Eğitim

Sağduyu – Thomas Paine Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sağduyu – Thomas Paine Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sağduyu kimin eseri? Sağduyu kitabının yazarı kimdir? Sağduyu konusu ve anafikri nedir? Sağduyu kitabı ne konu alıyor? Sağduyu PDF indirme linki var mı? Sağduyu kitabının yazarı Thomas Paine kimdir? İşte Sağduyu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Thomas Paine

Çevirmen: Çiçek Öztek

Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9786052958995

Sayfa Sayısı: 96


Sağduyu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Thomas Paine (1737-1809): Aydınlanma periyodunun en mühim yazar, aydın ve devrimci düşünürlerindendir. Risaleleri ve bilhassa Sağduyu adlı eseriyle Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’nin hazırlanmasında mühim bir rol oynadı. 1792’de yazdığı İnsan Hakları adlı eseriyle, Fransız Devrimi’nin temellerini de güçlendiren en mühim adlardan biri oldu. Meclisin Fransız olmayan üç üyesinden biriyken Robespierre döneminde tutuklandı. İlk kez Amerikan Devrimi öncesinde piyasaya çıkan Sağduyu, 13 koloninin Büyük Britanya’nın hâkimiyetinden kurtulması gerektiği tezini öne sürer, bu tezi İngiliz Anayasası, yönetim şekilleri, monarşi, Amerika’nın o dönemdeki siyasal konumu ve kudretine dair, son aşama ergonomik önerilerle desteklenmiş fikirleri eşliğinde sunar. Bu metin, özlü ve kuvvetli fikirleri yardımıyla, ithaf edilmiş olduğu Amerikan sakinleri tarafınca bir anıt-metin mertebesine çıkarılmıştır. Halkını devrim rüyasında ve hakikatinde yalnız bırakmamış olan bu metin, Amerika’nın en fazlaca basılan (2000’lerde bile) ve okunan eseri olarak tarihe geçmiştir.


Sağduyu Alıntıları – Sözleri

  • Dizginlenemediği sürece bir krala güvenilmez, başka bir deyişle mutlak iktidar hırsı, monarşinin kapıldığı organik bir hastalıktır.
  • İnsanoğlunu karmaşaya sürükleyen kralların kibridir.
  • Toplum ihtiyaçlarımızın ürünüdür, yönetimse kötülüğümüzün ; cemiyet hepimizin teessürlerini birleştirerek mutluluğumuza pozitif yönde yönde katkıda bulunurken yönetim , zaaflarımızı sınırlandırmak suretiyle mutluluğumuzu negatif yönde etkisinde bırakır.Biri ilişkileri teşvik ederken diğeri ayrılıklar yaratır. Biri hamidir, diğeri ceza verici.
  • BAĞIMSIZLIK hepimizin içinde barındırdığı BASİT TEK BIR YOLDUR
  • İnsanoğlu yaratılış düzeninde en başta eşit doğar, bu eşitlik sadece sonrasında ortaya çıkan bazı durumlar yüzünden bozulabilir; bunun müsebbibi büyük seviyede, varlıklı ile yoksul arasındaki ayrımlardır;
  • Sizler ise onun köleleri olacaksınız. Bunlar gerçekleştiğinde, seçtiğiniz kral yüzünden feryat edeceksiniz.


Sağduyu İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Amerika İngiltere’den ayrılma mevzusunda kuşku içerisindeyken Thomas Paine’in bu kitabı tam zamanında yetişti ve kitabın yayınlanmasından altı ay kadar sonrasında Amerika İngiltere’den bağımsızlığını duyuru etti. Paine kuvvetli ifadeleri, mantıklı örnekleri ve ileri görüşü ile bu kitapta “Tabiatta asla aslolan gezegenden daha büyük bir uydu mevcut değildir.” ifadesi ile koca bir kıtanın devamlı bir adadan yürütülmesinin saçmalığını ortaya koymuştur. Ayrıca gerek toplumsal gerek ekonomik gerekse bürokratik nedenlerden bunu devam ettirmenin bir aptallık bulunduğunu ileri sürmüştür. Yine burada Monarşi’nin sakıncalarını ve gereksizliğini vurgulamıştır. Bana nazaran tarihe yön veren eserlerden önde gelen bu kitap için diyebilirim ki güzel bir eserdi, ilgilenenlerede tavsiye ederim. (Martenteo)

Kitap dönemine ilişkin bir sürü informasyon veriyor ingiliz donanmasindan amerikan bağımsızlığa kadar esasen kitabın ana teması amerikanın ingiltereden ayrılması ve bağımsızlığı işleniyor güzel bir kitap dönem ile ilgili mükemmel bilgiler sunuyor (Oğuzhan tan)

Paine’in Sağduyu Adlı Eseri Üstüne İncelemem: A.B.D.’nde hâlâ en fazlaca okunan kitaptır. Zaten Paine fazlaca mühim bir düşünürdür. Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’nin hazırlanmasında büyük bir rol oynamıştır bu yaratı. Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi’nden gene mühim bir yaratı daha. (İbrahim ATAK)


Sağduyu PDF indirme linki var mı?


Thomas Paine – Sağduyu kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Sağduyu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Thomas Paine Kimdir?

Thomas Paine (d. 9 Şubat 1737 – ö. 8 Haziran 1809), ABD’li siyasal aktivist, yazar, politika kuramcısı ve devrimci. Düşünceleriyle Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nı ve Fransız Devrimi’ni etkilemiştir.

Hayatı ve Etkisi:

Paine, İngiltere’nin Norfolk bölgesindeki Thetford’da hayata merhaba dedi. 13 yaşlarında okuldan ayrılarak bir korse yapımcısı olan babasının yanında çalışmaya başladı. Birfazlaca iş değiştirdikten sonrasında vergi memuru oldu. Londra’da tanıştığı Benjamin Franklin’in önerisi üstüne 37 yaşlarında Amerika’ya göç etti. Bu dönemde Amerikan kolonileri ile İngiltere arasındaki ilişki bozulmaya, kolonilerde bağımsızlık düşüncesi yeşermeye başlamıştı. Amerika’da siyasetle yakından ilgilenen Paine, köleliğin kaldırılmasını ve Amerikan kolonilerinin İngiltere’den ayrılmalarını korumak için çaba sarfeden yazılar yazdı. 1776’da piyasaya çıkan Common Sense (“Sağduyu”) adlı yapıtı Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’nin hazırlanmasında etkili oldu. George Washington’a nazaran Common Sense “insanların düşüncelerinde mühim bir değişime yol açmıştır”.

Amerikan Bağımsızlık Savaşı esnasında çeşitli kamu görevlerinde bulunan Paine, 1787’de Avrupa’ya geri döndü. İngiltere ve Fransa’da krallıkların devrilerek yerine cumhuriyetlerin kurulması için savaşım etti. 1789 Fransız Devrimiyle beklentilerinin bir kısmı gerçekleşmiş oldu.

1791-92’de İnsan Haklan (The Rights of Man) adlı kitabını iki bölüm olarak yayımladı. Bu kitapta cumhuriyet yönetimini savunarak İngilizler’i monarşiyi yıkmaya çağırdı. Halkın eğitilmesini, yoksullara yardım edilmesini, işi gücü olmayanlara devletin iş alanları açmasını, emekli aylığı verilmesini ve gelire nazaran artan oranda vergi alınmasını istedi. Bu kitabı yüzünden İngiltere’de vatana ihanetle suçlanan Paine, ayrıca Fransa’da Ulusal Meclis’e seçilmişti. Fransa’ya giderek meclis çalışmalarına katıldı ve monarşinin kaldırılması yönünde oy kullandı. Ne var ki, Kral XVI. Louis’nin idamına karşı çıkmış olduğu için Maximilien Robespierreyönetimi esnasında gözden düştü ve bir yıla yakın süre hapsedildi.

Paine’in hapisteyken yazdığı Age of Reason (1794, “Akıl Çağı”) adlı kitabının ikinci bölü­mü 1796’da yayımlandı. Bu kitapta Tanrı’ya inandığım, fakat yürürlükteki dinsel uygulamalara karşı bulunduğunu belirttiği için dinsizlikle suçlandı. 1796’da yazdığı son büyük kitabı olan Tarımsal Adalet’te (Agrarian Justice) toprak mülkiyetindeki eşitsizlikleri eleştirdi. 1802’de ABD’ye dönen Paine yaşamının son yedi yılını bu ülkede geçirdi ve New York kentinde öldü.

Thomas Paine, 1784 senesinde yayımladığı, The Age of Reason (Akıl Çağı) adlı kitabında, Tevrat ile İncil’in eleştirisine girişirken, “Tek bir Tanrı’ya inanıyorum… Yeryüzü yaşamı ötesindeki mutluluğa inanıyorum; insanlar arası eşitliğe ve sevgiye inanıyorum ve şuna da inanıyorum ki, dinsel görevler adil olmayı, hemcinslerimizi mutlu kılma çabalarını kapsar…” diyerek sözlerine adım atar. Hemen arkasından “kutsal” diye biline gelen kitapların Tanrı yapısı değil, insan yapısı şeyler bulunduğunu söyledikten sonrasında yaylım ateşine geçer. Mesela, bu kitaplar hakkında görüşlerini sergilerken, her şeyden ilkin belirttiği şudur: “Eski Ahit’in müstehcen hikayelerle, şeheviliklerle, gaddarlıklarla, intikamcılıklarla dolu sayfalarını okuduğumuzda, bu kitabın Tanrı sözleri olmaktan fazlaca, şeytan sözleri bulunduğunu söylemenin daha uygun bulunduğunu anlarız.” Fakat, bunu da kafi bulmaz ve ekler: “…Bu kitapları Tanrı kitapları olarak benimsemeyi Yaradan’a karşı saygısızlık sayarım.”

Bugün hala çağdaş ülkelerin kitaplıklarında baş köşeyi işgal eden bu kitabın yazarı için Napolyon Bonapart vaktiyle şöyleki demiş: “Yeryüzünün her bir kentine Thomas Paine’in saf altından yapılmış heykelinin dikilmesi gerekir.”


Thomas Paine Kitapları – Eserleri

  • Akıl Çağı
  • Sağduyu
  • İnsan Hakları
  • Ortak Akıl, İnsan Hakları ve Tarımsal Adalet
  • Reasonable Thought
  • Thoughts on Thology


Thomas Paine Alıntıları – Sözleri

  • Kendi çocuklarını yiyen bir sertlik siyaseti hakkında susmamıştı. (İnsan Hakları)
  • Bundan dolayı bu tarz şeyleri tarihe kaydetmek şerefli bir şeydir… (İnsan Hakları)
  • BAĞIMSIZLIK hepimizin içinde barındırdığı BASİT TEK BIR YOLDUR (Sağduyu)
  • Sizler ise onun köleleri olacaksınız. Bunlar gerçekleştiğinde, seçtiğiniz kral yüzünden feryat edeceksiniz. (Sağduyu)
  • Benim ülkem dünyadır, dinimse iyilik yapmaktır… (İnsan Hakları)
  • Anlayış, kendine itaat eder; bilgisizlik ise kendine her dikte olunan şeye boyun eğer. (İnsan Hakları)
  • İmansızlık bir tek inanç yada inançsızlıktan ibaret değildir; inanmadığı şeye inanmış şeklinde görünmeyi de kapsar. (Akıl Çağı)
  • Savaş hali ilanına ve barışa karar vermek halkın hakkıdır. Bundan dolayı bunun bedelini ödeyen gene halktır… (İnsan Hakları)
  • O şekilde bir dönem ki kral evet çıplak; zira adaleti değil bir tek kendine edineceği ayrıcalığı düşünen kitlelerce, ek olarak, seviliyor… (İnsan Hakları)
  • Toplum ihtiyaçlarımızın ürünüdür, yönetimse kötülüğümüzün ; cemiyet hepimizin teessürlerini birleştirerek mutluluğumuza pozitif yönde yönde katkıda bulunurken yönetim , zaaflarımızı sınırlandırmak suretiyle mutluluğumuzu negatif yönde etkisinde bırakır.Biri ilişkileri teşvik ederken diğeri ayrılıklar yaratır. Biri hamidir, diğeri ceza verici. (Sağduyu)
  • Araf’ın icadı ve ruhların rahipler tarafınca buradan özgür bırakılması kiliseye para akmasına niçin oldu; günah çıkarma, günahların affedilmesi ve bazı haklar sağlanması, bu şekilde denmese yada bu şekilde bir görüntü içinde yapılmasa da gelir yasalarına dönüştü. (Akıl Çağı)
  • Dünyanın tanımış olduğu en büyük insanoğlu halk tabakasından çıkmıştır.. (İnsan Hakları)
  • İnsanoğlu yaratılış düzeninde en başta eşit doğar, bu eşitlik sadece sonrasında ortaya çıkan bazı durumlar yüzünden bozulabilir; bunun müsebbibi büyük seviyede, varlıklı ile yoksul arasındaki ayrımlardır; (Sağduyu)
  • Yaşlandığımızda mutlu olabilmek için yaşam süresince zihnimize eşlik edenlere kendimizi alıştırmamız gerekir, böylelikle her şeyden sırası vardığında mutlu oluruz. (Akıl Çağı)
  • Bunu söyleyerek inananları suçlamak istemiyorum her insanın minimum benim kadar kendi inancına haiz olma hakkı vardır. Fakat mutluluk için insanoğlunun zihinsel olarak kendine sadakat göstermesi gereklidir. (Akıl Çağı)
  • …yeni seçilmiş diktatörler dönemine giriyor olabilir miyiz? (İnsan Hakları)
  • İnsan bir şeye onun doğru olduğuna inanarak bağlanır… (İnsan Hakları)
  • Benim ülkem dünyadır. Tüm insanoğlu benim kardeşimdir. İyiyi ve hakikatı yapmak benim dinimdir. (Ortak Akıl, İnsan Hakları ve Tarımsal Adalet)
  • İnsanoğlunu karmaşaya sürükleyen kralların kibridir. (Sağduyu)
  • Gizem, Mucize ve Peygamberlik gerçek dinin değil, efsanevi dinlerin uzantısıdır. Dünya üstünde bu araçlar kullanılarak bak orada, bak burada aldatmacalarıyla din ticari meta haline dönüştürülmüştür. Bir sahtekârın başarısı bir diğerine cesaret vermiştir; düzmece dindarlıklarını destekleyen iyilik yapma bahanesi de onları pişmanlıktan korumuştur. (Akıl Çağı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş