Eğitim

Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat – Süleyman Çelebi Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat – Süleyman Çelebi Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat kimin eseri? Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat kitabının yazarı kimdir? Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat konusu ve anafikri nedir? Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat kitabı ne konu alıyor? Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat PDF indirme linki var mı? Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat kitabının yazarı Süleyman Çelebi kimdir? İşte Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Süleyman Çelebi

Yayın Evi: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları

İSBN: 9789751967824

Sayfa Sayısı: 130


Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti


Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat Alıntıları – Sözleri

  • Bildi evren halkı toğdı Mustafa
    Cümle evren toldı nur ile safa
  • Ol şahıs dünyadan imanla göçe
    Kim bana bundan yakarma kılup geçe
  • Mustafa’yı kendüye kıldı habib
    Cümle derdlülere ol oldı tabib
  • Gice gündüz adeti taat idi
    Anun içün seyyid-i sadat idi
  • Ol beni can ile seven ümmetüm
    Hem seve canı şeklinde her sünnetüm
    Cehd ide bir sünnetüm terk itmeye
    Toğrı yolı koyup eğri gitmeye
  • Haşa lutfından ki yoksun eyleye
    Afv ide cürmümi merhum eyleye
  • Enbiyanun şeksüz ol sultanıdur Cümlesinün canı içre canıdur
  • Hak Teala rahmet eyleye ana
    Kim beni ol bir yakarma ile ana
  • Ümmetümi dilerem Hak’dan didi
    Dileğüm Hak’dan budur çokdan didi
  • Ümmetüm didi sana çün Mustafa
    Ver salavat sen de ana bul safa


Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Ger dilersiz bulasız oddan necat
Işk ile ders ile eydün es- salat
(Dilerseniz eğer alevden kurtulmayı
Aşk ile dert ile getirin salavatı)
اللهم صلي على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين
~
Küçüklüğümden beri neredeyse her kandilde okunan mevlidlere aşina olmak o ne kadar büyük bir nimetmiş bunu anca şu yaşlarımda anladım.
Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellimin güzide yaşamı her bir beşer için nadide bir yaşam olup feyz almasını bilene ne güzel bir deryadır. Rabb’im hakkıyla anlayanlardan eylesin İnşallah.
Dün rastgele girdiğim bir kitapçıda öylesine baktığım raflarda birden Hasan Ali Yücel Klasikleri serisinden Vesiletü’n Necat’ı görünce heyecanlanıp derhal aldım zira ertelersem bu kitabından uzun süre yoksun kalacağımı biliyordum. İyi ki almışım.
Bugün okumaya başladığım bu kitap hem akıcı dili hem de Süleyman Çelebi’nin kuvvetli kalemiyle gönüllere nakşeylenen bir mevliddi. Daha evvel Necip Fazıl Kısakürek’in Esselam’ını ve Nurullah Genç’in Yağmur adlı kitaplarını da okuma bahtiyarlığına haiz oldum fakat beni en oldukca etkileyen kitap bu kitap oldu.
Hamdele ve salveleyle süregelen yapıt Efendimiz sallallahu aleyhi vesellimin hayatındanın belli dönemlerini üstüne yazılmıştır. Ayrıca eserde Süleyman Çelebi kimi zaman fasılalar verip bizlere müthiş tavsiyelerde bulunmaktadır.
~
Kitabı okurken şu beyitlere rastlayacaksınız:
Her kim ki bunu işitip ağlamazsa
Bu ayrılıkla yüreği dağlanmazsa
Taş ve ağaçtan daha hakir olsun
Adam olsn ona adam demesin
Süleyman Çelebi’nin bu beyitlerini okurken açıkçası okurken birazcık korktum. Ya kalbim etkilenmezse diye fakat boşuna söylenmemiş bu dizeler, yazılan mevlid o denli hisli ki etkilenmemek için bahane aramak gerek.
Rabb’im biz müslümanlara bu kadar güzel bir eseri bahşettiği için Süleyman Çelebi’den razı olsun. (Zehra Boz)

Müellifi Süleyman Çelebi Hazretleri olan Mevlid-i Şerif doğrusu Vesîletü’n-Necât milletimizin asırlarca dilinden düşürmediği, her kutsal gecede mevlithanlar tarafınca okunan, adeta milletimizin ruhuna işlemiş bir eserdir. Lakin son zamanlarda sanki birazcık eski ehemmiyetini yitirmiş gibidir. Bu kıymetli eserin kıymetini tekrardan anlayabilmek için tam metin halindeki mevlid-i şerifi, sakin bir ortamda, her beyit üstünde onlarca kere düşünerek okumak gerekmektedir. Okuduktan sonrasında da tavsiyem kitaplığa kaldırılıp unutulmaması, her an el altında bulundurulup ara sıra okumasıdır. O zaman insana oldukca derin tesirleri, sirayetleri olmaktadır. Zaten Süleyman Çelebi Hazretleri yazar da tesiri olmaz olur mu?
Bu kıymetli eseri hakkıyla değerlendirmek en azından yazarak pek mümkün görünmemekte. Binaenaleyh birazcık da baskıyı değerlendirmek isterim. Bende iki değişik baskısı olsa da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırlamış olduğu baskıyı daha oldukca beğendim. Bu baskının dışı tamamıyla deridir ve sayfaları yağlı kağıttır. Bu da içinde yazılanın bayağı bir yapıt olmadığını mühim bir yapıt bulunduğunu baştan hissettirmektedir. Baskının son kısmında Türk Tarih Kurumu’na kayıtlı el yazması olan bir mevlidin tıpkı basımı vardır. TTK da kayıtlı el yazması mevlidi şerif nüshası Esad Fuad Tugay Bey’in armağanıdır. Zamanında Esad Fuad Tugay Bey, zevcesi Prens Zîba Hanım için Reis’ül Hattatîn Hacı Kamil Akdik Efendiye bir mevlidi şerif yazdırmıştır. Yazılan nüshanın tezhipleri de müzehhip Bahaddin Tokatlıoğlu tarafınca yapılmıştır. İslam harfleri ile okuyabilenler oldukca rahat bir halde bu tıpkı basımdan okuyabilirler. Baskıda Süleyman Çelebi ve Mevlid-i Şerif hakkında informasyon verildikten sonrasında sırasıyla Tugay ailesi, Hacı Kamil Akdik ve Bahaddin Tokatlıoğlu hakkında bilgiler verilmiştir. Ardından eski yazı ile okuyamayanlar için mevlidin Latinize hali verilmiştir. Arapça ve Farsça kökenli kelimelerin daha iyi anlaşılabilmesi için de dipnotlarda manası verilmiştir.
Bir muhabbet eseri olan Vesîletü’n-Necât’ı her okuduğunuzda Süleyman Çelebi Hazretlerinin ruhuna bir Fatiha göndermeyi ihmal etmeyin.
Ger dilersiz bulasız oddan necât
Aşk ile derd ile edin es-Salât (Mehmed)

İslamiyete yönelik okumalar yaptığım sırada İş Bankasının bu baskısını görünce derhal aldim. Çevirisini oldukça başarıya ulaşmış buldum. Arkada bir lügat de mevcut sadece ona gerek dahi kalmadı. Bir oturuşta rahatça okunması mümkün. Tavsiye ederim. (Kamulaştıramadıklarım)


Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat PDF indirme linki var mı?


Süleyman Çelebi – Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Süleyman Çelebi Kimdir?

Orhan Gazi döneminde dünyaya gelmiştir. Hayatı hakkında fazla informasyon bulunmaz. Kimi kaynaklara bakılırsa Osmanlı Sultanı I.Murat’ın vezîrlerinden Ahmed Paşa’nın oğlu, Şeyh Mahmûd Efendi’nin torunudur. Dedesi Mahmûd Bey, Şeyh Edebali’nin torunudur ve 1338’de Süleymân Paşa önderliğinde Rumeli’ye sal ile geçenlerdendir. Süleyman Çelebi’nin 1346-1351yılları içinde bir tarihte doğduğu, ölüm tarihinin ise 1422 olduğu sanılıyor.

Gençliğinde Bursa’da iyi bir eğitim almış olduğu sanılmaktadır. O devirde, Çelebi ünvanı ilim adamlarına ve Mevlevi tarikatı büyüklerine verilmekteydi. Mevlevi olduğuna dair kanıt yoktur. Bilgili tavırlarıyla Padişah Yıldırım Bayezid’in dikkatini çekmiş ve yapımı 1399’da tamamlanan Ulu Cami’ye imam olarak atanmıştır.Meşhur eseri Vesiletü’n Necat’ı getirilmiş olduğu bu vazife esnasında yaşamış olduğu bir vakadan etkilenerek değindiği bilinmektedir.

Söylenceye bakılırsa Süleyman Çelebi, Hz.Muhammed’in öteki peygamberlerden pek farkı olmadığını söyleyen bir İranlı vaize içerleyerek onun öteki peygamberlerden üstün bulunduğunu dile getirmek için Mevlid’i kaleme aldı. Süleyman Çelebi, Osmanlı Devleti’nin zayıf bir evresi olan ve Anadolu topraklarında her türlü kargaşalığın yargı sürdüğü Fetret Devri’nde batini görüşler ile ehl-i sünnet arasındaki çekişmede ehl-i sünnetin tarafında yer almıştı. Mevlid’in yazılmasının bir amacının da ehl-i sünnet taraftarlarına destek vermek olduğu anlatılır. Eserini, 1409 senesinde (tahminen 60 yaşlarında iken) tamamladı. Eserini yazarken, referans almış olduğu eserlerin, Âşık Paşa’nın ”Garibnâme”si, Erzurumlu Darîr’in “Siyerü’ n- Nebî”’si, Eb’ul Hasan Bekrî’nin “Siyer”’i ve Muhiddîn-i Arabî’nin “Füsûs”’u olduğu tesbit edilmiştir. Mevlid, malum tek eseridir.

1422’de vefat etmiş olduğu kabul edilen Süleyman Çelebi’nin mezarı Bursa’da Çekirge yolu üzerindedir. Mezarının bulunmuş olduğu yere 1952’de bir türbe yapılmıştır.


Süleyman Çelebi Kitapları – Eserleri

  • Mevlid
  • Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat
  • Mevlidi Şerif
  • Büyük Mevlidünnebi
  • Mevlid-i Şerif İlahiler ve Sohbetler


Süleyman Çelebi Alıntıları – Sözleri

  • “Aşık Yunus seni ister, lütfeyle, cemalin göster
    Cemalin gören aşıklar sonsuz ölmez Allahım!” (Büyük Mevlidünnebi)
  • Ol beni can ile seven ümmetüm
    Hem seve canı şeklinde her sünnetüm
    Cehd ide bir sünnetüm terk itmeye
    Toğrı yolı koyup eğri gitmeye (Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat)
  • Ne murâdın vâr ise kılam revâ
    Eyleyem bir derde bin türlü devâ
    Mustafa dedi: Eyâ Rabb-er Rahîm
    Vey hatâ püş u atâsı oldukca kerîm (Mevlidi Şerif)
  • Bir kez “ol” dimek ile oldı cihân
    Olma dirse girü yok olur hemân (Mevlid)
  • “Allahı can-ü yürekten takdis et,
    Yoksa yarın ondan unma mağfiret.
    Ona döner bu sebeple her şey nihayet,
    Fayda vermez son pişmanlık, nedamet.” (Büyük Mevlidünnebi)
  • Haşa lutfından ki yoksun eyleye
    Afv ide cürmümi merhum eyleye (Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat)
  • Bildi evren halkı toğdı Mustafa
    Cümle evren toldı nur ile safa (Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat)
  • “Yaradılmış cümle oldu şadüman,
    Gam gidip evren tekrardan buldu can.

    Ey gönüller derdinin dermanı sen,
    Ey yaradılmışların sultanı sen.” (Büyük Mevlidünnebi)
  • “Bir kez Allah dese aşk ile lisân,
    Dökülür cümle günah misl-i hazân.” (Mevlidi Şerif)
  • Şol cennetin ırmakları,
    Akar Allah deyu deyu.
    Çıkmış İslâm bülbülleri,
    Öter Allah deyu deyu.
    Salınır tûbâ dalları,
    Kur’an okur hem dilleri.
    Cennet bağının gülleri,
    Kokar Allah deyu deyu.
    Kimi yiyip kimi içer,
    Hep melekler rahmet saçar.
    İdrîs nebî hulle biçer,
    Diker Allah deyu deyu.
    Altındandır direkleri,
    Gümüştendir yaprakları.
    Uzandıkça budakları,
    Biter Allah deyu deyu.
    Aydan arıdır yüzleri,
    Misk-i amberdir sözleri.
    Cennet’te hûrî kızları,
    Gezer Allah deyu deyu.
    Hakk’a âşık olan şahıs,
    Akar gözlerinin yaşı.
    Pür nûr olur içi dışı,
    Söyler Allah deyu deyu.
    Ne dilersen Hak’tan dile,
    Kılâvuzla gir bu yola.
    Bülbül âşık olmuş güle,
    Öter Allah deyu deyu.
    Açıldı gökler kapısı,
    Rahmetle doldu hepisi.
    Sekiz Cennet’in kapısı,
    Açar Allah deyu deyu.
    Rıdvan-durur kapı açan,
    İdrîs-durur hulle biçen.
    Kevser şarabını içen,
    Kanar Allah deyu deyu.
    Miskin Yûnus var yarına,
    Koma bugünü yarına.
    Yarın Hakk’ın dîvânına,
    Varam Allah deyu deyu.
    Tuba : Cennet Ağacı
    Hulle : Belden aşağı ve belden yukarı olan iki parçadan ibâret olan elbise
    Nebi : Peygamber
    Rıdvan : Cennet’in kapıcısı olan büyük melek (Mevlidi Şerif)
  • Ümmetümi dilerem Hak’dan didi
    Dileğüm Hak’dan budur çokdan didi (Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat)
  • “Açılır bağ-ı bostanın, okunması mümkün dilde destanın,
    Sen baktığın gülistanın, gülleri solmaz Allahım!” (Büyük Mevlidünnebi)
  • Hak Teala rahmet eyleye ana
    Kim beni ol bir yakarma ile ana (Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat)
  • Hamd, insanlara Hazret-i Kur’ân’ı öğreten; onlara eşitlik, kardeşlik ve hakkaniyet duygularını bahşeden Allah-u Teâlâ’ya mahsustur.
    Salât ve selâm; Kur’ân-ı Kerîm’in gercek gizemini bilen, âlemlere rahmet olarak gönderilen Hazreti Muhammed Mustafa Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimizin, tüm peygamberlerin, Ehl-i beytin, güzîde sahâbelerimizin, azîzlerimizin, pîrlerimizin, alimlerimizin, Allah-u Teâlâ’nin velî kullarının, kitabımız Kur’ân’a teslim olan ve onun kuvvetli ipine sımsıkı sarılan tüm inanmışların üstüne olsun.
    ( Mevlid Duasından Giriş Kısmından ) (Mevlidi Şerif)
  • Enbiyanun şeksüz ol sultanıdur Cümlesinün canı içre canıdur (Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat)
  • Bulmış iken şimdi vakt u kuvveti
    Cidd ü cehd it zâyi kılma fursatı (Mevlid)
  • “Derman ararsan derde; zikret Hakkı her yerde
    Kalmaz arada perde; Lâ ilâhe illâllah.” (Büyük Mevlidünnebi)
  • “Birdür Allah andan artuk Tanrı yok.”
    “Allah birdir ve O’ndan başka Tanrı yoktur.” (Mevlid)
  • Ümmetüm didi sana çün Mustafa
    Ver salavat sen de ana bul safa (Mevlid-i Şerif Vesiletü’n Necat)
  • Merhaba bahri
    Yâradılmış cümle oldu şâdümân
    Gam gidûp âlem yenîden buldu cân
    Cümle zerrat-ı cihân idûb nidâ
    Çağrışûben dediler kim merhabâ
    Merhabâ ey âli sultân merhabâ
    Merhabâ ey kân-ı irfan merhabâ
    Merhabâ ey sırr-ı fürkân merhabâ
    Merhabâ ey nûru râhman merhabâ
    Merhabâ ey bülbül-i bâğ-ı Cemâl
    Merhabâ ey âşinâ-yi Zülcelâl
    Merhabâ ey cân-ı bâki merhabâ
    Merhabâ uşşâkâ sâki merhabâ
    Merhabâ ey cân-ı cânan merhabâ
    Merhabâ ey derde dermân merhabâ
    Merhabâ ey cümlenin matlâbu sen
    Merhabâ ey Hâlikın mahbâbu sen
    Merhabâ ey Pâdişah-i dû cihân
    Senin için oldu kevn île mekân
    Merhabâ ey rahmeten lil-âlemîn
    Merhabâ sensin şefîa’l-müznibîn
    Ey gönüller derdinin dermânı sen
    Ey yarâdılmışların sultânı sen
    Sensin ol sultân-i cümle enbiyâ
    Nûr-i çeşm-i evliyâ vü asfiyâ
    Yâ habîballâh bizlere imdâd kîl
    Son nefes didârın ile şâd kîl
    Allâhümme salli alâ seyyidinâ
    Muhammedinillezî câe bilhakkıl mübîn
    Ve erseltehû rahmetel lil âlemin (Mevlidi Şerif)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş