Eğitim

Öteki Düşler – Yiğit Bener Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Öteki Düşler – Yiğit Bener Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Öteki Düşler kimin eseri? Öteki Düşler kitabının yazarı kimdir? Öteki Düşler konusu ve anafikri nedir? Öteki Düşler kitabı ne konu alıyor? Öteki Düşler PDF indirme linki var mı? Öteki Düşler kitabının yazarı Yiğit Bener kimdir? İşte Öteki Düşler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Yiğit Bener

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9789750734120

Sayfa Sayısı: 176


Öteki Düşler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Yaşamak, bir yönüyle kayıplarla baş etme sanatı değil midir?

Kayıplarla baş etmeye çalışırken de sığınacağımız güvenilir liman düş gücümüz değil midir?

Yiğit Bener, Öteki Kâbuslar’dan sonrasında yeni öykü kitabı Öteki Düşler’de işte bu soruların yanıtını arıyor.

Öteki Düşler, anı ve öykünün sınırının kimi vakit birbirine karıştığı, yitik olgusu ortak paydasında buluşan öyküler toplamı. Kurgusal zeminde yoğrulan bu metinlerin ne kadarının gerçek yaşamdan ne kadarının anı ve düşlerden kotarıldığını bilmek pek de lüzumlu değil aslen, şundan dolayı yazar, kurgunun enerjisini samimi bir ifade temelinde, gerektiğinde ironinin ve fantastiğin de desteğini alarak duyuruyor.

*2018 Yunus Nadi Ödülü aldı.


Öteki Düşler Alıntıları – Sözleri

  • İyi de hep güldüremem ki seni evlat!Biraz da ağla
  • Sana ilkin
    Şiirlerin tadını
    Aşkların tadını
    Kitaplardan tattırmalıydım
    Resimlerden duyurmalıydım,resimlerden…
  • Bundan dolayı gözlerdir farkı yaratan, ötesini görmeyi elde eden
  • Sana büyük caddelerin birinde rastlasam
    Elimi uzatsam tutsam götürsem
    Gözlerine baksam gözlerinde konuşmasak
    Anlasam
    GÜLTEN AKIN
  • Sanmıştım ki: Gidersem dönebilirim. Bilirsiniz, hem de iyi mi basmakalıptır vakit tüneli imgesi. Girdim oysa ben, çıkamadım: Uzun, süratli, girdaplı bir tek yöndü. Vardığımda ne kendimdim artık, ne başkası: Ne canlı, ne cansız, eksilmiş nota kağıtları üstünde bir avuç kanlı ses, mürekkep lekesi, iç çekiş; ne olmuşum ne olamamış.
  • Ne canlı ne cansız,
    Eksilmiş nota kâğıtları üstünde bir avuç kanlı ses, mürekkep lekesi, iç çekiş;
    Ne olmuşum, ne olmamış.
  • Ama yaşanmadı mı? Yaşandığına inanarak ölüm beklenebilir, dayanmanın sınırları zorlanabilir aldatıcılığı. İnanma kapanına kıstırabilsem bilincimi. Yaşarken tek sığınak mı hafıza?
  • ~ Uruguaylı üstadın belirttiği şeklinde:eğer bir çocuğa mutluluğu tanımlamak istiyorsanız oynasın diye önüne bir top yuvarlayın.
  • İnsan kendini tekrardan yaratamıyor!


Öteki Düşler İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Yiğit Bener ile tanışmam Gecenin Sonuna Yolculuk kitabı ile oldu. Hani şu Ferdinand Celine kitabı. Iki yıl şeklinde sürmüş çevirisi ve dünya tercüme ödülü kazanmış.. Hakkını vermek lazım, bu kitabı çevirmek cesaret işi ve takdire şayan bir tercüme…
Öykü sever biri olarak sevdiğimi ve keyifle okuduğumu söyleyebilirim. Hepimizin içinden bir şeyler bulabileceği öyküler var. Yaşantısından izler de var öykülerde. Hatta anıları da diyebiliriz yer yer. Çok da fazla önemi yok.
Ayrıca şiir severler de her öykü başlangıcında epigraf gorecektir… Bu da hoş bir tat bırakıyor..
2018 Yunus Nadi Hikaye Ödülü de verilmiş..
Hakedilmiş bir ödül.
Sanatla kalınca… (İsmail)

Kimisi yazarın evvelinde başka dillerde yabancı ülkelerde yayınladığı, kimisi daha evvelinde yazılan, kimisi de bu gösterim için kaleme alınmış tecrübe etme türündeki yazılarından meydana geliyor.
Genel olarak “kayıp” teması üstünde şekillenen bu yazılarda bununla beraber dostluk, politika, siyaset şeklinde mevzular da işlenmiş. (Zern)

Anı-öykü karışımı bir kitap Öteki Düşler. Yazarın anılarından beslendiği muhakkak, sadece ne kadarı gerçek kestirmek güç. Çok da fazla önemi yok aslen. Ben gerçek yönünün daha ağır bastığını düşünüyorum.
İlk öykülerde birazcık sıkılıp, sonrakilerde kendimi kaptırdım. Öykülerde Yiğit Bener in hayatında iz bırakan kişiler var. Onlarla ilgili hatıralarında dostluk, politika ve siyaset şeklinde mevzuları işlemiş. Siyasi yansımaları fazla olan ilk öyküleri pek sevemesem de, kıymetli edebiyatçılarımızın adının da geçmiş olduğu öteki bölümleri buruk bir halde, merakla okudum. Bu yazılarıyla sevdiklerine adeta bir saygı duruşunda bulunmuş.
Bu guzel kapak fotoğrafı ise rastgele degil, anısı kitapta gizli saklı Ayrıca 2018 Yunus Nadi Hikaye Ödülü nun sahibi. 2017 nin sahibi Pera Mera yi pek sevmemiştim. Bu da orta halli bir okuma oldu. (Merve GELİR İNAN)


Öteki Düşler PDF indirme linki var mı?


Yiğit Bener – Öteki Düşler kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Öteki Düşler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yiğit Bener Kimdir?

Yiğit Bener, 1958 senesinde Brüksel’de dünyaya geldi. Yazar Erhan Bener’in oğlu, Vüs’at O. Bener’in yeğenidir. Evli ve bir kızı olan Bener, İstanbul’da yaşamaktadır.

İlk ve orta öğrenimini Paris ve Ankara’da tamamladıktan sonrasında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okudu. 12 Eylül 1980 darbesinden sonrasında son derslik öğrencisiyken eğitimini yarım bıraktı; on yıl süresince Brüksel ve Paris’te yaşadı. Çocuk bakıcılığı, mecmua yöneticiliği, göçmen sorunları danışmanlığı, çevirmenlik şeklinde işlerde çalıştı. Halen yazarlığın yanı sıra ustalaşmış konuşma tercümanı olarak iş koşturmacasındadır. Meslek örgütleri TKTD ve AIIC’de yöneticilik yapmış oldu. Boğaziçi Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nde Konferans Tercümanlığı Yüksek Lisans programında öğretim görevlisidir.

İlk öyküsü Yabancı, 1991’de Uygar Türk Dili dergisinde gösterildi. Louis Ferdinand Céline’in Gecenin Sonuna Yolculuk adlı romanının çevirisiyle 2002 Dünya Tercüme Ödülünü aldı. 2012’de romanı Heyulanın Dönüşü ile Orhan Kemal Roman Ödülü’nü kazanmıştır. Öykü kitabı Öteki Kabuslar, 2010 senesinde Célin Vuraler tarafınca Autres cauchemars adıyla Fransızcaya çevrildi. Sanal edebiyat dergisi İktidarsız’ın kurucularından ve yazarlarındandır.


Yiğit Bener Kitapları – Eserleri

  • Öteki Kabuslar
  • Kırılma Noktası
  • Acı Portakal
  • Öteki Düşler
  • Eksik Taşlar
  • Heyulanın Dönüşü
  • Kusursuz Gezinti
  • Yaramaz Babamla Beter Amcamın Maceraları
  • Simultane Cinnet
  • Özgür Rosto
  • Matbaacılık Oyuncağı
  • Heptameron


Yiğit Bener Alıntıları – Sözleri

  • ”Oldukça eskiden düşlerde gülerdi
    Artık onun da bir geçmişi var” (Eksik Taşlar)
  • Her ilişkiden alabileceklerimizin bir sınırı bulunduğunu unutmamalıyız.Olabilenle yetinip işin tadını çıkarmak yerine bu sınırları zorlarsak, düş kırıklığı kaçınılmazdır. Bu hatayı tamamımız yaparız. Bir ilişkide bir mutluluk kırıntısı yakaladığımızda bunu derhal ne pahasına olursa olsun yaşamın her alanına yaymaya, tüm gereksinimlerimizi bu birlikteliğin sırtından karşılamaya,tüm tatminsizliklerimizi bu ilişki yardımıyla telafi etmeye kalkışırız…böylece var olanı da boğarız. Beklentilerimizi doğru ayarlamayı bilsek…olabileni belli bir seviyede sürdürülebilir kılmaya yoğunlaşsak- olmasıyla birlikte…olabildiğince…gittiği yere kadar… o vakit asla eğer olmazsa yaşanmış olan o sınırı olan mutluluğun yinelenebilmesine izin veririz. Üstelik vakit içinde birlikteliğin çerçevesinin genişleyebilmesine fırsat tanımış oluruz.eğer öyleki bir olasılık var ise.Gelgelelim açgözlüyüz… sabırsızız…emek vermek istemiyoruz.zora gelemiyoruz…alışılmış kalıpların dışına çıkabilecek düş gücüne haiz değiliz… Birçoğumuzsa düpedüz yüreksiz… Sonuç olarak, kafamızda (son kertede toplumsal ideolojinin belirlediği) bir ilişki şablonu var, bunun dışına çıkamıyoruz. Beklentilerimizi, davranışlarımızı belirleyen işte bu şablon… içinde debelenip duruyoruz, sınırlarını aşamıyoruz. Mutsuz ilişkilerimizden kopmayı başarabilirsek bile mutsuzluk üreten o şablonumuzu aşamıyoruz. gidip gidip aynı kalıba uyan,aynı kurallara bakılırsa belirlenmiş… şu demek oluyor ki aynı mutsuzlukları tekrardan üretecek olan benzer ilişkilere tıkılıyoruz. Zor olanı,kuraldışı olanı deneyip yaratıcılık sergilemektense şu demek oluyor ki her ilişkiyi kendi tekilliği,biricikliği içinde yaşamaktansa,her ilişkiyi aynı çoğul kalıba yerleştirip boğmayı,sıradanlığı güvenceli bir vasatlığı yeğliyoruz…sonrasında mutsuzuz da mutsuz diye yakınıyoruz. (Kırılma Noktası)
  • İnsan olarak uyanabilmek, sonrasında da insan olmaktan utanmadan, vicdan kanaması geçirmeden tekrardan uykuya dalabilmek… Kâbustan kurtuluş… (Öteki Kabuslar)
  • İnsan kendini tekrardan yaratamıyor! (Öteki Düşler)
  • Anlaşılan, kati tedavi ya da aşı bulmadıkça kurtuluş yok küresel salgından. Çaresiz, kendi vahamızı kendimiz yaratıp direnmeye çalışacağız, umar bulunana dek. (Heyulanın Dönüşü)
  • ~ Uruguaylı üstadın belirttiği şeklinde:eğer bir çocuğa mutluluğu tanımlamak istiyorsanız oynasın diye önüne bir top yuvarlayın. (Öteki Düşler)
  • Hep iş, hep iş! Bu iş denen şeyden nefret ediyorum. Sanki ebeveynleri evlatlarından uzak tutmak için icad edilmiş… (Özgür Rosto)
  • Soyut söylemlerin kavrayamayacağı gerçek yaşamın içinden çıkıp geliyorum ben, gerçeğin ta kendisiyim, hatta gerçekliğin kendisinden bile daha sahiciyim. (Kırılma Noktası)
  • Hem sivri biber de sevmez annem. Yemek yerken tabağındaki o minik minik dogranmış biber parçalarını hep ayıklar. (Özgür Rosto)
  • Sükutu ikrardan mı geliyordu, güvenilir olamadım. (Heyulanın Dönüşü)
  • Aslına bakarsanız insan benim şeklinde neredeyse doğuştan iki dilli olunca, yazılı ya da sözlü tercüme edimi her iki dilimin ve kültürümü buluşup kaynaştığı biricik vakit dilimidir… (Simultane Cinnet)
  • Kadriye evde bir hayvan olmasının çocuklar için iyi bir şey bulunduğunu söylemiş oldu. (Özgür Rosto)
  • Acılar insanı olgunlaştırır dediklerine bakmayın: O iş bir seferde olmuyor,ilkin enikonu ahmaklaşıyor insan, acılaşıyor, hatta kimi zaman kötücülleşiyor.
    “Olgunluk” sadece ondan sonra, oldukca sonrasında… (Öteki Kabuslar)
  • Belki o vakit yaşam denen bu oldukca kıymetli ve biricik zamanı saçmalıklarla doldurup boşa harcamaktan vazgeçmeyi başarabiliriz. (Heyulanın Dönüşü)
  • Belleğini yitiren toplumlar, aynı ilkellik ve kan gölünde boğulmaya mahkumdurlar. (Heyulanın Dönüşü)
  • Söylemin ötesindeki gerçeklik, köşeli kuramların, katı inançların algılamaya izin verdiklerinden oldukca daha ciddidir, enikonu acımasızdır: Gün gelir, bakarsınız yıllarınızı verdiğiniz, onca önemsediğiniz, titizlikle biriktirdiğiniz her şey, her kıymet, her varlık aniden yerle bir olup gitmiş… kesinlikleriniz temelden sarsılmış, tüm dayanaklarınız çökmüş… Bu şekilde bir tükenişle baş etmek kolay mı sanıyorsunuz? Bu şekilde bir enkazın altından oturaklı bir edayla çıkılabilir mi? (Kırılma Noktası)
  • Yurtta barış cihanda barış derken şimdilerde daha oldukca, cihanla kavgalı yurtta kavgalı olduk galiba. (Kırılma Noktası)
  • Karikatür fotoğraf sanatının piçidir… (Simultane Cinnet)
  • “Dejavu”
    … Beynin bitkinlik ya da başka nedenlerden dolayı bir görüntüyü anında algılayamamasından ( şu demek oluyor ki görüntünün beynin idrak etme merkezine ulaşmadan ilkin belleğe kaydolmasından ) meydana gelen tıbbi anlamda bir araz olabileceğini ve beyin bu girdiyi gecikmeli olarak algıladığında kişinin bu vakası daha ilkin yaşamış olduğu hissine kapılabileceğini bilmekte yarar var. .. (Kusursuz Gezinti)
  • Hombres! Erkekler! Evet söylüyorum, siz erkekler… Neden böylesiniz siz, niçin? Nedir derdiniz sizin? Neden ‘hayır’ denildiğinde bunun yalnız ve yalnız ‘hayır’ anlamına geldiğini anlamazsınız bir türlü? Nedir ezelden beri bizlere yönettiğiniz bu sertlik? Bizleri öldürürsünüz, saldırı edersiniz, döversiniz, söversiniz, aşağılarsınız, susturursunuz, kendi kaderimiz üstüne söz söyleme ya da kendi bedenimize haiz olma hakkının bile tanımazsınız bizlere… Nereden geliyor bu saygısızlık? Neden bizlere bir türlü eşitleriniz olarak kabul edemiyorsunuz? Neden? Nedir derdiniz? Ne elde etmeye çalışıyorsunuz? Ne elde edebileceğinizi sanıyorsunuz? Ve daha ne kadar sürecek bu? Ne istiyorsunuz bizlerden? Nedir bizlere, ruhumuza, bedenimize, karnımıza düşmanlığınız? (Acı Portakal)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş