Eğitim

Meraklı Zihinler – John Brockman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Meraklı Zihinler – John Brockman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Meraklı Zihinler kimin eseri? Meraklı Zihinler kitabının yazarı kimdir? Meraklı Zihinler konusu ve anafikri nedir? Meraklı Zihinler kitabı ne konu alıyor? Meraklı Zihinler PDF indirme linki var mı? Meraklı Zihinler kitabının yazarı John Brockman kimdir? İşte Meraklı Zihinler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: John Brockman

Çevirmen: Ülker İnce

Yayın Evi: Tübitak Yayınları

İSBN: 9789754034059

Sayfa Sayısı: 247


Meraklı Zihinler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Meraklı Zihinlerde yirmiyedi tecrübe etme içeriyor. Bunlar bir zamanlar fen ile toplumsal bilimler içinde mevcud o büyük uçurumu yazılarıyla kapatan, halkın tanımış olduğu bilim adamları tarafınca yazılmış. Kafalarının ve yüreklerinin ürünü olan kişisel ve anlaşılması kolay denemeler. Yazılanları idrak etmek için herhangi bir bilimsel birikim gerekmiyor. Amacı okurları güdülemek ve onlara esin vermek olan editör John Brockman, yazarlara çocukluklarında onları bir bilim adamı olmaya yönlendirecek neler bulunduğunu sormuş. Hayatlarındaki dönüm noktalarını, rastlantıları, onları etkileyen kişileri ve vakaları anlatmalarını istemiş. Sonuçta günümüzün en garip düşünürlerinden bazılarının çocukluk günlerini okurların gözleri önüne seren bir kitap ortaya çıkmış. TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları bu kitabı yayımlarken bilhassa genç okurlara öğrenme hevesi aşılamayı amaçlıyor.


Meraklı Zihinler Alıntıları – Sözleri

  • Yalnızca başımı kaldırıp havaya bakmakla, sözcüğün gerçek anlamıyla başka dünyaya ilişik bir harikalar ülkesine kaçabiliyordum. Hepsi işte orada tepemdeydi, fakat çevremde basit işlerine dalmış pek fazlaca şahıs bunun bilincinde değildi.
  • Bir kuşun kanadı istediği kadar kusursuz olsun, havayı kendine dayanak yapmadan kuşu havalandıramaz.
  • Bizi biz icra eden şey çocukluk deneyimlerimiz değildir; çocukluk deneyimlerimizi çocukluk deneyimi icra eden şey bugünkü bizleriz.
  • En cesurca tahminlerle ve hipotezlerle bile olsa, bir data yetersizliğini hiçbir vakit örtmeye teşebbüs etmeyin. Bu sabun köpüğü, oyunlarıyla sizin gözünüze istediği kadar hoş görünsün, er geç patlayacak ve size utançtan başka bir şey kalmayacaktır.
  • Bir kuşun kanadı istediği kadar kusursuz olsun, havayı kendine dayanak yapmadan kuşu havalandıramaz.
  • “Yalnızca başımı kaldırıp havaya bakmakla, sözcüğün gerçek anlamıyla başka dünyaya ilişik bir harikalar ülkesine kaçabiliyordum. Hepsi işte orada tepemdeydi, fakat çevremde basit işlerine dalmış pek fazlaca şahıs bunun bilincinde değildi.”
  • Bugün bizi biz icra eden şey çocukluk deneyimlerimiz değil, çocukluk deneyimlerimizi oluşturan bugünkü bizleriz.


Meraklı Zihinler İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap Amerikan üniversitelerinde görevli 27 bilim insanının, kendilerini bugüne getiren ve bilime yönlendiren,çocukluk ve gençliklerindeki mühim vakaları kendi ağızlarından aktarıyor.
Bu kişilerin neredeyse tamamı Amerikada büyümüş ve Amerikada eğitim almış. Amerikada aldıkları bu eğitimin sağlamış olduğu bazı ortak yararlı noktalar var:
1-) Geniş araştırma bursu imkanları. Bilhassa lisans sonrası dönemde öğrenciler kolayca burs, fon bulabilmekte ve uzunca seneler maddi kaygı olmaksızın talebe olarak kalmış olarak üniversitelerde yada sahada araştırma yapabilmektedirler.
2-)Lisans öncesinde ve bilhassa lisans eğitiminin başlangıcında ders seçmedeki serbestiyet. Öğrenciler fazlaca değişik alanlardan değişik dersleri alabilmektedir. Aldıkları dersler doğrultusunda ilgilerine gore hangi alanda çalışmak istediklerine kendileri karar verebilmektedir. Ayrıca değişik alanlardan alınan derslerle değişik bilim dallarını birleştirerek disiplinlerarası emek verme imkanı doğmaktadır ki kitaptaki şahısların hepsi birden fazla disiplini bir araya getiren çalışmalarla uğraşmaktadır.
3-)Her üniversitede var mıdır bilmiyorum fakat hususi hoca sistemi. Bazen lisansta ve çoğunlukla lisansüstünde öğrencilere tabiri caizse üniversite hocaları içinden hususi hocalar tahsis edilmekte ve bu hocalar öğrencilerle birebir ilgilenerek onlara fazlaca şey katmaktadır.
Eğitimle ilgili bu genel özelliklere çocukluk yaşantıları, kültür, iktisat, ana-babalık tarzları, akrabalık ilişkileri, ülkenin bilime perspektif, coğrafi özellikler benzer biçimde hususlar da eklenince ortaya ülkemizdekinden fazlaca değişik bir tablo çıkmaktadır. Bu yüzden bu kitabından faydalanabileceğimiz ve alabileceğimiz en temel düşünce şudur: Evlatların merakları desteklenmeli ve onlara varlıklı uyaranlı bir çevre sunulmalı.
Her şey bir yana kitap sırf 27 değişik insanoğlunun tecrübelerini ihtiva ettiği için bile okunmalıdır. (FURKAN KARADAYI)

27 tane bilim insanının bilim sürecine atılımlarından bahsedilmiştir.Çocukluktan başlatılıp bu sürece kadar devam eden yaşam öyküsü tarzındaki eserdir.Farklı yaşam biçimlerini görebiliyorsunuz ve bu yaşam biçimlerinin hayatınıza tesirleri mevzusunda data sahibi oluyorsunuz.Bazı insanların bilime atılıma rastgele gerçekleşirken bazılarınki ise tabiri caizse ‘ben geliyorum’ demiştir.Bilhassa pedagoji mevzusunda araştırma icra eden biriyseniz yada bu tür eserleri okumayı seviyorsanız bu kitaba da göz atmanızı tavsiye ederim. (Mantık Akademi)

Bilhassa okul çağına gelmiş yaklaşmış anne ve babaların okumasını şu sebeple pozitif yönde dönütler alacaklarını düşünüyorum. Eğitimcilerin de okuması yararlı olabilir. (Özdemir)


Meraklı Zihinler PDF indirme linki var mı?


John Brockman – Meraklı Zihinler kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Meraklı Zihinler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı John Brockman Kimdir?


John Brockman Kitapları – Eserleri

  • Meraklı Zihinler
  • Gelecek 50 Yıl
  • Kanıtı Olmayan Gerçekler
  • Yeni Hümanistler
  • Senin Tehlikeli Fikrin Ne?
  • Zihin
  • Meraklı Zihinler
  • Kültür
  • Son 2000 Senenin En Büyük Buluşları
  • Üçüncü Kültür


John Brockman Alıntıları – Sözleri

  • En cesurca tahminlerle ve hipotezlerle bile olsa, bir data yetersizliğini hiçbir vakit örtmeye teşebbüs etmeyin. Bu sabun köpüğü, oyunlarıyla sizin gözünüze istediği kadar hoş görünsün, er geç patlayacak ve size utançtan başka bir şey kalmayacaktır. (Meraklı Zihinler)
  • Bir insan dili ediminin (sözel dil ya da işaret dili), bilincin lüzumlu önkoşullarından biri olduğuna inanıyor, fakat bunu şimdilik kanıtlayamıyorum. (Kanıtı Olmayan Gerçekler)
  • moore yasası evladı
    2050 senesinde maliyetler düştüğünde ve neredeyse 100 sterline eksiksiz bir genom dizisi çıkarılınca
    kim cengiz han’ın torunu, kim ne idüğü belirsiz ya da kim hispanik ortaya çıkacak
    böylece insanlığın soy ağacı belirlenecek. (Gelecek 50 Yıl)
  • Senenin bir günü kati yanlızlık günü olarak duyuru edilse,..
                                     LEO M. CHALUPA (Senin Tehlikeli Fikrin Ne?)
  • Broca alanınız, gördüğünüz şeyin kimliği mevzusunda
    bilgilendiriliyorsa (ya da bir parçası dile getireceğimiz kelimeleri seçmekle uğraşıyorsa) ve böylece gördüğünüz şeyi
    isimlendirebiliyorsanız bu, bilginin paylaşılabilir olmasındandır. Hipokampüsünüz de bununla birlikte, yeni gördüğünüz şey mevzusunda bilgilendirilmiş olabilir; böylece siz de
    bu sembolü hafızanıza depolayabilirsiniz. Paryetal alanlarınız da, ne gördüğünüz mevzusunda haberdar edilir; böylelikle
    dikkatinizi bu noktaya yöneltebilir ya da dikkatinizi vermek
    istemeyeceğiniz bir şeyse buna karar verebilirsiniz. Bu bu şekilde
    devam edip gider. Bilgi p aylaşımının ölçütü, onu haiz olduğumuz duygusuyla ilgili; bir data p arçası bilinçliyse, onunla
    şeylerin fazlaca uzun bir sıralamasını yapabiliriz. Bu mümkün. (Zihin)
  • Cevaplarin degeri dustukce,sorularin degeri artar. (Gelecek 50 Yıl)
  • Kolay elde edilmiş her şey toplumun gözünde kıymet yitirir ve aynı durum bilginin de başına gelecektir. (Gelecek 50 Yıl)
  • Yüce zihinler kimi vakit, elleri de hemen hemen bir kanıt ya da iddia olmadan gerçeği tahmin edebilirler. Buna tanrısal mizaç sahibi olmak denir. Sizin, kanıtlayamasanız da doğru olduğuna inandığınız şey nedir? (Kanıtı Olmayan Gerçekler)
  • “Yalnızca başımı kaldırıp havaya bakmakla, sözcüğün gerçek anlamıyla başka dünyaya ilişik bir harikalar ülkesine kaçabiliyordum. Hepsi işte orada tepemdeydi, fakat çevremde basit işlerine dalmış pek fazlaca şahıs bunun bilincinde değildi.” (Meraklı Zihinler)
  • “Tüm bu kitapları insanoğlu okusun diye değil suni zeka tarafınca okunsunlar diye tarıyoruz” diyen görevlinin sözüyle hatırlanan
    ~alan turing’in hesaplama mekanizması ve zeka makalesinden ~
    “Bu türden makineler yaparken,tanrının ruh yaratma enerjisini(çocuk yaptığımızda olandan daha çok olmamalı) saygısızca gasp etmemeliyiz”
    “her iki durumda da yarattığı ruhlar için konaklar yaparken yaratıcının iradesine doğal olarak araçlarız” (Kültür)
  • “Duygular daima aklın çerçevesi içindedir.”
                             ANTONIO DAMASIO (Senin Tehlikeli Fikrin Ne?)
  • ödönomi, iyi bir yaşam. Bu, Thomas Jefferson
    ve Aristoteles’in mutluluğun peşinden koşmakla kastettikleri şeydir. Onlar mutlulukla kucak dolusu gülmeyi ve kıkırdamayı kastetmediler. Aristoteles, düşünceye dalmanın ve iyi bir
    sohbetin keyfinden söz eder. Aristoteles yeni bir his hakkında, coşku, orgazm hakkında konuşmaz. Aristoteles’in hakkında konuşmuş olduğu şey, Mike Csikszentmihalyi’nin üstünde
    çalmış olduğu şey. Bu da birinin düşüncelere ve iyi bir sohbete
    dalması zamanlarıdır. Biri ödönomide olunca, vakit durur.
    Tamamen evde hissedersiniz. Kendinin bilinci tıkanır. Kendinizi müziğe kaptırırsınız. (Zihin)
  • Bir kuşun kanadı istediği kadar kusursuz olsun, havayı kendine dayanak yapmadan kuşu havalandıramaz. (Meraklı Zihinler)
  • Bir kuşun kanadı istediği kadar kusursuz olsun, havayı kendine dayanak yapmadan kuşu havalandıramaz. (Meraklı Zihinler)
  • Anne-babayı hâlâ resmin içinde görmek isteyenler, kardeşler arasındaki farklılıkların anne-babanın her çocuğa değişik davranılmış olduğu için ortaya çıktığını düşünmektedirler. Bu şekilde bir şeyi
    unutun gitsin. En iyi emek harcamalar göstermektedir ki, iyi mi ki değişik kişilere değişik davranıyorsak, anne-baba da çocuklarına değişik davrandıklarında bunun sebebi çocuğun daha baştan değişik
    olmasındandır. Birden fazla evladı olan her anne-baba bilir ki, çocuklar kişilikleriyle doğan küçük insanlardır (Yeni Hümanistler)
  • Bir şeye inanıyorsanız, o mevzuda kanıta ihtiyacınız yoktur, fakat kanıtınız var ise, o vakit da inanmaya ihtiyacınız yoktur. (Kanıtı Olmayan Gerçekler)
  • Pek fazlaca bilim insanı benzer biçimde ben de hala dünyaya şaşkınlıkla bakıyor ve kendime, “Nedir tüm bunlar?” diye soruyorum. Bir gün öğreneceğim. (Meraklı Zihinler)
  • Ticari malların geçmiş olduğu sınırlardan ordular geçmez. Bir de şöyleki izah edelim: Eğer iki ülke arasındaki ekonomik sınırlar açıksa, politik sınırlar ordulara kapalıdır.
             MICHAEL SHERMER (Senin Tehlikeli Fikrin Ne?)
  • “Denizci kuzeyi göremez, fakat pusula ibresinin görebildiğini bilir.” Tam olarak içimize yönelmedikçe, bu denizciler gibiyiz.
                            MAZHARIN R. BANAJI (Senin Tehlikeli Fikrin Ne?)
  • Modern bilimsel yaklaşım temel olarak taşın ruhu yaratabildiğini söylüyor; fakat niçin ruhun taşı yaratabileceğini dikkate almıyor? (Kanıtı Olmayan Gerçekler)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş