Eğitim

Kurmaca Nasıl İşler? – James Wood Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kurmaca Nasıl İşler? – James Wood Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kurmaca Nasıl İşler? kimin eseri? Kurmaca Nasıl İşler? kitabının yazarı kimdir? Kurmaca Nasıl İşler? konusu ve anafikri nedir? Kurmaca Nasıl İşler? kitabı ne konu alıyor? Kurmaca Nasıl İşler? PDF indirme linki var mı? Kurmaca Nasıl İşler? kitabının yazarı James Wood kimdir? İşte Kurmaca Nasıl İşler? kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: James Wood

Çevirmen: Ekin Bodur

Orijinal Adı: How Fiction Works

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları

İSBN: 978-975-539-582-1

Sayfa Sayısı: 160


Kurmaca Nasıl İşler? Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

” Neden tasarı eserler okuruz? Gerçekçilik gerçekliği acaba ne kadar yansıtır? Bir mecazı iyi meydana getiren özellikler nedir? Karakter nedir? Kurmacada detayın isabetli bir halde kullanılıp kullanılmadığını neye bakılırsa ölçebiliriz? Bakış açısı nedir? Serbest dolaylı ifade romana hangi ifade özelliklerini kazandırmıştır? Seneler süresince edebiyat eleştirisi disiplinini meşgul eden bu ve benzeri sorular, James Wood’un Kurmaca Nasıl İşler? adlı eserinin çıkış noktalarını oluşturuyor. Edebi anane ve kanonlardan yola çıkan Wood, kendi yazınsal pratiğinden hareketle işte bu sorulara cüretkâr yanıtlar arıyor. Kendi deyimiyle, soruları bir eleştirmenin bakış açısından soruyor, bir yazarın bakış açısından yanıtlıyor. Başka bir deyişle, Wood, kurmacanın bir “insan üretimi” olarak hem yapaylık konumunu hem de hayata uygunluğunu sorguluyor. Wood, kurmacanın diyalektik bir bütünlük içinde her iki özelliği de kendi içinde barındırdığı fikrinden hareket ediyor ve çalışmasında bir tüm olarak edebiyata ve edebiyat kuramına başvurarak bunu göstermeye çalışıyor. Anlatıbilimden biçimciliğe, modernizmden gerçekçiliğe, özgür dolaylı anlatımdan şuur akışına, dil ve dünya ilişkisine kadar eski, yeni pek oldukça münakaşaya serbestçe girip çıkıyor. E. M. Forster, Barthes, Şklovski benzer biçimde edebiyat kuramının değişik dönemlerdeki yazarlarıyla eşzamanlı bir münakaşa yürütmesinin yanı sıra, Wood’un üslubu, romancılarla da yoğun bir diyalog içinde yazmasına olanak sağlıyor. Yazar, tarih içinde her iki yöne doğru da hareket edebilen ve Cervantes’ten Flaubert’e, Dostoyevski’den Woolf’a, DeLillo’dan Saramago’ya kadar geniş bir romancı yelpazesini kapsayan yürekli bir yolculuğa yelken açıyor. Romancı, yazar ve eleştirmen kariyerinin yanı sıra, 2003’ten beri Harvard Üniversitesi’nde ders veren ve Edebiyat Eleştirisi Pratiği Profesörü olan James Wood, hem eleştirmenlik hem yazarlık hem de eğitmenlik deneyiminden yararlanarak edebiyat kuramına dair sözünü Kurmaca Nasıl İşler?’de bir araya getiriyor. Wood’un akıcı ve özgür anlatımı, pek oldukça kuramsal problemi romanlardan çeşitli örneklerle somutlaştırarak edebiyat kuramına aşina olmayan edebiyat severler için de keyifli bir kuramsal serüvene kapı aralıyor. ”

(Yayınevi Sayfası)


Kurmaca Nasıl İşler? Alıntıları – Sözleri

  • “Sosyal kişiliğimiz, öteki insanların hakkımızdaki düşüncelerinin bir ürünüdür.”
  • İnsanlar, öteki insanların arazileri gibidirler; onları sadece kendimizinkine bitişik olduğunda tanırız.
  • Yani yaşam, daima için kaçınılmaz bir artı, bir gereksizlik oranı, daima için ihtiyacımız olandan daha fazlasının olduğu bir alan içerecektir: daha çok nesne, daha çok izlenim, daha çok hatıra, daha çok alışkanlık, daha çok kelime, daha çok mutluluk, daha çok mutsuzluk.
  • “İşinin başındaki yazar, evrendeki Tanrı benzer biçimde olmalıdır; her yerde vardır fakat hiçbir yerde görünmez.”
  • “Taklitler acı ya da zevk üretir; bunun sebebi gerçeklerle karıştırılmaları değil, akla gerçekleri getirmeleridir.”
  • “İşinin başındaki yazar, evrendeki Tanrı benzer biçimde olmalıdır; her yerde vardır fakat hiçbir yerde görünmez.”
  • Yapaylık, detayın seçiminde yatıyor. Hayatın içinde, başımızı ve gözlerimizi döndürebiliriz; fakat aslen zavallı kameralar gibiyiz. Geniş lensimizle, önümüze gelen her şeyi kaydetmek zorundayız. Hafızamız bunların arasından bizim için bir seçim yapar fakat bu, yazınsal anlatının yapmış olduğu seçimler benzer biçimde değildir pek. Hafızalarımız güzel duyu açıdan yeteneksizdir.
  • Yirmi yıl önceki öğrencilik zamanlarından kalma, cümlelerin altı gelişigüzel çizilmiş eski kitaplarımdan bildiğim şey, o zamanlar, bugün bana bayağı gelen detay, imge ve metaforların altını takdir ettiğimi belirtmek için devamlı olarak çizmiş ve öteki taraftan bugün bana harikulade gelen şeyleri tamamen es geçmiş olduğum. Biz okurlar gelişiyoruz ve yirmilikler nispeten bakir kalıyor.
  • Her şeyde keşfedilmemiş bir kısım vardır. Bundan dolayı gözlerimizi yalnızca, bizlerden önceki insanların şu anda bakmış olduğumuz nesneye ilişkin düşünmüş olduğu şeylerin anılarıyla ilişkili olarak kullanmaya alışmışızdır. En minik şeyin bile içinde bilinmeyen bir şeyler vardır
  • Dostoyevski, Nietzsche’nin hınç adını verdiği ruhsal kategorinin büyük analisti, hatta bir bakıma mucididir. Dostoyevski, gururun gerçekte aşağılanmaya, nefretin ise gerçekte hastalıklı bir sevgiye ne kadar yakın bulunduğunu onlarca kere gösterir.


Kurmaca Nasıl İşler? İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kurmaca ile İlgilenenler Mutlaka Okumalı: Kurmaca metinler (öykü) yazmaya çalışan, meraklı, istekli bir yazar talibi olarak Wood’un kitabından oldukça faydalandığımı, zihnimde yeni pencereler açıldığını söyleyebilirim. Bilhassa “özgür dolaylı ifade” terimi ve tasarı metinlerde iyi mi kullanıdığı örneklerle gösterildiği benzer biçimde kurmacanın işlevini iyi mi zenginleştirdiği tatminkar bir halde ortaya konulmuş. Üçüncü şahıs anlatımının artık “modası geçmiş” bir ifade biçimi olduğu iddia edilen günümüzde bu biçimin “özgür dolaylı ifade” ile iyi mi etkili halde kullanıldığı benim için en can alıcı yönüydü kitabın. Kurmaca ile ilgilenen, okuyan ve yazma merakı olan okuyucuların kesinlikle okumaları ve üstünde düşünmeleri ihtiyaç duyulan bir kitap bulunduğunu düşünüyorum (Hasan Hüseyin AKKAŞ)


Kurmaca Nasıl İşler? PDF indirme linki var mı?


James Wood – Kurmaca Nasıl İşler? kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Kurmaca Nasıl İşler? PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı James Wood Kimdir?

2014 yılından itibaren Harvard Üniversitesi’nde profesörlüğe başlamış olan Wood bununla birlikte The New Yorker dergisi yazarıdır. Edebiyat eleştirmeni, tecrübe etme yazarı ve romancı olan yazar Cambridge Üniversitesi mezunudur.


James Wood Kitapları – Eserleri

  • İyi Bir Hayat
  • Kurmaca Nasıl İşler?
  • Hayatın En Yakın Benzeri


James Wood Alıntıları – Sözleri

  • Yirmi yıl önceki öğrencilik zamanlarından kalma, cümlelerin altı gelişigüzel çizilmiş eski kitaplarımdan bildiğim şey, o zamanlar, bugün bana bayağı gelen detay, imge ve metaforların altını takdir ettiğimi belirtmek için devamlı olarak çizmiş ve öteki taraftan bugün bana harikulade gelen şeyleri tamamen es geçmiş olduğum. Biz okurlar gelişiyoruz ve yirmilikler nispeten bakir kalıyor. (Kurmaca Nasıl İşler?)
  • İnsanlar, öteki insanların arazileri gibidirler; onları sadece kendimizinkine bitişik olduğunda tanırız. (Kurmaca Nasıl İşler?)
  • Kurmaca daima kuşkunun gölgesinde hareket eder, tasarı sahici bir yalan bulunduğunu bilir, her an inandırıcı olmak mevzusunda başarısız olabileceğini bilir. Kurmacaya inanmak daima bir “sanki”ye inanmaktır. İnanmak eğretilemeseldir sadece gerçek inanca benzer. (Hayatın En Yakın Benzeri)
  • Dinde tehlikeli olan şey kesinlikle kurmacanın kumaşının ta kendisidir. (Hayatın En Yakın Benzeri)
  • Bir yaşam öyküsünün, örüntüsü olmamak benzer biçimde bir tuhaflığı var ya da daha doğrusu yaşam sona erinceye kadar yaşamın şimdisi haricinde bir şeyi yok, ölümden sonrasında birden tüm yörünge görünür hale geliyor. (Hayatın En Yakın Benzeri)
  • “Taklitler acı ya da zevk üretir; bunun sebebi gerçeklerle karıştırılmaları değil, akla gerçekleri getirmeleridir.” (Kurmaca Nasıl İşler?)
  • Dostoyevski, Nietzsche’nin hınç adını verdiği ruhsal kategorinin büyük analisti, hatta bir bakıma mucididir. Dostoyevski, gururun gerçekte aşağılanmaya, nefretin ise gerçekte hastalıklı bir sevgiye ne kadar yakın bulunduğunu onlarca kere gösterir. (Kurmaca Nasıl İşler?)
  • Hayatta yaşamı düşünerek fazla vakit harcamak tehlikeliydi besbelli. (İyi Bir Hayat)
  • Hayatının anlamı ve gayesi nedir…? (İyi Bir Hayat)
  • Bazen fazla iyi görüyorum bence, benim derdim bu, yaşamın kemiklerini, tamamının yapısını görüyorum, bu benim derdim. (İyi Bir Hayat)
  • Hayatta yaşamı düşünerek yaşamak tehlikeli besbelli… (İyi Bir Hayat)
  • “İşinin başındaki yazar, evrendeki Tanrı benzer biçimde olmalıdır; her yerde vardır fakat hiçbir yerde görünmez.” (Kurmaca Nasıl İşler?)
  • Ortalıkta Tanrı varken bile daima her şeye izin veriliyordu, Tanrı’nın bunlarla bir ilişkisi yok. (Hayatın En Yakın Benzeri)
  • Tek tek hepimiz ölüyor fakat hepimiz hayatta, bu anlamına gelir ki hepimiz ölü. (Hayatın En Yakın Benzeri)
  • …kendimden başkası benzer biçimde davranamam. (İyi Bir Hayat)
  • “Sosyal kişiliğimiz, öteki insanların hakkımızdaki düşüncelerinin bir ürünüdür.” (Kurmaca Nasıl İşler?)
  • Tüm yaşamımız bir parantezden başka bir şey değildir. (Hayatın En Yakın Benzeri)
  • Her şeyde keşfedilmemiş bir kısım vardır. Bundan dolayı gözlerimizi yalnızca, bizlerden önceki insanların şu anda bakmış olduğumuz nesneye ilişkin düşünmüş olduğu şeylerin anılarıyla ilişkili olarak kullanmaya alışmışızdır. En minik şeyin bile içinde bilinmeyen bir şeyler vardır (Kurmaca Nasıl İşler?)
  • “İşinin başındaki yazar, evrendeki Tanrı benzer biçimde olmalıdır; her yerde vardır fakat hiçbir yerde görünmez.” (Kurmaca Nasıl İşler?)
  • Yani yaşam, daima için kaçınılmaz bir artı, bir gereksizlik oranı, daima için ihtiyacımız olandan daha fazlasının olduğu bir alan içerecektir: daha çok nesne, daha çok izlenim, daha çok hatıra, daha çok alışkanlık, daha çok kelime, daha çok mutluluk, daha çok mutsuzluk. (Kurmaca Nasıl İşler?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş