Eğitim

Mahir Çayan – Toplu Yazıları – Mahir Çayan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mahir Çayan – Toplu Yazıları – Mahir Çayan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mahir Çayan – Toplu Yazıları kimin eseri? Mahir Çayan – Toplu Yazıları kitabının yazarı kimdir? Mahir Çayan – Toplu Yazıları konusu ve anafikri nedir? Mahir Çayan – Toplu Yazıları kitabı ne konu alıyor? Mahir Çayan – Toplu Yazıları PDF indirme linki var mı? Mahir Çayan – Toplu Yazıları kitabının yazarı Mahir Çayan kimdir? İşte Mahir Çayan – Toplu Yazıları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mahir Çayan

Derleyen: Uğur Koparan

Yayın Evi: NoktaKitap

İSBN: 9786059980173

Sayfa Sayısı: 336


Mahir Çayan – Toplu Yazıları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Türkiye’de İlk Defa Eksiksiz, Tam Metin Ve Özenle Hazırlanmış Mahir Çayan’ın Toplu Yazıları

“Bunlar için tek bir yüce yasa vardır. O da, kendi çıkarları ve kendi esenlikleridir. Bunlar hayâsızca, bir millet için mukaddes ne var ise, onu emperyalist pazarlarda açık artırmaya çıkarmış vatan hainleridir. Ve bunu da ağızlarından asla tamamlanmamış etmedikleri vatan millet adına yaparlar!” 

– Mahir ÇAYAN-

Mahir Çayan yargılandığı davada savcının “Cezaevinde açtığınız tünelden çıkardığınız toprağı ne yaptınız?”sorusuna :”Topraksız köylüye dağıttık” demiştir. Onlar en zor anlarında bile hayata gülümseyerek bakan yiğit çocuklardı. Onlar entelektüeldi, onlar romantikti, onlar bu vatanın namuslu çocuklarıydı. Onlar hayâsız ve onursuz yaşamaktansa genç yaşta bedenlerini halkı için ölüme yatırmaya tercih ettiler.

Elinizdeki bu kitap Mahir Çayan’ın o kısacık ömrüne sığdırdığı yazıların eksiksiz tam metnidir. Mahir’in toplu yazılarını okuduğunuzda o devrin ve Mahir Çayan’ın entelektüel derinliğini hayretle şahitli edeceksiniz. Tüm solcu ve Marksistler için bu kitap bir başucu kitabıdır.

(Tanıtım Bülteninden)


Mahir Çayan – Toplu Yazıları Alıntıları – Sözleri

  • “Varsın tüm oklar üstümüze yağsın, hepimiz doğru gördüğümüz yolda sonuna kadar yürüyeceğiz !”
  • “Aynılar aynı yerde, ayrılar ayrı yerde”
  • “Bize sorarsanız sizin aslolan yeriniz bataklıktır. Ve oraya varmanız için size her türlü yardımı halletmeye hazırız.”
  • Marks ve Engels’e bakılırsa ayaklanma bir sanattır.
  • “Proletaryanın devrimci mücadelesinin amacı, burjuvazinin çizdiği sınırları aşmak ve ulusların enternasyonalizmini gerçekleştirmektir; proleterlerin vatanı yoktur, onların vatanı enternasyonaldir. Onların bütün hareketleri, temel bakımından insancıl ve milliyet karşıtıdır. Milliyeti yalnız proleterler ortadan kaldırabilirler.”
  • “Bilindiği gibi Türkiye, yarı sömürge ve yarı feodal bir ülkedir. Böyle bir ülkede devrimci mücadele, bağımsızlık ve demokrasi için yapılan mücadeledir. Yani emperyalizmin ve uzantı ve müttefiklerinin temizlendiği, milli bir demokrasiye sahip, tam bağımsız Türkiye’yi kurma mücadelesidir bugünkü devrimci mücadele. Milli demokrasiye sahip, bağımsız Türkiye’yi kurma mücadelesi, yalnızca proleter devrimcilerin değil, bütün Türkiye’li yurtseverlerin ortak bir mücadelesidir.”
  • “Devrimci teori olmadan, devrimci hareketten söz edilemez.” Bu söz emperyalizmin boyunduruğu altındaki, ufak burjuva yaşantı ve düşüncesinin son aşama etkin olduğu bizimki benzer biçimde bir ülkede oldukca daha anlamlıdır. İlk bakışta dağ benzer biçimde kuvvetli görünen ve her çeşit oportünizmin stratejik planda büyüttüğü yankee işgali, ülkenin sanatından sporuna kadar tüm toplumsal yaşantısında kendisini hissettirmektedir. Yeraltı kaynaklarından dış ticaretine, ekonomisinden politikasına kadar ülkenin üstünde denetim kurmuş olan yankee terörizmi, bilinmiş olduğu benzer biçimde feodal müttefiki ile beraber demokrasiciliğimizin iktidar partisidir. Milli kurtuluşçu ve demokratik nitelikteki en ufak kıpırdanmaların bile ezilmeye çalışmış olduğu, ulusal kurtuluşçuların ana caddelerde halkın gözü önünde açıkça öldürülmüş olduğu bir ülkede bu koşullar altında değil Marksist olmak demokrasiden yana olmak bile yürek ve cesaret isteyen bir iştir.


Mahir Çayan – Toplu Yazıları İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Daha ilkin Abim Deniz kitabını incelerken Deniz Gezmiş’in Türkiye İşçi Partisi’ne sığmayan bünyesinden bahsetmiştim. (#43895808) Sadece o değil devrin solcu liderlerinin büyük çoğunluğu bu kopuşu yaşadı. İşte bu partiyle olan kopuşların nedenini bu kitapta daha iyi görüyorum. Milli Demokratik Devrimi ve kesintisiz devrimi korumak için çaba sarfeden Mahir Çayan, direkt toplumcu iktidarı hedefleyen partilileri oportünist olarak görüyor.
Nedir peki ulusal demokratik devrim? Sanayi gelişimini tamamlayamayan ülkelerde ilkin anti emperyalist ve anti feodalist savaşım verilip bu etkenler ülkeden uzaklaştırıldıktan sonrasında devrim aşamasına geçmeyi hedeflemek. Yani iki aşamalı bir devrim yapmak. Ancak bu fikirde olanların zaman içinde asker, aydın ve ufak burjuvazinin peşine takılarak proletaryanın öncülüğünü reddetmesi ile onlarla da arasına mesafe koyuyor Çayan.
Lenin’den Mao’ya pek oldukca liderin fikirlerine oldukca hakim olan Mahir Çayan, Osmanlı ve Kemalizm ile alakalı fikirleriyle de etkisinde bırakan bir karakter. Sadece ergonomik değil kuramsal yönü de oldukca güçlü. Pek oldukca orta yolcu, oportünist, pasifist ve reviztonist kendisinin eleştirilerinden nasibini almış. Devrin kuşağını da toplumcu teorileri de idrak etmek açısından iyi bir kitap. İyi okumalar. (Yorgun demokrat)

Mahir’i terörist olarak görmeyenler utanır mı bilmiyorum fakat Mahir bu eserde yer edinen toplu yazılarında başlatmış olduğu “harp” in genel çerçevesini çiziyor. Hareketi şehirlerden başlatarak kırlara yayıyor. Yani temelinde köylü olan proleter bir hareket diyebiliriz. Ayrıca Mihri Belli den Aren e Behice Boran dan neredeyse Denizlere kadar herkesi oportünistlikle suçluyor. THKPC örgütünün tüm amaçlarını ve gösterim örgütü olan Kurtuluş un yayınlarini kitapta bulmak mümkün. (Hatice Varol)

Mahir Çayan / Toplı Yazıları: O yaşta bu şekilde bir ideoloji, bu şekilde bir data birikimi. Her okuduğum cümlesin de beni şaşırtan ve hüzüne boğan bir adam. Mahir Çayan adı bu Ülke’nin girdabın da savrulan gençlerden birisi. Fırtınalara tutsak düşen, yok olmaya kafa tutan bir adam. Ilkin ötekiler diyen bir düşünce adamı. Ölümü bizlere ağlatısal gelse de, ona koşa koşa giden bir yürekten bahsediyoruz. Onu tanımak ve idrak etmek istiyorsanız ilkin kafasının içindekilere bakmalısınız. Kimdir Mahir Çayan? Ne anlatmak istemiştir? Zamanın da bildiriler de dergiler de yazdığı yazıların toplanıp bir kitap haline gelmesiyle bir nebze de olsa Mahir Çayan adını tanımamıza fırsat verecek bir kitap. (Koray Gençtürk)


Mahir Çayan – Toplu Yazıları PDF indirme linki var mı?


Mahir Çayan – Mahir Çayan – Toplu Yazıları kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Mahir Çayan – Toplu Yazıları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mahir Çayan Kimdir?

14 Ağustos 1945 tarihinde Samsun’da hayata merhaba dedi. Haydarpaşa Lisesi’nde okudu. 1963 senesinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine kayıt yaptırdı. Ertesi yıl Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenimine devam etti. Bu dönemde TİP (Türkiye İşçi Partisi) ve FKF’ye (Fikir Kulüpleri Federasyonu) bağlı olan SBF (Siyasal Bilimler Fakültesi) Fikir Kulübü’ne girdi. 1965 senesinde bu kulübün başkanlığını üstlendi.


Mahir Çayan Kitapları – Eserleri

  • Mahir Çayan – Toplu Yazıları
  • Kesintisiz Devrim 1
  • Tüm Yazılar
  • Savunma
  • Kesintisiz Devrim
  • Teorik Yazılar
  • Politik ve Askeri Savaş Sanatı 5


Mahir Çayan Alıntıları – Sözleri

  • Dünyanın en komik insanları,kulaktan dolma bazı ham bilgilerle kendisini ‘allameyi cihan’ sanan oldukca bilmişlerdir. Bu, bu insanların boylarının ölçüsünü pek iyi bilmediklerini gösterir. (Tüm Yazılar)
  • “Aynılar aynı yerde, ayrılar ayrı yerde” (Mahir Çayan – Toplu Yazıları)
  • “Bilindiği gibi Türkiye, yarı sömürge ve yarı feodal bir ülkedir. Böyle bir ülkede devrimci mücadele, bağımsızlık ve demokrasi için yapılan mücadeledir. Yani emperyalizmin ve uzantı ve müttefiklerinin temizlendiği, milli bir demokrasiye sahip, tam bağımsız Türkiye’yi kurma mücadelesidir bugünkü devrimci mücadele. Milli demokrasiye sahip, bağımsız Türkiye’yi kurma mücadelesi, yalnızca proleter devrimcilerin değil, bütün Türkiye’li yurtseverlerin ortak bir mücadelesidir.” (Mahir Çayan – Toplu Yazıları)
  • .
    Marks ve Engels’e bakılırsa ayaklanma bir sanattır.
    . (Kesintisiz Devrim 1)
  • 1923’te kurulan, ulusal, laik Türkiye Cumhuriyeti’nde yönetim, hiyerarşik tabanın üst kademesinde Kemalistler olmak suretiyle, ufak-burjuvazinin ve de burjuvazinin tüm fraksiyonlarının ortak yönetimidir.
    Feodal mütegallibe sindirilmiş, sadece politik ve ideolojik gücü kırılmasına karşın, ekonomik gücü bertaraf edilememiştir.
    Özetlemek gerekirse özetlersek, feodal-komprador devlet mekanizması parçalanmış yerine, tek parti yönetimi altında ufak burjuvazinin diktatörlüğü egemen kılınmıştır. (Tüm Yazılar)
  • “Devrimci teori olmadan, devrimci hareketten söz edilemez.” Bu söz emperyalizmin boyunduruğu altındaki, ufak burjuva yaşantı ve düşüncesinin son aşama etkin olduğu bizimki benzer biçimde bir ülkede oldukca daha anlamlıdır. İlk bakışta dağ benzer biçimde kuvvetli görünen ve her çeşit oportünizmin stratejik planda büyüttüğü yankee işgali, ülkenin sanatından sporuna kadar tüm toplumsal yaşantısında kendisini hissettirmektedir. Yeraltı kaynaklarından dış ticaretine, ekonomisinden politikasına kadar ülkenin üstünde denetim kurmuş olan yankee terörizmi, bilinmiş olduğu benzer biçimde feodal müttefiki ile beraber demokrasiciliğimizin iktidar partisidir. Milli kurtuluşçu ve demokratik nitelikteki en ufak kıpırdanmaların bile ezilmeye çalışmış olduğu, ulusal kurtuluşçuların ana caddelerde halkın gözü önünde açıkça öldürülmüş olduğu bir ülkede bu koşullar altında değil Marksist olmak demokrasiden yana olmak bile yürek ve cesaret isteyen bir iştir. (Mahir Çayan – Toplu Yazıları)
  • “Bize sorarsanız sizin aslolan yeriniz bataklıktır. Ve oraya varmanız için size her türlü yardımı halletmeye hazırız.” (Mahir Çayan – Toplu Yazıları)
  • “Varsın tüm oklar üstümüze yağsın, hepimiz doğru gördüğümüz yolda sonuna kadar yürüyeceğiz !” (Mahir Çayan – Toplu Yazıları)
  • “Proletaryanın devrimci mücadelesinin amacı, burjuvazinin çizdiği sınırları aşmak ve ulusların enternasyonalizmini gerçekleştirmektir; proleterlerin vatanı yoktur, onların vatanı enternasyonaldir. Onların bütün hareketleri, temel bakımından insancıl ve milliyet karşıtıdır. Milliyeti yalnız proleterler ortadan kaldırabilirler.” (Mahir Çayan – Toplu Yazıları)
  • “Devrimin çarlığa karşı kati zaferi; proletarya ile köylülerin devrimci diktatörlüğüdür.” (Lenin, İki Taktik, s: 58) (Tüm Yazılar)
  • Amerikan emperyalizmi sömürüsünü daha da genişletebilmek (doğal olarak işbirlikçi-tekelci burjuvazi lehine de) kısaca sömürüyü disipline edebilmek için, siyaset ve ordu içindeki ufak-burjuva aydınlarının desteğine de muhtaçtır. (Tüm Yazılar)
  • Marks ve Engels’e bakılırsa ayaklanma bir sanattır. (Mahir Çayan – Toplu Yazıları)
  • Peki ya hiçbir şekilde teslim olmayacaksak ? (Savunma)
  • Oportünizm her yerde devamlı Bilimsel Sosyalizmi tahrifte iki metoda başvurur.
    Ya süre ve mekan kavramlarını dikkate almadan Marksizm ustalarının başka zamanı şartlar için ileri sürdükleri ve yaşanılan dönemde eskimiş olan tezlere dört elle sarılmış olur ve bu tezleri kendi sapmasına dayanak halletmeye çalışır. Veya Marksizm-Leninizmin her koşul altında geçerli tezlerini “zaman ve mekan değişmiştir, o yüzden geçerli değildir” diyerek Marksizmi revize eder. (Kesintisiz Devrim 1)
  • Ben adalıyım ey kahpe hücre, Ada’lı.
    Doğru ya, sen nereden bileceksin Ada’mı.
    asırlık, feodal, militarist hücre. (Savunma)
  • ….
    İktidar meselesi her devrimin ana meselesidir.
    Ama bütünü değildir..!
    …… (Kesintisiz Devrim 1)
  • Birinci alternatifte, rahat bir yaşantı, bu düzenin nimetleri vardır. İkincisinde ise, çeşitli zorluklar, kan, işkence ve ölüm vardır.
    Biz, yurtsever kişiler olarak, ikinci yolu seçtik.
    Seçtiğimiz yol, Gazi Mustafa Kemal’in açmış olduğu yoldur.
    O’nun başlatmış olduğu Anadolu İhtilalinin yoludur.
    Parolamız, “Ya bağımsızlık Ya Ölüm!
    Hedefimiz, “İstiklal-i Tam Türkiye”dir.. (Savunma)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş