Eğitim

Nefs Psikolojisi – Mustafa Merter Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Nefs Psikolojisi – Mustafa Merter Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Nefs Psikolojisi kimin eseri? Nefs Psikolojisi kitabının yazarı kimdir? Nefs Psikolojisi konusu ve anafikri nedir? Nefs Psikolojisi kitabı ne konu alıyor? Nefs Psikolojisi PDF indirme linki var mı? Nefs Psikolojisi kitabının yazarı Mustafa Merter kimdir? İşte Nefs Psikolojisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mustafa Merter

Yayın Evi: Kaknüs Yayınları

İSBN: 9789752563582

Sayfa Sayısı: 728


Nefs Psikolojisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ilk olarak nefsi idrak etmek için Sigmund Freud, Carl GustavJung ve öteki bazı Batılı araştırmacıların görüşlerine temas edeceğiz. Modern Batı psikolojisi bizlere iki boyutlu insanı anlatırken (şuur ve bilinçdışı) nefs psikolojisi bizleri oldukça coşku verici bir üçüncü boyuta götürecek: üst bilinçdışı yada âlem-i örnek. Bu alanda, yeni bir kıtayı keşfeder benzer biçimde çağıl psikolojinin bilmediği hikmetlerle karşılaşacağız. İkinci bölümde kaygı, depresyon, nöroz benzer biçimde hastalıkların üç boyutlu nefs yapısına bakılırsa ne manaya geliyor, anlamaya çalışacağız. Psikopatolojiye değişik bir zaviyeden bakışın, tedaviye de yeni imkânlar sunmuş olacağı kanaatindeyiz. Üçüncü bölümde derinliğine araştıran psikoterapiyi irdeleyeceğiz. İnsanın hiçbir vakit, düşmüş olduğu en derin kuyularda bile yalnız bırakılmadığını göreceğiz. Kapakta sizlere sunduğumuz resimdeki benzer biçimde, yaşam okyanusunun engin sularında en karanlık gecelerde bile, olağanüstü bir halde bir ışığın bizi yaşam veren adaya yönlendirdiğini fark edeceğiz. Son bölümde örnekler vererek rüyaların dilini anlamaya çaba edeceğiz, sanki bir yıldızlar kapısından geçerek âlem-i misale temkinle adım atacağız. Psikolojik açıdan nefs bilimsel daha başlangıcında benzer biçimde görünüyor, bizlerin sizlere sunmuş olduğu şu mütevazı çalışmanın genç araştırmacılar için yeni fikirlere vesile olacağını umut ediyoruz.

(Tanıtım Bülteninden)


Nefs Psikolojisi Alıntıları – Sözleri

  • … insan, günlük hayatında tevhid’den uzaklaştıkça, farkına varmasa da esrarengiz bir acı yaşamaya adım atar.
  • “Bilmek; veba hastalığı gibidir, kalbimizdeki açık yaradır.”
  • Akıl, a-k-l mastarından gelir ve aslolan anlamı “deveyi yada herhangi bir hayvanı dizginledi, gem vurdu” anlama gelir. Bu kök-manâya ruhsal bir yorum getirirsek akıl, nefs-i emmâre “hayvanını denetim altında tutmak” anlama gelir. (…) Râgıp el Isfahânî ise Müfredat’ında a-k-l mastarını “bilimsel kabul etmeye hazır güç” olarak tanımlar. Akıl ile irtibatlı bir başka kelime ise hikmettir…
    Hikmet, h-k-m mastarından gelir ve “bir şeyi ıslah etmek için alıkoymak, engellemek” anlama gelir. Bu nedenle “gem”e, hayvanın “hakeme”si denir.
  • “Sabır ayının orucu ile her aydan üç gün oruç tutmak, göğüsteki düşmanlığı giderir.”
    (Hadis-i şerif)
  • … aşırı “tüketim” insanı mutlu kılmaz, tam tersine tüketir.
  • “Dostun kapısına sadece şükür götürür. Nimet, insana gaflet verir. Şükretmek ise uyanıklık getirir.”
  • Kaygı, bir tür “boğulma”dır.
  • Jung, bilinçdışı ormanlarında gizlenmiş kompleksleri orman cüceleri (Almanca Kobold) diye tanımlıyor ve marifetlerini şu şekilde açıklıyor: Kişinin ağzına olmadık yerde olmadık sözü sokarlar(Freudyen dil sürçmesi), mühim bir kişinin adını unuttururlar, en güzel konser esnasında öksürük krizi tuttururlar, toplantıya geç geleni sanki mahsus yapmış benzer biçimde iskemleye çarptırırlar yada cenazede taziye sunma yerine kutlama ettirirler ve rüyalarda sahnede olabildiğince cirit atarlar.
  • … edepsizlik, cesaret olarak yorumlanmaktadır.
  • Burada verilen bildiri, “hayvanlaşmanın” dengeli bir varoluş için lüzumlu olduğu mesajıdır. Hayır efendim, esas erdem, “hayvanına çüş diyebilmek”tir.
  • “Bu dünya nimetlerini, varlıklarını terk etmek, maddeyi ayak altına almak, insana ateş benzer biçimde yakıcı görünür. Fakat Hakk yolcuları, o ateşe önem vermediler, yollarına devam ettiler; sonunda gördüler ki, o ateş değil, nur imiş.”
  • Horney’e bakılırsa üç değişik stratejiye yönelebilir:
    1. İnsana eğilim etme
    2. İnsandan geri çekilme
    3. İnsana muhalif olma
  • “… gel ‘Lâ’ kılıcını mâsivânın başına vur!”
  • “Dünya malını alışınız da onu terk edişiniz de Allah (cc.) için olmalıdır.”
  • “Kul” olunmadan hiçbir şey olunmaz.


Nefs Psikolojisi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

~Ormandaki “yırtıcı ufaklıklara” anlayışla, hatta sevgiyle, muhabbetle yaklaşıp, ” Evet, sizi, dramınızı, trajedinizi anlıyorum; siz benim bazı yönlerim, çocuklarımsınız fakat ben sizin ötenizde bir varlığım.” Dedigimizde, sanki büyü bozulur ve orman sakinleşir. Çocuklar teker teker o hasret duydukları rahata kavuşur ve uykuya dalarlar. Mürebbi şefkatli gözleri ile gülümser ve ” Gel artık ormandan cikalim, hoşgeldin yeni hayatina” der. Geri özdeşim diye tanımlanan süreç budur.~ Mustafa Merter oldukça güzel bir insan. Fazlaca seviyorum. O güzel insanoğlunun kitabini okurken onlarca kere mucizede denilebilecek anlamlı rastlantılar (tevafuk) yaşadım. Tüm bu tarz şeyleri yazarın güzel kalbine veriyorum. Değerli yazarım ümit ederim şu misafirhanede bigün sizinle tanışma fırsatı bulurum. Hayatınızda rahatlık ve mutluluk hep başucunuzda olsun. (Yol)

yazar/Mustafa-Merter psikiyatri uzmanıdır. Mustafa Merter İstanbul Üsküdar’da Türkiye benötesi psikolojisi derneğini kurmuştur. Mustafa mert buraya kere okuyacaklar için 900 kattan oluşan insan kitabını okumalarını tavsiye ederim . kitap/dokuz-yuz-katli-insan–18872 Genel olarak yazarın yaşamı hikayesinden bahsetmektedir . kitap/nefs-psikolojisi–18875 psikoloji ve tasavvuf öğretilerinin yolunu kesiştirmektedir. “Ölmeden evvel ölünüz “ Hadisi şerîfini oldukça güzel anlatımıdır . Ben beğenerek okudum ve her insana tavsiye ederim . (Abdullah)


Nefs Psikolojisi PDF indirme linki var mı?


Mustafa Merter – Nefs Psikolojisi kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Nefs Psikolojisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mustafa Merter Kimdir?

1947 senesinde İstanbul’da dünyaya geldi, ilkokulu Cihangir’de okudu. Ortaokula Avusturya Lisesinde devam etti. Orta 3’ten sonrasında tahsiline devam etmesi için ailesi tarafınca İsviçre’ye gönderildi.

St. Moritz’de Montalya Lisesine ve hemen sonra Lozan Lemania Lisesine devam ederek 1969 senesinde İsviçre Federal Lise Diplomasını aldı. Lozan Tıp Fakültesinde tıp tahsilini tamamlayıp 1975 senesinde mezun oldu. 1976-77 yıllarında Ankara’da 18 aylık askeri hizmetini tamamladı.

1977 senesinde İsviçre’de tanıştığı Teresa Spescha ile evliliğe ilk adımını attı ve bu evlilikten 1979 senesinde oğlu Tahsin Can ve 1986 senesinde da kızı Selma dünyaya geldi.

Almanya Wesel’de 2 yıl dahiliye asistanı olarak çalıştıktan sonrasında, İsviçre’ye geri dönerek psikiyatri uzmanlık eğitimine başladı. Eğitimini Zürih Üniversitesi Hastanesi’ne bağlı Burghölzli Psikiyatri Hastanesinde ve psikiyatri polikliniğinde, doktorasını biyolojik psikiyatri alanında “Flufenazin Dekanoat” nöroleptik emek vermesi ile tamamladı. 1987 tarihinden itibaren Türkiye’ye yerleşti. Bodrum’da özgür psikiyatrist olarak mesleğini icra etti. Almanca, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.

Psikoterapi alanında Zürih’te Jung’çu ve Varoluş Analizi ekollerinden etkilendi, hemen sonra I.Yalom grup terapisi metodunu benimsedi. Son 10 senedir varolan tecrübesini Benötesi/transpersonal psikoterapisi alanına aktardı. Bilhassa tasavvufi açıdan benötesi psikolojisini anlamaya çaba etti. Bu alanda uluslar arası araştırmalardan feyz alarak bir bireşim meydana getirmeye çalıştı. 2005 senesinde İstanbul Üsküdar’da Türkiye Benötesi Psikolojisi Derneğini kurdu.


Mustafa Merter Kitapları – Eserleri

  • Dokuz Yüz Katlı İnsan
  • Nefs Psikolojisi


Mustafa Merter Alıntıları – Sözleri

  • Horney’e bakılırsa üç değişik stratejiye yönelebilir:
    1. İnsana eğilim etme
    2. İnsandan geri çekilme
    3. İnsana muhalif olma (Nefs Psikolojisi)
  • Biz, ego yada ben denen insanoğlunun nefs yapısını, nefs-i emmare olarak anlıyoruz. Nefs-i emmare; nefs-i şehvani, nefs-i natıka, nefs-i derrake diye üç gelişim mertebesi çerçevesinde anlaşılır.
    Nefs-i şehvani, Freud’un id terimine uyarlanabilir ve birincil süreç düşünme ve hareket tarzlarını temsil eder.
    Nefs-i natıka, konuşan/insani nefs manasına gelir ve yaşamın ilk yıllarını ve erken çocukluk dönemlerini kapsar.
    Nefs-i derrake ise algı eden, kavramsal işlevler gösteren nefs mertebesi olarak anlaşılır. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • … insan, günlük hayatında tevhid’den uzaklaştıkça, farkına varmasa da esrarengiz bir acı yaşamaya adım atar. (Nefs Psikolojisi)
  • “Dostun kapısına sadece şükür götürür. Nimet, insana gaflet verir. Şükretmek ise uyanıklık getirir.” (Nefs Psikolojisi)
  • … edepsizlik, cesaret olarak yorumlanmaktadır. (Nefs Psikolojisi)
  • İnsan yalnız bir görüştür, gerisi ettir, kemiktir, yağdır. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • …her duygu, görüş, tutum ve davranış, aslen kendini aldatma ve yalandan ibarettir. Herkes, kendi kendine en uzak olandır. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • Anadolu’da depresyonu tanımlamak için insanoğlu “daral” tabirini kullanırlar, kalp bölgelerini işaret ederek “kalbim daralıyor” derler. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • Her an içinde oluşan olayların, o anın spesifik özelliklerine uygun olmaları gerekliliği prensibini korumak için çaba sarfeden I Ching felsefesi, Jung’un dikkatini çekti. Bu prensipten hareketle Jung, senkronizite/eşzamanlılık kuramını oluşturdu. Senkronizite, İslam terminolojisindeki adıyla tevafuk, nedensellik yasalarına uymayan, çarpıcı tesadüf ve benzerliklere verilen addır. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • “Kul” olunmadan hiçbir şey olunmaz. (Nefs Psikolojisi)
  • Bu “modern ruh çözümü uygarlığı”nde, duyguların bile bir tüketim nesnesi hâline dönüştürülmesini esefle karşılıyorum. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • “Ben ve o” dediğimiz andan itibaren mekân da yaratılmış olur. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • Geçmiş ve gelecek vakit, sana göredir. Senin iki ayrı vakit sandığın geçmiş vakit ile gelecek vakit, Hakk’ın nazarında birdir, kısaca devam edip giden bir geniş vakit vardır.
    (Mevlana, Mesnevi) (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • “… gel ‘Lâ’ kılıcını mâsivânın başına vur!” (Nefs Psikolojisi)
  • “Bu dünya nimetlerini, varlıklarını terk etmek, maddeyi ayak altına almak, insana ateş benzer biçimde yakıcı görünür. Fakat Hakk yolcuları, o ateşe önem vermediler, yollarına devam ettiler; sonunda gördüler ki, o ateş değil, nur imiş.” (Nefs Psikolojisi)
  • …hep bir yönden ölüp başka yönlerden diriliriz. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • Bu hareketleri psikanalitik açıdan değerlendirirsek, Orta Çağ
    karanlığından uyanan Avrupa insanı, başlangıçta köklerini antik
    uygarlık beşiğinde, kısaca eski Yunan ve Roma’da arayarak bir
    anlamda “ana rahmine” geri dönmek istemişti diyebiliriz. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • “Dünya malını alışınız da onu terk edişiniz de Allah (cc.) için olmalıdır.” (Nefs Psikolojisi)
  • “Sabır ayının orucu ile her aydan üç gün oruç tutmak, göğüsteki düşmanlığı giderir.”
    (Hadis-i şerif) (Nefs Psikolojisi)
  • Kaygı, bir tür “boğulma”dır. (Nefs Psikolojisi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş