Eğitim

Ölünün Sırrı – Lafcadio Hearn Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ölünün Sırrı – Lafcadio Hearn Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ölünün Sırrı kimin eseri? Ölünün Sırrı kitabının yazarı kimdir? Ölünün Sırrı konusu ve anafikri nedir? Ölünün Sırrı kitabı ne konu alıyor? Ölünün Sırrı PDF indirme linki var mı? Ölünün Sırrı kitabının yazarı Lafcadio Hearn kimdir? İşte Ölünün Sırrı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Lafcadio Hearn

Çevirmen: Zeynep Avcı

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 978-9750748165

Sayfa Sayısı: 48


Ölünün Sırrı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

LAFCADIO HEARN, 1850’de Yunanistan’da dünyaya geldi. Babası İngiliz ordusunda görevli İrlandalı bir cerrah, anası ise Lefkeli bir ailenin kızıydı. Henüz iki yaşlarındayken İrlanda’ya, 19 yaşlarındayken ABD’ye gitti, çeşitli gazetelerde çalıştı. 1877’de New Orleans’a geçti ve on yıl kadar yaşayacağı bu kentte gösterim dünyasında elit bir yer edindi. Harper’s dergisi için röportajlar yapmak suretiyle 1890’da Japonya’ya gidişi, yaşamında bir dönüm noktası oldu. Bir samurayın kızıyla evliliğe ilk adımını attı ve 1896’da Kobe’de yaşarken Japon vatandaşlığına geçti, Tokyo Kraliyet Üniversitesi’nde ders verdi. 1904’te Vaseda Üniversitesi’nde ders vermeye başlamış olan Hearn, altı ay sonrasında kalp krizi sonucu 54 yaşlarında öldü. Japon “tuhaf öykü”lerini derlediği Kvaidan (1904), Bilinmeyen Bir Japonya’ya Bakışlar (1894), Doğu’dan Dışarı, Kokoro, Hayaletli Japonya’da (1899), Gölgelikler (1900), Bir Japon Çeşitlemesi (1901) ve Japonya: Bir Yorum Girişimi (1904) en mühim yapıtlarıdır.


Ölünün Sırrı Alıntıları – Sözleri

  • …fakat, bir atasözünün de söylediği şeklinde, Ki ga areba, me mo kuçi hodo ni mono vo iu: “İnsan isterse, dudaklar yerine gözler de yeterince şey anlatabilir.”
  • “…bir atasözünün de dediği gibi, Ki ga areba, me mo kuçi hodo ni mono vo iu: “İnsan isterse, dudaklar yerine gözler de yeterince şey anlatabilir.”
  • İnsan isterse, dudaklar yerine gözler de yeterince şey anlatabilir.
  • “Pırıl pırıl bir ağustos günü. Sıcak hava tatlı ve keskin reçine kokularıyla dolu.”
  • “…umuttan geriye kalan bir şey birçok yürekte, bencil olmayan yaşamların yalın güzelliğinde yerini bulmuştur, bu da kadın şefkatidir.”
  • “Ah! Dünya üstünde bu şekilde şarkı söyleyebilen biri daha var mıdır acaba?”
  • ”…umuttan geriye kalan bir şey birçok yürekte, egoist olmayan yaşamların yalın güzelliğinde yerini bulmuştur, bu da hanım şefkatidir.”
  • “Horai’de fenalık bilinmediği için insanların yürekleri asla yaşlanmaz. Yürekleri hep genç olunca da Horai insanları, tanrılar aralarına hüzün salmadıkça, doğumlarından ölümlerine dek gülümserler. Üzüntüleri bitinceye kadar yüzlerini örterler. Horai’de hepimiz, sanki aynı evin sakinleriymiş şeklinde birbirini sever, birbirine güvenir. Kadınlarının konuşmaları kuş cıvıltıları gibidir; bu sebeple yürekleri de kuşların ruhu kadar hafiftir. Genç kızlar dans ederken giysilerinin yenleri kelebeklerin yumuşacık kanatlarının çırpınışına benzer. Horai’de hüzün haricinde hiçbir şey saklı, gizli saklı değildir; bu sebeple utanılacak bir şey yapılmaz. Kilit de kullanılmaz; bu sebeple hırsızlık olduğu görülmemiştir. Gündüzleri olduğu şeklinde geceleri de kapılar açık kalır; bu sebeple korku duymak için niçin yoktur…”
  • Ama aslına bakarsanız Aoyagi yanımda değilse ölmüşüm, yaşamışım ne farkına varır?
  • Gün bir bahar günü, saat ise sabahın bir saati.


Ölünün Sırrı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Ölünün Sırrı – Lafcadio Hearn
İlk öykü olan ve kitaba adını veren Ölünün Sırrı ile toplamda 8 değişik kısa hikayeden oluşan bir kitap.
Hikayeler daha oldukça Japon kültüründen yansımalar taşıyor. Kahramanların adları de Japonca adlardan seçilmiş. Kimi öykü 2 sayfadan oluşsa da genel olarak her hikayeyi de beğendiğimi söyleyebilirim. Hikayelerden Japon kültürü hakkında azca da olsa data edinebiliyorsunuz. Keyifli okumalar dilerim. 🙂 (Buğra Han)

Puanım 4/5 (%78/100)
Hiç beklemediğim bir şey çıkmış olduğu için beni oldukça şaşırttı ve bu yüzden de oldukça hoşuma gitti. Yazarı bilmiyordum fakat Yunan bulunduğunu görünce azca oldukça aklımda beklediğim bir tür vardı. Kitabın kapağını görünce “ne ilgi ya” dedim ve öykü isimlerini görünce dank etti. Ufak araştırma sonucu öğrendim ki yazar Japonya’da uzun süre yaşamış, bir samurayın kızıyla evlenmiş hatta Koizumi Yakumo diye Japon isim bile kullanıyormuş. Bu yüzden içindeki öyküler de Japon kültürü, zamanı ve mitolojisi ile ilgili diyebilirim. Oldukça uzatmadan hikayelerden bahsedeyim kısa kısa.
1-Ölümün Sırrı
Birkaç sayfalık kısa bir öykü. O-Sono adlı bir kızın üstünden gidiyor ve hayalet öyküsü diyebilirim. Zaten ilk Kwaidan (hayalet öyküsü demek) isminde bir koleksiyonda yayınlanmış. İdare eder bir hikayeydi fakat kısaydı. 2.5/5.
2-Yuki-Onna
Az birazcık Japonca bildiğim için başlığından (Kar Kadın şeklinde bir çevirisi olabilir) içeriğini tahmin ettiğim bir öykü oldu. Genç oduncu Minokiçi ve gizemli güzelliğe haiz olan O-Yuki üstünden gidiyor. Sonunu beğendim, mitolojik bir öykü gibiydi. 4/5.
3-Aoyagi’nin Öyküsü
Kitapta benim en sevdiğim öykü oldu. Genç samuray Tomotada ve yoksul kız Aoyagi’nin ilişkisini özetleyen çok büyük bir öykü. Bilhassa şiir kısımları oldukça güzeldi. Sonu da doyum ediciydi. 5/5.
4-Ciu-Roku-Zakura
2 sayfalık aşırı kısa bir öykü. Her senenin birinci ayının on altıncı gününde çiçek açan bir ağacı konu alıyor. Spoiler vermeden oldukça bahsedemiyorum bu sebeple oldukça kısa. 2/5.
5-Akinosuke’nin Düşü
Bir goşi (asker ziraatçi) Akinosuke ve görmüş olduğu gelecekle ilgili garip rüya üstünden gidiyor. Sonu ilginçti. 3/5.
6-Riki-Baka
Garip bir öyküydü. Kuvvetli fakat aptal olan Riki’yi konu alıyor. Genç yaşta ölüyor fakat ölümünden sonrasında garip şeyler oluyor. 2.5/5.
7-Hi-Mavari
Diğerlerine gore birazcık daha farklıydı. Anlatıcı arkadaşı Robert’a bir Gal öyküsü konu alıyor. Çingene, cadı, büyü, çiçekler vb. derken pastoral şeklinde değişik bir öyküydü. 2/5.
8-Horai
Thomas More’un Ütopya’sını anımsatan bir öykü. Horai adındaki ütopik bir krallıktan bahsediliyor. Betimlemeler güzeldi ve sonu da hoşuma gitti diyebilirim. 3/5. (Mert Öncel)


Ölünün Sırrı PDF indirme linki var mı?


Lafcadio Hearn – Ölünün Sırrı kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Ölünün Sırrı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Lafcadio Hearn Kimdir?

Babası İngiliz ordusunda görevli İrlandalı bir cerrah, anası ise Lefkeli bir ailenin kızıydı. Henüz iki yaşlarındayken İrlanda’ya, 19 yaşlarındayken ABD’ye gitti, çeşitli gazetelerde çalıştı. 1877’de New Orleans’a geçti ve on yıl kadar yaşayacağı bu kentte gösterim dünyasında elit bir yer edindi. Harper’s dergisi için röportajlar yapmak suretiyle 1890’da Ja­pon­ya’ya gidişi, yaşamında bir dönüm noktası oldu. Bir samurayın kızıyla evliliğe ilk adımını attı ve 1896’da Kobe’de yaşarken Japon vatandaşlığına geçti, Tokyo Kraliyet Üniversitesi’nde ders verdi. 1904’te Vaseda Üniversitesi’n­de ders vermeye başlamış olan Hearn, altı ay sonrasında kalp krizi sonucu 54 yaşlarında öldü. Japon “tuhaf öykülerini” derlediği Kvaidan (1904), Bilinmeyen Bir Japonya’ya Bakışlar (1894), Doğu’ dan Dışarı, Kokoro, Hayaletli Japonya’da (1899), Gölgelikler (1900), Bir Japon Çeşitlemesi (1900) ve Japonya: Bir Yorum Girişimi (1904) en mühim yapıtlarıdır.


Lafcadio Hearn Kitapları – Eserleri

  • Kvaidan Tuhaf Şeylere Dair Öyküler
  • Ölünün Sırrı
  • Japonya
  • Okuma Üstüne -Edebiyat Dersleri
  • Bir Ayna ve Bir Çan Hakkında
  • The Boy Who Drew Cats and Other Japanese Fairy Tales


Lafcadio Hearn Alıntıları – Sözleri

  • Büyük bir kitabın imtihanı, onu yalnız bir kere mi, yoksa daha çok mı okumak istediğimizdir. (Okuma Üstüne -Edebiyat Dersleri)
  • “…bir atasözünün de dediği gibi, Ki ga areba, me mo kuçi hodo ni mono vo iu: “İnsan isterse, dudaklar yerine gözler de yeterince şey anlatabilir.” (Ölünün Sırrı)
  • “Ayna kadının ruhudur.” (Kvaidan Tuhaf Şeylere Dair Öyküler)
  • Meijilerden önce yalnızca aristokratlar, samuraylar, hekimler ve öğretmenler bir soyadına sahip olabilirlerdi. (Japonya)
  • “Ne zaman yeni bir kitabın yayımlandığını duyarsanız eski birini okuyun.”
    Lafcadio Hearn, Okuma Üstüne Edebiyat Dersleri, s. 32 (Okuma Üstüne -Edebiyat Dersleri)
  • Bir kitabın içeriğiyle ilgili emsalsiz bir görüş ifade edemeyen asla kimse, kitabı hakikaten okuyamaz. (Okuma Üstüne -Edebiyat Dersleri)
  • …zira en azından Şinto inancında ölüler tanrı olarak kabul edilir. (Japonya)
  • Sivrisinekler tarafınca düpedüz infaz edilmekteyim. (Kvaidan Tuhaf Şeylere Dair Öyküler)
  • Atalar kültü hekes tarafınca kabullenilmiş mühim bir fikir üzerine oturur: Yaşayanların mutluluğu ölülerin mutluluğuna bağlıdır. (Japonya)
  • Hiçbir vakit yalnızca kendini düşünerek yaşamamıştı… (Kvaidan Tuhaf Şeylere Dair Öyküler)
  • ”…umuttan geriye kalan bir şey birçok yürekte, egoist olmayan yaşamların yalın güzelliğinde yerini bulmuştur, bu da hanım şefkatidir.” (Ölünün Sırrı)
  • Üzüntüsünü kimselerle paylaşmaya cesaret edemiyordu. (Kvaidan Tuhaf Şeylere Dair Öyküler)
  • Budist inanca gore ölüler daha üst düzey bir yaşam aşamasına geçme yolundadırlar. Şinto tanrıları şeklinde onlara yalvarıp yakarılmaz ve tapınılmaz. (Japonya)
  • Ne vakit yeni bir kitabın yayımlandığını duyarsanız, eski birini okuyun (Okuma Üstüne -Edebiyat Dersleri)
  • “Japonların etik yaşamı, batının fikir ve duygularının ulaşamayacağı ya da uzun vakit ilkin terk etmiş olduğu alanları içeriyor.” (Japonya)
  • Bu dünyada bir kitabı okuyup da onun yazınsal değerinin tam olarak ne işe yaradığını net ve doğru bir halde birkaç satırda ifade etmekten daha zor bir şey yok. (Okuma Üstüne -Edebiyat Dersleri)
  • Üstün insan, oldukça gerekmedikçe kendini tehlikeye atmaz. (Kvaidan Tuhaf Şeylere Dair Öyküler)
  • “Pırıl pırıl bir ağustos günü. Sıcak hava tatlı ve keskin reçine kokularıyla dolu.” (Ölünün Sırrı)
  • Hasatlar, mevsimler, su baskınları, kasırgalar, denizin yükselmesi, depremler vb. iyi ya da fena tüm vakalar ölülerin eseridir. (Japonya)
  • İlkel Şintoist inanca gore evrenin tamamı hayaletlerle doluydu. (Japonya)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş