Eğitim

Kuşlar – Tarjei Vesaas Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kuşlar – Tarjei Vesaas Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kuşlar kimin eseri? Kuşlar kitabının yazarı kimdir? Kuşlar konusu ve anafikri nedir? Kuşlar kitabı ne konu alıyor? Kuşlar PDF indirme linki var mı? Kuşlar kitabının yazarı Tarjei Vesaas kimdir? İşte Kuşlar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Tarjei Vesaas

Çevirmen: Deniz Canefe

Yayın Evi: Timaş Yayınları

İSBN: 9786050820911

Sayfa Sayısı: 240


Kuşlar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Evde bir iz kaldı. Kuş vuruldu, gözlerini yumdu, taşın altına kondu – ancak iz kaldı.” Buz Sarayı’nın yazarı, İskandinav Edebiyat Ödülü sahibi Tarjei Vesaas’tan, nahif olmasıyla birlikte şiddetli, aldatıcı basitlikte, sarsıcı bir roman: Kuşlar… Kahramanımız Mattis, ablası Hege ile Norveç ormanlarının derinliklerinde bir gölün kıyısındaki kulübelerinde yaşar. Mattis bedenen bir erişkin olsa da hayata çocuk gözleriyle bakar, öyleki çalışır onun aklı. Ablası, ördüğü kazaklarla evi geçindirirken Mattis’i de insan içine çıkmaya, çalışmaya teşvik eder. Sonunda kayıkçı olmaya kabul eden Mattis’in ilk ve tek yolcusu olan yabancı, hayatlarını asla ummadıkları şekilde değiştirecektir… XX. yüzyıl İskandinav edebiyatının en mühim isimlerinden Tarjei Vesaas’u zirveye taşıyan romanı Kuşlar, ilk kez Türkçede; Deniz Canefe’nin kusursuz çevirisiyle… “Bir başyapıt.” – Literary Review “Gerçek bir edebî şaheser.” – Publishers Weekly “Okumaktan özellikle zevk aldığım roman.” – Doris Lessing


Kuşlar Alıntıları – Sözleri

  • Dünyadaki tüm kuşlarının açıklığı vardı ciğerlerimde…
  • …Yavaşça gevşeyip tekrardan düşünmeye adım atmak ne güzeldi…
  • Uçarak kuşlar benzer biçimde özgür olmak diye birşey yok.
  • “””susulunca konuşulmaz”””
  • Yine de, söylenmedik onca söz varken gitmek güçtü.
  • …Doğrusu düşler kişiye özeldir, onlardan söz etmeyiz…
  • Uçarak kuşlar benzer biçimde özgür olmak diye birşey yok.
  • ~~~Düşünüyorum, öleceğim düşünmekten~~~
  • Bakmamalıyım, gözlerimi kaçırmalıyım – oysa sabahleyin ilk yaptığım,akşam son yaptığım onlara bakmak. Bundan delice ne var?
  • …”Niye hepsi bu şekilde?”
    Kadın başını iki yana sallamakla yetindi. Mattis 1daha sormaya kalkışamadı. ~~~Sessizliğe katlandı. Dışarıdan katlanır göründü~~~


Kuşlar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

#1001kitap~~~: 20. yüzyılın en büyük İskandinav yazarlarından 1i sayılan Tarjei Vesaas, 1897’de, Norveç Vinje’de dünyaya geldi. 1923’te yazmaya başlamış olan Vesaas’in ilgi çeken ilk romanları çiftlik yaşamını anlattığı Det store spelet (Büyük Çevrim, 1934) ve Kvinner ropar heirri (Kadınlar Yuva Diyor, 1935) oldu. Ikinci Dünya Savaşı, eserlerinin daha politik 1ton kazanmasına neden olan yazar, Huset i mørkret (Karanlıktaki Ev, 1945), Nazi işgali altındaki Norveç’in alegorik 1anlatımıdır. Vesaas, ününün doruğuna 1957’de yazdığı ve ondan sonra filme de çekilen Fuglane (Kuşlar) ile ulaştı fakat ben filme ulaşamadım başka okuduğum kuşlar kitabının filmini buldum artık onu izlerim :))) fakat bu kitabın da filmini izlemeyi oldukça arzu ederdim hiç1yerde bulamadım ne yazık ki :((( o anlatılanları görmek arzu ederdim *-*
En iyi Norveç romanı, 1başyapıt ve gerçek 1şaheser olarak görülen Kuşlar, narin güzelliğin ve aldatıcı sadeliğin öyküsü olarak da geçer. 1yetişkin fakat Dünyaya çocuk gözleriyle bakan, algılamakta güçlük çeken zihinsel yeterliliği olmayan Mattis ile göl kenarında minik 1evde kendi halinde 1hayat devam eden Hege olan kardeşlerin öyküsünü konu alıyor. Sakin 1hayat sürdüren bu iki kardeş, şefkatli ve sıcak 1bakış sunarak, vakit içinde yaşanmış olan yaşam sürdürme çabaları ve hayal kırıklıkları ile Norveç ormanlarının derinliklerinde, ördüğü kazalarla ev geçindiren Hege ye yardım etmek için kayıkçı olmaya kabul eden Mattis ve hayatlarına giren yabancı…
~~~Derinlikler, diye düşündü. Tedirgin düşünceleri sonunda oraya götürmüştü onu. Ne çoklar: Yosunlu derinlikler, diye düşündü. Kumlu derinlikler. Çamurlu. Taşlı derinlikler. Kayalıklar.
Kimsenin düşlemediği derinlikler.~~~ kitaptaki en etkisi altına alan paragraftı benim için, bu hayatlarındaki derinlik ve susmaya dair söylemler oldukça sakin ve yalın sunulmuştur, yormayan 1dil ve durağan 1anlatımla.
~~~Kürek çekerken geride bıraktıkları gözlerinin önünden gitmiyordu…
…Daha oldukça konuşabilirdi, sadece yanlış olurdu bu.
Yine de, söylenmedik onca söz varken gitmek güçtü.~~~
Kuşlar ölmeden ilkin okunması ihtiyaç duyulan 1001kitap içinde olup, okuduğunuz başka kitapları da okurken anımsatan tarafıyla sakin diliyle yoğun 1okuma döneminde olduğum vakitte nefes almamı elde eden 1kitap olmasına karşın durağan 1anlatima da haizdir, bu tür anlatimlari sevmiyorsanız sıkılabilirsiniz… Herkese sıhhatli mutlu rahat keyifli okumalar dilerim… (Ayşe…)

Öyleki güzel bir roman okudum ki… Norveç Edebiyatı, İskandinav Edebiyatı benzer biçimde hep yüreğe dokunuyor… Bilhassa “yalnızlık ve tabiat”üstüne cümleleri hep vurgun benzer biçimde oluyor bu yörenin yazarlarının……
Bu hikâyede de; kendi halinde yaşayan abla kardeşin, yalnızlıkları, birbirlerine tutunmaları, en önemlisi de ” zihinsel olarak hasta olan Matiss’in bakış açısından ‘bana ne olacak?’ ” sorusunun getirdikleri……
Nette okuduğum bir yazının sonunu şu şekilde bitirmiş yazıyı yazan; Charles Addams’ ın söylediği benzer biçimde “bir örümcek için normal olan bir sinek için kaos ise” o halde normallik terimi da bir illüzyondan ibaret olsa gerek. (ŞB Nisan 2017)
İskandinav Edebiyat Ödülü sahibi Tarjei Vesaas’tan, nahif olmasıyla birlikte şiddetli, aldatıcı basitlikte, sarsıcı bir roman: Kuşlar…
Çevirmene de ayrı bir teşekkürü borç bilirim,öyleki akıcı bir ifade ile çevrilmiş ki kitap…. (Gülşah)

Norveç ‘in bir nahiyesinde ablası ile beraber yaşayan zihin engelli Mattis’in hüzünlü bir o denli da naif bir hikâyesi Kuşlar. Mattis’in yalnızlığı, toplumdan dışlanması ve bu şartlar altında onun varolma çabasını görüyoruz. Olay örgüsü yok sakin ilerleyen bir roman..Gerçekten İskandinavya ruhunu hissediyorsunuz .O dinginlik ve sadelik size geciyor. Kuzey Edebiyatına merakınız var ise okuyun derim. Oldukca vaka örgüsü sevenlerin okuyabileceği bir roman değil. (Tulay)


Kuşlar PDF indirme linki var mı?


Tarjei Vesaas – Kuşlar kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Kuşlar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Tarjei Vesaas Kimdir?

1897’de, Norveç’te Vinje’de dünyaya geldi. 1923’te yazmaya başlamış olan Vesaas’ın ilgi çeken ilk romanları çiftlik yaşamını anlattığı Det store spelet (Büyük Çevrim, 1934) ve Kvinner ropar heirri (Kadınlar Yuva Diyor, 1935) oldu. İkinci Dünya Savaşı, eserlerinin daha politik bir ton kazanmasına yol açtı. Huset i mørkret (Karanlıktaki Ev, 1945), Nazi işgali altındaki Norveç’in alegorik bir anlat ımıdır. Vesaas, ününün doruğuna 1957’de yazdığı ve ondan sonra filme de çekilen Fuglane (Kuşlar) ile ulaştı. Diğer eserleri içinde, Kimen (Tohum, 1940), internasyonal ödül kazanan hikâye derlemesi Vindane (Rüzgârlar, 1952) ve Is-slottet (Buz Sarayı, 1963) sayılabilir.

Vesaas 15 Mart 1970’te doğduğu kasabada öldü.


Tarjei Vesaas Kitapları – Eserleri

  • Buz Sarayı
  • Kuşlar


Tarjei Vesaas Alıntıları – Sözleri

  • Onlar da tekrar Unn’u çağırmadılar. Tek başına kaldı kız. Kibirlinin biri diyenler oldu onun için, fakat tutmadı bu ve kimse rahatsız etmeye kalkmadı Unn’u… Bu benzer biçimde şeyleri önleyen bir havası vardı sanki. (Buz Sarayı)
  • Uçarak kuşlar benzer biçimde özgür olmak diye birşey yok. (Kuşlar)
  • …Doğrusu düşler kişiye özeldir, onlardan söz etmeyiz… (Kuşlar)
  • Kirpiklerinin altında ışıkla ve ışınla dolu dört göz, aynayı dolduruyordu. Sorular çakıp çakıp yitiriyordu. Bilmiyorum: Işıklar ve ışınlar, senden bana, benden sana mı, yoksa yalnızca benden sana mi yansıyor… Aynaya giriyor, sonrasında gene çıkıyor, bunun ne olduğu üzerine ne bir yanıt, ne de bir izahat… Bu somurtuk kırmızı dudaklar senin dudakların mı, hayır değil, benim dudaklarım, ne kadar da benziyorlar birbirlerine! Saçlar da aynı şekil, o parlaklık, o ışın. Biziz bu! Değiştiremeyiz bunu, başka bir dünyadan gelmişiz benzer biçimde. Resim sallanmaya başlıyor, kenarlardan taşıyor, toplanıyor, hayır toplanamıyor. Gülen bir ağız o. Başka dünyalardan bir ağız. Hayır, bir ağız değil, bir gülümseme değil o, kim bilir ne! Sadece alabildiğine açılmış kirpikler var, ışıkların ve ışınların üstünde. Aynayı bıraktılar, kızarmış, şaşkın yüzlerle birbirlerine baktılar (Buz Sarayı)
  • Bakmamalıyım, gözlerimi kaçırmalıyım – oysa sabahleyin ilk yaptığım,akşam son yaptığım onlara bakmak. Bundan delice ne var? (Kuşlar)
  • Yine de, söylenmedik onca söz varken gitmek güçtü. (Kuşlar)
  • Garip bir anı: karanlıkta kara yaratıkların acil hitabı,
    ..
    Uzaktan gelen bir haykırış. Diğeri dünyadan bir davet.
    Su damlası ile dal benzer biçimde duyarsınız kendinizi. Emin değilsinizdir. Ölüden başka her şeysiniz şimdi. (Buz Sarayı)
  • Biziz bu! Değiştiremeyiz bunu, başka bir dünyadan gelmişiz benzer biçimde. Resim sallanmaya başlıyor, kenarlardan taşıyor, toplanıyor, hayır toplanamıyor. Gülen bir ağız o. Başka dünyalardan bir ağız. Hayır, bir ağız değil, bir gülümseme değil o, kim bilir ne! Sadece alabildiğine açılmış kirpikler var, ışıkların ve ışınların üstünde. (Buz Sarayı)
  • İnsan ayaklarının sesini duyamazsa çıldırabilirdi. (Buz Sarayı)
  • Vakit gecedir… Ve bu ne?
    Bu bir armağan.
    Anlamıyorum.
    Hava kararmış oldu ve bana büyük bir armağan verildi.
    Bana bir şey verildi ve ben bunun ne işe yaradığını bilmiyorum.
    Hiç anlamıyorum. Nereye gitsem bana bakıyor bu armağan.
    Armağan durmuş bekliyor. (Buz Sarayı)
  • Hâlâ senden başka kimsem yok. (Buz Sarayı)
  • …Yavaşça gevşeyip tekrardan düşünmeye adım atmak ne güzeldi… (Kuşlar)
  • …”Niye hepsi bu şekilde?”
    Kadın başını iki yana sallamakla yetindi. Mattis 1daha sormaya kalkışamadı. ~~~Sessizliğe katlandı. Dışarıdan katlanır göründü~~~ (Kuşlar)
  • Dünyadaki tüm kuşlarının açıklığı vardı ciğerlerimde… (Kuşlar)
  • Bu sabahleyin erken ilk mektup sırada önündeydi. “Buluşalım Siss.” İmza: “Unn.” (Buz Sarayı)
  • “””susulunca konuşulmaz””” (Kuşlar)
  • ~~~Düşünüyorum, öleceğim düşünmekten~~~ (Kuşlar)
  • Uçarak kuşlar benzer biçimde özgür olmak diye birşey yok. (Kuşlar)
  • “Karanlık ona diyordu ki, yolun iki yanında da ben varım.” (Buz Sarayı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş