Eğitim

Küskün Kahvenin Türküsü – Carson McCullers Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Küskün Kahvenin Türküsü – Carson McCullers Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Küskün Kahvenin Türküsü kimin eseri? Küskün Kahvenin Türküsü kitabının yazarı kimdir? Küskün Kahvenin Türküsü konusu ve anafikri nedir? Küskün Kahvenin Türküsü kitabı ne konu alıyor? Küskün Kahvenin Türküsü PDF indirme linki var mı? Küskün Kahvenin Türküsü kitabının yazarı Carson McCullers kimdir? İşte Küskün Kahvenin Türküsü kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Carson McCullers

Çevirmen: İpek Babacan

Orijinal Adı: The Ballad of The Sad Cafe

Yayın Evi: İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9789754586374

Sayfa Sayısı: 157


Küskün Kahvenin Türküsü Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“(…) Bir seven vardır, bir de sevilen. Ama bunlar başka başka beldelerin insanlarıdır. Sevilen bir çok süre sevenin içinde uzun süreden beri saklı duran sevgi için yalnızca bir uyarıcıdır… En basit birisi coşkun, yakıcı ve bataklıktaki zehirli zambaklar kadar güzel bir sevginin nesnesi olabilir…”

Carson McCullers daha yirmi üç yaşlarında yazdığı Yalnız Bir Avcıdır Yürek adlı romanıyla ABD’deki edebiyat çevrelerinde adını duyurmuş ve gerçek olmasıyla birlikte karamsar da olan bir varoluş felsefesi içeren yapıtlarıyla okuru, insanlık durumunun temelindeki ruhsal yalnızlığın derinlikleriyle tanıştırmıştı. Küskün Kahvenin Türküsünde ise daha önceki romanlarının ortak teması olan “sevgi felsefesi”ni daha da geliştirerek sevginin doğasına ilişkin gerçek bir kurama dönüştürür. Kitapta yer edinen altı öyküde de yalnızlıklarını duyumsayan kişiliklerle karşılaşırız… Çocukluktan genç kızlığa geniş sancılarını yaşayan bir kız… Yabancı bir ülkede yaşayan ve sevgisizliğin ne denli acı vereceğini geç anlayan bir adam… Yaşamını birazcık olsun tekdüzelikten kurtarmak için hayalinde değişik bir yaşam sürdürmeye çalışan bir dilini yaratan ve derinlemesine hisseden kahramanların öyküsünü anlatır Küskün Kahvenin Türküsü. (Lula) Carson McCullers 1917 senesinde Georgia’nın Columbus şehrinde hayata merhaba dedi. Beş yaşından itibaren piyano dersleri almaya başladı. 17 yaşlarında New York Julliard School of Music’e müzik eğitimi için gitti, sadece okula devam etmeyerek kendini yazı çalışmalarına verdi. Columbia ve New York Üniversiteleri’nde yaratıcı yazım dersleri aldı. Story dergisinde öyküleri yayımlandı. 1937 senesinde pek başarı göstermiş olmayan bir yazar olan Reeves MCCullers ile evliliğe ilk adımını attı. 30’lu yaşların başlangıcında geçirdiği nüzul sebebiyle sol tarafını kullanamayan McCculers 1967 senesinde öldü. 20. yüzyılın en mühim yazarlarından biri olarak kabul edilen yazarın Yalnız Bir Avcıdır Yürek adlı kitabı da yayınlarımız arasındadır.


Küskün Kahvenin Türküsü Alıntıları – Sözleri

  • Yaşam kimi zaman yalnızca sağ kalmak için lüzumlu şeyleri elde etmek uğruna girişilen uzun ve bunalticı bir didinme olur çıkar. İnsana garip gelen de şudur: Yararlı her şeyin bir fiyatı vardır, yalnızca parayla satın alınabilir. Seviye bunun üstüne kuruludur. Bir balya pamuğun ya da yarım litre pekmezin fiyatını bilirsiniz, bunun sebebi aklınıza bile gelmez. Oysa insan yaşamına hiçbir kıymet biçilmemiştir. Bize parasız verilir, geri alındiğında da bir şey ödenmez. Peki nedir kıymeti?
  • Sevginin kıymetini, özgünlüğünü yalnızca seven belirler.
  • “En basit birisi bile coşkun, yakıcı ve bataklıktaki zehirli zambaklar kadar güzel bir sevginin nesnesi olabilir.”
  • En basit birisi çoşkun, yakıcı ve bataklıktaki zehirli zambaklar kadar güzel bir sevginin nesnesi olabilir.


Küskün Kahvenin Türküsü İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap sırasıyla;
1- Küskün Kahvenin Türküsü
2- Harika Çocuk
3- Jokey
4- Madame Zilensky ile Finlandiya Kralı
5- Konuk
6- Bir Aile Sorunu
7- Bir Ağaç, Bir Taş, Bir Bulut olmak suretiyle yedi kısa öyküden oluşuyor. Bu öykülerin her biri sevgi temasını değişik açılardan ele alıp işlemiş. Tüm karakterler ya hepten yalnız ya da bir halde yalnız kalmış. Her birinin hikayesi başka sadece her biri sevgi kırıntısına bir noktada aç, her biri bu kırıntıyı buldukları anda varlıklarının tümüyle sarılıyorlar ona. Bilhassa kitaba adını de veren ve diğerlerine bakılırsa oldukca daha uzun olan Küskün Kahvenin Türküsü'nde daha da belirgin bu durum. Üstelik karakterle bağ oluşturmak da daha uzun bir süreci anlattığından oldukca daha kolay. Ben bu şekilde küçük öyküleri Zweig’dan okumaya alışkınım sanırım. O yüzden okurken hep onun dili ile kıyaslıyorum. Belki de o yüzden karakterlere yönelik iç gözlemlerin ve analizlerin daha yoğun olduğu Bir Ağaç, Bir Taş, Bir Bulut ve Küskün Kahvenin Türküsünü diğerlerine bakılırsa daha oldukca sevdim. Uzun soluklu bir roman tadı vermese de emek harcama aralarında keyifle okuyacağınız bir kitap olduğuna inanıyorum. (okuryanim)

Kadın bakışlı bir ortam tasviri; kuvvetli hanım imgesi arkasına gizlenmiş feminist bir cemiyet yansıması…
Yazar, ana karakter üstünden egemen adam toplumuna açıkça meydan okurken, hasta, çocuk ve yaşlılara ise anne şefkatiyle yaklaşmayı dikkatsizlik etmemektedir. Edebiyata karamsar bir varoluş eserinin tam anlamıyla hakkını veren bu çalışmayla, sevginin insan yaşamı açısından taşımış olduğu ehemmiyet ve vazgeçilmezliği mevzusuna ek olarak bir ayraç açılmaktadır. Okurken bazı bölümlerde tek düzenlik ve sıkıcılığın hat safhasını beyninizde hissedeceğiniz benzer biçimde ufak bir ortamda bir kahvenin toplumsal yaşam için ne denli ehemmiyet arz edebileceğinin açık şahidi olacaksınız.
Birinci öykü haricinde öteki öykülerin beni etkilemediğini açıkça dile getirmek istediğim benzer biçimde kuvvetli bir karı imgesi üstünden tek başına yaşamı yaşamak isteyenlere de kitabı okuma tavsiyesinde bulunmak isterim. (Sencar Karamuço)

Küskün Kahvenin Türküsü: Carson McCULLERS in okuduğum ikinci eseri oldu. Küskün Kahvenin Türküsü kitabı 7 öyküden oluşuyor.
*Küskün Kahvenin Türküsü
* Harika Çocuk
*Jokey
*Madame Zilensky ile Finlandiya Kralı
*Konuk
* Bir Aile Sorunu
*Bir Ağaç, Bir Taş, Bir Bulut
Edebiyatta karamsar bir varoluş eserinin tam anlamıyla hakkını veren bir emek harcama bulunduğunu düşünüyorum.
Kuvvetli hanım tasviri ile yazarın hanım bulunduğunun anlaşılması pek kolay. Bu sebeple böylesi detaylı bir halde sadece bir karı tanımlayabilirdi.
Kitaba başladığımda tek bir öykü bulunduğunu sanmıştım fakat birinci kısmı bitirdiğimde hem şaşırdım hem de birazcık şaşkınlık ettim fakat genel olarak kitapta yazarın betimleme gücüne fanatik kaldım, zorluk çekmeden her ayrıntıyı gözünüzde canlandırabileceğiniz şekilde bir yaratı oluşturmuş keyifle okudum.
**^Ben onu bulmak için ülkeyi baştan başa dolaşırken, o beni ruhumun içinde kovalamaya başladı aniden. O beni kovalamaya başladı, anlıyor musun? Ruhumda.”**^
. *Abuk sabuk konuşan bir deli, başkasının yüreğinde yalın, duygulu bir şiir yaratabilir. Demek ki sevginin kıymetini, özgünlüğünü yalnızca seven belirler.* (Çiğdem Öztürk)


Küskün Kahvenin Türküsü PDF indirme linki var mı?


Carson McCullers – Küskün Kahvenin Türküsü kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Küskün Kahvenin Türküsü PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Carson McCullers Kimdir?

Roman, kısa öykü, oyun, tecrübe etme ve şiir türlerinde eserler üretmiştir. İlk romanı The Heart Is a Lonely Hunter (Yalnız Bir Avcıdır Yürek), Amerika Birleşik Devletleri’nin cenup eyaletlerindeki toplumdan dışlanmış, uyumsuz karakterlerin tinsel yalnızlıklarını mevzu alır. Yazar öteki eserlerinde de benzer mekanları ve temaları kullanmıştır.

McCullers 1917 senesinde Columbus, Georgia’da orta derslik bir ailenin evladı olarak dünyaya geldi. Asıl adı Lula Carson Smith idi. Annesi Amerika Konfedere Devletleri’nde harp kahramanı olan varlıklı bir arazi sahibinin torunuydu. Babası ise tıpkı Yalnız Bir Avcıdır Yürek romanındaki Wilbur Kelly karakteri benzer biçimde bir saatçi ve kuyumcuydu. McCullers on yaşından itibaren piyano dersleri almaya başladı. Babası ilk daktilosunu 15 yaşlarındayken armağan etti.

1934 senesinde, 17 yaşlarındayken New York’taki Juilliard School of Music’de piyano eğitimi almak suretiyle evden ayrıldı. Fakat şehre varmasının peşinden okula hiçbir süre devam etmedi. Hizmetçilik hayata geçirmeye ve Dorothy Scarborough’un Columbia Üniversitesi’nde geceleri verdiği yaratıcı yazarlık derslerine katılmaya başladı. Yazar olmaya karar McCullers’ın otobiyografik öğeler taşıyan Wunderkind adlı hikâyesi 1936 senesinde Story dergisi’nde gösterildi. Bu öykü yazarın The Ballad of the Sad Cafe adlı kitabında da yer verilmiştir.


Carson McCullers Kitapları – Eserleri

  • Küskün Kahvenin Türküsü
  • Altın Gözde Yansımalar
  • Yalnız Bir Avcıdır Yürek
  • Kadransız Saat
  • Düğünün Bir Üyesi


Carson McCullers Alıntıları – Sözleri

  • “İçindeki sıkıntıyı bir türlü tüketemediği için derhal koşup bir şeyler hayata geçirmeye çalışırdı. Eve döner, kömür te­nekesinin kapağını bir delinin hunisi benzer biçimde başının üzerine koyar masanın çevresinde dönmeye başlardı. Aklına ilk eseni yapardı – oysa yapmış olduğu hep yanlış olurdu, yapmak istediği de olmazdı. Bu saçma yanlışları yaptıktan sonrasında mutfak kapısında duraksar, kendini boş ve anlam ifade etmeyen bu­lur ve ‘Tüm bu kasabayı yerle bir edebilsem.’ derdi.” (Düğünün Bir Üyesi)
  • Tutku hayal kurmanızı sağlar, aritmetiğe
    odaklanmanızı engeller ve akıllı olmaya can attığınız sırada kendinizi aptal benzer biçimde hissetmenize niçin olur. (Kadransız Saat)
  • Ölüler hâlâ yüreğimde dolaşırken iyi mi hakikaten ölü olabilirler? (Kadransız Saat)
  • “Evlat nankörlüğü, yılan dişinden oldukca daha keskindir.” (Kadransız Saat)
  • Evet, yaşam hüzünlü olabilir. (Altın Gözde Yansımalar)
  • “Oldukca fazla insan dünyayı boğuyor.” (Altın Gözde Yansımalar)
  • Normallik pahasına elde edilmiş herhangi bir doygunluk duygusu yanlış ve bu duygunun mutluluk getirmesine izin verilmemeli. Kısacası, ahlaksal yönden onurlu olduğundan kare uçlu bir çivinin yuvarlak bir deliği kazıyıp durması ve geleneksele aykırı, kendisine uyacak kare biçimli deliği kullanmaması daha mı iyi? (Altın Gözde Yansımalar)
  • “Bir kız kardeşin olsaydı, zenci bir herifle evlenmesine izin verir miydin?” (Kadransız Saat)
  • “Nisan ayının yeşil ağaçlarında ve çiçeklerinde Frankie’ye hüzün veren bir şeyler vardı. Hüznün nedenini çözemiyordu fakat bu acayip hüzün yü­zünden kasabayı bırakıp gitmesi icap ettiğini anlıyordu. Bir taraftan savaşla ilgili haberleri okuyor, dünyanın durumunu düşünüyor bir taraftan da gitmek için bavulunu topluyordu. Oysa nereye gideceğini bilemiyordu.” (Düğünün Bir Üyesi)
  • Yaşam kimi zaman yalnızca sağ kalmak için lüzumlu şeyleri elde etmek uğruna girişilen uzun ve bunalticı bir didinme olur çıkar. İnsana garip gelen de şudur: Yararlı her şeyin bir fiyatı vardır, yalnızca parayla satın alınabilir. Seviye bunun üstüne kuruludur. Bir balya pamuğun ya da yarım litre pekmezin fiyatını bilirsiniz, bunun sebebi aklınıza bile gelmez. Oysa insan yaşamına hiçbir kıymet biçilmemiştir. Bize parasız verilir, geri alındiğında da bir şey ödenmez. Peki nedir kıymeti? (Küskün Kahvenin Türküsü)
  • “Tümümüz nedense kıstırılmışız. Öyleki ya da bu şekilde doğ­muşuz. Nedenini de bilmiyoruz. Ama yakalanmışız bir kez. Ben Berenice olarak doğmuşum, sen de Frankie olarak. John Henry de John Henry. Ve kim bilir genişle­mek, ağlarımızdan kurtulmak istiyoruz fakat ne yapsak ne etsek, gene de yakalanmışız bir kez. Ben benim, sen sensin, o da o. Her birimiz ayrı ayrı tek başımıza yaka­lanmışız. Bunu mu demek istiyorsun?”
    “Bilmiyorum fakat ben yakalanmak istemiyorum,” dedi F. Jasmine. (Düğünün Bir Üyesi)
  • En büyük çekince, doğrusu insanoğlunun kendi benliğini kaybetmesi, önemsiz bir şeymiş benzer biçimde sessiz bir şekilde meydana gelebilir; öteki tüm kayıplar, bir kolun, bacağın, beş doların, bir eşin vs. kaybı kesinlikle fark edilir. (Kadransız Saat)
  • “Neden bu kadar acı çekmek istiyorsun?”
    “Yenildiğimi hissediyorum da ondan.” (Yalnız Bir Avcıdır Yürek)
  • Onun varlığı öylesine bir teselliydi ki… (Altın Gözde Yansımalar)
  • ”Canlan birazcık da burnun boka girmesin gene.” (Yalnız Bir Avcıdır Yürek)
  • En basit birisi çoşkun, yakıcı ve bataklıktaki zehirli zambaklar kadar güzel bir sevginin nesnesi olabilir. (Küskün Kahvenin Türküsü)
  • Sevginin kıymetini, özgünlüğünü yalnızca seven belirler. (Küskün Kahvenin Türküsü)
  • “Evlat nankörlüğü, yılan dişinden oldukca daha keskindir.” (Kadransız Saat)
  • “Şimdiye dek gözünün önüne g­etirdiğin bir fotoğraf benzer biçimde değil de, yalnızca bir duygu olarak anımsadığın insanoğlu oldu mu asla?” (Düğünün Bir Üyesi)
  • Bir seferinde bir yumurta tavuğunu üç milyon dolara takas ettiğini söylediğini hatırlıyorum. O günlerde hepimiz açtı ve hepimiz inancını yitirmişti. Büyük büyük büyükannen hariç hepimiz. “Bu para geri gelecek, gelmek zorunda” söylediğini asla unutmayacağım. (Kadransız Saat)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş