Eğitim

Mona Lisa Kaçırıldı – Darian Leader Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mona Lisa Kaçırıldı – Darian Leader Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mona Lisa Kaçırıldı kimin eseri? Mona Lisa Kaçırıldı kitabının yazarı kimdir? Mona Lisa Kaçırıldı konusu ve anafikri nedir? Mona Lisa Kaçırıldı kitabı ne konu alıyor? Mona Lisa Kaçırıldı PDF indirme linki var mı? Mona Lisa Kaçırıldı kitabının yazarı Darian Leader kimdir? İşte Mona Lisa Kaçırıldı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Darian Leader

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları

İSBN: 9789755394015

Sayfa Sayısı: 176


Mona Lisa Kaçırıldı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bir badanacı, 1911 senesinde, bir ihtimal kendisine gülümsediğini düşündüğü, kim bilir sevgilisine benzediği için Leydi Mona Lisa’yı Louvre’dan kaçırdı. Yaşanan, büyük bir kız kaçırma vakasıydı. Ardından, Mona Lisa’nın kaçırılmadan ilkin sergilendiği boş duvarı görmek için kalabalıklar müzeye akın etmeye başladı. Peki, bunca insanı Mona Lisa’dan kalan boşluğa bakmaya getiren neydi? Üstelik bir çok daha ilkin Mona Lisa’yı görmemişti bile. Ya Mona Lisa? Gerçekten de duvar kağıtlarından reklamlara, beyazperde filmlerinden gazete manşetlerine uzanan şöhret uğruna mı çerçevesini terk etmişti? Yoksa erkeğine isteyerek mi kaçmıştı? Acaba bu vaka sanat eserlerine ilgi gösterme gerekçelerimizi, bir sanatçının yapıt üretme isteğini ve hatta niçin sanat eserlerinin fazlaca pahalı bulunduğunu bizlere açıklayabilir mi?

Kitabına çıkış noktası olarak Mona Lisa’nın kaçırılışını alan Darian Leader, bu soruların peşine düşerken aslen görsel sanatlara bakmanın psikolojisini konu alıyor. Tablolarda neyi görmeyi umduğumuzu, onların bizlerden neleri sakladığını Leonardo, Picasso, Duchamp ve Bacon benzer biçimde birçok sanatçıya başvurarak gösteriyor. Uygarlığın, saf arzuya bağlı kalanlara “sanatçı” yada “suçlu” adını verdiğini belirten Leader, hem de bir tüm olarak toplumsalı ve toplumsalın yanıltıcı ve kör edici niteliklerini ele alıyor. Tablonun çalınış gerekçesinden, olayın kitle yazışma araçlarında yer alış biçimine, insanların gösterdiği kitlesel tepkiye kadar uzanan toplumsal bir çözümleme yapıyor. Mona Lisa üstünden yaratılan “gerçeküstü” öyküye de vurgu icra eden Leader, “paha biçilemeyen sanat eseri” deyişinde ifadesini gören para ile nesne arasındaki uçuruma dikkat çekerek, popüler sanatseverin sadece her şeye haiz varlıklı biri olarak düşünülebileceğinin altını çiziyor.

Leader?e gore, Gianni Versace, Prenses Diana benzer biçimde simge statüsünde olan kişilerin ortadan kayboluşu bayağı olması imkansız! Simgenin bıraktığı boşluğu ne olursa olsun devlet / gizli saklı servis / mafya benzer biçimde başka bir simge doldurur. Bu yüzden büyük eylemler, büyük organizasyonlara yakıştırılır.

Sanatçılardan büyük aşklar, bayağı olmayan insanlardan da büyük suçlar beklenir.

Mona Lisa Kaçırıldı, sanat ve sanatçı, hanımefendiler ve erkekler hakkında daha ilkin fark etmediğimiz psikanalitik saptama ve çıkarsamalarla dolu şaşırtıcı bir kitap.


Mona Lisa Kaçırıldı Alıntıları – Sözleri

  • Gözlerle devamlı karşılaşsak da onları fark etmeye, onlardan tedirgin olmaya başladığımız vakit, bir arzuyu, öngöremeyeceğimiz yada başa çıkamayacağımız bir şeyi cisimleştirdikleri zamandır.
  • Sanatın bu kadar pahalı olmasının sebebi de budur. Bizim iğdiş edilmemizi, şu demek oluyor ki bir asla için her şeyden feragat edilmesi icap ettiğini akla getirir.
  • İnsan tüm yaşamını ebeveynlerinden birinin istediğini ya da bir zamanlar sevdiğini sandığı şahıs olmaya emek harcayarak harcayabilir. Kendimizi ötekinin bizlere baktığını sandığımız şekilde görür ya da öyleki görünmeye çalışırız. Gizli çekilmiş belgesellerde, kişilerin, sanki kameranın orada bulunduğunu biliyor da rol yapıyor benzer biçimde, suni görünmeleri şeklindeki garip etkinin sebebi de budur.
  • Eğer bir şeyleri kaybettigimizde aramaya başladığımız doğruysa, bu görsel sanatlarla niçin ilgilendiğimize ilişkin bizlere bir ipucu verebilir mi? Kaybettiğimiz bir şeyi mi arıyoruz? Ve eğer öyleyse bu şey ne olabilir?


Mona Lisa Kaçırıldı İncelemesi – Kişisel Yorumlar


Mona Lisa Kaçırıldı PDF indirme linki var mı?


Darian Leader – Mona Lisa Kaçırıldı kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Mona Lisa Kaçırıldı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Darian Leader Kimdir?

Londra ve Leeds’de psikanalitik uygulamalarını sürdürüyor. Leeds Metropolitan University’de Psikanaliz Araştırmaları Kısmı’nde ve Londra’daki Brunel Universitesi’dne ders veriyor. Kızıl Haç’ta çocuklar üstünde emek harcamalar yapıyor. Londra’daki Freudcu Analiz ve Araştırma Merkezi’nin kurucu üyesi olan Leader, Avrupa Psikanaliz Okulu’nun da üyesi. Birfazlaca yazı ve tanıtım yazısı yayımladı. Judy Grove’un resimlediği Lacan For Beginners (Yeni Başlayanlar İçin Lacan) ve Why Do Women Write More Letters Than They Post? (1996/Kadınlar Neden Yazdıkları Her Mektubu Göndermezler?, Çev: Nedim Çatlı, Ayrıntı Yayınları, 1997) adlı kitapların yazarıdır.


Darian Leader Kitapları – Eserleri

  • Delilik Nedir?
  • Kadınlar Neden Yazdıkları Her Mektubu Göndermezler?
  • Depresyon Yas ve Melankoli
  • Mona Lisa Kaçırıldı
  • Kesinlikle Bipolar
  • [El]
  • İnsan Neden Hasta Olur?
  • İş İşten Geçtikten Sonra Verilen Sözler
  • İnsan Neden Hasta Olur?
  • İş İşten Geçtikten Sonra Verilen Sözler


Darian Leader Alıntıları – Sözleri

  • Patty Duke’un sözleriyle, “manik iseniz, yaptıklarınızın bir sonucu yoktur.” (Kesinlikle Bipolar)
  • “En fazlaca ne vakit acı çektin?” (Depresyon Yas ve Melankoli)
  • Pek fazlaca hanım bir tek kedi sevmez, kedi seven erkekleri de sever. (Kadınlar Neden Yazdıkları Her Mektubu Göndermezler?)
  • Diğer yollar tıkalıysa kimi zaman bedenlerimiz vasıtasıyla konuşuruz. (İnsan Neden Hasta Olur?)
  • “Şiddet dışsallaştırılmaz; bilakis, kişiye özel oditoryumla sınırlanır.“ ([El])
  • Bir kaybın yerine geçecek bir şeyi asla bulamayacağız. Boşluğu ne doldurursa doldursun, boşluk tamamen dolsa bile, yine de başka bir şey kalacak. Ve gerçekten de bunun böyle olması gerekiyor, vazgeçmek istemediğimiz sevgiyi devam ettirmenin tek yolu bu. (Depresyon Yas ve Melankoli)
  • “Sosyal fobi” gibi yeni bir rahatsızlığın Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilmesi, büyük ölçüde ilaç şirketlerinin pazarlama faaliyetlerinin bir sonucudur. (İnsan Neden Hasta Olur?)
  • -örneğin, işsizlik ya da ilişkideki sürtüşmeler gibi süren sorunların-soğuk algınlığına yakalanma ihtimalini artırdığını saptadılar. (İnsan Neden Hasta Olur?)
  • Son elli altmış yılda sorgulama, açık fikirlilik ve hoşgörü kültüründen öylesine uzaklaştık ki… (Delilik Nedir?)
  • Gittikçe artan bir şekilde, sadece ilaçlara ince ayar yapmaya kafayı takmak yerine, manik-depresif öznenin hayatını bağlama yerleştirmemiz gerekmektedir. Yükselişlerin ve düşüşlerin ayrıntılarını incelememiz ve her şeyi açıklamak için biyolojiye sığınma kolaycılığına direnmemiz gerekmektedir. (Kesinlikle Bipolar)
  • Nasıl ki manide kişi artık yargılanmayacağının, artık sorumlu olmayacağının keyif veren hissini sonuna kadar yaşıyorsa, depresyonlarda o yargılar tüm gücüyle ve son derece yıkıcı bir şekilde geri döner. (Kesinlikle Bipolar)
  • En basit haliyle duygudurum dediğimiz aslında sadece iki fikri birleştirmeyi başaramamakla ilgili değil midir? Mesela karanlık ve gergin bir ruh haliyle uyandığımızda,daha sonra bunun gün içinde yapmak zorunda olduğumuz bir telefon görüşmesinden veya gece gördüğümüz bir rüya yüzünden olduğunu anlayabiliriz. Bağlantı kurulana kadar duygudurum dağılmaz. (Kesinlikle Bipolar)
  • “Bedenin teknoloji karşısında ikincil olması, bugünün ürünlerinin markalanmasında yankısını buluyor: iPad ve iPhone’da kullanıcının ‘ben’i [I] değil, ‘pad’ ve ‘phone’ sözcükleri büyük harfle yazılıyor.” ([El])
  • Korku filmlerinde insanoğlu “Hemen döneceğim,” der ve çoğu zaman yanılırlar. Yatakta insanoğlu “Hep seni seveceğim,” ya da “Sana hep sadık kalacağım,” der ve çoğu zaman gene yanılırlar. (İş İşten Geçtikten Sonra Verilen Sözler)
  • “Dünyanın krallarıyız, hiçbir şey bizim ötemizde değil, koşuşturan zihnimiz için cemiyet fazlaca yavaş, her şey görkemli renklerin, yaratıcılığın ve anlamın olduğu bir ağ ile birbirine bağlı” Stephen Fry (Kesinlikle Bipolar)
  • Hakikat, demişti, hiçbir vakit “vakalarla” aynı şey değildir. (Depresyon Yas ve Melankoli)
  • Bir aile içinde aynı semptomları gördüğümüzde, derhal genetik aktarımı düşünmeden ilkin özdeşleşme süreçlerinin etkili olup olmadığını araştırmak iyi olur. Ebeveynler çocuklarına yalnızca genlerini değil, kendilerini de aktarırlar. Durumu genetikle açıklamak, çoğu zaman insan öznelliğini yok saymaya niçin olur. (İnsan Neden Hasta Olur?)
  • Hekimlerin psikolojisi üstüne meydana getirilen araştırmalar, tıp öğrencilerinin yüzde 70’i psikiyatrik desteğe gereksinim duyduğu belirtilmiş. (İnsan Neden Hasta Olur?)
  • Âşıklar arasındaki bebek konuşmaları çoğu zaman aynen şu şekilde yorumlanır: Swift, Stella’ya “Agucuk bugucuk,” ve ““Hanimiş de minnoşum,” benzer biçimde şeyler söylediği vakit, bebeklerin pandomimini yapar. Ama hepimiz bilir ki bebekler bu şekilde konuşmaz. Bebek hitabı, bebeklerin hitabı değil, annelerin bebekleri ile konuşmasıdır ki bu da aynı şey değildir. Bir fikre gore, bebek hitabı, âşıkların vardığı güvenlik ve rahatlık durumunu ifade eder (…) Dolayısıyla, bu şekilde konuşmak, bir partnere annenin çocuğuna davranılmış olduğu benzer biçimde davranarak gerçek aşkın amacının diğeri kişide annenin bebekten almış olduğu ilk hazzı tekrardan yaratmak olduğu şeklindeki eski düşünceyi uyandırmayı ihtiva eder benzer biçimde görünüyor. (İş İşten Geçtikten Sonra Verilen Sözler)
  • “Delirmiş birisi aklı haricinde her şeyini yitirmiştir.” (Delilik Nedir?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş