Eğitim

Sarı Kahkaha – Murat Özyaşar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sarı Kahkaha – Murat Özyaşar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sarı Kahkaha kimin eseri? Sarı Kahkaha kitabının yazarı kimdir? Sarı Kahkaha konusu ve anafikri nedir? Sarı Kahkaha kitabı ne konu alıyor? Sarı Kahkaha PDF indirme linki var mı? Sarı Kahkaha kitabının yazarı Murat Özyaşar kimdir? İşte Sarı Kahkaha kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Murat Özyaşar

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9786050924923

Sayfa Sayısı: 108


Sarı Kahkaha Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ayna Çarpması adlı ilk kitabıyla Haldun Taner Öykü Ödülü’nü ve Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü alan Murat Özyaşar’dan ikinci yeni bir kitap: Sarı Kahkaha.

“Cümlelerin anlamları yoktur, anlamların cümleleri var. Her anlamın bir cümlesi olmadığı için de hikâyeler var…”

Ayna Çarpması adlı ilk kitabıyla Haldun Taner Öykü Ödülü’nü ve Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü alan Murat Özyaşar’dan ikinci yeni bir kitap: Sarı Kahkaha.

Ayna Çarpması’nda “Henüz söz vardı, hepsi bir imaydı” diyen Özyaşar, Sarı Kahkaha’da, sözdeki imayı kaldırıp sözün içindeki hikâyeyi anlama sürüklüyor. Anlatılamayan, sadece yazılabilen bu hikâyeler, okurdan idrak etmek için yoğun bir çaba değil, hissiyat bekliyor…

Sarı Kahkaha, beklemeyi bilmiş öykülerle okuruyla buluşmayı, okuruna bulaşmayı arzuluyor.

“Herkes ölüsünün ardından kahkaha atar, işte bu krizin, işte bu kahkahanın adıymış sarı kahkaha.”


Sarı Kahkaha Alıntıları – Sözleri

  • Biliyorum dünya güzeldi, fakat bana değil.
  • Duydum, sessizlik de kulaklarla duyulan bir şeymiş. Gördüm karanlık da görülen bir şeymiş. Durduk. Durunca lal oldu dünya, yanımızdan yöremizden aktı hayatlar.
  • Cümlelerin anlamı yoktur, anlamların cümleleri var. Her anlamın bir cümlesi olmadığı içinde hikayeler var.
  • “evlilik iyi mi gidiyor Kâmil?”
    “Ağbi iyidir, hoştur fakat asla bitmiyor”
  • Merak etme Kamil, meraklanma cancağızım, kimsenin bir yere gideceği yok, tamamımız yarı yolda kalacağız.
  • Sarılmasını bilen adam iyi adamdır
  • Şu evlatların tek bir kusuru var; büyümeleri.
  • Ben yokum bu oyunda çirkin gururum var!


Sarı Kahkaha İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap okurken elimde sarı bir kalem olur. Beğendiğim cümlelerin altını çizer, sarı rengin solgun varlığı ile kelimelerin ahengini bozmadan ilerlerim. Adında da sarı rengi saklayan Sarı Kahkaha kitabının sayfaları kitabı okuyup bitirdiğimde sapsarı olmuştu. Her cümle, her kelime şiir gibiydi. Hatta kitabın sonuna geldiğimde bir sayfalık “Yumru” hikâyesini şiir benzer biçimde okuduğumu fark edip bir kahkaha attım. Okuyup bitirdiğim bir kitabın arkasından atılan kahkaha da sarı olabilir mi?
“Herkes ölüsünün ardından kahkaha atar, işte bu krizin, işte bu kahkahanın adıymış Sarı Kahkaha” diye yazmış yazarımız. İyi ki yazmış. Okuduğum her hikâyenin, kitabın arkasındaki görüşler içinde en sevdiğim ifadeyle “Sağlam bir derdi” var. Coğrafya, tarih, sosyoloji, psikoloji, edebiyat, matematik birleşmiş, hiçbiri hiçbirinin önüne geçmeden, adım atlamadan halaya durmuş. Uzaklardan bir yerlerden kulağıma gelen “tilili, tilili” sesleri ile dilini, anlatımını, derdini, mesajını oldukça sevdiğim yeni bir dostla “yıllarımı kahkaha ile püskürttüm.”
Oldukça okunası, oldukça oldukça sevilesi, hepsi birbirinden çarpıcı hikâyelerle, tek olumsuzluğu oldukça acele bitmesi olan şiir benzer biçimde bir kitap tavsiye ediyorum.
“İnsanoğlu dediğin başı dumanlı dağ.” (Armağan Can)

Öykülerin illa ki bir derdi ve önermesi var ise eğer ve bu şahsileştirilebiliyorsa, yazarın anlattığından fersah fersah öteye gidebiliyorsa, benim için “ölenlerin adını unutma, türkülerin, meydanların” dizelerine haiz şarkının ikiz kardeşi olmuştur. Sloganın estetiğinden kopmamış fakat sloganvariliğe de yaklaşmamış öykülerdi. Mücadelenin kıyısındaki şahit yaşamların da anlatılması icap ettiğini düşünmüşümdür, bence o yönde de güzel bir örnek.
Kitapta kimi zaman metafor yağmuruna tutulduğunuzu düşünebiliyor, keşke yazar bu tarz şeyleri başka öykülerine de dağıtsaymış, hissine kapılabiliyorsunuz. Bu da anlatının gerçekliğinden kopmanızı sağlayabiliyor.
Tarz meselesidir fakat devrik cümle cömertliği birazcık azalsa iyi mi olur diye düşünmeden de edemedim. Şiirselliğe elbet katkısı vardır fakat kimi zaman akıcılığa istemeden ket vurabiliyor.
Öte taraftan Dicle’ye yedi keşke, selamlama rutinleri ve buna benzer
pek oldukça Diyarbakır rituelini oldukça güzel yansıtmış. Yazar ileride oldukça güzel esrarengiz gerçekçilik eserleri çıkarabilir hissi uyandırdı. Hayattan cebine attığı bilgileri yerli yerinde ve mütevazı kullanımı da dikkat çeken bir özelliği. Son olarak her uygar yazara bir ruh eşi bulma takıntım var, Murat Özyaşar’da bu eş Ferit Edgü oldu 🙂
Okumam için ısrar eden arkadaşıma teşekkür borcumdur 😉 Sırada Ayna Çarpması var. (burcu)

Sarı kahkaha
Murat Özyaşar
Murat Özyaşar, 2015 yılının başlangıcında on öyküden oluşan kitabı Sarı Kahkaha okur da derin bir tesir bırakıyor. Tesiri yüksek,uzun müddet hafızada duracak boyutta.
Yaşadığı şehrin kangren olmuş acılarını, parmak benzer biçimde kestiği öykü sonlarıyla derinden sarsıyor.
‘’Cümlelerin anlamları yoktur, anlamların cümleleri var. Her alamın bir cümlesi olmadığı için de hikâyeler var.’’
Sarı Kahkaha 5 dilde yayımlanmış: Fransızca, Kürtçe, Türkçe, Çekçe ve Farsça… Ayna çarpması öykü kitabı ile Yunus Nadi ve Haldun Taner Öykü Ödülü sahibi yazar Murat Özyaşar s Sarı Kahkaha ile Uluslararası Balkanika Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.
insanı unutmadan toplumsal ve siyasal bazı mevzuları el almış. Genel olarak dilini akıcı buldum..masalsı ve şiirsel anlatımını sevdim.Murat Özyaşar’ın hikayeciliği beni hakkaten heyecanlandırdı.siyasal yada etnik propaganda yapmadan söylüyor derdini yazar.Edebiyata ,öykücülüğe oldukça ümit veren bir kan. Mutlaka okunmalı diye düşünüyorum.
Sarı Kahkaya’ya bir tüm olarak bakıldığında, Murat Özyaşar’ın anlamca yoğun sadece ifadece olabildiğince mütevazı bir dili tercih etmiş olduğu görülüyor. Az sözle oldukça şey ifade edebilmek, bunu da okuru yormadan, okurun da anlam dünyasında kolaylıkla karşılık bulacağı şekilde yapmayı becermek bugün hasretini çektiğimiz meziyetlerden biri. Aynı zamanda öykülerin arasına serpiştirilmiş alıntılar ve göndermeler, Özyaşar’ın şiirden de beslendiği yönünde izlenim edindim.Ayna Çarpması’nda “Henüz söz vardı, hepsi bir imaydı” diyen Özyaşar, Sarı Kahkaha’da, sözdeki imayı kaldırıp sözün içindeki hikâyeyi anlama sürüklüyor. Anlatılamayan, sadece yazılabilen bu hikâyeler, okurdan idrak etmek için yoğun bir çaba değil, hissiyat bekliyor… Sarı Kahkaha, beklemeyi bilmiş öykülerle okuruyla buluşmayı, okuruna bulaşmayı arzuluyor. “Herkes ölüsünün peşinden kahkaha atar, işte bu krizin, işte bu kahkahanın adıymış sarı kahkaha.”
Okuyacak olanları ağır bir dram bekliyor,keyifli okumalar diyemeyeğim bu kitaba ve yazara teşekkürü borç bilirim.
Okumak özgürleştirir şiarı ile dostlukla kalınca…
Gürbüz Deniz (Gürbüz Deniz)


Sarı Kahkaha PDF indirme linki var mı?


Murat Özyaşar – Sarı Kahkaha kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Sarı Kahkaha PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Murat Özyaşar Kimdir?

Murat Özyaşar, 1979’da Diyarbakır’da dünyaya geldi. İlk öyküsü AdamÖykü dergisinde, çevrilmiş öyküleri ise Transcript Review, Words Without Borders, Kovara W ve Tîroj dergilerinde yayımlandı.

Ayna Çarpması adlı ilk kitabıyla 2008 Haldun Taner Öykü Ödülü ve 2009 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü aldı. Bu kitap, Bîr (Doğan Kitap, 2011) adıyla Kürtçeye çevrildi.


Murat Özyaşar Kitapları – Eserleri

  • Ayna Çarpması
  • Sarı Kahkaha
  • Aslı Gibidir
  • Bîr
  • Kelogıri


Murat Özyaşar Alıntıları – Sözleri

  • “Heke ez neynik bûma, ez bi ber rûye te perçe perçe bibûma.” (Bîr)
  • “Cep telefonumun rehberinde gezindim bir süre, bir ses duymak için, bir ihtimal bana yalnızlığımı unutturur diye.
    Şimdi kim kimin umurunda, beni kim hatırlasın,
    Şimdi her insanın kalbi tenha, hepimiz mutsuz bakıyor dünyaya…” (Ayna Çarpması)
  • Ben yokum bu oyunda çirkin gururum var! (Sarı Kahkaha)
  • “Vurun ulan vurun ben kolay ölmem” diyen ozan Ahmed Arif’in, “Her köşe başlangıcında kimlik soruyorlar benden, açıp yaramı gösteriyorum” diyen Hicri İzgören’in, “Bu sebeple acısına izleyici ister yaşam” diyen Kemal Varol’un, “Sırrını surlarına fısıldayan” Şeyhmus Diken’in şehridir. (Aslı Gibidir)
  • Duydum, sessizlik de kulaklarla duyulan bir şeymiş. Gördüm karanlık da görülen bir şeymiş. Durduk. Durunca lal oldu dünya, yanımızdan yöremizden aktı hayatlar. (Sarı Kahkaha)
  • Biliyorum dünya güzeldi, fakat bana değil. (Sarı Kahkaha)
  • Konuşurken kendi gözlerine bakabilseydin eğer, ah elbet sus’ar, uzandığın o uzun yalanın peşinden koşmaz, kendine uzak tuttuğun yalana vardırmazdın kendini. (Ayna Çarpması)
  • Şehitler öldü ve şehitler ölüyor. Ölüleri ölümsüz kılma çabası da ölüm siyasetinin savunusundan başka bir işe yaramıyor. (Aslı Gibidir)
  • …”Allah mahkumlarınızı özgür bıraksın, ölülerinizin kemikleri bulunsun” diye yakarma eden dilenciye, dilencinin bile politiğine denk gelmektir. (Aslı Gibidir)
  • Galiba bazılarını yaşam erken büyütüyor. Selim de onlardan biri.
    Hayatın en erken ve en ilkin büyüttüklerinden.
    Hayata hep geç kalanlardan. Selim asla kuşkusuz bunlardan biri.
    Gecikmeli yaşayanlardan… (Ayna Çarpması)
  • Kimselerin okumaya cesaret edemediği, herkesten daha yalnız bir cümleydim galiba. (Ayna Çarpması)
  • “Ne var ise kafamızdadır!” (Aslı Gibidir)
  • aradığınızkişiyeşuanulaşılamıyorlütfendahasonratekrar yeniden yeniden arayın… (Ayna Çarpması)
  • “evlilik iyi mi gidiyor Kâmil?”
    “Ağbi iyidir, hoştur fakat asla bitmiyor” (Sarı Kahkaha)
  • Aslında bir tek bunu demeliydim galiba:
    İki ray arasındaki yakınlık ya da uzaklık kadardı her şey.
    Oldu, bitti.
    Oldubittiye geldi her şey. (Aslı Gibidir)
  • Gözüm duvardaki Yılmaz Cenup posterine takılıyor: “Dünyanın en güzel ağlayan adamı” derdi babam ona. (Ayna Çarpması)
  • Anlatacağımız bir dün yok. Biz yarından konuşalım. (Ayna Çarpması)
  • “Kimsiz kaldım, kimsiz kaldım, derdime yanak yok.” (Aslı Gibidir)
  • Sarılmasını bilen adam iyi adamdır (Sarı Kahkaha)
  • Çirkin de değiliz güzel de
    Öfkeliyiz öfkeli… (Aslı Gibidir)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş