Eğitim

Saçında Gün Işığı – Jhumpa Lahiri Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Saçında Gün Işığı – Jhumpa Lahiri Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Saçında Gün Işığı kimin eseri? Saçında Gün Işığı kitabının yazarı kimdir? Saçında Gün Işığı konusu ve anafikri nedir? Saçında Gün Işığı kitabı ne konu alıyor? Saçında Gün Işığı PDF indirme linki var mı? Saçında Gün Işığı kitabının yazarı Jhumpa Lahiri kimdir? İşte Saçında Gün Işığı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Jhumpa Lahiri

Çevirmen: Duygu Akın

Yayın Evi: Domingo Yayınevi

İSBN: 9786054729296

Sayfa Sayısı: 380


Saçında Gün Işığı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Çoğu insan kendi tercih edeceği biçimde gelişeceğini farz ederek güvenir geleceğe. Onu körlemesine planlar, mümkün olmayanı öngörür. İradenin işleyişi böyle. Hayata amaç ve yön veren şey bu. Orada olan değil, olmayan şey.”

Pulitzer Ödüllü “Dert Yorumcusu”nun yazarı Jhumpa Lahiri’den 2013 Man Booker ve National Book Award finalisti

New York Times, Time, People, Goodreads, Slate, Chicago Tribune ve Kirkus’un “2013 YILININ EN İYİ KİTABI” seçkilerinde.

“MUHTEŞEM…

Lahiri karakterlerini hiçbir parmak izi bırakmadan ele alıyor.”New York Times

“ETKİLEYİCİ…

Bir kitap okuduğunuzu unutturacak kadar samimi ve saydam.”Newsweek

Adanmışlıklarla ayrılmış, trajediyle birleşmiş iki kardeş. Geçmişle lanetlenmiş bir karı. Devrimle darmadağın olmuş bir ülke. Kendi yitmiş, bedeli kalmış bir aşk. Günümüzün en mühim yazarlarından Pulitzer ödüllü Jhumpa Lahiri’den, üç nesil ve iki ülkeye yayılmış büyüleyici bir roman.


Saçında Gün Işığı Alıntıları – Sözleri

  • “Bilmezlik ve ümit içinde gönüllü bir beklenti hali…İşte bu şekilde yaşıyordu bir çok insan.”
  • Çocuklar tehlikede olduğunda süre duruyor.Anlam kayboluyor.
  • Eğitimlerinin tamamlanmasından sonrasında iki kardeş kendi nesillerinden, gereğinden fazla nitelikli ve işi olmayan pek çoklarının arasına katıldı.
  • Çocuklar tehlikede olduğunda süre duruyor. Anlam kayboluyor.
  • Çocuklar tehlikede olduğunda süre duruyor.Anlam kayboluyor.
  • Yaşananların anlatılmaması için basına sıkıdüzen uygulanmıştı.
  • “Çoğu insan kendi tercih edeceği biçimde gelişeceğini farz ederek güvenir geleceğe. Onu körlemesine planlar, mümkün olmayanı öngörür. İradenin işleyişi böyle. Hayata amaç ve yön veren şey bu. Orada olan değil, olmayan şey.”
  • Bir soruna karşı çıkmazsak, ona katkıda bulunuruz.
  • “Bilmezlik ve ümit içinde gönüllü bir beklenti hali…İşte bu şekilde yaşıyordu bir çok insan.”


Saçında Gün Işığı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Hint Devrimi ve ilk incelememin kısa kalabilme başarısı: Gelirleriyle küçüklere kitap armağan ettiğim YouTube kanalımda Saçında Gün Işığı kitabının da içinde bulunmuş olduğu kitaplık turu videomu seyredebilirsiniz:

Hint kültürünü ve devrimini merak edenler için ışık olabilecek bir kitap. Zira içinde bir ailenin bundan iyi mi etkilendiğini ve bölündüğünü görebiliyorsunuz. (Oğuz Aktürk)

.
1950li yıllarda Kalküta’nın güneyindeki minik bir bölgede hayata başlamış olan iki adam kardeşin hikâyesiyle açılıyor roman. Ağabey Subash daha çekingen, uzlaşmacı, sakin. Udayan ise gözüpek ve asi. Aralarında oldukça azca yaş farkı olduğundan neredeyse ikiz benzer biçimde büyür, her şeyi beraber yaparlar. Üniversite döneminde Udayan’ın siyasal etkinliklere katılmaya başlaması, Subash’ın yüksek lisans için Amerika’ya gitmeyi tercih etmesiyle yollar ayrılmaya adım atar. Sonrasında yaşamın sürprizleriyle şekillenen yada parçalanan hayatlara tanık oluruz.
.
Başlangıçta ülkenin siyasal gündemi üstünde durulurken, sonrasında ortaya çıkan beklenmedik vakalarla beraber anne, baba, çocuk olmak, aile olmak, kişi olmak benzer biçimde mevzularda, bana nazaran oldukça başarıya ulaşmış bir halde ilerleyen bir romandı. Genel olarak mutsuz bir hava var fakat insanı yormayan, bir tek durumu ve duygu-düşünceleri aktaran, bazı şeyleri sorgulamama sebep olan oldukça gerçekçi bir hikâyeydi.
.
Alıntı:
.
Belli renkleri idrak etme kabiliyetinden yoksun bir hayvan benzer biçimde kişisel kısıtlamalara karşı kördü Udayan. Subhash ise ağaç gövdesiyle ya da ot yapraklarıyla kaynaşan öteki hayvanlar benzer biçimde varlığını olabildiğince küçültmeye çalışırdı.
.
.
Bir soruna karşı çıkmazsak ona katkıda bulunuruz.
. (Filiz Çakır)

Pulitzer ödüllü (New York ta Columbia üniversitesi tarafınca pek oldukça dalda verilen bir ödül) Jhumpa Lahiri nin yazdığı Saçında Gün Işığı bir ayaklanma sonucunda mahvolan hayatları mevzu almış. Tabiki oldukça acıklı fakat malesef kitabı sevemedim.
1967 senesinde çıkan Naksalbari ayaklanmasını mevzu alıyor. Hindistanın Batı Bengal bölgesinde düzene karşı çıkmasının sonucunda dağılan ve ordan oraya savrulan hayatlar.
Burdan sonrası spoiler içerebilir.
Vurdumduymaz egoist bir karı, kendisine ilişik olmayan bir bebek için kendi hayatından vazgeçen bir adam, ve asla suçu olmadığı halde yaşamı mahvolan bir çocuk… Gauri haketmediği bi yaşamı yaşamak zorunda bırakılmış olabilir fakat bu onun aynı acımasızlığı asla bi suçu olmayan kızına yaşatmasını gerektirmez. Bu yüzden yaşadıklarını bi nebze anlasam da asla tasvip etmedim. Subhash ise yapmış olduğu iyiliğe karşılık asla yapılanları haketmedi.
Zamanında hakkaten fena vakalar yaşanmış Hindistanda eve pirinç götüremediği için ailesiyle beraber kendini öldürenler, ucuz pirinç kuyruğunda ezilip ölenler…. (Merve)


Saçında Gün Işığı PDF indirme linki var mı?


Jhumpa Lahiri – Saçında Gün Işığı kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Saçında Gün Işığı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Jhumpa Lahiri Kimdir?

Bengalli bir ebeveynden olan Jhumpa Lahiri, 1967’de Londra’da dünyaya gelen, Rhode Island’ta büyümüş, fakat çocukluğunda ve gençliğinde tatillerini sık sık Kalküta’da geçirdiğinden anayurduyla bağlarını koparmamıştır. Bernard’dan mezun olup Boston Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık programını bitirdikten sonrasında Rönesans Araştırmaları alanında doktora yapmıştır. Lahiri, Dert Yorumcusu adlı kitabıyla 2000 Pulitzer Edebiyat Ödülü, O’Henry Ödülü ve “En İyi Amerikan Kısa Öyküleri” ödülü, Pen/Hemingway Ödülü, The New Yorker En İyi Çıkış Kitabı Ödülü, Los Angeles Times En İyi Kitap Ödülü ve Publishers Weekly Senenin En İyi Kitabı Ödülü’ne haiz olmuştur. Boston Üniversitesi ve Rhode Island School of Design’da yaratıcı yazarlık dersleri veren Lahiri halen New York’ta yaşıyor.


Jhumpa Lahiri Kitapları – Eserleri

  • Saçında Gün Işığı
  • Dert Yorumcusu
  • Adaş
  • Whereabouts
  • Interpreter of Maladies


Jhumpa Lahiri Alıntıları – Sözleri

  • Aşoke’nin ingilizcesi yeterince iyi olduğunda kitapları kendisi okumaya başladı. Karamazov kardeşler, Anna karenina, babalar ve oğulları kitaplarının kimi sayfalarını dünyanın en gürültülü, en kalabalık sokakları olan chowringhee ve gariahat caddelerinde yürüerken okumuştu. Bir defasında onu öykünmek etmeye çalışan minik kuzeni Aşoke’nin evindeki kırmızı kil merdivenlerinden düşüp kolunu kırmıştı. Aşoke’nin anası en büyük oğlunun bigün kafası Savaş ve Barış’in içine gömülü halde yürürken, bir tramvayın ya da otobüsün altında kalacağından emindi. Öldüğü anda bile kitap okuyor olacaktı. (Adaş)
  • Çocuklar tehlikede olduğunda süre duruyor.Anlam kayboluyor. (Saçında Gün Işığı)
  • “Çoğu insan kendi tercih edeceği biçimde gelişeceğini farz ederek güvenir geleceğe. Onu körlemesine planlar, mümkün olmayanı öngörür. İradenin işleyişi böyle. Hayata amaç ve yön veren şey bu. Orada olan değil, olmayan şey.” (Saçında Gün Işığı)
  • Çocuklar tehlikede olduğunda süre duruyor.Anlam kayboluyor. (Saçında Gün Işığı)
  • Çocuklar tehlikede olduğunda süre duruyor. Anlam kayboluyor. (Saçında Gün Işığı)
  • “Bilmezlik ve ümit içinde gönüllü bir beklenti hali…İşte bu şekilde yaşıyordu bir çok insan.” (Saçında Gün Işığı)
  • .
    Her süre hatırlamaya çalış. Sen ve ben bu yolculuğu yaptığımızı, gidecek hiçbir yerin kalmadığı bir yere beraber gittiğimizi hatırla.
    … (Adaş)
  • Kulakları, yaşamın hoş olmayan seslerini duymasını engellermiş benzer biçimde duran, kırlaşmış saçlarla kapanmıştı. (Dert Yorumcusu)
  • She always started by saying the same thing: Please begin. As if each session were the first and only time we met. Every session was like the start of a novel abandoned after the first chapter. (Whereabouts)
  • .
    Zevk arama odağı vardı ve bunlar bittiğinde, beynindeki tüm belirli düşünceleri ortadan kaldıran uyuşturma tesiri vardı.
    Aksi halde ondan kaçan katı, rüyasız uykuyu başlattı.
    … (Dert Yorumcusu)
  • Tüm kırışıklıkların yirmi beş yaşına gelmeden oluşacaklar. Ne var ki ondan sonrasında görünür olacaklar. (Dert Yorumcusu)
  • “Bilmezlik ve ümit içinde gönüllü bir beklenti hali…İşte bu şekilde yaşıyordu bir çok insan.” (Saçında Gün Işığı)
  • Her problemin bir çözümü vardır. (Dert Yorumcusu)
  • Onun gelişini sanki yeni bir ayın yada mevsimin gelişi benzer biçimde algıladım; önüne geçilmesi mümkün olmayan fakat bununla birlikte anlam ifade etmeyen bir şey. (Dert Yorumcusu)
  • “Ikimizin bu yolculuğu yaptığını, gidecek hiçbir yerin kalmadığı yere gittiğimizi hatırla” (Adaş)
  • Yaşananların anlatılmaması için basına sıkıdüzen uygulanmıştı. (Saçında Gün Işığı)
  • Acının hatırası değildi onu rahat bırakmayan.Duyduğu acının anısı bile kalmamıştı. Kurtarılmayı beklemek ve kim bilir kimsenin onu kurtarmayacağı korkusu, unutulmuyordu. (Adaş)
  • Yine de Gogol’ü bu vakalar oluşturmuş, biçimlendirmiş ve onun kim bulunduğunu belirlemişti. Bunlar, evvel herhangi bir hazırlık yapılması mümkün olmayan, fakat kişinin yaşamı süresince mütemadiyen geriye dönerek kabullenmeye, yorumlamaya ve anlamaya çalmış olduğu olaylardı. Bunlar, asla olmaması ihtiyaç duyulan, yersiz ve yanlış görünen, fakat sonunda etkili ve kalıcı olan şeylerdi. (Adaş)
  • .
    “…ve gene de kendini affedemiyordu. Bir erişkin olarak bile, geriye dönerek bir şeyleri değiştirmeyi diledi. Giydiği hantal şeyler, hissettiği güvensizlik, yapmış olduğu tüm masum hatalar…”
    … (Dert Yorumcusu)
  • Dünya merdivenlerin bittiği yerde başlıyor. (Dert Yorumcusu)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş