Eğitim

Tom Jones 1.Cilt – Henry Fielding Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tom Jones 1.Cilt – Henry Fielding Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tom Jones 1.Cilt kimin eseri? Tom Jones 1.Cilt kitabının yazarı kimdir? Tom Jones 1.Cilt konusu ve anafikri nedir? Tom Jones 1.Cilt kitabı ne konu alıyor? Tom Jones 1.Cilt PDF indirme linki var mı? Tom Jones 1.Cilt kitabının yazarı Henry Fielding kimdir? İşte Tom Jones 1.Cilt kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Henry Fielding

Çevirmen: Mina Urgan

Yayın Evi: İletişim Yayınları

İSBN: 9789754700602

Sayfa Sayısı: 548


Tom Jones 1.Cilt Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Dünyada yazılmış ilk romanlardan önde gelen ve dünya klasikleri içinde tartışılmaz bir yer edinen Tom Jones, yazılışından bu yana geçen bunca yıla karşın hala taze, bugün yazılmış bir yaratı şeklinde okunabiliyor. Fielding’in kahramanı Tom’la beraber, 18. yüzyılın İngiltere’sini dolaşıyor, her derslik ve tabakadan insanla tanışıyoruz. Bu seyahat süresince, Fielding’in kendine özgü mizahı yanımızdan tamamlanmamış olmuyor. Eseri Türkçe’ye Mina Urgan çevirmişti. Ama seneler sonrasında, gençliğinde yapmış olduğu ve Millî Eğitim Bakanlığı Klasikler Dizisi’nde piyasaya çıkan çevirisini “hükümsüz” saydı; kitabı tekrardan çevirdi. İletişim Yayınları Tom Jones’u bu yeni çevirisiyle sunuyor.


Tom Jones 1.Cilt Alıntıları – Sözleri

  • En güzel porselenlerde bir çatlak olabileceği şeklinde, en güzel insanda bir kusur bulunabilir.
  • Shakespeare ‘in de söylediği şeklinde, tüm dünyayı niçin yalnız kendi açımızdan görüyoruz?
  • Nice bilge kişiler, akıl üzerine kurulu sevgileri, güzelliğin çekiciliği üzerine kurulu sevgilerden daha sağlam sayarlar.
  • Akıl ve ağırbaşlılık bir çeşit koruyucularıdır erdemin. Bunlarsız itimat içinde yaşayamaz erdem.
  • En güzel porselenlerde bir çatlak olabileceği şeklinde, en güzel insanda bir kusur bulunabilir.
  • Ben şu kanıya vardım ki, dürüst kişiler suçlu olmak zahmetine katlanmayı göze alınca, fena kişiler kolay kolay başa çıkamaz onlarla.
  • “Anlamını ne denli ters yorumlarsak yorumlayalım , ne denli sapıkça kirletirsek kirletelim, hem saygıdeğer hem de akla dayanan bir duygudur aşk.”
  • Bayağı ruhların fanatik olamayacakları bir şeyler vardır gerçek güzellikte.


Tom Jones 1.Cilt İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Saat şeklinde işleyen vaka örgüsü ve romanın elementleri: Kitabın yazarı Henry Fielding, Daniel Defoe ve Samuel Richardson şeklinde mühim isimlerle beraber İngiliz Romanının yeni bir tür olarak ortaya çıkmasında etkin ve büyük bir role haiz olan figürlerdendir. 18. Yüzyılda orta sınıfın gerçeklerini ve sorunlarını ele alip yazıya yansıttığı için orta derslik tarafınca bir fazlaca benimsenen yazınsal tür olarak roman, aristokratlar tarafınca pek hoş karşılanmamıştır şu sebeple aristokratlar gelenekçidir ve yeni bir tür olan romanı kabul etmekte zorlanırlar. Ancak Fielding aristokrat olmasına karşın romanın kurucu babalarındandır. Yenilikler olmasına karşın tamamen bağımsız değildir bu da her yeni türün yaşamış olduğu geçiş dönemlerinin gereğidir. Fielding eserinde romanın belirli bir tanımını ve formunu anlatır. Gösterdiği vaka örgüsünün gelişimi ve çeşitli karakter çizimiyle sonrasından gelen romancılara mühim katkılarda bulunmuştur. Tom Jones adlı eserinde vakalar akışındayken aniden müdahale eder ve okuyucuya istediğini değil kendi düşüncesini empoze etmeye çalışır. Roman, merhametli bir yetimin aşka düştüğü hanıma yetişme macerasını ele alırken öteki taraftan 18.yüzyıl İngiltere toplumunun terbiye anlayışını, iki yüzlülüğü ve aşırılıklarını alaycı bir halde mevzu eder. Kitabın filme uyarlanmış 1963 yapımlı bir versiyonu da vardır, filmi hakikaten başarıya ulaşmış buldum. Müzikler olsun, giysiler ve olayların geçmiş olduğu bölgeler olsun size bir nebze o devrin tadını ve kokusunu veriyor. (Kerem Namlı)

Tom Jones: Roman türünün babası olarak malum Henry Fielding hakikaten de ününün hakkını vermekte. Tom Jones’un kurgusuyla olsun kendi dili olsun okuyucuyu şaşkınlıklar içinde bırakır. O devrin ingiliz edebiyatı eleştirilen yazarlardan biri olmasına karşın kendisinin de sert bir üslupla başka yazarlara taşlamaları olmuştur. Bilhassa Samuel Richardson ile olan büyük tartışmaları hala ses getirmekte ve Shamela eseri de bu tartışmayı tetikleyici niteliktedir. Roman iki ciltten oluşmasına karşın sürükleyici olmasıyla hızlıca biten bir macera oldu. Romanın içinde bir oldukça ironi ve mecazi anlamlarla birlikte aslolan mevzu toplumun terbiye yapısıdır. Sözde yüksek sınıfın oldukça yüce ve etik değerleri küçümsedikleri alt sınıftan daha beterlerdir. Sözde din adamları insanlara erdemli yolu gösterecekken çıkarlar için günah işleme mevzusunda tereddüt etmezler. Para için derhal tavır değiştirenler ise söz hakkı sahibi olup kibirli davranmayı kendilerine hak görmüşlerdir. Tüm gerçekleri ortaya koyan Henry, kendisinin de bir asil ailesinden gelmesine karşın o sınıfın tüm iç yüzüne tanık olup devamlı eliştirmiştir. Aralarda değindiği yazarlık üstüne söyleşilerde de görüleceği şeklinde her sınıftan insanlarla muhattap olmuş ve eserini gerçekçi bir bakışla yazmıştır. O zamanlar elbeltte eleştiri alsa da bu gerçekleri inkar etmek bir o denli zor olsa gerek. Karakterlerin yansıtmış olduğu çeşitli özellikler halkın durumunu kanıtlat özellikte. Ne yazık ki hala bu karakter tiplemelerini toplumumuzda görmekteyiz. Henry ve Samuel tartışmasına gelirsek iki değişik görüşün çakışmasıyla oluşmaktadır. Samuel tamamen asil sınıfı överek terbiye düşkünlüğünü öne çıkarmaktadır. Henry ise yüksek sınıfı yermektedir. Okuyucusuyla konuşur şeklinde üslubu ise okuyucuyu vaka örgüsüne bağlamakta aynı vakit da onları düşünmeye yönlendirmektedir. O zamanki ingiliz halkının tutumu ve kanunlarını da göz önüne seren mevzular değinilmekte ve bayanlara karşı meydana getirilen haksızlıklara da değinmekten çekinmemiştir. Baş karkater olan Tom Jones aslen büyük bir erdem ve iyiliğin göstergesi olmasıyla beraber kusursuz bir insanoğlunun olamayacağını da her insana kanıtlamaktadır. Okurken asla sıkılmadığım bu roman bitince esrarengiz düyandan ayrılıyormuşum hissini uyandırdı. Bitmesine üzülmeme karşın Henry ile tanışmam, bir azca da olsa onu anlamaya çalışmak benim için bir onurdur. (Virginia)

Başta Laurence Sterne, William M. Thackeray ve Charles Dickens olmak suretiyle, klasik İngiliz edebiyatı yazarlarını etkilemiş Henry Fielding’in başyapıtı kabul edilen romanı Tom Jones. Eser, kurgunun işlenişi ve karakterlerin oluşturulmasıyla ilk gerçekçi roman kabul ediliyor. Sanırım Tom Jones için İngiliz edebiyatının Don Quijote’u diyebiliriz. Tom Jones, pikaresk bir roman. Gayrimeşru bir çocuk olarak dünyaya gelen baş karakterin, bir asil tarafınca yetiştirilmesi, erdemli bir insan olma yolunda gelişimi ve aşk yaşamı anlatılıyor. Bu açıdan bildungsroman özelliklerini de taşıyan eserde Fielding, asil sınıfı, devrin geleneklerini ve bilhassa evlilik anlayışını sert bir halde eleştirirken, erdemli insan olmak için data ya da dinin gerekliliğini ya da yeterliliğini sorguluyor. Oldukça akıcı ve keyifli bir yaratı. İkinci ciltte eserin birazcık uzatıldığını düşünsem de genel olarak oldukça sevmiş olarak okudum. Mina Urgan’ın su şeklinde akan çevirisi gene muazzamdı. Klasiklerden hoşlanan her insana muhakkak tavsiye ederim. (İpek Dadakçı)


Tom Jones 1.Cilt PDF indirme linki var mı?


Henry Fielding – Tom Jones 1.Cilt kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Tom Jones 1.Cilt PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Henry Fielding Kimdir?

1707’de Somersetshire’de dünyaya geldi. Babası general, kız kardeşi Sarah da kendisi şeklinde yazardı. Yoksul düşen asil bir aileden geliyordu. Soylu ailelerin okulu malum Eton’da okudu. Sonra’da yunan ve Latin Edebiyatını okumak suretiyle Leyden’e gitti. Leyden’de okumuş olduğu sırada ailesinin parasal durumu iyice bozulduğundan, Fielding eğitimini yarıda bırakıp, İngiltere’ye geri dönmek mecburiyetinde kaldı. Tiyatroya sıkıdüzen koyan yasa 1737’de yürürlüğe girdikten sonrasında, bir tek tiyatro oyunu yazarak ailesini geçindiremeyeceğini anlayan Fielding, otuz yaşından sonrasında başladığı hukuk öğrenimini iki buçuk yılda tamamlamış oldu. 1740’da baroya girdi ve on yıl içinde Londra’nın en saygı gören yargıçlarından biri oldu.

Bir taraftan yargıç olarak, bir taraftan da yazar olarak yoğun emek harcamaları, kırkına doğru sıhhat durumunun bozulmasına, artık sadece koltuk değnekleriyle yürüyebilecek hale gelmesine niçin oldu. Daha sıcak bir iklimde birazcık iyileşebileceği umuduyla, 1754 senesinde Lizbon’a götürüldü ve iki ay sonrasında da orada öldü.


Henry Fielding Kitapları – Eserleri

  • Joseph Andrews
  • Tom Jones 1.Cilt
  • Tom Jones 2. Cilt
  • An Apology for the Life of Mrs. Shamela Andrews


Henry Fielding Alıntıları – Sözleri

  • En güzel porselenlerde bir çatlak olabileceği şeklinde, en güzel insanda bir kusur bulunabilir. (Tom Jones 1.Cilt)
  • “Keşke birçok güzel kitap okumuş ve hatta kendileri şeklinde güzel kitaplar yazmış bazıları da bu kitaplardan senin kadar yarar etmiş olsaydı.” (Joseph Andrews)
  • Benim açımdan en iyi kitap en oldukça satan kitaptır; ben vaazlara düşman değilim, derdim satmıyor oluşu. (Joseph Andrews)
  • Nice bilge kişiler, akıl üzerine kurulu sevgileri, güzelliğin çekiciliği üzerine kurulu sevgilerden daha sağlam sayarlar. (Tom Jones 1.Cilt)
  • Sahte bi? namus, düzmece bi? şerefle gölgesiymiş şeklinde beraber bulunu?. (Tom Jones 2. Cilt)
  • “Bir insan dünyanın dört bir tarafına yelken açsa, her limana demir atsa da, eğer bilgisiz ise, gittiği şeklinde bilgisiz olarak döner.” (Joseph Andrews)
  • Ne deva ki bayanlar, hoşlandıkları kişilerin aptallığını hoş görmek için, binlerce özür uydururlar kendi kendilerine. (Tom Jones 2. Cilt)
  • Erkeklerin yönettiği tüm bu işlere tanrı acısın! Bir tek kadı­nın aklı, bin adamın aklına bedeldir… (Tom Jones 2. Cilt)
  • Orada burada atalarından kalan onurla gösteriş satan, fakat erdemden yana zerrece nasibini almamış onca insan varken… (Joseph Andrews)
  • Shakespeare ‘in de söylediği şeklinde, tüm dünyayı niçin yalnız kendi açımızdan görüyoruz? (Tom Jones 1.Cilt)
  • Akıl ve ağırbaşlılık bir çeşit koruyucularıdır erdemin. Bunlarsız itimat içinde yaşayamaz erdem. (Tom Jones 1.Cilt)
  • …terbiyenin bir yılda yaptığını hayâsızlık yirmi dört saatte yıkmıştı. (Joseph Andrews)
  • Bir ahlaksızlık gördüğünde kimse sövmekten geri kalmıyor, fakat hepimiz başkalarında kötülediği şeyleri hayata geçirmeye çok arzuluyor. (Joseph Andrews)
  • …insanlık açısından yoksulluğun ve sefaletin acılarını gülme konusu etmeye çalışmaktan daha şok edici bir davranış olabilir mi? (Joseph Andrews)
  • “Bir kez, akıllı insanların kibirliliğe daha yatkın oldukları genel gözleminin hakikatı yansıtmadığı sonucuna vardım. İnsanlar zenginlik, güçlülük, güzellik, onur vs. şeklinde mevzularda aynı derecede kibirlidir….” (Joseph Andrews)
  • Bayağı ruhların fanatik olamayacakları bir şeyler vardır gerçek güzellikte. (Tom Jones 1.Cilt)
  • Mr. Adams bana sık sık iffetin bir karı için olmasıyla birlikte adam içinde en büyük erdem bulunduğunu, karısından başka bir karı bilmediğini söylerdi.. (Joseph Andrews)
  • Ben şu kanıya vardım ki, dürüst kişiler suçlu olmak zahmetine katlanmayı göze alınca, fena kişiler kolay kolay başa çıkamaz onlarla. (Tom Jones 1.Cilt)
  • Ne deva ki bayanlar, hoşlandıkları kişilerin aptallığını hoş görmek için, binlerce özür uydururlar kendi kendilerine.. (Tom Jones 2. Cilt)
  • Eğer Doğa, aklımızı kocamıza teslim etmemizi isteseydi, kocalarından daha akıllı yaratmazdı bunca bayanı. Aklı başlangıcında hiçbir adam bu şekilde birşey beklemez kadınlardan… (Tom Jones 2. Cilt)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler