Eğitim

M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları – Afet İnan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları – Afet İnan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları kimin eseri? M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları kitabının yazarı kimdir? M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları konusu ve anafikri nedir? M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları kitabı ne konu alıyor? M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları PDF indirme linki var mı? M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları kitabının yazarı Afet İnan kimdir? İşte M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Afet İnan

Yayın Evi: Türk Tarih Kurumu Yayınları

İSBN: 3990000031997

Sayfa Sayısı: 76


M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti


M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları Alıntıları – Sözleri

  • “Bu iki günü yazmayacağım. Biroldukca anılarım benzer biçimde bunların da unutulmasında ne zarar var. Yalnız şu kadar diyelim ki insanoğlu gerçeği hep gizlerler.”
  • “İnsanlığın ilerlemesi sadece birbirinden aşama aşama yüksek seviyeye çıkmasıyla mümkündür”
  • Devamlı değişikliklere mahkûm olan bu kâinatta bir şeyi olduğu benzer biçimde korumak iyi mi mümkün olur?
  • “Memleket kimsenin malikânesi değildir.”
  • Ahlâk her toplumsal grubun anlayışına bakılırsa başka anlam, başka durum, başka renk, başka amaç gösteriyor gibidir.
  • M. Kemal Atatürk tarih için şu cümleleri yazıyordu:
    “ Tarih ne güzel aynadır. İnsanlar, özellikle ahlakta ileri olmayan kavimler, en büyük mukaddesat karşısında bile hasis hissiyata uymaktan nefislerini men edemiyorlar. Tarihin sinesine geçen büyük olaylarda bunlar için de yetkili ve yapıcı olanların tavır ve hareketleri ve yaptıkları işler onların ahlak seciyelerini ne açık gösterir.”
  • “Kumandanların en büyük cesareti sorumluluktan korkmamalarıdır. Gerçekte sorumluluğun ağırlığını ben kendi özümde denedim. Namuslu ve izzetinefis sahibi bir kumandan için ölüm hiçbir zaman hatıra gelmez, onu düşündüren, yapılanların isabet ve de isabetsizliğidir.”
  • Kurmay başkanı ile bayanların örtünmesinin lağvı ve toplumsal hayatımızın düzeltilmesi hakkında konuşma: 1) Muktedir ve yaşamı bilen anneler yetiştirmek. 2) Kadınlara serbestisini vermek, 3) Kadınlarla birlikte olmak, adamların ahlakı, fikirleri, hissiyatı üstünde etkendir.
  • “…hanım sorununda yürekli olalım, kuşkuyu bırakalım. Açılsınlar. Onların
    dimağları gerçek data ve sanat ile bezensin. İffeti, bilimi sıhhatli halde açıklayalım. Onur ve özsevi sahibi olmalarına birinci derecede ehemmiyet verelim..”.
  • ”Karlsbad’da geçen günlerimin anılarını bütünüyle ve olduğu benzer biçimde bu defterlere geçiremedim. Bunun iki sebebi var, birincisi yeterince yazı yazmak için vaktim olmadı. İkincisi her düşündüğümü, her yaptığımı, şu demek oluyor ki tüm fikirlerimi ve hayatımla ilgili sırları bu defterlere iyi mi emanet edebilirdim? Hatta bu yazdıklarımı bile bigün, olasılık pek yakın bir günde yok etmeyecek miyim? Şimdiye kadar hep o şekilde olduğu içindir ki, anılarımı toplayan bir derlemem
    yoktur.”


M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Mustafa Kemal Paşa 36-37 yaşlarındadır. Çanakkale’de Anafartalar Kahramanı olmuş, Muş ve Bitlis’i düşmanın elinden bir bozkurt pençesiyle geri almıştır. Fakat büyük kumandan böbreklerinden rahatsızdır. Bu durumdan dolayı Viyana’nın Karslbad şehrinin kaplıcalarında tedavi amaçlı bir geziye gitmiştir. Karlsbad yeni adıyla Karlovy Vary günümüzde Çekya’da bulunmaktadır.
Mustafa Kemal Paşa bu sıralarda 6 tane deftere hatıralar ve mühim askeri ve fikri meselelerde yazılar yazmıştır. Bu defterleri seneler sonrasında tinsel kızı Afet İnan Çankaya Köşkü’nde bulmuştur. Atatürk’e götürmüş olduğu süre atamız duygulanmış ve sakla ileride yayınlarsın demiştir. Afet İnan ise Türk Tarih Kurumu tarafınca bu anıları 1983’te yayımlamıştır.
Mustafa Kemal yanında yaveri Şevki ile birlikte bir otelde kalıyorlar. Kaldığı otelde birçok tanımış olduğu insanoğlu vardı. Cemal Paşa, Albay Emin, Hüseyin Cahit Yalçın benzer biçimde askeri ve edebiyattan kişiler vardı. Kaldığı süre süresince bu benzer biçimde kişilerle uzunca sohbetler etme fırsatı bulmuştur. Otelde kalmış olduğu süre süresince da Almanca ve Fransızcasını geliştirmek istemiştir. Hatta Almanca için bir öğretmen bile tutmuştur.
Okumayı ise asla elden bırakmamıştır. Bu hatıraları okurken atamızın okuma azmine hevesine hırsına fanatik kaldım doğrusu. Tevfik Fikret’in şiirleri, Fransız yazarların kitapları ve daha nice yazarı öğrenim görmüştür. Aynı zamanda kitap ayırt etmemiştir. Roman, tarih ve dini birçok fikri kitap okumuş altını çizmiştir. Atatürk kendini en fena hastalık zamanında bile yetiştirmiş bir insan olarak karşımıza çıkıyor.
Bu hatıratların bazı yerlerini Fransızca bazı yerlerini ise Türkçe (Osmanlıca) yazmıştır.
Atatürk bir insanoğlunun kendisini geliştirmenin ruhi ve maddi olmasının önemini vurgulamıştır. İnsan psikolojisinin de bununla beraber bilincindedir.
Yapacağı devrimlerinin fırtına öncesi sessizliğini Karlsbad’ta göstermiş oluyor konuşmalarında. Kadının toplumdaki yerinin ve toplumun etik olarak gelişmesinin önemini vurguluyor. Aklın ve bilimin ışığında hanım adam ayırt etmeden cemiyet olarak ve bununla beraber Türklük mefkuresinde daima ilerleyeceğimizi ve bunlarında sadece devrimle olacağına inandığını söylüyordu.
Atatürk bizim en mühim değerimizdir. Bunu hepimiz her geçen gün daha iyi anlayacaktır. Karlovy Vary kentine Atatürk’ten başka Goethe, Tolstoy, Beethoven, Marx ve Hitler de tedavi amaçlı gelmiştir. Bu benzer biçimde mühim isimlerde şehrin bazı yerlerinde adları yazılır. Fakat bir tek şehirde iki kişinin müzesi vardır. Sigmund Freud ve M.K. ATATÜRK. Kaldığı otelin Carlsbad Plaza odası şu an müze halinde korunmaktadır. Binanın girişinde ise mermer üstüne yazılı ATATÜRK vardır.
Dünya ona fanatik kaldı. Mahatma Gandhi ve Fidel Castro onları rol model aldı. Biroldukca yabancı yazar onunla ilgili kitaplar yazdı. Günümüzde maalesef Rus devrimcileri Küba devrimcileri rol model alınıyor ülkemiz gençleri tarafınca. Fakat aslolan içimizdeki devrimci liderleri almamız gerekir. Şahsı fikrim bunlardan ilki Hz. MUHAMMED ikincisi M.K.ATATÜRK. (Eren Topkaya)

Mustafa Kemal Paşa, Osmanlı İmparatorluğu’nun da içinde yer almış olduğu 1. Dünya Savaşı’nda görevini üstün bir başarıyla yerine getirmiş ve adını tüm dünyaya altın harflerle duyurarak halkın da itimatını kazanmıştır. Ancak böbreklerinden rahatsızdır ve bu durum, hayatında mühim bir mesele haline gelmiştir. Tedavi için günümüzde Çekya’da bulunan Almanca adı Karslbad olan Karlovy Vary şehrine gitmiştir. Burada kalmış olduğu süre süresince yaşamış olduğu hatıralarını 6 değişik deftere yazmıştır. Aslında bu hatıraları yayımlamayı düşünmediği benzer biçimde belli bir süre sonrasında da imha edeceğini notlarında belirtmiştir fakat tinsel kızının bu defterleri Çankaya Köşk’ünde bularak Atatürk’e göstermesi sonucunda duygulanmış ve Afet İnan’a bu defterleri ileride yayınlayabileceğini söylemiştir.
Karlsbad’da kalmış olduğu süre süresince; kucak kucak kitap okumuş, çevresindekilerle değişik mevzularda sohbetler etmiş, güncel vakalar hakkında tahlillerde bulunmuş ve daha öncesinde bir seviyeye kadar öğrendiği Almancasını geliştirmek için de hususi ders almıştır. Fakat ne acıdır ki buradaki tedavi sonrasında rahatsızlığında hiçbir değişme olmadığını hatıralarında belirtmiştir.
Hangi durumda olursa olsun insanoğlunun kendini geliştirmesi icap ettiğini oldukca güzel bir halde ifade eden Atatürk’ün, hatıralar kitabını her insanın okumasını tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar dilerim. 🙂 (Buğra Han)

Atatürk’ün tinsel kızı bununla beraber eğitim için yurt dışına gönderilmiş olduğu öğrencilerden Afet İnan ‘ın derlediği
Mustafa Kemal Atatürk ‘ün kaleminden hatıratlar.
Karlsbad Gezisi anılarını ve orada yaşamış olduğu, konuşmuş olduğu her şeyi yazmış.
Kitabı okumaya adım atar başlamaz derhal Google’ı açıp
Karlsbad nerede ? yazdım
Çekya’daymış.
Ya bir ihtimal spoiler olacak fakat kitapta en beğenerek okuduğum yerlerden biri de , Mustafa Kemal Paşam’ın ne kadar yakışıklı ne kadar karizmatik bulunduğunun da kanıtı oluyor.
Karlsbad’daki Matmazeller Almanca ve Fransızca öğretmenleri Mustafa Kemal Paşamıza deyimi yerindeyse yürüyor, yazıyor.
Hatta Matmazelin biri açık açık evlilik teklifi ediyor.
Okuyun anlarsınız.
Her gece yatmadan ilkin kitap okuması, balçık banyosu, doktorunun verdiği rejim programına uygun yediği yemekler….
O devrin siyasal meselelerine değinmiş. Sosyalizm hakkında fikirlerini bir anı yardımıyla anlatmış.
Her bir cümlesi altın değerinde. Eğitim Sistemi hakkında fikirlerini yazmış.
Ahlak,namus,evlilik ve uygar kanunlar hakkında fikirlerini yazmış.
Gericiler bu satırları okursa bi yerlerine bir şeyler saplanabilir :))
Mustafa Kemal Atatürk Karlsbad’da iken hâlâ padişahlık sistemi yürürlüktedir. Hatta padişah ölmüş yerine Mehmet Vahdettin geçmiştir. Ama o zamanlarda bile Mustafa Kemal bir inkılâp icap ettiğini yazılarında ifade etmiş. Bir inkılap getireceğini yazmış.
İleri görüşlülük desen var, azim desen var ,kararlılık desen var.
Korku,boyun eğme desen AMA BAK O YOK !
gonderi/111469297
gonderi/111469552
Kitaptaki öteki mevzular :
1) Osmanlı Devleti Nasıl bir politika izlemelidir?
2) Türklük Ülküsü
3) Arabistan Türkistan politikası
4) Devlet büyüklerinin memleket hakkında görüşleri
5) Aşar Vergisi
6) İsmail Hakkı Paşa Meselesi
7) Cemal Paşa meselesi
Sonu da oldukca güzeldi, sürpriz olsun. Heyecanı kaçmasın.
Galiba bir eserin güzelliği ve etkileyiciliği  gerçekçiliğiyle 100% orantılı. Bu yaratı de bunun kanıtı.
Yolun başlangıcında da olsam Nutuk’la başladığım bu yolculuğa Atam’ın öteki eserleriyle devam edeceğim.
Herkese ve en başta  Lina_se  ablam TanhuKapganKagan  abim ve  kendime  Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm eserlerini okuyacak kadar uzun yaşamış olduğu bir yaşam ve  Atatürkçü ve Tam Bağımsız Türk-i Cumhuriyetli günler temenni ediyorum. (Radikalizmin Mistik Önderi)


M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları PDF indirme linki var mı?


Afet İnan – M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Afet İnan Kimdir?

Prof. Dr. Ayşe Afet İnan (Uzmay), ilköğrenimini Eskikent’in Mihalıççık ilçesinde, Ankara ve Biga’da tamamladıktan sonrasında, Bursa Kız Öğretmen Okulu’nu 1925 senesinde tamamlamıştır. İlk görevine 17 yaşlarındayken, babasının görevi gereği bulundukları İzmir’de Reddi İlhak İlkokulu’nda adım atmıştır. Atatürk, Afet İnan’ın ailesinin Makedonya kolunu tanıdığından, kendisinin meslek ve durumu ile ilgilenir. Afet İnan’ın isteği, öğrenimini sürdürmek ve yabancı dil öğrenmektir. Bunun yerine getirilmesi için Atatürk, Afet İnan’ın babası ve anası ile görüşerek, kendisini o yıl İsviçre’nin Lozan şehrine Fransızca öğrenmeye gönderir (1925 – 1927).

Sonra, İstanbul’da Fransız Kız Lisesi (Notre Dame de Sion)nde bu öğrenimini sürdürür (1928-1929). Ortatahsil tarih öğretmenliği sınavına girerek öğretmenlik belgesini alır ve Ankara Musiki Öğretmen Okulu’na, Tarih ve Yurt Bilgisi öğretmeni olarak atanır (1929-1930). Türk Tarih Kurumu’nun müessese çalışmalarında yer almış ve orada uzun seneler Asbaşkanlık yapmıştır. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nün de müdürlüğünü yapmıştır. Akademik çalışmalarına devam eden Afet İnan, 1938’de lisans, 1939’da doktora çalışmalarını tamamlayarak 1942’de doçent ve 1950’de de profesörlüğe yükselir. Prof. Dr. Afet İnan’ın Atatürk ve Türk zamanı ile ilgili birçok yayını bulunmaktadır. 8 Haziran 1985 tarihinde ölmüştür.

Atatürk vasiyetnamesinde Afet İnan için; “yaşamış olduğu müddetçe şimdilik (şimdiki halde) ayda 800 lira verilecektir” diye vasiyette bulunmuştur.


Afet İnan Kitapları – Eserleri

  • Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler
  • M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları
  • Kurtuluş Savaşında Türk Kadını
  • Atatürk’ten Mektuplar
  • M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım
  • Eski Mısır Tarih Ve Medeniyeti
  • Piri Reis’in Hayatı ve Eserleri
  • Mimar Koca Sinan
  • İzmir İktisat Kongresi
  • Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi
  • Türkiye Halkının Antropolojik Karakterleri Ve Türkiye Tarihi
  • Atatürk ve Türk Kadın Haklarının Kazanılması
  • Kemal Atatürk’ü Anarken – Atatürk’ten Hatıralar 2
  • Cumhuriyetin 50. Yılı İçin Köylerimiz
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin İkinci Sanayi Planı, 1936
  • Ellinci Yılda Tarihten Geleceğe
  • Piri Reis’in Amerika Haritası
  • Türkiye Halkının Antropolojik Karakterleri ve Türkiye Tarihi Türk Irkının Vatanı Anadolu


Afet İnan Alıntıları – Sözleri

  • “Evvelâ millete tarihini, asîl bir millete mensup bulunduğunu, tüm medeniyetlerin anası olan ileri bir milletin evlatları bulunduğunu öğretmeliyiz.” (Atatürk’ten Mektuplar)
  • “İnsan, hareket ve faaliyetin, şu demek oluyor ki dinamizmin ifadesidir.” (M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım)
  • 29 Ekim 1923’de Anayasa’da “Türkiye Devletinin hükûmet şekli Cumhuriyettir” diyerek tespit eden Atatürk’ün bu önerisi, TBMM’de görüşme edilerek kabul edilmiş olduğu zaman, devlet şeklinin DEVRİM karakterinde yürürlüğe girmesi sağlanmış oldu. (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • “Bir milletin hanımefendileri gelişmişlik düzeyinin ölçütüdür” cümlesi ne veciz bir deyiştir. (Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler)
  • “… Hakikaten bugünün yaşam şartları içinde, bir fert için olduğu benzer biçimde, bir millet için de kudret ve kabiliyetini, eseri ile ve fiilen gösterip kanıtlama etmedikçe, saygınlık ve önem beklemek boşunadır. Kudret ve kabiliyetten yoksun olanlara iltifat olunamaz. İnsanlık, hakkaniyet, mürüvvet icaplarını tüm bu vasıflara haiz bulunduğunu gösterenler isteyebilirler.”
    Mustafa Kemal ATATÜRK (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • 29 Mayıs 1490, Doğan Yusuf Ağa’nın ailesi için bir luk günü olmuştu.
    Sinan Türk-Osmanli Imparatorluğunun bir tebaası olarak nü fus kütüğüne kaydedilmiştir. O gün İstanbul’un Fethinin 37. yıldö nümü idi. Büyük Fatih Mehmed’in ölümü üstünden dokuz yil (1481) geçmiş, Osmanlı Devletinin başlangıcında II. Bayezit hükümdar bulunu yordu. Bu tarihlerde Anadolu birliğinin başlangıcında, siyasî hâkimiyeti, Türk-Osmanlı İmparatorluğu temsil ediyordu.
    Sinan’ın doğduğu yıl, XVI. asrın büyük Türk coğrafyacısı ve denizcisi, Amerika’nın ilk haritalarından birini meydana getiren (1513) ve Türk birliğinde Amiral olacak olan Piri Reis (1470-1554) Akdeniz limanlarında ilmî tetkikler yapmış olduğu korsanlık yaşamını yaşıyordu.
    Türk korsanları, 1490 yılının yazları Sicilya, Sardunya, Korsika adalarına, Fransa sahillerine, yirmi yaşlarında bulunan Piri Reisin de bizzat iştirak etmiş olduğu, seferler yapmakta idiler.
    Diğer taraftan gene aynı yıllarda, şu demek oluyor ki 3 ağustos 1492 de, Cenovalı Kristof Kolomb, Amerika’yı Avrupalılara tanıtmış olacak ilk seferine çıkmıştı. İtalya’nın dünyaca ünlü olacak ressam, heykeltraş ve mimarı Mikel Ange (1475-1564), Sinan’ın doğduğu yıl 15 yaşını sürüyordu.
    İşte, uygarlık tarihinde dünyaca ünlü olanlardan bir kaçı, Sinan’ın hemyaşları bulunuyorlardı. Bu adlar bir tek mensup ol dukları milletlere değil, cihana yaratı veren şahıslar olarak tarihe geçmişlerdir. (Mimar Koca Sinan)
  • “Ben fani bir insanım, bir gün öleceğim, büyüklüğüne ve üstün kabiliyetlerine inandığım Türk Milleti’nin gerçek tarihinin yazılmasını sağlığımda görmek istiyorum. Onun için bu toplantılarda kendimden geçiyor, her şeyi unutuyor, sizi yoruyorum. Beni affedin.” (Atatürk’ten Mektuplar)
  • M. Kemal Atatürk tarih için şu cümleleri yazıyordu:
    “ Tarih ne güzel aynadır. İnsanlar, özellikle ahlakta ileri olmayan kavimler, en büyük mukaddesat karşısında bile hasis hissiyata uymaktan nefislerini men edemiyorlar. Tarihin sinesine geçen büyük olaylarda bunlar için de yetkili ve yapıcı olanların tavır ve hareketleri ve yaptıkları işler onların ahlak seciyelerini ne açık gösterir.” (M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları)
  • Haktan en oldukca bahsedenler haksızlığın en büyüğünü yaptılar. (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • İşte bu kadar acılara tahammül edip bizim nail olamadığımız saadete bizlerden sonraki nesillerin nail olabilmesi için fedakârlık edip yaşamak istiyoruz. (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • “İnsanların ideallerinin devamlı gerçekleşmesi mümkün olmadığından, ideal daima umut deposudur.” (Atatürk’ten Mektuplar)
  • “Mimar Sinan’ın hayatında iki büyük talihi olmuştur. Uzun bir yaşam içinde deha sayılan mimarlık kudreti ve bunu gerçekleştirecek maddi imkanların kendisine pek bolca oranda verilmiş olması.” (Mimar Koca Sinan)
  • Süleymaniye Sitesi için bir ziyaretimde şu duygularımı yazmıştım;
    Bugün (28 Nisan 1956) Süleymaniye’nin avlusunu tavaf ediyorum. Her köprüye çıkışımda gözlerim, bu görkemli caminin silûeti ile dolar. Erciyes’in karlı zirvelerinden fikren bir gezi yaparak bu insan kudretinin vücude getirmiş olduğu mimarî yaratı önünde Türklüğümün gururunu duyarım. Gurur, insanoğlu için bir artam sayılmaz, fakat, bu millî bir duygu eseri olursa değişmez mi?
    İşte biz Türklerin ortaklaşa duygularımızın, gurur ve iftiharımızın toplandığı zamanı eserlerimiz. Bunların kıymetini biliyor muyuz? Belki kısmen. Bu sebeple kimi zaman maddî imkânsızlıklarımız, kimi zaman milletçe ilgisizliğimiz, bu âbide anıtlarımızı istenmiyen durumda bırakıyor.
    Süleymaniye bunlardan biri değil. Bu sebeple bugün de cami olarak kullanılan bu görkemli mâbedin içine girildiği zaman, insan asırların varlığı ile dolu bir ömrün, büyük bir imparatorluğun tarihini yaşar ve Tanrı’nın birliğine inanmanın kudsiyetini tanır. (Mimar Koca Sinan)
  • Kitaplar, insanoğlu içinde fikir ve detayları, inanç ve duyguları yürüyerek, zekâ ve kültürün, ilim ve sanatın, kıymet hükümlerinin dünya ölçüsünde paylaşılmasına ve süre içinde devamına yardım eden vasıtalardır. Kitaplar, bir milletin kültür değerlerini dünden bugüne taşıyan varlıklar olarak ulusal kültürün temel taşları ve bununla beraber insanlığın paylaşmış olduğu ilim ve düşünce hayatına oluşturulan kapılardır.
    Bu vasıflariyle kitaplar, milletlerin ve insanlığın zekâsına ve kültürüne büyük tesirleri bakımından medeniyetleri yürüyerek ve zamanı meydana getiren kuvvetlerin önderlik yapar. (M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım)
  • Türkiye’nin kurtuluş savaşı bir milletin hayatta kalma hâlinin tarihidir. Bu sebeple harp bir tek cephelerde değil aile ocaklarına kadar girmiştir. (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • “Her fert kendi alanında bir hesap vermeyi amaç edinmelidir. Bu sebeple bir milletin tarihte varlığı, bir tek devlet kuranlar ve onu yürütenlere ilişik olmayıp, her alanda bir başarı elde edenlerin işleriyle ölçülür.” (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • ” Her şahıs milleti ve vatanı için bir yararlı yaratı meydana getirmiş olduğu ve ulusal varlığa bir katkıda bulunmuş olduğu süre milletine bir kıymet kazandırır. Yokda bir tek hissi ve yazınsal sözlerle milliyetçiliğin kıymeti ölçülemez.” (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • “Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür.
    O halde, herkesten daha oldukca refah, mutluluk ve varlığa hak kazanmış, en oldukca lâyık olan köylüdür. Bundan dolayı, T.B.M. Meclisi Hükümetinin iktisat politikası, bu amacının temelini üretime yöneltmiştir.”
    Mustafa Kemal Atatürk 1 Mart 1922 (Cumhuriyetin 50. Yılı İçin Köylerimiz)
  • “Türk hürdür, tutsak olması imkansız.” (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • Millet sevgisi kadar büyük sevgi yoktur. İstiklâl harbinde benim de milletime ettiğim bir ekip hizmetler olmuştur zannederim. Fakat, bunlardan, hiçbirini kendime maletmedim. Yapılanın hepsi milletin eseridir dedim. Aranacak olursa doğrusu da budur. Mazide sayısız uygarlık kurmuş bir ırkın ve milletin evlatları olduğumuzu kanıtlamak için, yapmamız lâzım gelen şeylerin hepsini yaptığımızı ileri süremeyiz. Bugüne ve yarına bırakılmış daha birçok büyük işlerimiz vardır. İlmi araştırmalar da bunlar arasındadır. Benim arkadaşlarıma tavsiyem şudur: Şahsınız için değil, fakat mensup olduğumuz millet için elbirliği ile çalışalım. Çalışmaların en büyüğü budur. (M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş