Eğitim

Öykü Yazma Teknikleri – Salih Bolat Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Öykü Yazma Teknikleri – Salih Bolat Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Öykü Yazma Teknikleri kimin eseri? Öykü Yazma Teknikleri kitabının yazarı kimdir? Öykü Yazma Teknikleri konusu ve anafikri nedir? Öykü Yazma Teknikleri kitabı ne konu alıyor? Öykü Yazma Teknikleri PDF indirme linki var mı? Öykü Yazma Teknikleri kitabının yazarı Salih Bolat kimdir? İşte Öykü Yazma Teknikleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Salih Bolat

Yayın Evi: Papirüs Yayınevi

İSBN: 9789758747221

Sayfa Sayısı: 182


Öykü Yazma Teknikleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Yazılı kültür sürecini bir davranış biçimi olarak yaşayıp tamamlamadan, sözlü kültürden görsel kültüre geçmiş olan devletimizde, son yıllarda “yazı”nın bilhassa yazınsal türlerdeki gelişmesine bakıldığında, “kültür şoku”nu atlatmaya başladığı söylenebilir. Gerçekten de roman ve öyküdeki gelişme, bilhassa ABD’deki üniversitelerin çoğunda, “Yaratıcı Yazarlık (Creative Writing)” bölümlerinin yer almış olduğu düşünülürse, devletimizde yapılmış bu şekilde bir çalışmanın, bütünüyle emsalsiz bir emek verme olmasa bile, geç kalınmış bir emek verme olduğu söylenebilir.

Kitapta temel kavramların tartışıldığı bir yazının yanı sıra, Mary Golden, John G. Fitzgerald, John Howard Griffin, Jean Z. Owen, Rust Hills, Fred Shaw, Pauline Bloom, Allan W. Ecker, Marilyn Granbeck, F.A. Rockwell, Thomas H. Uzell, Louise Bogges, James Hilton ve Pearl Hogfere benzer biçimde çeşitli yazarların yazıları da yer verilmiştir. Kitabın yazarlara, okurlara ve akademisyenlere yararlı olacağını umuyoruz. 

(Arka Kapak)


Öykü Yazma Teknikleri Alıntıları – Sözleri

  • İçinde yaşamış olduğu bugün ona yalnızlığı önermektedir.
  • Amatör, kendine emek harcaması için ihtiyaç duyulan İlhami beklerken düş kurar; ustalaşmış ise ne yapması icap ettiğini bilir ve onu yapar.
  • Serüvencilik, yalnızca macera ortamlarında bulunmak değil, bizim göremediğimiz bazı anları da macera haline getirmektir.
  • En iyi tahsil, deneyimdir.
  • Kurmaca, gerçeklikle, yazarın imgeleminin kesişmesiyle ortaya çıkan yeni gerçekliktir.
  • Hiç kimse yazı yazması için cesaretlendirilmemelidir. Zira reddedilme tehlikesi her an karşısına çıkabilir.
  • Kendi gövdesinin kalıbına zorla sığdırılmış gibiydi.
  • Duyular alanına girmeyen bir gerçeklik, gerçeklik midir?
  • Bir öykünün sonunu, onun daha ortasını planlamaya başlamadan bilmelisiniz. Zira bu, öykünüzü sıhhatli bir halde geliştirmek ve mantıklı bir halde sonlandırmak için tek yoldur.


Öykü Yazma Teknikleri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Genelde edebiyatın roman, öykü, şiir benzer biçimde çalışmalarını okuyan ben, yazma üstüne bir kitap okudum. Okudum fakat iyi mi okudum? İlk başlangıçta ders kitabı gibiydi ki, evet kitaba ders alma niyeti ile başlamıştım aslına bakarsanız ve burada bir problem yoktu. Roman benzer biçimde sürükleyici değil, öykü benzer biçimde sıcak değil, şiir benzer biçimde ılık değil derken kitapla bir süre bütünleşemedim.
Sunu, niçin yazıyorlar, temel kavramlar derken kitapta birazcık ilerledim. Sonunda örnek öyküler falan derken ders kitabı okuyor kafasından birazcık çıktım. Nihayet buraya onun işe yarar ve yazmak isteyenlerin yararlanabileceği bir kaynak kitap bulunduğunu yazıyorum. Salih Bolat, pek oldukça yazarın, editörün, yayıncının yazma üstüne düşünce ve deneyimleriyle harmanlanmış bir çalışmaya imza atmış. Yazmak isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim.
*Öykü yazardan daha oldukça okurlara ilişik olur.
Jorge Luis Borges
*”Hangi nedenle nefes alıyorsam o nedenle yazıyorum, zira eğer bunu yapmazsam ölürüm.”
Isaac Asimov
*İstesem bile yazmamayı başaramazdım.
Jorge Amado (Görünmez Kadın)

Bu kitap, Yaratıcı Yazarlık kursunda hocamızın tavsiye etmiş olduğu bir kitaptı. Yazar adaylarının illa okuması ihtiyaç duyulan bir kitap olarak görülen bu kitapta, çeşitli mevzu başlıkları altında başarı göstermiş yazarların alıntıları derlenmiş. Tabii ki Salih Bolat başarı göstermiş bir halde kendi düşüncelerini ve bazı kuramsal detayları de aktarmış okuyucuya.
Bazı mevzu başlıkları şunlardı; yaratıcı yazarlıkla ile bazı temel kavramlar, yaratıcılık ve yazarlık arasındaki ilişki, öyküde vaka ve sahne, karakter oluşturma, öyküde ifade yolları… Hasan Ali Toptaş, Bilge Karasu, James Joyce, Fitzgerald,  Gogol, Tomris Uyar benzer biçimde yazarların yazarlık üstündeki düşünceleri ve yazar adayları için tavsiyeleri aktarılmış. Bunlara da kısa örnekler vereyim. Muhteşem Gatsby’nin yazarı Fitzgerald’a gore bir yazar iyi bir yalancı ve abartı ustası olmalı. Buna ilave olarak, eserin düğüm kısmı ne kadar karmaşıklaşırsa o denli ilgi çektiğini açıklamış. John Howard Griffin ve daha birçok yazara gore devamlı yazan bir şahıs başarı göstermiş yazar olma yolunda güvenilir adımlarla ilerleyebilir. En oldukça sevdiğim kısımlardan birisi, Faulkner’a niçin yazdığı sorulduğunda “Hayatımı kazanmak için.” demesiydi. Hayatımızı kazanmak için yazdığımız bu süreci hızlandırmak ve bilinçlenmek adına bu kitap okunmalı diye düşünüyorum. Keyifli okumalar. (Elif)

OKUMA KÜLTÜRÜ: Salih Bolat 1 ay ilkin vefat etmiş kitabından sonrasında kimdir diye baktığımda gördüm ve üzüldüm. Bu kitap daha oldukça baştan sona tüm kurmacanın inceliklerinin yazarlar bakış açısından incelenmesidir. Anlayabilen için oldukça ince bir çalışmadır. Katkısı da faydası da çoktur. Bir filmin senaristliğini hatta aradaki reklamları bile fark etmenizi sağlayacak kadar detaylandırmıştır tasarı sanatını. Bu tür eserlerde sevdiğim bir öteki hususta şudur: Birden fazla kitabı okuyor benzer biçimde bir tat verir insana. Neden mi? Basit zira içinde birçok öyküden, romandan alıntı ya da pasaj bulunur. Bu tür kitaplardan beğendiğim pasajlara bakarak ne okuyacağıma da karar veririm. Diğer taraftan bu eserleri okuduktan sonrasında alalade bir kitabı okumanız mümkün değildir. Neden? Zira artık fark edersiniz ki bazı yazılar kalitelidir. Her unsuru eksiksiz ya da buna yakın barındırır içinde. Bazı yazılar da niteliksizdir ve süre kaybıdır. Giriş cümlesinden ilk 3 sayfasına kadar karar verilebilir bir yazının neliğine. Bizim okuma sorunumuzun başlangıcında kişisel görüşüm ne okuduğumuzu ayırt edecek düzeyde olmamamız ya da bir felsefeye ilişik olmamamız gelir. Ben modernizm ve postmodernizm içinde gidip gelirim örneğin buna karar vermişimdir. Ama buna karar verip diğerlerini bilmeden de yaşamak gerekmiyor. Bilgi seçimlerimizin standardını artırır. Bu da o şekilde tesir eden bir kitaptı. Salih Bey hem de bir şairmiş şimdi birkaç şiirini okuyup teşekkürlerimi sunacağım. (SadeceOkur)


Öykü Yazma Teknikleri PDF indirme linki var mı?


Salih Bolat – Öykü Yazma Teknikleri kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Öykü Yazma Teknikleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Salih Bolat Kimdir?

1956’da Adana’da dünyaya geldi. İlkokulu ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonrasında, Gazi Üniversitesi’nin Sosyal Politika Kısmı’nü tamamlamış oldu. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Kısmı’nde yüksek lisans ve Doktora programlarını tamamladı. Çeşitli üniversitelerde  Sinema-TV bölümünde öğretim üyesi olarak Senaryo, Sinema ve Edebiyat, Dramatik Yazarlık, İletişimYazarlığı adlı dersleri verdi.

Edebiyat yaşamına Yeni Adana gazetesinin kültür sanat sayfasında öyküler yazarak başladı (1974). Arkadaşlarıyla beraber Kozaadlı dergiyi çıkardı (1975). İlk şiirini bu dergide yayımladı.1977-1980 yılları aralığında, Yapıt dergisinin 1982-83 yıllarında,Petek dergisinin yazı kurulu üyeliğinde bulunmuş oldu. 1984-86 yıllarında, Yarın dergisinin çalışmalarına katıldı. 1995 senesinde, Cem Savran ile Promete dergisini kurdu. 1980 yılı başlarından itibaren Yeni Olgu, Oluşum, Edebiyat 81, Türkiye Yazıları, Süreç, Yeni Düşün, Varlık, Şov, Düşler, Şiir-lik, Edebiyat ve Eleştiri, Defter, E, Kaçak Yayın benzer biçimde dergilerde şiirler ve yazılar yayımladı. 1995-97 yıllarında Siyah Beyaz gazetesinde, “Duygusal Düşünceler” adlı köşede yazdı. Bu yazılarından seçtiklerinin de yer almış olduğu yazılarını, daha sonraki yıllarda, aynı adla bir kitapta topladı. 1996 senesinde, Radyo C’de “Şiir Penceresi” adlı programı yapımcı ve sunucu olarak yürüttü. Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü’nün ve Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü’nün seçici kurul üyeliklerinde de bulunan Salih Bolat, Edebiyatçılar Derneği’nin ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın Yönetim Kurulu Üyeliğinde de vazife aldı. 2010 Senesinde, Uluslararası Sete Şiir Festivaline katılmak suretiyle Fransa’ya çağrı edildi.

 

YAPITLARI:

Şiir

1.       Yaşanan, 1983 (1984 Akademi Kitabevi Şiir Başarı Ödülü)

2.       Bir Afişin Önünde, 1986 (1986 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü)

3.       Sınır ve Sonsuz, 1988.

4.       Karşılaşma, 1992 (1990 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü)

5.       Uzak ve Eski, 1996.

6.       Gece Tanıklığı, 2000.

7.       Açılmış Kanat, 2004 (2002 Ahmed Arif Şiir Ödülü)

8.       Yol Ayrımı (Seçme Şiirler),2006.

9.       Kanıt,2006.

10.  Atların Uykusu,2014.

Düzyazı

Duygusal Düşünceler, 1999.

Şiir Sanatı , 2004.

Öykü Yazma Teknikleri, 2004.

Deniz Feneri-Behçet Aysan Kitabı (Eren Aysan ile Birlikte),2006.

İletişim ve Edebiyat, 2008.


Salih Bolat Kitapları – Eserleri

  • Öykü Yazma Teknikleri
  • İlk Kar
  • Rüya Zamanı
  • Kanıt
  • Yol Ayrımı
  • İletişim ve Edebiyat
  • Gece Tanıklığı
  • Sınır ve Sonsuz
  • Gittikçe Yakın


Salih Bolat Alıntıları – Sözleri

  • gün gelir, sorulur;
    bir ağuyu çiğnemekten geliyoruz
    ve aşktan
    neredeydiniz? (Rüya Zamanı)
  • demek kırk üç yıl ilkin doğdum
    zakkumlarla çevrili bir hayatta ışığın peşinden koştum, terk ettim geceyi
    yakalandım, anıların ördüğü ağlara.
    yoksul ve güzel bir çocukluk
    umutsuz ve yaralı bir gençlik
    mutlu-mutsuz geçen bir evlilik bıraktım geride
    kırgın bir bayan, “su yüzlü” bir oğul
    para kazanmak dururken,
    şiir yazmamın hesabını verdim senelerce.
    üç darbe yaşadım,
    asker bir milletin çocuğuyum ya
    yüzde doksan dokuzu müslüman bir toplumda yüzde bire güvenmeyen bir devletin yasalanıyla iyi bir yurttaş olmaya çalışıyorum hâlâ.
    demek kırk üç yıl ilkin doğdum
    “insan doğarken, aşkta ve ünde yalnızdır” diyor oldukça sevdiğim yunan ozan ritsos
    ben yalnızlığın neresindeyim, bu söz doğruysa? (İlk Kar)
  • “aşk bir suçlamadır, sonuna kadar yaşanmamışsa”
    hayır, kimseyi suçlamıyorum bu şekilde bitmişse
    bu uzattığım kasımpatı demeti, işte alın
    bir kelepçeye uzatır benzer biçimde uzatmayın ellerinizi
    şafak köylerinin buğusuyla avutun beni
    beni dipte kaybolmuş batığın düşlerinde unutun. (Rüya Zamanı)
  • “Eskiden küçümsenen ‘ot benzer biçimde yaşama’ biçimi, bugün insanımızın birincil amacı olmuş durumda. ‘Anlamlılık’ ise bir lüks olarak kenara atılmış durumda. Bugün ‘hayatta kalma’nın kendisi, neredeyse anlamlı yaşamı sürdürmenin yerine geçmiştir.” (İletişim ve Edebiyat)
  • yola çıkarken ayrıldığın kentin adını unut. anısını asla! (Rüya Zamanı)
  • gölüm ben
    ve aynasıyım karanlık geyiklerin
    suya inmiş ve ölmüş! (Gece Tanıklığı)
  • nereden bulaşmışsa bir gece lekesi
    ben sildikçe büyüyor büyüyor
    yüzümü karanlıkta yitirmekten korkuyorum (Rüya Zamanı)
  • (…)
    Çağırdım,gelmedin… Kuşlarlaydın.
    Başkaydın, kalırken ve giderken..
    Benim tasarladığım ölümlerden biriyle
    Bana benzeyeceksin,
    asla eğer olmazsa ölürken..
    (…) (İlk Kar)
  • Duyular alanına girmeyen bir gerçeklik, gerçeklik midir? (Öykü Yazma Teknikleri)
  • I.
    geceye oyulmuş öyküyüm
    II.
    kuşlar gidiyor, göğüslerinden geçirerek rüzgârı
    çıplak kızlar zambak topluyor yağmurda
    III.
    gölüm ben
    aynasıyım karanlık geyiklerin
    suya inmiş ve ölmüş.
    (…)
    VII.
    uyuyan çocuğun düşünceleriyim (Yol Ayrımı)
  • (…)
    “Sen, gecikmiş açıklanması ilkbaharın
    Bilseydim başlamazdım ikimize.”(…) (İlk Kar)
  • umutsuzluk: tabutuma çakılacak son çivi! (Yol Ayrımı)
  • En iyi tahsil, deneyimdir. (Öykü Yazma Teknikleri)
  • Bir öykünün sonunu, onun daha ortasını planlamaya başlamadan bilmelisiniz. Zira bu, öykünüzü sıhhatli bir halde geliştirmek ve mantıklı bir halde sonlandırmak için tek yoldur. (Öykü Yazma Teknikleri)
  • bigün ölürüm ben
    milad benim adımla adım atar
    bilemem nereye yağar
    sokak ortasında bıraktığım yağmur
    hangi yaşamı savurur içimde büyüttüğüm fırtına (İlk Kar)
  • İçinde yaşamış olduğu bugün ona yalnızlığı önermektedir. (Öykü Yazma Teknikleri)
  • kalbim
    açık denizlerde zonklayan bir gemidir şimdi
    karaya küsmüş bir kaptanın yön verdiği (Gece Tanıklığı)
  • sen misin kıyıdan geri dönen
    anıların sisleriyle yolda yürüyen
    çözüm arayan güneşin batmasına
    sen misin? (İlk Kar)
  • – saksılarını kırıp üstüme yürüyor çiçekler (Yol Ayrımı)
  • “Eskiden küçümsenen ‘ot benzer biçimde yaşama’ biçimi, bugün insanımızın birincil amacı olmuş durumda. ‘Anlamlılık’ ise bir lüks olarak kenara atılmış durumda. Bugün ‘hayatta kalma’nın kendisi, neredeyse anlamlı yaşamı sürdürmenin yerine geçmiştir.” (İletişim ve Edebiyat)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş