesiyle Allah’ın kudret ve sanatını anlamaya yöneltmiştir…”
İşte gördüğünüz benzer biçimde, kitap özet olarak, İslam ile çağdaş bilim felsefesi arkasındaki ilişkileri inceleyen, İslam bilim felsefesine giriş mahiyetinde olan mükemmel bir kitaptır. 10/10 veriyorum. Dr. Enis Doko ve Dr. Caner Taslaman’a teşekkürlerimi sunuyorum. Bulursanız kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. (Cemil Meriç)


Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası PDF indirme linki var mı?


Caner Taslaman – Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Caner Taslaman Kimdir?

Caner Taslaman, ilk, orta ve lise eğitimini doğduğu kent olan İstanbul’da tamamlamış oldu. Kimya mühendisi bir annenin ve hekim bir babanın oğlu olarak minik yaşlardan itibaren tabiat bilimleri ile ilgilendi. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Kısmı’nde üniversite eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi esnasında insanbilim, din sosyolojisi, informasyon sosyolojisi benzer biçimde alanlarla ilgilendi. Marmara Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümünde, Big Bang Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yapmış olduğu teziyle yüksek lisans, Evrim Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yapmış olduğu teziyle doktora derecesini kazanmıştır. Daha sonrasında ise Kuantum Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yazdığı kitapla doçent oldu, gene bilim-felsefe-din üçgenindeki çalışmalarıyla profesörlük derecesini de aldı. Ayrıca “Küreselleşme Sürecinde Türkiye’deki İslam” çalışmasıyla ikinci doktorasını İstanbul Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakultesi’nde tamamladı. İlk olarak Tokyo Üniversitesi’nde sonrasında Oxford Üniversitesi’nde post doktora emek harcamaları yapmış oldu. Harvard Üniversitesi’nde ve Cambridge Üniversitesi’nde konuk akademisyen olarak bulunmuş oldu. Son dönemdeki çalışmalarında ve yurtdışında bulunmuş olduğu üniversitelerde en oldukça odaklandığı mevzu çağdaş bilim-felsefe-din ilişkisi olmuştur. Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Kısmı’nde profesör öğretim üyesidir.


Caner Taslaman Kitapları – Eserleri

  • Allah’ın Varlığının 12 Delili
  • Big Bang ve Tanrı
  • Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?
  • Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası
  • Allah Felsefe ve Bilim
  • Ahlak Felsefe ve Allah
  • Tanrı Parçacığı
  • Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı
  • Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı
  • Modern Bilim Felsefe ve Tanrı
  • Terör’ün ve Cihad’ın Retoriği
  • Neden Müslümanım?
  • Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında
  • Arzulardan Allaha Ulaşmak
  • Fıtrat Delilleri
  • Evren’den Allah’a
  • Arzulardan Allah’a
  • Küreselleşme Sürecinde Türkiye’de İslam
  • Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım
  • Türkiye’de İslam ve Küreselleşme
  • Big Bang ve Tanrı


Caner Taslaman Alıntıları – Sözleri

  • “Yokluğu psikopatiye neden olan empati, karmaşık ve oldukça katmanlı bir özelliktir. Bu kadar mühim ve karmaşık bir özellik olan empati ile ilgili ve özelliklere yeni doğan bebek aşamasından itibaren rastlanır.” (Ahlak Felsefe ve Allah)
  • Yazılarak ve ezberlenerek korunan Kur’an, bununla birlikte gözlerin hep üstünde olduğu kitap oldu. (Neden Müslümanım?)
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı
    öğrenirlerse, insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadiğın anlayacaklardır…Öyleki bir hasrettir ki hiçbir evlilik,hiçbir gezi, hiçbir eğitim, gerçek anlamda onu doygunluk edemez. Bunu söylerken başarısız birliktelikleri, tatilleri, eğitimleri kastetmiyorum. Olması mümkün en başarılılarını kastediyorum. Eğer kendimde, bu dünyadaki hiçbir deneyimin doygunluk edemediği bir arzu tespit edersem, bunun en olası açıklaması, başka bir dünya için yaratılmış olduğumdur. Eğer dünyevi hazların hiçbiri onu doygunluk edemezse bu, dünyanın bir hile bulunduğunu göstermez. Muhtemelen dünyadaki hazlar onu doygunluk için değil, tersine onu açığa çıkarmak içindir. Böylece gerçek yaşamın farkına varalım. Eğer buysa, bir taraftan bu dünyevi nimetleri hiçbir vakit minik görmemeli ve şükürsüzlük etmemeliyim, öteki taraftan bu tarz şeyleri bir kopyası, yankısı, serabı oldukları şeyle karıştırma yanılgısına düşmemeliyim. Kendimde gerçek vatan için arzuyu muhafaza etmeliyim, o vatan ki ölmeden ona kavuşamam… (Fıtrat Delilleri)
  • Çağlarca sarf edilmiş tüm emekler, tüm özveriler, tüm parlak fikirler, insanoğlunun tüm parlak dehası, Güneş sisteminin vefat etmesiyle yok olmaya mahkum ve insanoğlunun başarılarının hepsinin evrenin yıkıntıları içine gömülmesi kaçınılmaz. (Modern Bilim Felsefe ve Tanrı)
  • Allah’ın sınırsız gücü ve müthiş yaratışları karşısında aciziz fakat yaratıcımız evreni böylesine keşfedilebilir kıldığı için uçsuz bucaksız evrendeki noktacık hükmünde olan varlığımız ve acizliğimize karşın evreni böylesine keşfedebiliyoruz. (Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası)
  • Salt bilimle evrenin duyulmayan sesini duyarız, bilim-din birlikteliğiyle ise görkemli bir müziği dinleriz. (Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım)
  • Tüm insanoğlu mutluluğu arar. Bunun hiçbir istisnası yoktur. Tüm insanoğlu yakınma etmektedir; prensler, hizmetciler, asiller, halk, yaşlı, genç , kuvvetli, zayıf, eğitimli, bilgisiz, sıhhatli, hasta, her ülkede, her zamanda, her dönemde, her şartta… Boş yere etrafındaki her şeyle boşluğu kapamaya çalışır, o şeylerden hiçbiri ona destek olması imkansız, bu sebeple bu sonsuz boşluk sadece sonsuz ve değişmez bir objeyle şu demek oluyor ki Allah ile kapatılabilir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Materyalistlerin de kabul etmiş olduğu benzer biçimde sadece iki şık savunulabilir. Ya madde öncesiz ve asli unsurdur, ya da Tanrı ezelidir ve maddeyi yaratmıştır. Big Bang bu şıklardan birincisini tamamen geçersiz kılmıştır, böylece ikinci şıkkın doğruluğu anlaşılmıştır.
    Materyalistler, felsefelerinin en temelinden çöktüğünü görmeliler ve terbiye ile yaşam alanını, Tanrı’nın varlığını göz önüne alarak, tekrardan biçimlendirmelidirler. (Big Bang ve Tanrı)
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı öğrenirlerse insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadığını anlayacaklardır. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Eugene Wigner’in söylediği benzer biçimde “olağanüstü bir halde matematiğin dilinin fizik yasalarını formüle etmeye uygun olması, bizim anlayamadığımız ve hak edecek birşey yapmadığımız mekemmel bir hediyedir”. (Tanrı Parçacığı)
  • “Bu evrenin anlamı nedir”, “Hayatın anlamı nedir”, “İyi ve kötünün rasyonel temeli ne- dir” yada “Güzel kavramı izafi midir” benzer biçimde soruların cevabı bilimin sınırlarını aşmaktadır. Bu yüzden ne “Tanrı Parçacığı”nın bulunması ne de başka fizyolojik bir başarı, bu sorulara ne yanıt sağlayabilir ne de bu sorunları gündemden kaldırabilir. Bu problemler bilimin çözmeye çalıştığı sorunların sınırlarının ötesindedir. Bilim felsefesinin yaklaşımlarıyla bilimin sınırları belirlenmek suretiyle, bilimciliğin düştüğü dikkat çekilen hatalardan sakınılmasının önemli bir husus olduğu kanaatindeyiz. (Tanrı Parçacığı)
  • Tek bir kişinin, birkaç kişinin yada oldukça azca kişinin yargı olarak uygulayacağı ayetlerin Kuran’da olması, eğer Kuran haricinde bu ümmetin rehberi olan başka bir vahiy yoksa (vahyi gayri metluv yoksa) tam da olması beklenecek durumdur. (Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında)
  • İslam’ın varlık anlayışı Allah merkezlidir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Bilim felsefesi, zihin felsefesi ve din felsefesi benzer biçimde alanlar açısından mühim bir husus, insan zihninin evreni anlama beceresidir. Hem evrenin matematik yasalarla açıklanabilir olması hem insan zihninin rasyonel yapısı hem de evren-zihin arası mevcut uyumun birleşmesi bunu mümkün kılmaktadır. (Tanrı Parçacığı)
  • Ahlaki bir sistemin Allah inancı olmadan işlemesi pratikte elbet mümkündür.. (Ahlak Felsefe ve Allah)
  • Eşyayı bir şekildeyken isimlendirdiğimizde o eşya değişik bir şekle bürünürse o isimlendirmenin,
    yaptığımız bir fiilin sonucu her seferinde değişik olursa o
    fiili dil ile ifade etmenin, bunlara bağlı olarak ne tümevarım ne de tümdengelim benzer biçimde mantık kurallarını kullanmanın, sonuçta dili kullanmanın ve rasyonel akıl yürütmenin
    imkânı olmaz. (Allah’ın Varlığının 12 Delili)
  • Yahudi, Hristiyan geleneğinin ve İslamın varlık anlayışı Allah merkezlidir. Buna nazaran Allah dışındaki tüm varlıklar var oluşlarını tüm ayrıntılarıyla Allah’a borçludurlar. Galaksilerden dünyaya, bitkilerden hayvanlara ve insana, insanoğlunun bilincinden tüm organik arzularına kadar her şey Allah’ın yaratışının ürünleridir. (Allah Felsefe ve Bilim)
  • Felsefe, bilimdeki bilhassa fizikteki uygar gelişmelere ayak uyduramamıştır. Bilgi arayışımızdaki keşiflerin meşalesi artık bilim adamlarının elindedir.
    Stephen Hawking (Tanrı Parçacığı)
  • ”Erasmus, canlıların daha karmaşık bir yapıya doğru evrimleşmelerinin Allah tarafınca canlılara içkin yaratılan özelliklerle mümkün bulunduğunu beyan etti. Yazılarında savunduğu fikirlerin Kitab-ı Mukaddes ile uyumlu bulunduğunu göstermek için Kitab-ı Mukaddes’ten alıntılar yapıyordu.” (Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?)
  • Tarihe baktığımızda, insana zarar vermekten kaçırmayan insanoğlunun çevreye zarar vermekten asla kaçınmadığını görürüz.
    Kuran, 7. yüzyılda, çevre duyarlılığı olan bir zihin inşa etmiştir:
    30- Rum Suresi 41: İnsanların elleriyle yaptıkları yüzünden karada ve denizde çöküş çıktı… (Neden Müslümanım?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş