Eğitim

Oyun Terapisi – Virginia M. Axline Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Oyun Terapisi – Virginia M. Axline Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Oyun Terapisi kimin eseri? Oyun Terapisi kitabının yazarı kimdir? Oyun Terapisi konusu ve anafikri nedir? Oyun Terapisi kitabı ne konu alıyor? Oyun Terapisi PDF indirme linki var mı? Oyun Terapisi kitabının yazarı Virginia M. Axline kimdir? İşte Oyun Terapisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Virginia M. Axline

Çevirmen: Misli Baydoğan

Yayın Evi: Panama Yayıncılık

İSBN: 9786052221860

Sayfa Sayısı: 480


Oyun Terapisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Düşman: Yalnızlık ve Reddedilme

Silah: Oyun Terapisi’nin yaşam dolu, özgürleştiren oyunları

Oyun Terapisi, çocuğa korku, nefret, yalnızlık şeklinde duygularını, başarısızlık ve yetersizlik hislerini ve öteki sorunlarını oynayarak sergilemesi için verilen, yaşamsal bir fırsattır.

Bu kitaptaki olay öyküleri gerçektir. Dr. Axline, tüm örnekleri tıpkı Benliğini Arayan Çocuk’taki şeklinde, oyun terapisine yönlendirilen çocuklarla yapmış olduğu çalışmaların kayıtlarından derledi. Evlatların yaşları dört ila on iki içinde değişiyor ve sergiledikleri problemler da küçüklere özgü uyumsuz davranışlar yelpazesinde çeşitlilik gösteriyor; düşmanlık güden çocuk, içe kapanık çocuk, bağımlı çocuk, engelli çocuk vb. Kitapta, oyun seanslarıyla iyi mi terapi uygulandığına ilişkin örnekler sunuluyor ve oyuncakların oyun odasında iyi mi yaşamsal bir ehemmiyet taşımış olduğu anlatılıyor.

Oyun Terapisi her ne kadar direkt doğruya psikologlara, psikiyatristlere ve bu alanda çalışan profesyonellere hitap ediyor şeklinde görünse de, bununla beraber anne babalar, öğretmenler ve çocuklarla teması olan hepimiz için mühim ve yararlı bir emek verme olarak dikkat çekiyor.

Alanındaki en iyisi.


Oyun Terapisi Alıntıları – Sözleri

  • Birey kendisini tüm olarak görmeyi öğrendiğinde, kendisinin efendisi haline gelir ve artık hakikaten özgür bir insandır.
  • Geçmişte ne olduğu, geçmişin mevzusudur. Hayatın dinamikleri olayların göreceliliğini devamlı değiştirdiği için, geçmiş deneyimler de devamlı değişmiş olur ve yaşamsal etkileşimlerle renklenir. Bireyin büyümesini sekteye uğratan her şey ketleyici bir deneyimdir.
  • Erişkinler kimi zaman günlük yaşamın telaşına o denli kapılırlar ki, bir evladı takdir etmeye vakit ayırmazlar.
  • Terapist, fırsat verildiğinde çocuğun kendi sorunlarını çözebilme becerisine saygı duyar. Seçim yapma sorumlulu ve bir değişiklik başlatma işi çocuğa aittir
  • “Çocuk özgürce ve yönlendirilmeden oynadığında kişiliğini ortaya koyar. Bağımsız bir fikir ve fiil süreci sürdürür. İçindeki, gün yüzüne çıkmak için onu zorlayan duygu ve tutumlarını dışavurur.”
  • Birey kendisini tüm olarak görmeyi öğrendiğinde, kendisinin efendisi haline gelir ve artık hakikaten özgür bir insandır.
  • Ufaklıklara tahtaya bakarak “el ele-lale-at” şeklinde sözcükleri yazdırmak yerine çocuklar kendi hikayelerini yazdırmak için yüreklendirilebilir ve duygularını açığa çıkarabilirler.
  • Geçmişte ne olduğu, geçmişin mevzusudur
  • Kültürümüz evlatları bağımlı olmaya itiyor sadece çocuğun iç dünyasında gene de bağımsızlık duyguları gelişiyor
  • Sorunla yüzleşmeyi reddetmek problemi çözmez.


Oyun Terapisi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Merhaba ️
Uzun zamandır okuduğum, sık sık paylaştığım güzel kitabım nihayet bitti
Oyun terapisini ders olarak da aldığım için bana fazlaca faydası oldu okumamın fakat genel olarak okunmasında yarar var.
Ebeveyn, eğitimci, terapist kim olursanız olun bu kitap daima elinizin altında olması ihtiyaç duyulan kitaplardan.
Teorik bilgiler yoğunlukta fakat olay örnekleri o denli fazlaca ki mevzuya asla hakim olmayan biri bile olay örnekleri ile kuramsal bilgilere hakim olabilir.
Oldukça çeşitli hikayeler var ve ne yazık ki madur kalanlar hep çocuk!
İlgisiz, sevgisiz kalan çocuklar!
Oyun terapisine süregelen çocuklar için ‘artık güneşe çıkmıştır ve etrafındaki tek gölge kendisininkidir’ #alıntı diye bir cümle vardı, olay örneklerini okudukça bu cümlenin ne kadar haklı bulunduğunu anladım.
.
Konuya ilgisi olan ebeveyn, eğitimci kim var ise okuyabilir kitabı. Çocuk dünyasını idrak etmek için kaliteli bir rehber durumunda.
.
Sabrımızın, sevgimizin, en önemlisi empati ve vicdanımızın hep bizimle olması dileğiyle.. (Emine Kaplan Özcan)

Yönlendirilmemiş oyun terapisinin kuramsal ve pratikte iyi mi olması icap ettiğini açıklamış yazar. Oyun terapisi gerçekleştirilecek ortamın şartlarına da değinmiş. Saldırgan, uyumsuz, içe kapanık evlatların aslına bakarsak özünde bir tek anlaşılmaya ve şefkate ihtiyacı bulunduğunun üstünde durmuş ve bunu olay örnekleriyle anlatmış. İzin verici bir halde çocuğun oyunla aslına bakarsak anlatmak istediğini anlattığını ve oyunun çocuk için fazlaca mühim bulunduğunu gördüm. Vaka örneklerinin bolca olması evlatların değişimine şahit olmak onları anlamamıza ve iyi mi davranmamız icap ettiğini fark etmemize yararlı oldu. Terapistin yetersiz kalmış olduğu durumların belirtilmesi ve daha iyi iyi mi yapabileceğinin üstünde durulması yaklaşım tarzının önemini görmek açısından faydalıydı. Herkesin okumasını tavsiye ederim. (Buket)

Yazarın Benliğini Arayan Çocuk kitabını okuyup fanatik kalmıştım. O kitabından aldığım haz ile derhal Oyun Terapisi kitabına başladım. Benliğin Arayan Çocuk kitabında tek bir olay incelenirken Oyun Terapisinde birçok olay daha fazlaca kuramsal ve alansal bilgilerle zenginleştirilmiş yol gösterici, her öğretmenin, annenin, çocukla ilgilenen onların kalbine dokunan her insanın okuması ihtiyaç duyulan bir kitap. (Hatice Eriş)


Oyun Terapisi PDF indirme linki var mı?


Virginia M. Axline – Oyun Terapisi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Oyun Terapisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Virginia M. Axline Kimdir?

Virginia M. Axline, 30 mart 1911 senesinde dünyaya gelmiştir. Psikolog ve oyun terapisi kullanımının öncülerinden biridir. 1940’lı yıllarda yönlendirici olmayan oyun terapisi geliştirmeye adım atmıştır.

Yazarın ilk yayınlanmış çalışmasında, yönlendirici olmayan oyun terapisinin sekiz temek ilkesi belirtilmektedir. Ohio Eyalet Üniversitesi ve Columbia Üniversitesinde öğrenim görmüştür.

Virginia M. Axline, New York üniversitesi Tıp Fakültesi ve Eğitim Fakültesinde ders vermiştir. Yedi yıl süresince Columbia Üniversitesi Öğretmen Okulunda öğretmenlik yapmış 1988 senesinde Columbia, Ohio, ABD’de yaşamını yitirmiştir.


Virginia M. Axline Kitapları – Eserleri

  • Dibs’in Dünyası
  • Benliğini Arayan Çocuk
  • Oyun Terapisi


Virginia M. Axline Alıntıları – Sözleri

  • “Gözlerinde yaşlar olurdu ve o yaşlar yüzüne akar, ağlardı. Sanırım üzgündü.” (Benliğini Arayan Çocuk)
  • “Temel duygusal yetilere haiz olmayan bir insan başkasına sevgi, saygı ve anlayış duyabilir mi?” (Benliğini Arayan Çocuk)
  • Birey kendisini tüm olarak görmeyi öğrendiğinde, kendisinin efendisi haline gelir ve artık hakikaten özgür bir insandır. (Oyun Terapisi)
  • Kitapları seviyorum. Bir kağıttaki siyah noktaların bu kadar güzel olması acayip değil mi? (Dibs’in Dünyası)
  • Geçmişte ne olduğu, geçmişin mevzusudur (Oyun Terapisi)
  • Kültürümüz evlatları bağımlı olmaya itiyor sadece çocuğun iç dünyasında gene de bağımsızlık duyguları gelişiyor (Oyun Terapisi)

  • bu sebeple dış dünya üstünde bir çok kez ,fazlaca azca kontrolümüz vardır ve sadece iç kaynaklarımızdan faydalanırsak,güvenliğimizi yanımızda taşıyabiliriz. (Benliğini Arayan Çocuk)
  • Birey kendisini tüm olarak görmeyi öğrendiğinde, kendisinin efendisi haline gelir ve artık hakikaten özgür bir insandır. (Oyun Terapisi)
  • Gün ışığında insan tüm cevapları bildiğini ve her şeyi olduğu şeklinde görebildiğini zanneder. Oysa sema karardığında, önyargılar yumuşar,suçlamalar çekilir ve duygular ortaya çıkar. (Benliğini Arayan Çocuk)
  • “Çocuk özgürce ve yönlendirilmeden oynadığında kişiliğini ortaya koyar. Bağımsız bir fikir ve fiil süreci sürdürür. İçindeki, gün yüzüne çıkmak için onu zorlayan duygu ve tutumlarını dışavurur.” (Oyun Terapisi)
  • ”Söyleyecek fazlaca şey var ve söylenmeyecek de! Bazı şeylerin söylenmesi daha iyidir. Ancak söylenmemiş şeyler kimi zaman yük haline gelir.” (Benliğini Arayan Çocuk)
  • ”Gün ışığında insan tüm cevapları bildiğini ve her şeyi olduğu şeklinde görebildiğini zanneder. Oysa sema karardığında, önyargılar yumuşar, suçlamalar çekilir ve duygular ortaya çıkar.” (Benliğini Arayan Çocuk)
  • Terapist, fırsat verildiğinde çocuğun kendi sorunlarını çözebilme becerisine saygı duyar. Seçim yapma sorumlulu ve bir değişiklik başlatma işi çocuğa aittir (Oyun Terapisi)
  • Söylenecek fazlaca şey var ve söylenmeyecek de. Bazı şeyleri söylememek daha iyidir. Ama söylenmeyen şeyler zaman içinde fazlaca büyük yük olabiliyor. (Dibs’in Dünyası)
  • Geçmişte ne olduğu, geçmişin mevzusudur. Hayatın dinamikleri olayların göreceliliğini devamlı değiştirdiği için, geçmiş deneyimler de devamlı değişmiş olur ve yaşamsal etkileşimlerle renklenir. Bireyin büyümesini sekteye uğratan her şey ketleyici bir deneyimdir. (Oyun Terapisi)
  • Sorunla yüzleşmeyi reddetmek problemi çözmez. (Oyun Terapisi)
  • Ufaklıklara tahtaya bakarak “el ele-lale-at” şeklinde sözcükleri yazdırmak yerine çocuklar kendi hikayelerini yazdırmak için yüreklendirilebilir ve duygularını açığa çıkarabilirler. (Oyun Terapisi)
  • ”Çocuk, oyuncak eve niçin bir kilit çizmişti? Herhalde kendi yaşamındaki kilitli kapılar onu etkilediği için.” (Benliğini Arayan Çocuk)
  • Bu dünyada otorite ve güç göstermekten fazlaca daha mühim şeyler vardır. İntikam, ceza ve acıdan daha mühim şeyler… Sizler eğitimci olarak bilgisizlik, önyargı ve fenalık kapılarının kilitlerini açmak zorundasınız. (Benliğini Arayan Çocuk)
  • Davranış biçimlerini başlatan tek bir soyutlanmış duygu ve tecrübe yoktur. Her vakit kişiyi motive eden ve davranışlarını belirleyen değerler, hedefler ve kişisel duygularla örülmüş deneyimler bütünü vardır. (Dibs’in Dünyası)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş