Eğitim

Pozitif Felsefe Kursları – Auguste Comte Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Pozitif Felsefe Kursları – Auguste Comte Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Pozitif Felsefe Kursları kimin eseri? Pozitif Felsefe Kursları kitabının yazarı kimdir? Pozitif Felsefe Kursları konusu ve anafikri nedir? Pozitif Felsefe Kursları kitabı ne konu alıyor? Pozitif Felsefe Kursları PDF indirme linki var mı? Pozitif Felsefe Kursları kitabının yazarı Auguste Comte kimdir? İşte Pozitif Felsefe Kursları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Auguste Comte

Çevirmen: Erkan Ataçay

Yayın Evi: Sosyal Yayınları

İSBN: 9789757384106

Sayfa Sayısı: 161


Pozitif Felsefe Kursları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Comte yapıtına bilimleri incelemekle adım atar. Bu incelemede iki saplantıyı ileri sürer. Ilkin, her bilim, uyumu (nombre) arttırmanın ve hakikatin elde edilmesinde insanların kendi kendilerine ürettikleri zihinsel araçların kapsamını genişletmenin sonucu olduğundan, pozitif yöntemlerin dökümünü yapmak ister; sonrasında her informasyon kategorisini kendi safına yerleştirmeye çalışır. Böylece, değişik tabiat yasası sistemleri kendi tanımlarına daha uygun ve insanlığa etkili bir halde yararlı olmaya daha elverişli olabileceklerdir. Auguste Comte’un “temel altı bilim” üstüne yapmış olduğu geniş araştırmadan beklediği, mantıksal düzelme ve toplumsal kazançtır.


Pozitif Felsefe Kursları Alıntıları – Sözleri

  • …dünyayı yöneten de, altüst eden de fikirlerdir.
  • Zira herhangi bir fikir, sadece zamanı yardımıyla iyice anlaşılabilir.
  • Tüm bilimsel teorilerin esas konusu: vakaları kolaylıkla kavrayabileceğimiz bir düzene koymaktır.
  • Çözümlenmesi hakikaten mümkün olan meseleler ise ciddi düşüncelere lâyık görülmemiştir. Sebebi oldukça kolay : kuvvetlerimizin derecesini bizlere sadece gözlem öğretir.
  • Bacon, insanoğlunun gücü, mecburi olarak bilgisiyle orantılı olmalıdır, diyordu.
  • Ya düşünür insanoğlu, ya eylemde bulunur.
  • Oysa bir bilimi tarihî şekilde incelemek başka, o bilimin gerçek tarihini tanımak başkadır.
  • Kişisel düşüncemi sorarsanız: tüm vakaları bir tek kanunla açıklamak girişimi, en yetkili zekâlar tarafınca yapılsa bile, hayalî olmaktan öteye geçemez. Henüz insanoğlunun elindeki araçlar oldukca belirli, evren ise oldukca karmaşık. Böylesine bir yetkinliğe erişmekten pek uzaklardayız. Bir gün erişsek bile, bana öyleki geliyor ki, bu yetkinlikten faydamız, sandığımız kadar büyük olmayacak.
  • Bilimin yardımiyle vakaları evvelinde görürüz, vakaları evvelinde görerek de eyleme geçebiliriz.
  • Pozitif felsefenin aynı derecede mühim olan ve oldukca acele çözümlenmesi ihtiyaç duyulan ikinci bir sonucu daha var: Eğitim sistemimizin a’ dan z’ye kadar değiştirilip yenilenmesine kılavuzluk etmek.


Pozitif Felsefe Kursları İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İnsanoğlu, geçmişten beri başına gelen olayların tanımını bilimde bulamayınca ya teolojiye ya da metafiziğe sarılmış olur. Çareyi gökten inme bilgilerde ya da bölgesel inanışlarda arar. Bu bir yobazlıktır.
Nasıl ki doğru sulama yapmazsak, ağaçları korumazsak kuraklık oluşursa başımıza gelen felaketler de gene kendi elimizledir. Yağmur duasına ya da yağmur dansına çıkmak da bir o denli aptalcadır.
İnsanların dinden vazgeçememesinin iki sebebi vardır:
– Birincisi alışkanlıklar.
– İkincisi bütünlüğün dağılması korkusu.
Şimdi bunu detaylı olarak ele alalım
Birincisine kitabından bir alıntı bırakayım:
” Alışkanlıklar bilimlerin önemi ve ödevi hakkında yerinde ve doğru fikirler edinmemize engeldirler.” (s:239)
Hastalıklara bile eskiden beri geleneksel tedavi şekilleri uygularız. O yüzden yeni bir ilaç, ya da tıbbi teknolojik bir yöntem çıktığında yan etkisinden korkarız ya da tereddüt ederiz. Bazen anneanne usulü ile bazı hastalıklara karşı mücadelemiz yetersiz kalabilir. O yüzden gelenekçi özelliklerimiz bizim yenileşmeye karşı önümüzde bir engel oluşturur.
İkincisine de tek bir örnek yeter. Ve sanırım şu alıntı da bunun için kafi olacaktır:
( gonderi/134195910 )
Peki “pozitif bilim” ve “pozitif felsefe ” ne anlama gelir?
Hemen geçelim.
Matematik, astronomi,fizik, kimya, biyoloji, anatomi, botanik,zooloji, yerbilim… vs. bunların hepsi bir pozitif bilimdir. Kanunlaşmış teorileri ihtiva eder.
Tekrar değiştirilmesi esaslı ve kanıtlayıcı kısaca eski bulguyu alt üst edici bir kanıt bulunana kadardır.
Pozitif felsefe ise bu kanunların yasa olmadan önceki kuram hâlidir.
Misal bir örnek verecek olursak,
“Kare, hem de bir dikdörtgendir.” sözünü ele alalım.
Bu bir sav, peki bunun kanıtı için bizlere hangi bilimler lazım?
Matematik ve göz 🙂 Anatomi kısaca 🙂
Bilimsel tezimizi oluşturduk, bunun için kaynakları topladık. Şimdi sıra gözlem ve deneyde. Daha sonrasında ise rapor oluşturmada.
Kare’nin özelliklerini araştırırız. Dikdörtgenin özelliklerini araştırırsınız. Daha sonrasında şu iki sav örnek çıkar.
Her kare hem de bir dikdörtgendir.
Ama her dikdörtgen bir kare değildir.
Bu artık pozitif bilim oldu. Kabullenildi. Peki ya gözlem ihtimali düşük ve olanak yetersizliği durumlarında ne olacak?
Misal yüzyıllar ilkin insanoğlu vebadan, cüzzamdan ölürken bu hastalığın ya da bu mikrobun adını nereden biliyorlardı? O vakit mikroskop da yoktu? İşte tam da burada pozitif bilim devreye girer.
Pozitif bilim, zamana ve koşula göredir. Zaman geliştikçe yeni bir çağa girer ve dallara ayrılır. O zamanda bilimsel bir eleştiri tam olarak kafi imkanlara haiz değildi fakat insanların farenin oldukca olduğu yerlerde bu hastalığa tutulması bu hastalığın fare yolu ile bulaştığının bir kanıtıydı. Cüzzamda da yüzünde çıkan yaralara gore karar verilebiliyordu. Ona bu adı ona gore veriyorlardı. Yâni gene bu işte de bilimsel olgular var. Kanıt illa ki bilimsel araçlarla yapılmaya gereksinim duymaz.
Hava bozdu, birazdan yağmur başlayabilir cümlesi de gene bir pozitif cümledir. Yağmur başlamadan ilkin havanın koyulaştığını bildiğimiz için bu onun kanıtıdır. Bunun için metoroloji okumanıza bilmenize gerek yok.
Peki dinsel ve ahlaksal anlayışlar pozitif bilimin içine girer mi?
El yanıt : Hayır girmez.
Ahlâk yöreye ve insana özgüdür. O yüzden özneldir. Bilim nesnel olmak zorundadır. “Bence” “zannımca” benzer biçimde ifadeler olmaz.
Din ise kanıtsız inanışlara denir. Bilimde kanıt gerekir. İlaveten din cemaatseldir. Bilim ise evrenseldir. O yüzden çelişir.
Özetle tüm dinler denizin dibini boylayana kadar pozitif bilim bunlarla savaşım içinde olacaktır.
🙂 (Radikalizmin Mistik Önderi)

Pozitif Bilim: Bilimleri teolojik, doğa ötesi ve pozitif bilim şeklinde üç hal yasası ile açıklayan Comte’un fikirlerini ortaya koyduğu kitap kısa olmasına karşın okurken dikkat istiyor. Notlar kısmı sayfa sonunda değilde dipnot numarasının altında verilseymiş daha iyi olacakmış. (Mustafa DOĞAN)

Akademik olarak ilgilenenlerin okumasını tavsiye ederim. Pozitivist bilim felsefenin temellerini atan ve günümüzün bilim anlayışı üstünde hâlâ tesirleri olan Auguste Comte, bilim üstüne düşüncelerini bu eserinde anlatmaktadır. Auguste Comte hem de bilimin gelişmesinde oldukca ciddi bir paya haizdir. Ancak eleştirilebilir oldukca yanı var doğal. (Mehmet Ali Mengüloğlu)


Pozitif Felsefe Kursları PDF indirme linki var mı?


Auguste Comte – Pozitif Felsefe Kursları kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Pozitif Felsefe Kursları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Auguste Comte Kimdir?

Sosyolojinin babası olarak tanımlanmaktadır.

Fransa’nın Montpellier kentinde dünyaya geldi. Katolik bir aileden gelen Comte, ailenin üç çocuğundan biriydi. Babası vergi dairesinde işgören, anası ise ev hanımıydı.

Auguste Comte, sosyoloji adını öne devam eden ilk sosyologtur. “Sosyoloji niçin öteki bilim dalları benzer biçimde bir dal olmasın” tezini savunarak sosyolojinin temelini o zamanlarda attı. Ayrıca felsefede pozitif fikir üstüne de çalışıyordu. Daha sonraları fizik, gökbilim ve kimya ile de uğraştı. Ayrıca Comte yaşamış olduğu çağda altı bilimden söz etmiştir: Fizik, matematik, kimya, biyoloji, sosyoloji ve astronomidir. Sosyolojiyi bunların üstünde görmüştür.


Auguste Comte Kitapları – Eserleri

  • İslamiyet ve Pozitivizm
  • Pozitif Felsefe Kursları
  • Pozitif Felsefeye Giriş
  • Pozitivizm İlmihali


Auguste Comte Alıntıları – Sözleri

  • Teolojik ve Metafizik hallerden geçen ve gelmiş geçmiş her türlü dini bağrında toplayıp hepsini aşan “yeni din”, sonunda Pozitif Din olacaktır. Bu dinin Tanrısı ‘insanlık’, peygamberi ‘bilim adamları’ ve olağanüstü nimetleri ise ‘ilmî keşifler’dir. (İslamiyet ve Pozitivizm)
  • Teolojik ve Metafizik hallerden geçen ve gelmiş geçmiş her türlü dini bağrında toplayıp hepsini aşan “yeni din”, sonunda Pozitif Din olacaktır. Bu dinin Tanrısı ‘insanlık’, peygamberi ‘bilim adamları’ ve olağanüstü nimetleri ise ‘ilmî keşifler’dir. (İslamiyet ve Pozitivizm)
  • Onun için bilginler yetiştirilirken hakikaten akla uygun bir eğitim izlenmiyor diyebiliriz. Bence bu nokta oldukca mühim. Onun için çekinmeden söyleyebilirim, en güç bilimlerin içinde bulundukları yetkin olmaktan uzak durum, olayların karmaşıklığından değil, kısmen eğitimimizdeki bu aksaklıktan ileri geliyor. (Pozitif Felsefeye Giriş)
  • Modern toplumları doğal durumlarına getirmek  için atılacak en büyük adım, toplumsal vakaları incelemeden ondan ilkin gelen vakaları birbiri ardısıra felsefe yönünden iyice inceliyerek fikri bütünü ortaya çıkarmak değil midir? (Pozitif Felsefeye Giriş)
  • Her yüzyılda bir kaç şahıs çıkar sadece, Bacon, Descartes, Leibnitz benzer biçimde, tüm bildiklerini unutur ve yeni baştan kurar bilgilerini. (Pozitif Felsefeye Giriş)
  • Oysa bir bilimi tarihî şekilde incelemek başka, o bilimin gerçek tarihini tanımak başkadır. (Pozitif Felsefe Kursları)
  • Kalbin zihin ve karakterle el ele verişiyle eşi olmayan bir önder, uygun bir zamanda benzeri görülmemiş bir sarsıntı gerçekleştirmiş oldu. (İslamiyet ve Pozitivizm)
  • Pozitif felsefenin aynı derecede mühim olan ve oldukca acele çözümlenmesi ihtiyaç duyulan ikinci bir sonucu daha var: Eğitim sistemimizin a’ dan z’ye kadar değiştirilip yenilenmesine kılavuzluk etmek. (Pozitif Felsefe Kursları)
  • Kişisel düşüncemi sorarsanız: tüm vakaları bir tek kanunla açıklamak girişimi, en yetkili zekâlar tarafınca yapılsa bile, hayalî olmaktan öteye geçemez. Henüz insanoğlunun elindeki araçlar oldukca belirli, evren ise oldukca karmaşık. Böylesine bir yetkinliğe erişmekten pek uzaklardayız. Bir gün erişsek bile, bana öyleki geliyor ki, bu yetkinlikten faydamız, sandığımız kadar büyük olmayacak. (Pozitif Felsefe Kursları)
  • Ya düşünür insanoğlu, ya eylemde bulunur. (Pozitif Felsefe Kursları)
  • …en yüksek zekalar bile fikirleri  hep ilk öğrendikleri sırayla birbirine bağlarlar. İşe başından başlamamak  en büyük felaketimiz. (Pozitif Felsefeye Giriş)
  • Demek ki, filozofların yukarıda olanları kavrayamamaktan dolayı aşağıda olanlara yönelme mecburiyetinde kaldıkları garplı inisiyatife içkin anarşik çalkantıya meydan vermeksizin, Şarkta nihaî yenilenme hakim duruma gelebilir. (İslamiyet ve Pozitivizm)
  • Nihaî yenilenmeyi, hazırlayıcı yaşam esnasında ortaya çıkan güçleri düzene koymaktan ibaret bir şey olarak temsil etmek suretiyle bu yatkınlık, her yerde ilerlemenin icaplarıyla düzenin gereksinimlerini uyuşturacaktır. (İslamiyet ve Pozitivizm)
  • bireysel beyinler ortak bir toplumsal öğreti yapmaya kafi gelecek sayıdaki genel düşünceler üstünde düşünce birliğine varmadığı sürece, kabul edilebilecek hafifletici tüm siyasal kararlara karşın, ulusların aslolan olarak devrimci bir yapıda kalacağı gerçeğini gizleyemeyiz. (Pozitif Felsefeye Giriş)
  • Bilimin yardımiyle vakaları evvelinde görürüz, vakaları evvelinde görerek de eyleme geçebiliriz. (Pozitif Felsefe Kursları)
  • Asrımız, Avrupa’da, Şarkın siyasetiyle Garbınki içinde karakteristik bir karşıtlık arz ediyor. (İslamiyet ve Pozitivizm)
  • Altı temel bilim türlü türlü sınıflandırılmış. Bu sınıflamalar içinde fenomenlerin doğal ve değişmez dizisine uygun olan biricik ansiklopedik formül: matematik, astronomi, fizik, kimya, fizyoloji, toplumsal fiziktir. (Pozitif Felsefeye Giriş)
  • …toplumsal olayların pozitif metodla incelenmesi gerektiğine bir kaç şahıs inanıyor hala. Hala bu işi  yapanlar pozitif metodun ne işe yaradığını bilmiyorlar, bilemiyorlar. (Pozitif Felsefeye Giriş)
  • Sözde o denli pozitif reformcu çıktı: toplumsal teorilerimiz hala teolojik, hala doğa ötesi aşamadalar. (Pozitif Felsefeye Giriş)
  • …dünyayı yöneten de, altüst eden de fikirlerdir. (Pozitif Felsefe Kursları)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş