Eğitim

Namaz ve Karakter Gelişimi – Esma Sayın Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Namaz ve Karakter Gelişimi – Esma Sayın Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Namaz ve Karakter Gelişimi kimin eseri? Namaz ve Karakter Gelişimi kitabının yazarı kimdir? Namaz ve Karakter Gelişimi konusu ve anafikri nedir? Namaz ve Karakter Gelişimi kitabı ne konu alıyor? Namaz ve Karakter Gelişimi PDF indirme linki var mı? Namaz ve Karakter Gelişimi kitabının yazarı Esma Sayın kimdir? İşte Namaz ve Karakter Gelişimi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Esma Sayın

Yayın Evi: İnsan

İSBN: 9799755744369

Sayfa Sayısı: 238


Namaz ve Karakter Gelişimi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bireye kendi davranış ve dürtülerini denetim etme imkânı veren namaz, kul ile Allah içinde bir bağ ve buluşmadır. Namaz kalbin kuvvet almış olduğu; ruhun Allah’a bağlılığını hissettiği; nefsin dünya yaşamının değerlerinden daha üstün değerler bulmuş olduğu bir râbıtadır. İslâm inanışında namaz, bir itâat davranışıdır. İtaat ve ibadetin amacı ise sevaptan ziyade Allah’ın sevgi ve yakınlığını kazanmaktır. Bu bağlamda ibadetten ve bir anlamda ibadetlerin aslı ve sentezi olan namazdan amaç ihlâstır. Yani kişinin içtenlik, taat, sevgi ve minnet duygularını Allah’a yöneltmesidir. Kur’ân-ı Kerim’de, mü’minlere, gündüzün başlangıcında ve sonunda, bir de gecenin erken saatlerinde namazı dosdoğru kılıp sürekli olmaları emredilerek, bu ayetin nüzul öne sürülen nedeni kabul edilebilecek bir ifade ile, "Zira iyi eylemler fena eylemleri giderir" denilmektedir. Yani namazın, hata ve günahların negatif etkilerini silerek, bireyi pozitif eylemlere yönlendireceği vurgulanmaktadır. 

Bu kitap, mü’minin miracı olarak kabul edilen namaz ibadetini birçok açıdan ele alarak, namazın, ahlâkî yapının oluşumundaki tesirini detaylı bir halde izah etmektedir.


Namaz ve Karakter Gelişimi Alıntıları – Sözleri

  • “Karakter eğitimi, karakterin bir yönü haline gelmiş olan etik yargıları, etik davranış haline getirme çabasıdır. Ahlak eğitimini ifade eden karakter eğitiminde amaç ise, özgür olarak dış etkenlerden sıyrılmış, vicdanına uyarak yargıda bulunan ve davranan insanoğlu yetiştirmektir.”
  • “Bu bağlamda her şükür, hamddir. Her hamd, şükür değildir. Her hamd, medhhtir. Her medh, hamd değildir.”
  • “Nitekim Mevlana, Tahiyyat duasında namaz kılan ferdin, Peygamber’e sunmuş olduğu vefa, sevgi, minnet ve duasını şu şekilde ifade eder: “Dünyadan maksat insandır. İnsandan maksat da o nefestir (Hz. Muhammed).”
  • Namaz kılan mü’minin en azından dört kazancı bulunmaktadır:
    (1) maddî temizlik,
    (2) kalp-gövde-ruh sağlamlığı ve sağlığı,
    (3) vaktin düzenlenmesi,
    (4) toplumsal bütünleşme.
  • “Ancak tevbe edip inanan ve faydalı iş yapanlar, işte Allah onların kötülüklerini iyiliklerle değiştirecektir. Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir.”
  • Toplumda ruhsal açıdan en sıhhatli kişiler, kendilerinden bir şey eksildiğini düşünmeden veren kişilerdir!
  • Namazını gereği şeklinde yerine getirmeyen Allah’tan uzaklığını artırmaktan başka bir şey yapmış olmaz. Zira namazın özünde açık ve gizli saklı tüm kötülüklerden men ve alıkoyma yüceliği bulunmaktadır.Bu nedenle Allah’ın huzurunda namaza durdukları halde namazın özünü benimsemeyen, bilinçle namaz kılmayanlar, dolayısıyla namaz sonucu güzel ahlaka bürünmeyenler, bilhassa kibir ve gösterişten temizlenemeyenler, Allah tarafınca sert bir halde eleştirilmektedir.
  • Bir insanoğlunun başkalarının değişebileceğine inanç duyabilmesi için ilkin kendisinin değişme deneyimini yaşamış olması gerekir. Umut, inanca birlikte rol alan bir ruh halidir. Umutluluk hali olmaksızın inanç ayakta durması imkansız, dayanaksız kalır. Umut, yalnız ve yalnız inanç temeli üstünde durabilir.
  • Gelişim psikolojisi açısından çocuklarda 7 yaşındaki etik soruların yön bulması ve olayların değerlendirilmeye başlaması adım atar. Çocukta artık yapmış olduğu işin iyi ya da fena olması ile ilgili bazı yargılar oluşur; meydana getirilen işin iyi yada fena olmasıyla ilgili zihninde problemler belirmeye adım atar. Yani 7-12 yaş periyodu, etik eğitim açısından büyük ehemmiyet taşır. Yetişkin fert, bu dönemdeki ufaklıklara uygun davranışlar göstermelidir. Eğitmen ve aileler bu zamanda duyarlılık göstermelidirler. Zira çocuğun etik yönünün ileride gelişeceğini düşünmek onu dikkatsizlik etmektir.
  • Namaz ibadeti, akıl-duygu dengesini kurma vasıtasıyla, insanda ‘olumlu bir karakter yapısı’nın gelişimini hızlandırır.


Namaz ve Karakter Gelişimi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Sanki namaz hakkında yazılmış bir sav okuyormuş şeklinde hissettim kitabın sonuna kadar. Bu fena bir yanı eserin fakat yazarın kitap için bir sürü kaynaktan faydalanması ve oldukça doyurucu bilgiler vermesi kitabı okunmaya kıymet kılıyor açıkçası. Namaz kılan yada kılamayan tüm müslümanların ne olursa olsun okuyup informasyon sahibi olması ihtiyaç duyulan bilgiler mevcut eserde. Okunmasını tavsiye ederim. (Ahmet KOCATAŞ)

Kitap, namazın ahlakımız ve psikolojimiz üstündeki etkilerini, namazdaki yakarış ve surelerin Allah’la karşılıklı söyleşi bulunduğunu, namazın şeklinin ötesinde içsel ve tasavvufi anlamlara haiz bulunduğunu okuyabilirsiniz. Kitap da bununla beraber namaz ibadetinin tasavvufi yorumuna da değiniyor. (Sefa Akgül)


Namaz ve Karakter Gelişimi PDF indirme linki var mı?


Esma Sayın – Namaz ve Karakter Gelişimi kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Namaz ve Karakter Gelişimi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Esma Sayın Kimdir?

1977’de Bursa’da dünyaya geldi. 2001 senesinde Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Din Psikolojisi Bilim Dalı’nda yüksek lisans çalışmasına başladı. 2003 senesinde “Namazın Karakter Gelişimi Üzerine Etkisi” adlı tezini tamamladıktan sonrasında, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Tasavvuf Tarihi Bilim Dalı’nda doktora çalışmalarına başladı. 2010 senesinde, “Tasavvuf Kültüründe İbadetler ve Hac Örneği” adlı doktora teziyle doktora öğrenimini tamamladı. Aynı yıl Hakkâri Üniversitesi Eğitim Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Kısmı’ne bölüm kurucu öğretim üyesi ve destek doçent olarak atandı. 2012 senesinde, Hakkâri Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Kısmı’nde Dekan Yardımcısı ve Temel İslâm Bilimleri Bölüm Başkanı olarak görevlerinde bulunmuş oldu. 2013 yılından sonrasında, Adıyaman Üniversitesi İslamî İlimler Fakültesi’nde Dekan Yardımcısı ve Öğretim Üyesi olarak görevini yürüttü. Şu anda Balıkesir Üniversitesinde vazife yapmaktadır.

Üniversiteye geçmeden ilkin, Arapça öğretmenliği, hemen sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olarak Kur’ân kursu öğreticiliği, cami ve cezaevi vaizeliği görevlerinde bulunduktan sonrasında dinî yayınlar editörlüğü yapmış oldu. Arapça ve İngilizce bilmektedir. Ulusal ve uluslar arası dergilerde yazıları yayınlanmaktadır. Aynı zamanda bilimsel niteliği olan disiplin içinde eserler vererek toplumsal projelerde ve gösterim hayatında bulunma amacı bulunmaktadır.


Esma Sayın Kitapları – Eserleri

  • Dua Terapisi
  • Namaz Terapisi
  • Namaz ve Karakter Gelişimi
  • Tasavvuf Terapisi
  • Kalbine Hatırlat – Hafıza Teknikleriyle Tasavvuf Kavramları
  • Anne Kucağı Namaz
  • Namaz Anne Kucağıdır
  • Haccın Kalbine Yolculuk
  • Tasavvuf Terapisi


Esma Sayın Alıntıları – Sözleri

  • Namaz ibadeti, akıl-duygu dengesini kurma vasıtasıyla, insanda ‘olumlu bir karakter yapısı’nın gelişimini hızlandırır. (Namaz ve Karakter Gelişimi)
  • Peygamber Efendimiz sav.:
    “Allahım, sevgini bana özümden, kulağımdan, gözümden, ailemden ve malımdan sıcak gündeki soğuk sudan daha sevimli kıl.”
    Tirmizî (Tasavvuf Terapisi)
  • Namaz makamı, Allah’a vuslat makamıdır. (Namaz Terapisi)
  • Gayret, bizlerden ; kudret, Allah’tan ; mucize ise, duadandır … (Dua Terapisi)
  • Namaz ibadeti, Allah ve kul içinde gerçekleşen bir kavuşma olduğundan namaza salât denilmiştir. (Namaz Terapisi)
  • Bir insanoğlunun başkalarının değişebileceğine inanç duyabilmesi için ilkin kendisinin değişme deneyimini yaşamış olması gerekir. Umut, inanca birlikte rol alan bir ruh halidir. Umutluluk hali olmaksızın inanç ayakta durması imkansız, dayanaksız kalır. Umut, yalnız ve yalnız inanç temeli üstünde durabilir. (Namaz ve Karakter Gelişimi)
  • İbadet her an Allah’la (cc) ilgi kurma vasıtasıdır. Benliğimizin Allah’a (cc) yabancılaşmasını ve O’nu(cc) unutmamızı önler. (Tasavvuf Terapisi)
  • Tövbe ve istiğfar “Ben başardım…” cümlesi ile süregelen insanoğlunun içindeki başarı hırsına ve her şeye sahiplenme meyline engel olur, insanoğlunun tüm başarı ve zaferleri kendinden bilerek Allah’ı devreden çıkarma durumunu ortadan kaldırır. Lütuf ve rahmet kapılarının açılmasıyla tanrısal lütuf ve ikramlar beklenmelidir. Böylece iş ve imtihan kısmeti, bir müjde olarak gözlenmelidir (Dua Terapisi)
  • ..”öyleki insanoğlu vardır ki, sabır bile onların sabrına sabredemez. Allah evliyasına bela ile değil, belaya evliya ile eziyet eder.” (Tasavvuf Terapisi)
  • “Kişi namaza niyetlenerek ayağa kalktığında kalbi, O’nun âlemlerin Rabbi için ayakta durduğuna şahitlik eder.” (Namaz Terapisi)
  • İlahi! Eger ben günahtan vazgeçecek kadar kuvvetli degilsem de,Sen beni affedecek kadar güçlüsün.
    Allahım bizi dille yakarış edip,kalple kaçanlardan kılma,
    Ey katımızda aziz olan,bizi katında zelil kılma!
    İlahi!seni sevmemi istiyorsun,oysa buna ihtiyacın yok. Beni sevmeni iyi mi istememki,her şeyimle sana muhtacım!
    Allahım bana lütufta bulun. Zira seninim!” (Dua Terapisi)
  • Namaz kılan mü’minin en azından dört kazancı bulunmaktadır:
    (1) maddî temizlik,
    (2) kalp-gövde-ruh sağlamlığı ve sağlığı,
    (3) vaktin düzenlenmesi,
    (4) toplumsal bütünleşme. (Namaz ve Karakter Gelişimi)
  • “Ancak tevbe edip inanan ve faydalı iş yapanlar, işte Allah onların kötülüklerini iyiliklerle değiştirecektir. Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir.” (Namaz ve Karakter Gelişimi)
  • Sen bağış ve ihsanı veren Mu’tîsin, ben ise lûtuf ve ikramına muhtaç bir dilenciyim. (Namaz Anne Kucağıdır)
  • Özgürlük, dünyaya ve ahirete yönelik tüm menfaatler de dâhil olmak suretiyle kulun tüm yaratılmışlar karşısında boyun eğmemesi ve hiçbir şeyin esareti altında bulunmaması anlamına gelir. (Tasavvuf Terapisi)
  • “Karakter eğitimi, karakterin bir yönü haline gelmiş olan etik yargıları, etik davranış haline getirme çabasıdır. Ahlak eğitimini ifade eden karakter eğitiminde amaç ise, özgür olarak dış etkenlerden sıyrılmış, vicdanına uyarak yargıda bulunan ve davranan insanoğlu yetiştirmektir.” (Namaz ve Karakter Gelişimi)
  • Dua vasıtası ile insan, tevazu içinde boyun bükmeyi öğrenirken ruhen, manen ruhsal olarak tanrısal yakınlık ve huzuru deneyim eder. İlahi yakınlık ve rahatlık, duayı kuvvetli bir terapi mahiyetine sokar. (Dua Terapisi)
  • … Allah Teâlâ’ya karşı korku duygusundan ilkin sevgi ve onun ileri noktası olan aşk duygusuyla bağlanmalıdır. (Tasavvuf Terapisi)
  • “Sığınan insan, tevazu duygusu ile yücelen insandır.” (Dua Terapisi)
  • Kibir, kalbi kör eder. (Tasavvuf Terapisi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş