Eğitim

Profesör ve Hizmetçi – Yoko Ogawa Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Profesör ve Hizmetçi – Yoko Ogawa Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Profesör ve Hizmetçi kimin eseri? Profesör ve Hizmetçi kitabının yazarı kimdir? Profesör ve Hizmetçi konusu ve anafikri nedir? Profesör ve Hizmetçi kitabı ne konu alıyor? Profesör ve Hizmetçi PDF indirme linki var mı? Profesör ve Hizmetçi kitabının yazarı Yoko Ogawa kimdir? İşte Profesör ve Hizmetçi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Yoko Ogawa

Çevirmen: Pınar Demircan

Orijinal Adı: 博士の愛した数式 [Hakase no aishita sūshiki]

Yayın Evi: Pegasus Yayınları

İSBN: 9786053434238

Sayfa Sayısı: 200


Profesör ve Hizmetçi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Japonya’nın en oldukca övgü toplayan yazarlarından Yoko Ogawa’dan içleri ısıtan, duygusal bir roman…

Zeki bir matematikçi olan Profesör, seneler ilkin ciddi bir trafik kazası geçirir. Bu yüzden kısa süreli belleği bir tek son seksen dakikayı kaydedebilir. Profesör, ona bakmakla yükümlü genç bir bakıcı ve ufak oğlundan başka asla kimselerle kontakt kuramamaktadır. Seksen dakikadan öncesini hatırlayamayan Profesör her sabahleyin bakıcısıyla tekrardan tanışır ve her seferinde aralarında naif bir ilişki filizlenir. Profesör kahvaltıda ne yediğini hatırlamıyor olsa da söz konusu matematiksel denklemler olduğunda beyni mucizevî bir halde iş koşturmacasındadır. Bu denklemler Profesör’ün Kök adını verdiği, bakıcının on yaşındaki oğlu ile hanıma şiirsel ve korunaklı bir dünyanın kapılarını açmaktadır. Bu alışılmadık evde, üç yitik ruh içinde soyut sayılardan daha da gizemli bir duygusal bağ kurulur.

Sayıların büyülü dünyasının karakterlerin trajedileriyle kesiştiği bu roman, değişik bir tat sunmakla kalmayıp bizlere büyük yalnızlıkların büyük umutlara hamile dünyasından güzel ve acıklı bir parça sunuyor.

“Son derece özgün. Çok sevimli. Bir o kadar da dokunaklı.”

– Paul Auster

“Yoko Ogawa insan psikolojisinin en ince noktalarını, zarif ve dokunaklı anlatımıyla ifade ediyor.”

– Kenzaburō Ōe 

“Profesör ve Hizmetçi başından sonuna mükemmel bir roman… Kazuo Ishiguro ve Kenzaburō Ōe’nin romanlarındaki sıcaklığı ve bağı, Haruki Murakami’nin mizahını bu kitapta bulabilirsiniz. Üç hayat, bir üçgenin köşeleri gibi birbirine bağlanıyor. ”

– Susan Salter Reynolds

“Ogawa’nın kurgusu, sizi olduğunuzdan daha eğlenceli gösteren bir ayna gibi… Alışılagelmiş cevapları eğip büküyor, sonra yan yana diziyor. Haruki Murakami gibi, bir kültürün hikâyesini hedef alıyor ve sonra bunu sizin zihninize kancalıyor. Halüsinasyon gibi, iğneli ve merak uyandıran anlatımı aklınıza takılıp kalacak. ”

– The Washington Post Book World

“Bu tatlı, melankolik roman mükemmel olmayanın özündeki güzelliği çekip çıkaran Japon estetiğini yansıtıyor…”

– Amanda Heller


Profesör ve Hizmetçi Alıntıları – Sözleri

  • “Çoban yıldızının kuyruklu görünmesi o gün iyi bişey olacağına işarettir,
  • Ona nazaran asal sayılar, öteki tüm naturel sayıların temeliydi; çocuklar da harcanan emeğe kıymet erişkin dünyasının temeliydi.
  • “Düşünme” esnasında beni rahatsız etme,
  • Aklım birçok düşüncenin istilasına uğradı o an.
  • “Eğer ‘n’ bir naturel sayı ise herhangi bir asal sayı 4n+1 yada 4n-1 olarak nitelendirilebilir, devamlı iki formülden biri geçerlidir.”
    “Tüm bu sonsuz asal sayılar, iki gruba ayrılabilir mi?”
    “Evet örnek olarak 13’ü düşün…”
    “Bu sayı 4×3+1 olurdu.”
    “Evet, doğru.”
    “Peki ya 19?”
    “O da, 4×5-1 olur.”
    “Doğru!” diye kafa salladı Profesör, “dahası da var; ilk gruptaki sayılar devamlı iki sayının karelerinin toplamıdır. Fakat ikinci gruptakiler bu kurala uymaz.”
    “Öyleyse 13=2²+3² oluyor, değil mi?”
    “Kesinlikle!” dedi Profesör.
  • Aydan daha beyaz, yıldızdan daha güzel görünüyordu.
  • O an hayatımda ilk kez deneyim ettiğim acayip bir şey oldu; sanki hemen hemen kimsenin ayak basmadığı bir çölde kaybolmuştum ve güçlü bir rüzgâr esince yeni bir yol gözlerimin önünde belirivermişti. Yolun başlangıcında sanki bir ışık huzmesi vardı ve bana yol gösteriyordu. Işığın beni çağırdığı yöne bir adım atmadan içim rahat etmeyecekti ve şimdi güçlü bir ışığın arkamda bulunduğunu anlamıştım.
  • Hiç şüphesiz hangi iş olursa olsun bir alışma evresi vardı. İşin ritmini yakalayana kadar güçlük çekmek doğaldı,
  • Burada kelimeler anlamsızdı ve nihai derinlikle karşılaşmıştım, doruklar oldukca uzaktaydı.
  • Matematik probleminin müzik benzer biçimde bir ritmi vardır. Eğer ritmi yakalayabilirsen problemin bütününü görmüş olur ve tuzaktan kurtularak sonuca daha kolay ulaşabilirsin


Profesör ve Hizmetçi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

” Benim Hafızam 80 Dakika ”
Bu şekilde bir yaşamı hayal bile edemiyorum. Geçirdiği trafik kazasından sonrasında yakın zamanlı hafızasını kaybeden matematik profesörü, onun bakımı için tutulan hizmetçi, hizmetçinin kafası kare şeklinde olması sebebiyle profesörün kök adını taktığı oğlu, bir de profesörün yengesi içinde cereyan ediyor her şey.
Zamanla iş dostluğa dönüşüyor. Hizmetçi ve Profesör her sabahleyin tekrardan tanışmak zorundalar. Profesörün takımının üstünde ehemmiyet verdiği her şey hakkında notlar klipslenmiş. Evi ufak ve konforsuz. Hayatı darmadağınık ve kendisi de öyleki.
Bu matematikle yoğrulmuş bir sevgi hikayesi. Sade, gerçekçi fakat insanoğlunun ta içindeki telleri titretiyor. (Galadriel)

benim hafızam seksen dakika..: Son aşama mütevazi, hoş ve duygusal bir kitap olan kitap/kitap–22783’de içimizi ısıtacak güzel bir aile olma hikâyesi bizi bekliyor. Konusundan anlatmak isterim şundan dolayı ilgi çekici bir konusu bulunduğunu düşünüyorum. Kitap, 17 yıl ilkin trafik kazası sebebiyle hafızasının 1975’te durduğu ve hafızasının her 80 dakikada bir başa sardığı Matematik Profesörünün evine bakıcı olarak gelen hizmetçi ile tanışmasıyla başlıyor. Bakıcının oğlu olan Kök -çocuğun kafası kareköke benzediği için Profesör kök adını koyuyor- ile annesinin, Profesörün hayatına adım atmalarını ve beraber yavaş yavaş aile olmaya başlamalarını oldukca akıcı ve naif bir halde okuyoruz.
Kitabın her şeyi oldukca güzeldi -bence- ve bu kitabın kesinlikle 14 yaş civarı bulunduğunu düşünüyorum şundan dolayı konusu ve dili oldukça rahat. Bu durum gene de kitabın oldukca iyi bulunduğunu değiştirmiyor :))
Profesöre bayıldım, matematiği oldukca sevdiğim icin kitabı bu kadar oldukca sevmiş olabilirim fakat matematik ile araları olmayan kişilerin kitabı pek seveceğini düşünmüyorum.
Son olarak da bu kitabı okurken aklımda devamlı La habitación de Fermat filmi vardı ve kendisi en en en sevdiğim filmlerden biri. Kafa dağıtmak için bir çırpıda okunacak mükemmel bir kitap. (Lúthien)

Kitap son aşama örneksiz daha ilkin okumadığım bir konusu vardı. Hem insanoğlunun içini sıcacık yapıyor hem de bir an da değişen yaşam acaba ileride biz iyi mi olacağız dedirtiyor. Beyzbol sevgileri ve maç dinlerken ki heyecanları beni de heyecanlandırdı. Kitabı sevdim fakat sayılara ilgi duyan matematikle ayrı bağları olan insanların bu kitabı daha oldukca seveceğini düşünüyorum. Yaşı ufak kalbi büyük kök’ü, paradan da mühim şeyler bulunduğunu bir kez daha hatırlatan ve sabırıyla helal olsun dedirten yardımcıyı, akıllı olmasıyla birlikte yufka yüreklide olan profesörü ve 220, 284 dost sayılar sizi de asla unutmayacağım. Kitap kiraz çiçekleri ve bir oldukca japon esintisini de içinde barındırıyor. Filmi de yapılmış en kısa süre da onu da izleyeceğim (Dilara)


Profesör ve Hizmetçi PDF indirme linki var mı?


Yoko Ogawa – Profesör ve Hizmetçi kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Profesör ve Hizmetçi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yoko Ogawa Kimdir?

Waseda Üniversitesi’nden mezun oldu ve kocası ve oğluyla beraber Hyōgo, Ashiya’da yaşıyor.

1988’den beri, Ogawa elliden fazla çeşitli içerilerde eserler yayınladı. 2006’da matematikçi Masahiko Fujiwara ile sayıların muhteşem güzelliği üstüne bir diyalog olarak “Dünyanın En Zarif Matematiğine Giriş” adlı kitabın eş yazarlığını yapmış oldu.

Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Yōko_Ogawa


Yoko Ogawa Kitapları – Eserleri

  • Profesör ve Hizmetçi
  • Hafıza Polisi
  • The Diving Pool: Three Novellas
  • Revenge
  • Parfaite chambre de malade suivi de


Yoko Ogawa Alıntıları – Sözleri

  • Ona nazaran asal sayılar, öteki tüm naturel sayıların temeliydi; çocuklar da harcanan emeğe kıymet erişkin dünyasının temeliydi. (Profesör ve Hizmetçi)
  • Matematik probleminin müzik benzer biçimde bir ritmi vardır. Eğer ritmi yakalayabilirsen problemin bütününü görmüş olur ve tuzaktan kurtularak sonuca daha kolay ulaşabilirsin (Profesör ve Hizmetçi)
  • .
    Bana direkt hücum etmiş olsaydı, kendimi savunabilirdim. Bunun yerine, kendini bana sunar benzer biçimde sırrımı ifşa etti.
    Kalbimin göğsümde atışını dinlerken sessiz kaldım.
    … (The Diving Pool: Three Novellas)
  • Belki de kalpleri bomboş olmayan insanların yaşayabildikleri bölgeler vardır. (Hafıza Polisi)
  • “Düşünme” esnasında beni rahatsız etme, (Profesör ve Hizmetçi)
  • Burada kelimeler anlamsızdı ve nihai derinlikle karşılaşmıştım, doruklar oldukca uzaktaydı. (Profesör ve Hizmetçi)
  • Yok olan şeylerle uğraşmak zor olsa gerek. (Hafıza Polisi)
  • “Eğer ‘n’ bir naturel sayı ise herhangi bir asal sayı 4n+1 yada 4n-1 olarak nitelendirilebilir, devamlı iki formülden biri geçerlidir.”
    “Tüm bu sonsuz asal sayılar, iki gruba ayrılabilir mi?”
    “Evet örnek olarak 13’ü düşün…”
    “Bu sayı 4×3+1 olurdu.”
    “Evet, doğru.”
    “Peki ya 19?”
    “O da, 4×5-1 olur.”
    “Doğru!” diye kafa salladı Profesör, “dahası da var; ilk gruptaki sayılar devamlı iki sayının karelerinin toplamıdır. Fakat ikinci gruptakiler bu kurala uymaz.”
    “Öyleyse 13=2²+3² oluyor, değil mi?”
    “Kesinlikle!” dedi Profesör. (Profesör ve Hizmetçi)
  • Həyat belədir, günbəgün təkrarlanır. Yeyirik, yatırıq, qalıqları atırıq.
    Pis həyat… çirkli… qeyi-ciddi… (Parfaite chambre de malade suivi de)
  • Ölüm, harada olursa olsun, bu dünyada mövcuddur. (Parfaite chambre de malade suivi de)
  • Oldukca şey bilmek tehlikelidir. (Hafıza Polisi)
  • Özür dilemene gerek yok. Yok olan şeyleri anımsamak oldukca zor olsa gerek. (Hafıza Polisi)
  • O an hayatımda ilk kez deneyim ettiğim acayip bir şey oldu; sanki hemen hemen kimsenin ayak basmadığı bir çölde kaybolmuştum ve güçlü bir rüzgâr esince yeni bir yol gözlerimin önünde belirivermişti. Yolun başlangıcında sanki bir ışık huzmesi vardı ve bana yol gösteriyordu. Işığın beni çağırdığı yöne bir adım atmadan içim rahat etmeyecekti ve şimdi güçlü bir ışığın arkamda bulunduğunu anlamıştım. (Profesör ve Hizmetçi)
  • Jealousy seems to make me suffer in the most unexpected ways. (Revenge)
  • “Çoban yıldızının kuyruklu görünmesi o gün iyi bişey olacağına işarettir, (Profesör ve Hizmetçi)
  • Dinlemeden duymayı isteyip istemediğimi söyleyemem ki. (Hafıza Polisi)
  • kiçik bacısının müharibə zamanı kirli qidalanma səbəbindən öldüyünü söylədi. Və həyatının ən kədərli anının kiçik bacısı üçün nəzərdə tutulan südü gizlincə içdiyi an bulunduğunu dedi. (Parfaite chambre de malade suivi de)
  • Yaxında çox şeydən xəbərsiz olaraq öləcəyəm. (Parfaite chambre de malade suivi de)
  • Beni üzebilirlerse oldukca mutlu olurum. (The Diving Pool: Three Novellas)
  • Kalbin bir şekli ya da sınırı yoktur. Bu yüzden de içine her şeyi sığdırabilirsin. (Hafıza Polisi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş