Eğitim

Sayılarla Dünya Tarihi – Emma Marriott Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sayılarla Dünya Tarihi – Emma Marriott Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sayılarla Dünya Tarihi kimin eseri? Sayılarla Dünya Tarihi kitabının yazarı kimdir? Sayılarla Dünya Tarihi konusu ve anafikri nedir? Sayılarla Dünya Tarihi kitabı ne konu alıyor? Sayılarla Dünya Tarihi PDF indirme linki var mı? Sayılarla Dünya Tarihi kitabının yazarı Emma Marriott kimdir? İşte Sayılarla Dünya Tarihi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Emma Marriott

Çevirmen: Okcan Yıldırımtürk

Orijinal Adı: A History Of The World In Numbers

Yayın Evi: Maya Kitap

İSBN: 9786059902397

Sayfa Sayısı: 192


Sayılarla Dünya Tarihi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bir Nefeste Dünya Tarihi’nin Yazarından

18. yüzyıldaki çiçek hastalığı salgınında kaç şahıs öldü?

1902 senesinde New York’ta inşaatı devam eden gökdelen sayısı firar etti?

Kanuni döneminde kaç bin tuğra basılmıştı?

Kartacalı General Hanibal’ın Alp Dağları’nı aşarken yanında kaç fil vardı?

1420 senesinde dünyanın en büyük şehri hangisiydi?

Çin Seddi’ni inşa etmek için kaç işçi gerekmişti?

Aztekler kaç kişiyi kurban etmişti?

Milattan ilkin 8000’den 21. yüzyıla kadar 100 asrı aşan bir süreci mevzu edinen Sayılarla Dünya Tarihi, geçmişi ve bugünü sayılar vasıtasıyla birbirine bağlıyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Sayılarla Dünya Tarihi Alıntıları – Sözleri

  • İmparator Qianlong’un destek vermekten hoşlanılmış olduğu uzun yazınsal metinlerden biri de adı “Dört Servet Kitabı” anlamına gelen
    Sikuquanshu idi. 36.275 el yazması ciltten oluşan bu eserin büyük bir kısmı hanedanlığın başarısına ve Qianlong’un
    tahtının refahına adanmıştı. Sikuquanshu 5.000 senelik Çin tarihinin temel metinlerini ve “Dört Servet” olarak adlandırılan dört geleneksel yazınsal türü (eski dil, tarih, felsefe ve edebiyat) bir araya getiren ansiklopedik bir derlemedir. Çin tarihini özetleyen en geniş kitap koleksiyonu olan
    Sikuquanshu’yu incelemek, sıralamak ve 7 kopyasını çıkarmak için tam 3.800 şahıs 1772’den başlayarak 15 yıl çalışmıştır. 800 milyon kelimeyle insanlık tarihinin en uzun antolojisi olan yapıt, bu unvanını bir tek son süreçte 2,6 milyar kelime içeren İngilizce Vikipedi’ye kaptırmıştır.
  • 15. ve 16. yüzyıllarda Çinli bürokratların imparatorluk hizmetine alım sınavlarını geçmek için imkânsızı başararak 431.286 karakteri ezberlemeleri gerekmekteydi.
  • Yunan felsefeci Aristo’dan öğrendiğimiz kadarıyla hanımefendiler, Sparta’daki toprakların
    %40’ını ellerinde bulundurmaktaydı. Her ne kadar Aristo, Sparta tarihinin adam nüfusun düşüşte olduğu daha geç bir döneminden bahsetse de, bu oran fazlaca fazlaca değerlidir. Şu sebeple günümüzde bile küresel tahminlere nazaran dünyadaki bayanların sadece %10’undan azı toprak sahibidir.
  • Bugünkü adıyla Tokyo olan Japon şehri Edo’da Mart 1657’de çıkan büyük yangın, efsaneye bakılırsa, büyü yapılmış bir kimonoyu yakmak isteyen bir rahip tarafınca yanlışlıkla çıkarılmıştır. Büyük Meireki Yangını adı verilen facia, Sumida Nehri’ni ve Nihonbashi Kanalı’nı aşarak Fukagawa ve Kyobashi bölgelerine varıp tüm şehri etkilemiştir. Edo’nun %60-%70’ini yok eden bu yangın esnasında sokakları dolduran cesetleri gömmek için toplu mezarlar kazılmıştır.
  • Thomas Edison (1847-1931) patenti alınmış 1.093 buluş sığdırdığı yaşamıyla kendine ilişik özlü bir sözün adeta ispatını yapmıştır: “Dehanın %1’i ilham, %99’u terdir.”
  • Sadece İngiltere’nin Afrika nüfusunun %30’unu içinde barındıran 1.036 hektarlık bir alanı elinde tuttuğu 1900 senesinde, Avrupalı devletlerin Afrika’da haiz olduğu araziler ortalama 2.500 hektara ulaşmıştı. Bu da dünyadaki kara parçasının 1/5’ine denk geliyordu.
  • Her biri 1282 sayfadan oluşan kitaplar için demir harflerin yerleştirilmesi 6 ayı bulurken, bunların düzenlenmesi ve basılması da 2 yıl almıştır. Neticede baskı için harcanan vakit, bir hattatın bitişik ve süslü el yazısıyla İncil’i yazdığı süreyi, doğrusu 3 yılı bulmaktaydı. Fakat Gutenberg tam 180 kopya üreteceğini iddia etmişti ve derhal arkasından da bu büyük bahsi yerine
    getirmek için Avrupa genelinde para aramaya koyulmuştur. Kitaplardaki metin devrin el yazısına benzer şekilde örgü
    dokumayı çağrıştıran dikey ve yatay hatlardan oluşacaktı ve müşterilerin alım gücüne nazaran değişen parlak süslemeler basım işlemi bittikten sonrasında kitaba elle eklenecekti.
  • 1881-1914 yılları aralığında Fransız, İngiliz, Alman, Portekizli, İspanyol, Belçikalı ve İtalyanlardan oluşan 7 Avrupa ulusu Afrika’da o denli yaygın işgal, ilhak ve kolonileştirme hareketlerine girişmişti ki I. Dünya Savaşı arifesinde koca kıtada bir tek evvel Habeşistan olarak malum Etiyopya ve Liberya bağımsız kalabilmişlerdi.
  • Roma Katolik Kilisesindeki yozlaşma ve aşırılıklara bir tepki olan Luther’in tezleri, Aziz Petrus Bazilikasının Roma’da devam eden inşaatını finanse etmek için para karşılığında günahlann affedilmesine kabul eden Papa X. Leo’ya karşıdır.


Sayılarla Dünya Tarihi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap, değişik zamanlarda meydana gelmiş, bazıları birçok şahıs tarafınca malum, bazıları ise pek haberdar olmadığımız vakaları ele almaktadır. Kısa bölümlerden oluşan kitabın okunması hem kolay hem de keyifli.. (Dursun Yener)

Kitabımız oldukça güzel başlıyor. Hatta başlangıç sözünü sizler için ekleyelim. “Bizden ilkin yaşamış ve ölmüş 107,6 Milyar insanoğlunun anısına” doğal olarak akıllara derhal ‘Yoksa Tarih Kitabımı mı Hasss’ geliyor. Tamam tarih seviyorum fakat tarih olarak almadık bunu sonuçta. Tarih okusam seni mi okurum doğrusu.
Latife bir yana yazarımız sayılar mevzusuna oldukça takıntılı ve sayılarla neler yapılabilir o şekilde bir konu alıyor ki. Lise son sınıfa gelmiş halen Matematik hocasının ne anlattığını çıkaramayan talebe modunda okudum o satırları.
İlk hikayemiz fazlaca hoşuma gitti. Doğruyu söylemek gerekirse güzel ülkemiz, Türkiye’nin ilk sayfada olduğu bir kitaba adım atmak fazlaca hoşuma gitti. He hikayenin adı ‘Bereketli Hilal’ bunu da ekleyelim. Bizimle birlikte öteki ülkeler: Batı Suriye, Irak, Kuveyt, Lübnan ve İran.
Gene kitap içinde İslam’ın 5 Şartı’nın mevzu edinmesi dikkatimi çekti. Tabi yazarın yansız yazdığını söyleyemeyeceğim. Özelliklere Din mevzusunda birazcık sanki taraflı bir yazı yazmış. Sadece Müslüman inançları ile ilgili söylemiyorum bunu doğal olarak. Keşke not alsaydım dedim fakat metrobüste olunca işte.
Haçlı seferleri, Müslüman ve Hristiyan kişilikler, savaşlar, eğitim, tıp buluşlar derken bir de baktık ki kitabın sonuna geliyoruz. Ancak kitabın sonundan hoşnut olmadım. İkinci Dünya Savaşına fazlaca bağlanmış. Biraz detaya girmeye de çalışmış fakat sınırı olan olarak sanırım Vikipedi bilgisiyle yazmış o satırları. Gerçi pek bir önemi yok dediklerinin fakat olsun. İşime yarayan ve merak ettiğim birkaç bilgiyi gördüm aslına bakarsak. Bana yeter. Sizlere de can sıkıntısında yolda falan iyi gideceğini söyleyebilirim. Cümleten iyi akşamlar.. (Sadık Kocak)

Sayılarla Dünya Tarihi kitabı tarihe olağan şeklinden ziyade sayılar üstünden bakmamızı elde eden bir kitap olmuş. Kitap dünya tarihini kısa kısa geçerek mühim vakalara sayılar üstünden vurgu yaparak aşama kaydediyor. Günümüzde olsun geçmişte olsun rakamlar yada sayıların iyi mi anı daha da önemleştirdiği göz önüne alındığında tarihe sayılarla bakmak gerçek anlamda benim gözümde başarıya ulaşmış olmuş. Sayılara ve tarihe olan merakım ile bu meraklarımın ikisini birden barındırması vesilesi ile kitap beni sardı, kendisini rahatça okuttu. (Emre Şeyda)


Sayılarla Dünya Tarihi PDF indirme linki var mı?


Emma Marriott – Sayılarla Dünya Tarihi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Sayılarla Dünya Tarihi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Emma Marriott Kimdir?

Emma Marriott bir yazar ve editördür. Warwick Üniversitesi’nden çağdaş tarih mezuniyet belgesi alan Emma, ​​yayıncılık kariyerine Pan Macmillan için kurum içi editör olarak emek harcayarak başladı. Orada popüler tarih ve biyografiden eğlence, yaşam seçimi ve film kitaplarına kadar çeşitli kurgusal olmayan kitapları yönetti.

O zamandan beri, büyük yayıncılar için bir çok popüler tarih ve eğlence başlıkları olan ondan fazla kurgu olmayan kitap yazmaya devam etti. Ayrıca mühim adlar için hayalet tarafınca yazılmış kitapları var. En son yayınları, Downton Abbey: The Official Companion (Başlık 2019) ve Yaşasın Kraliçeler (HarperCollins 2019).

Uganda’da doğan Emma Londra’nın merkezinde büyüdü ve halen kocası ve üç çocuğuyla Bedfordshire’da yaşıyor. Çalışmalarının yanı sıra çeşitli mahalli müzik ve edebiyat etkinliklerinde de destek oluyor.


Emma Marriott Kitapları – Eserleri

  • Bir Nefeste Dünya Tarihi
  • Hatalı Tarih
  • Sayılarla Dünya Tarihi


Emma Marriott Alıntıları – Sözleri

  • Atinalılar, mahalli toprak sahiplerinin zalim yönetiminden kaçınmak için dünyanın ilk demokrasisini kurdular (Demokrasi Yunanca “halk yönetimi” anlamına gelen Demokratia kelimesinden türemiştir). Demokraside tüm vatandaşlar eşit haklara sahipti (Sokak hanımefendileri, köleler, çocuklar ve yabancılar hariç). Şunu hatırlatmakta yarar var; söz konusu haklara haiz olmayan halkın oranı yüzde 85 ile 90’a karşılık etmektedir. (Bir Nefeste Dünya Tarihi)
  • İmparator Qianlong’un destek vermekten hoşlanılmış olduğu uzun yazınsal metinlerden biri de adı “Dört Servet Kitabı” anlamına gelen
    Sikuquanshu idi. 36.275 el yazması ciltten oluşan bu eserin büyük bir kısmı hanedanlığın başarısına ve Qianlong’un
    tahtının refahına adanmıştı. Sikuquanshu 5.000 senelik Çin tarihinin temel metinlerini ve “Dört Servet” olarak adlandırılan dört geleneksel yazınsal türü (eski dil, tarih, felsefe ve edebiyat) bir araya getiren ansiklopedik bir derlemedir. Çin tarihini özetleyen en geniş kitap koleksiyonu olan
    Sikuquanshu’yu incelemek, sıralamak ve 7 kopyasını çıkarmak için tam 3.800 şahıs 1772’den başlayarak 15 yıl çalışmıştır. 800 milyon kelimeyle insanlık tarihinin en uzun antolojisi olan yapıt, bu unvanını bir tek son süreçte 2,6 milyar kelime içeren İngilizce Vikipedi’ye kaptırmıştır. (Sayılarla Dünya Tarihi)
  • 15. ve 16. yüzyıllarda Çinli bürokratların imparatorluk hizmetine alım sınavlarını geçmek için imkânsızı başararak 431.286 karakteri ezberlemeleri gerekmekteydi. (Sayılarla Dünya Tarihi)
  • Sadece İngiltere’nin Afrika nüfusunun %30’unu içinde barındıran 1.036 hektarlık bir alanı elinde tuttuğu 1900 senesinde, Avrupalı devletlerin Afrika’da haiz olduğu araziler ortalama 2.500 hektara ulaşmıştı. Bu da dünyadaki kara parçasının 1/5’ine denk geliyordu. (Sayılarla Dünya Tarihi)
  • Çin’de ilk uygarlık biçimi Xia Hanedanlığı döneminde ortaya çıkmıştır.
    Shang halkı hayvanların kemiklerini ya da kabuklarını ısıtarak geleceği tahmin etmeye çalışıyorlardı. Bunlara kehanet kemiği denirdi. Bu kemik ve kabukların üstüne işlenmiş olan yazılar Çin yazısının malum en eski kayıtlarıdır.
    Çin tarihinin en uzun ömürlü hanedanlığıdır.
    Söz konusu feodal yapı Avrupa’da ortaya çıkışından bin yıl ilkin Çin’de ortaya çıkmıştı. Zhou Hanedanlığı döneminde, çarpım tabloları geliştirildi. Demir işleme ve tarımsal üretim alanında gelişmeler oldu. Konfüçyusçuluğun Beş Klasiği bu zamanda derlendi. Bu eserler ondan sonra yüzyıllar süresince Çinli bilginlerin temel metinlerinden olacaktı. (Bir Nefeste Dünya Tarihi)
  • M.Ö. 1046 yilinda, Zhou Krallığı’nin yöneticileri Shang Kralliğı’ni ele gecirdi. Bu hanedanlik yaklasik 800 yil ayakta kalacakti (Çin tarihinin en uzun ömurlu hanedanligidir). (Bir Nefeste Dünya Tarihi)
  • Mezopotamya, Yunancada “iki nehrin arasındaki toprak” anlamına gelir. (Bir Nefeste Dünya Tarihi)
  • Dicle ve Fırat nehirleri içinde yaşayan Mezopotamya, Yunancada “iki nehrin arasındaki toprak” anlamına gelir. (Bir Nefeste Dünya Tarihi)
  • Hannibal Roma’yı yenik edemedi. Aksine III. Pön Savaşı’nın (m.ö. 146) sonunda Kartaca Romalılar tarafınca yok edildi. Bölgede yaşayan 200.000 şahıs katledildi. Toplam 50.000 şahıs köle olarak satıldı. Kartaca ondan sonra bir Roma şehri olarak tekrardan kuruldu ve Hıristiyanlığın mühim merkezlerinden biri oldu. Kent 533 senesinde Bizans İmparatorluğu’nun egemenliği altına girdi. 705 senesinde Araplar tarafınca yıkıldı ve Kartaca’nin yerini Tunus aldı. (Bir Nefeste Dünya Tarihi)
  • Mezopotamya, Yunanca “iki nehrin arasındaki toprak” anlamına gelir. (Bir Nefeste Dünya Tarihi)
  • Yunan felsefeci Aristo’dan öğrendiğimiz kadarıyla hanımefendiler, Sparta’daki toprakların
    %40’ını ellerinde bulundurmaktaydı. Her ne kadar Aristo, Sparta tarihinin adam nüfusun düşüşte olduğu daha geç bir döneminden bahsetse de, bu oran fazlaca fazlaca değerlidir. Şu sebeple günümüzde bile küresel tahminlere nazaran dünyadaki bayanların sadece %10’undan azı toprak sahibidir. (Sayılarla Dünya Tarihi)
  • Bugünkü adıyla Tokyo olan Japon şehri Edo’da Mart 1657’de çıkan büyük yangın, efsaneye bakılırsa, büyü yapılmış bir kimonoyu yakmak isteyen bir rahip tarafınca yanlışlıkla çıkarılmıştır. Büyük Meireki Yangını adı verilen facia, Sumida Nehri’ni ve Nihonbashi Kanalı’nı aşarak Fukagawa ve Kyobashi bölgelerine varıp tüm şehri etkilemiştir. Edo’nun %60-%70’ini yok eden bu yangın esnasında sokakları dolduran cesetleri gömmek için toplu mezarlar kazılmıştır. (Sayılarla Dünya Tarihi)
  • Her biri 1282 sayfadan oluşan kitaplar için demir harflerin yerleştirilmesi 6 ayı bulurken, bunların düzenlenmesi ve basılması da 2 yıl almıştır. Neticede baskı için harcanan vakit, bir hattatın bitişik ve süslü el yazısıyla İncil’i yazdığı süreyi, doğrusu 3 yılı bulmaktaydı. Fakat Gutenberg tam 180 kopya üreteceğini iddia etmişti ve derhal arkasından da bu büyük bahsi yerine
    getirmek için Avrupa genelinde para aramaya koyulmuştur. Kitaplardaki metin devrin el yazısına benzer şekilde örgü
    dokumayı çağrıştıran dikey ve yatay hatlardan oluşacaktı ve müşterilerin alım gücüne nazaran değişen parlak süslemeler basım işlemi bittikten sonrasında kitaba elle eklenecekti. (Sayılarla Dünya Tarihi)
  • “Tarih, asla olmamış olayların,
    orada bulunmayan insanoğlu tarafınca
    anlatıldığı bir yalanlar yığınıdır.”
    George Santayana (Hatalı Tarih)
  • Tarih, asla olmamış olayların, orada bulunmayan insanoğlu tarafınca anlatıldığı bir yalanlar yığınıdır.. (Hatalı Tarih)
  • Tarihçi J. M. Roberts’ın söylediği benzer biçimde: “Eski tarih, yaşamlarımızı ve düşüncelerimizi etkilemeye devam etmektedir.” (Bir Nefeste Dünya Tarihi)
  • 1881-1914 yılları aralığında Fransız, İngiliz, Alman, Portekizli, İspanyol, Belçikalı ve İtalyanlardan oluşan 7 Avrupa ulusu Afrika’da o denli yaygın işgal, ilhak ve kolonileştirme hareketlerine girişmişti ki I. Dünya Savaşı arifesinde koca kıtada bir tek evvel Habeşistan olarak malum Etiyopya ve Liberya bağımsız kalabilmişlerdi. (Sayılarla Dünya Tarihi)
  • Roma Katolik Kilisesindeki yozlaşma ve aşırılıklara bir tepki olan Luther’in tezleri, Aziz Petrus Bazilikasının Roma’da devam eden inşaatını finanse etmek için para karşılığında günahlann affedilmesine kabul eden Papa X. Leo’ya karşıdır. (Sayılarla Dünya Tarihi)
  • “Yerliler birbirlerini ‘hoov’ diyerek selamlamadigi benzer biçimde ‘soliukbenizliler’ yada ‘Büyük Beyaz Baba’ benzer biçimde kelimeler de Son Mohikan yazari James Fenimore Cooper vb romancilarin uydurmasidir. Benzer sekilde duman araciligiyla ietisim kurduklari da gercek degildir. Kafa derisi yüzmek ise yerliler arasinda cok sik görülmemekteydi ve tam tersine beyaz göcmenler tarafindan baslatilmisti.” (Hatalı Tarih)
  • “… Bu insanoğlu Italya’daki fasist baskidan adaletsizlikten ve zulümden cogu kez haberdar olsalar da, hep ayni seyi tekrarlamislardir: ‘Ama trenler vaktinde geliyor.'” (Hatalı Tarih)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş