Eğitim

Psikolog ve Filozof – Julian Baggini Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Psikolog ve Filozof – Julian Baggini Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Psikolog ve Filozof kimin eseri? Psikolog ve Filozof kitabının yazarı kimdir? Psikolog ve Filozof konusu ve anafikri nedir? Psikolog ve Filozof kitabı ne konu alıyor? Psikolog ve Filozof PDF indirme linki var mı? Psikolog ve Filozof kitabının yazarı Julian Baggini kimdir? İşte Psikolog ve Filozof kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Julian Baggini

Çevirmen: Özgü Çelik

Yayın Evi: Pegasus Yayınları

İSBN: 9786053434221

Sayfa Sayısı: 240


Psikolog ve Filozof Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Sezgilerimizi izlemeye kıymet mi? Pişmanlıklar bizlere ne söyler? Görünüşümüzü ne kadar önemsemeliyiz? Duygularımızı iyi mi ele almalıyız?

Filozof Julian Baggini ve psikolog Antonia Macaro yaşam süresince karşımıza çıkan sorulara garip cevaplar veriyor. Aristoteles’ten Kierkegaard’a, Seneca’dan Daniel Kahneman’a birçok mühim ismin gündelik yaşam üstüne düşüncelerini çözümleme ederek son aşama yararlı öğütler veriyorlar.Keyifli, neşeli ve kışkırtıcı… İki entelektüel Güzin Abla, felsefenin ve psikolojinin sezgilerini birleştirip iyi bir yaşamın iyi mi yaşanacağının rehberini oluşturuyor.Okuduktan sonrasında aynı insan olmayacaksınız.

(Tanıtım Bülteninden)


Psikolog ve Filozof Alıntıları – Sözleri

  • “Akıl sadece arzuların kölesidir ve o şekilde olmak zorundadır.”
  • “Ölmeden ilkin ne yapacağınızı düşünürken yalnız pozitif yönde tecrübeler biriktirmeyi değil, daha tatminkar bir yaşam hikâyesine katkıda bulunacak şeyler yapmayı düşünün.”
  • “Evren insanların rahatlığı düşünülerek yaratılmamıştır.”
  • Düşündüğümüz şeklinde düşünmeseydik hissettiğimiz şeklinde hissetmezdik de. Keza hiddet de bizlere haksızlık edilmediğine inanırsak diner.
  • “Bir yenilgi yeni fırsatlara, bir başarı gelecekte bir kedere yol açabilir. Bunu oldukça güzel ifade eden bir Çin hikayesi vardır:
    Fakir bir köyde yaşlı bir ziraatçi yaşamaktadır. Bu yaşlı ziraatçi zengin sayılmaktadır. Bundan dolayı bir atı vardır. Bir gün at kaçar. Komşuları çiftçiye acıyarak, bunun bir yıkım bulunduğunu söylerler, ziraatçi ise yalnız, ‘bir ihtimal’ diye yanıt verir. Birkaç gün sonrasında at, yanında birkaç yırtıcı atla döner. Komşular sevinerek onun ne kadar talihli bulunduğunu söylerler fakat ziraatçi yalnız ‘bir ihtimal’ der. Ertesi gün çiftçinin oğlu yırtıcı atlardan birine binmeye çalışır fakat düşüp bacağını kırar. Komşular geçmiş olsun demek için geldiklerinde bunun oldukça büyük bir şanssızlık bulunduğunu söylerler fakat yaşlanmış adam yalnız ‘bir ihtimal’ der. Ertesi hafta subaylar gençleri askere almak için köye gelirler fakat çiftçinin oğlu kırık bacağı yüzünden seçilmez. Komşular ziraatçiyi kutlarlar fakat çiftçinin cevabı gene aynıdır. ‘Belki’…”
  • “Ölüm, bizi nerede beklediğini bilemeyeceğimiz bir şeydir, bunun için kendi adınıza onu her yerde bekleyin.”
  • İnsanların fizyolojik çekiciliğe haiz olanların kabiliyetlerini abartma eğiliminde olduklarını bilmek sizi iş görüşmesi yaptığınız birinin görünüşünün aklınızı çelmesine karşı dikkatli olmaya sevk edebilir.
  • Güzel,tatminkâr bir yaşam yaşamı sürdürmenin bir sırrı, büyülü bir formülü, sistemi yok.
  • “Geçmişi hatırlamayanlar onu yine etmeye mahkûmdurlar.”
  • Filozof:
    – Ölümden daha oldukça korkulması ihtiyaç duyulan bir şeydir hakkaten yaşamamak!
    Psikolog:
    – Bazen yapmak düşünmekten daha kolaydır.


Psikolog ve Filozof İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci bölümde bazı mevzular üstünde hem psikolog hem de felsefeci ayrı ayrı olarak kendi görüşünü belirtmektedir. İkinci bölümde ise ‘filozoflar için psikoloji’ ve ‘psikoterapi için felsefe konulu’ iki ayrı mevzu başlığı ele alınmıştır. Peki kitapta ne var?
Gerçekten olduğumuzdan değişik bir şahıs miyiz daha doğrusu daha çok mıyız şu demek oluyor ki potansiyel. Mutluluğun ne işe yaradığını biliyor muyuz ya da bizi neyin mutlu ettiğini. Aynanın karşına geçmekten çekiniyor musun şu demek oluyor ki kendini kabul. İrade, mesuliyet, pişmanlık, maneviyat, sezgi, akıl… şeklinde hem felsefe hem de psikoloji zemininde oldukça rahat ele alınabilecek mevzular üstüne değişik iki perspektif fakat birbirinden o kadar da değişik olmayan. Genel kanının tek doğru yargının olmadığı uç ve katılı yargılardan uzak durmamız gerektiği mesajını veren bir emek harcama olmuş Açıkçası ikinci kısmı daha oldukça beğendim şu sebeple bu bölümde birazcık daha belirgin çıkarımlarda bulunulmuş ve beni doygunluk eden açıklamalar yapılmıştı eğer denk gelirseniz okuyabileceğiniz bir kitap. (m.salih)

Hayal Kırıklığı,: Kişisel gelişim kitaplarına bir önyargım olduğundan dolayı kitaba büyük bir motivasyonla başlayamadım fakat gene de direnmeye çalıştım. Lakin bildiklerimden fazlasını söylemedi bana bu kitap.
Kitabın isminden dolayı fazlaca beklentiye de girdim sanırım, hem felsefe hem psikoloji sever biri olarak… fakat hayal kırıklığından ötesi yoktu.
Kitabı bir psikoloğun tavsiyesi üstüne almıştım kütüphaneden, iyi ki kendi kitaplığıma alma gafletine girmemişim oldukça daha çok hayal kırıklığına uğrardım yoksa.
‘Okuduktan sonrasında aynı insan olmayacaksınız.’ arka kapak yazısı fazla iddialı benim için, içini dolduracak mahiyette bir şey göremedim ben ne yazık ki.
İyi okumalar.
1 Şubat 2021. (hâle)

Duygular tanımsızlaştıkça insan ruhu göçebeleşir.: Genellikle bazı kişisel gelişim kitapları, insan duygularını oldukça üstünkörü, ısmarlama şekilde yazıyor. Daha doğrusu pazarlıyor.
Açıkçası bu kitabın değişik yönü şöyleki; aynı vakaları “Psikolog ve Filozof” kendilerine özgü bakış açılarıyla yorumluyorlar.
Net bir yargıdan ziyade, insanoğlunun da yorumda olmasına fırsat tanınıyor.
Bu da okuyucu ile kitap içinde bir dostluk oluşturuyor.
Binevi insan, kendi içindeki Psikolog ve Filozof ile de tanışıyor. Olaylar için verdikleri tanımlar, kimi zaman beni doygunluk etmedi. Fakat bu pozitif yönde bir tatminsizlikti. Bundan dolayı, gene bazı kişisel gelişim kitapları: yalnızca okuyucuyu tatminkar cevaplar yazma ardında. Bu yaklaşımında kitabı bakkal defterine dönüştürdüğünü düşünüyorum. Burada ise asla o yöne kaymamaları ve savundukları yaklaşımları tutarlı bir şekilde okuyucuyla buluşturduklarını görüyoruz.
Mutluluk nedir?
Bu probleminin net bir cevabı normal olarak olması imkansız. Kitapta da net bir doğru netice bulunmadığını düşünüyorum.
Yine bazı sorular şeklinde, bu soruda yüzyıllar boyu cevaplanmaya devam edilecektir. Ve gene kitapta bazı sorulara bir yanıt bulabilmekten ziyade, döngüsel bir ifade görüyoruz. Bu da bence olması ihtiyaç duyulan yaklaşımlardan birisi.
Giriş, gelişme ve netice: kesinlikle doğrusal düzlemde aşama kaydediyor. Bu biçim kitapların sonunda, etkisiz olmamızın da naturel olduğundan yanayım. Roman, şiir, öykü şeklinde bakmamalıyız. Gerçeklik devamlı buzdur. Burada da, iki fikir biçimiyle pekişen bir bilimsellik mevcut. Bu sebepten dolayı da, o soğukluğu derin hissetmeniz oldukça düzgüsel.
Nasıl kendi cevaplarımız, yorumlarımız herkesi doygunluk edemiyor, çözümcü olamıyorsak: bu yaklaşımlar da tıpatıp aynısıdır. Tek farkı, bilimsellikten oluşan bir havuzun içinde kulaç atmamızdır.
Bu şekilde kitapların, insanoğlunun kendini yorumlama biçimini arttırdığını düşünüyorum. Genellikle bir kitabından doygunluk olmuyorsak, okurken kendimizle fazla yüzleşmişizdir. Hep bu şekilde düşünürüm. (Laforêt)


Psikolog ve Filozof PDF indirme linki var mı?


Julian Baggini – Psikolog ve Filozof kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Psikolog ve Filozof PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Julian Baggini Kimdir?


Julian Baggini Kitapları – Eserleri

  • Psikolog ve Filozof
  • Ateizm
  • Salam Olmak İsteyen Domuz
  • Biraz Felsefe Herkese İyi Gelir
  • Ego Aldatmacası
  • Tüm Bunlar Ne Anlama Geliyor?
  • Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?
  • A Short History of Truth


Julian Baggini Alıntıları – Sözleri

  • Eger dunyayi daha iyiye giden yolda degistirmek istiyorsak yapabilecegimiz en iyi sey cahilligin degil hakikatin bizlere rehberlik etmesine izin vermektir. (Biraz Felsefe Herkese İyi Gelir)
  • Yaşamımız sonsuz olsaydı, herhangi bir şey yapmanın anlamı kalır mıydı? (Ateizm)
  • ben ilkokuldayken “ateist” sözcüğünün kendisi uğursuz, fena ve ürkütücü bir şeye ilişkin karanlık imgeleri çağrıştırırdı. iyilik anlayışımızın temeli tanrı’ya inanç ve onun iradesine itaatti; bu yüzden de tanrı’yı reddeden her inanç doğası gereği iyinin karşısındaydı. ateistler yalnızca karanlık tarafa ilişkin olabilirlerdi (Ateizm)
  • Güzel,tatminkâr bir yaşam yaşamı sürdürmenin bir sırrı, büyülü bir formülü, sistemi yok. (Psikolog ve Filozof)
  • Düşündüğümüz şeklinde düşünmeseydik hissettiğimiz şeklinde hissetmezdik de. Keza hiddet de bizlere haksızlık edilmediğine inanırsak diner. (Psikolog ve Filozof)
  • ”Tüm bunlar ne anlama geliyor?” sorusu, ”Niçin buradayız?” şeklinde anlaşılabilirdi. Ancak bu, muğlak bir sorudur ve oldukça değişik türden iki yanıta davetiye çıkarır. Bunlardan biri, burada oluşumuzun nedenlerini açıklar; bu geçmişe yönelik ve kökenlere ilişkindir. Diğeri, varoluşumuzun ereğini açıklar; bu ise, geleceğe yönelik ve erimlere ilişkindir. (Tüm Bunlar Ne Anlama Geliyor?)
  • “Ölmeden ilkin ne yapacağınızı düşünürken yalnız pozitif yönde tecrübeler biriktirmeyi değil, daha tatminkar bir yaşam hikâyesine katkıda bulunacak şeyler yapmayı düşünün.” (Psikolog ve Filozof)
  • “İnsan, sistemleri ve soyut türetmeleri tercih etmeye o denli meyillidir ki , kasıtlı olarak gerçeği çarpıtmaya ve yalnızca mantığını haklı çıkarmak için duyularının kanıtını inkar etmeye hazırdır.” (Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?)
  • Eğer herhangi bir görüş için bir müdafa yapacaksak, bunu yapmanın en iyi yolu devamlı mümkün olan en geniş desteği alabilecek gerekçelere ve argümanlara başvurmaktır. (Ateizm)
  • Carpe Diem.. “Günü Yakala” (Ateizm)
  • Tanrı’nın iyiliği ile dünyanın zalimliği arasındaki bu aşikar çelişkiye çoğu zaman fenalık problemi adı veriliyor. (Biraz Felsefe Herkese İyi Gelir)
  • Eğitimsizleri, halka, kitlelere hitap ederken eğitimlilerden daha et­kili kılan, basitliktir.
    Aristoteles (Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?)
  • Benlik, yanilsamadan ibarettir, gercekte yalnız beyin ve kimyasallar vardir. (Biraz Felsefe Herkese İyi Gelir)
  • Tüm erkekler alçaktır.
    Bazı alçaklar çekicidir.
    O halde, bazı erkekler çekicidir.
    Artık yine yine söylemek gerekmiyordur doğal fakat aşağıdaki de aynı formdadır:
    Tüm inekler dört bacaklı hayvanlardır. Bazı dört bacaklı hayvanlar fildir.
    O halde, bazı inekler fildir.
    Anlamlı olmuyor, değil mi? (Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?)
  • “Bilinemezciler Tanrı’nın var olup olmadığını bilemeyeceğimizi, bu yüzden de akılcı tek seçene­ğin yargıda bulunmayı ertelemek olduğunu öne sürerler. Bilinemezcilere göre, hem tanrıcı hem de ateist, sırasıyla, Tanrı’nın varlığını olumlayarak ya da inkar ederek aşırı­ya kaçarlar – her iki tutumu da gerekçelendirecek kafi kanıtımız yoktur yalnız.” (Ateizm)
  • …söylediğimiz şeyden şüphe duyulamaz derken oldukça dikkatli olmalıyız. “Kuşku duyulamaz” demek, aslına bakarsak şüphe duymayı istememek ya da kuşkulanılan şeyin doğru olmadığını hayal edememek anlamına gelebilir. (Ateizm)
  • Toplumun nasil sekillenmesi gerektigine dair fikirleri olan herhangi biri eger insan dogasinin Darwinci cercevesini anlarsa, toplumu sekillendirmek icin daha iyi bir sansa haiz olacaktir. (Biraz Felsefe Herkese İyi Gelir)
  • Mantığı doğru te­mellendirilen argümanların anlaşılması genel anlamda zorken, fena temellendirilen argümanlar, duygusal olup insanla­rın önyargılarına hitap etmiş olduğu için genel anlamda etkili olur. (Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?)
  • Filozof:
    – Ölümden daha oldukça korkulması ihtiyaç duyulan bir şeydir hakkaten yaşamamak!
    Psikolog:
    – Bazen yapmak düşünmekten daha kolaydır. (Psikolog ve Filozof)
  • “Mantık, düşüncenin anatomisidir.” (Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş