Eğitim

Şefika – Serra Menekay Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Şefika – Serra Menekay Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Şefika kimin eseri? Şefika kitabının yazarı kimdir? Şefika konusu ve anafikri nedir? Şefika kitabı ne konu alıyor? Şefika PDF indirme linki var mı? Şefika kitabının yazarı Serra Menekay kimdir? İşte Şefika kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Serra Menekay

Yayın Evi: Galeati Yayıncılık

İSBN:

Sayfa Sayısı: 416


Şefika Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“ŞEFİKA, İsmail Gaspıralı’nın Kızı”…

“Şimdi işini gücünü bırakıp benimle bu yola çıkmanı istiyorum senden. Biliyorum tuhaf, zor, muhtemelen çok zamansız, hatta belki de imkânsız geliyor sana şu an böyle bir yolculuğa çıkmak. Ama bana güven yavrum, pişman olmayacaksın…”

Bu şekilde diyor Münevver, Bilge’ye. Bu satırlarla başlıyor Bilge’nin Şefika’yı, annesini ve kendini tanıma serüveni.

Bu kitapta Şefika Gaspıralı’nın inanılmaz yaşam hikâyesini, Serra Menekay’ın akıcı dilinden okuyacaksınız. Şefika’nın babası ve kitabın gizli saklı kahramanı İsmail Gaspıralı’nın Kırım’da başlayıp tüm Rusya’ya yayılan “Türk Eğitim Reformu”na tanıklık edeceksiniz.

Şefika’yı tanıdıkça, yüzyıl ilkin yaşamış eğitimci, editör, milletvekili, “first lady” ve anne olan aydın ve çalışkan bir Türk hanımının, günümüz aydınlarıyla aynı sorunları yaşamış ve aynı kaygıları taşımış olmasına hayret edeceksiniz.

Aydın nesiller yetiştiren bilge bayanlara adanmış bu kitabında Serra Menekay gene zamanı gerçeklikleri, ustaca kurguladığı bir romanın içinde okurun yüreğine dokunarak sunuyor…


Şefika Alıntıları – Sözleri

  • Her şeyi bildiğini zanneden gerçekte hiçbir şey bilmeyendir.
  • “Bir insanoğlunun iyi mi birisi olacağını ailesi belirler.”
  • Bir insanoğlunun iyi mi birisi olacağını ailesi belirler.
    ^
  • Kim ne kadar duyar senin sesini ve kim ne kadar kulak verir, ne kadar anlamış olur, hak verir ve sonrasında sana destek verir?
    Cevaplar canın yakıyor değil mi? Öyleyse boşver gitsin, sen en iyisi sustur zihnini…
  • Bir çocuğun büyümesini istiyorsan karar almasını sağlamalısın, hatta becerebilirsen mühim kararları ona bırakmalısın. Her sonucu onların adına sen verecek olursan, asla büyümezler.
    ^
  • Bir çocuğun büyümesini istiyorsan karar almasını sağlamalısın, hatta becerebilirsen mühim kararları ona bırakmalısın. Her kararrı onların adına sen verecek olursan asla büyümezler.
  • Hayatta bazı hataların tamiri imkansızdır.
  • Kadın olmanın yanında azınlık olmanın ve müslüman olmanın ayrımcılığı da biniyordu Türk kadınlarının sırtına.
  • İçimin sıkıntısını içimden söküp atamıyorum!


Şefika İncelemesi – Kişisel Yorumlar

“Ah Şefi’m”
‘Dilde, Fikirde, İşte Birlik’ sözünün sahibi, düşünce öncüsü İsmail Gaspıralı’nın kızı olmasının fazlaca ötesinde bir karakter Şefika Gaspıralı. Bu romanı okumadan ilkin tanımıyordum kendisini ve kitabı okuduktan sonrasında da kendimden bilmediğim için büyük utanç duydum. Menekay’ın duru anlatısı yardımıyla kendisi ile tanıştım ve yaşam yolculuğumda yanıma bir eşlikçi daha kazandım.
Şefika Gaspıralı hakkında Necip ve Şengül Hablemitoğlu’nun çalışmasından sonrasında kaleme alınmış ender eserlerden birisi bu romandır. Bir hikayenin içinde Şefika ile tanışıyor ve Rusya’daki Kadın hareketinin öncüsü olmuş bu hanıma dönemin bir noktasında eşlik ediyorsunuz. Menekay’a bu kıymetli yaratı için bir kez daha teşekkür ediyor ve herkesi hanım hareketi açısından adı altın harflerle yazılması ihtiyaç duyulan bu bayanı Şefika Gaspıralı’yı tanımlarını tavsiye ediyorum. (Rümeysa Yağmur)

İsmail Gaspıralı; 1851 – 1914 yılları aralığında yaşamış, Rus İmparatorluğu’nda Türk ve İslam toplumlarının eğitim, kültür reformunu gerçekleştiren eğitimci, yazar ve yayıncı, Kırım Tatarı, müslüman bir aydındır. Kızı ve en mühim yardımcısı Şefika; Rusya’daki Türk Kadın Hareketi’nin öncülerinden olup, ilk hanım dergisinin de yayıncısıdır. İşte bu kitapla İsmail Gaspıralı ve kızı Şefika’nın hayatına, yapmış olduğu çalışmalara, kurgu içinde gerçeklerle değinmiş yazar Serra Menekay.
Kırım’ın devrin reformlarına, İsmail Gaspıralı ve ailesine, çalışmalarına dair, akıcı bir üslupla yazılmış zamanı bir kurgu. İki kahraman üstünden hem yaşam öyküleri anlatılıp, yaşadıkları döneme ışık tutuluyor, hem de Kırım Mücadelesi, eğitim reformu ve Şefika’nın 1906 senesinde, haftalık yayınladığı hanım dergisi “Alem-i Nisvan”ın çıkarılış öyküsü anlatılmış romanda. Daha bunun şeklinde pek fazlaca bilgiyle beraber, yazarın uzun ve fazlaca kapsamlı araştırmalar sonucu hazırlamış olduğu mükemmel bir roman. Kırım’ın evveliyatına, reformlarına dair kitap arayanlara, zamanı kurgu sevenlere ne olursa olsun tavsiye ederim.
^
^
#alıntı
Bir insanoğlunun iyi mi birisi olacağını ailesi belirler.
^
Bir çocuğun büyümesini istiyorsan karar almasını sağlamalısın, hatta becerebilirsen mühim kararları ona bırakmalısın. Her sonucu onların adına sen verecek olursan, asla büyümezler.
^
^
serramenekay galeatiyayincilik
#bloghemsire #şefikaismailgaspıralınınkızı #kırımtarihi #tarihiroman (bloghemsire)


Şefika PDF indirme linki var mı?


Serra Menekay – Şefika kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Şefika PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Serra Menekay Kimdir?

Serra Menekay Kırım’lı bir baba ve Selanik’li bir annenin ilk evladı olarak 1970 senesinde Ankara’da dünyaya geldi. Annesi ile babası eğitim sebebiyle bulundukları Ankara’da tanışıp evlenmişlerdi. Babasının işi sebebiyle 1972 senesinde İzmir’in Ödemiş ilçesine taşındılar ve Serra Menekay ilk ve orta tahsilini Ödemiş’te, her yıl okul birincisi olarak tamamladı.

Bu yıllarda büyükbabası Bilal Menekay’ın okuma körlüğü olarak malum Aleksi hastalığına yakalanması sonucu, ona sesli olarak kitap okurken Rus Klasikleri ile tanıştı ve okuldan artan tüm zamanlarda bu kitapları okudu. Dedesinden babaannesini dinlerken duyduğu sahne anılarından da etkilenen Serra Menekay, okulda düzenlenen tüm müsamerelerde yer aldı. Sahnedeki rahatlığı, yansılamak kabiliyeti, empati ve rol yapma kabiliyeti ile öne çıktı ve konservatuara gitmeyi fazlaca istedi. Ancak derslerdeki başarısı sebebiyle ailesi tarafınca bilime yönlendirildi.

1987 yılı üniversite sınavında ilk tercihi olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanmıştır. Tıp fakültesinde de başarı göstermiş bir öğrencilik periyodu geçiren Serra Menekay, bu öğrencilik yıllarında tiyatroyla yakından ilgilendi. Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, Mavi Tiyatro ve Tıp Fakültesi Oyuncuları ile İzmir’de, Ankara’da ve çeşitli turnelerde pek fazlaca kez sahneye çıktı. Şiirle uğraşmaya bu yıllarda başladı.

1993 senesinde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirip tıp doktoru oldu. Klinisyenliği tercih etmedi, birazcık da renklere olan aşkı yüzünden Biyokimya alanında uzmanlaşmaya karar verdi ve 1994 senesinde TUS sınavında ilk tercihi olan Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanlığı eğitimine hak kazanmıştır. 1998 senesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesindeki ihtisasını tamamlayıp uzman oldu. İznik, İstanbul ve Ödemiş’te Biyokimya Uzmanı olarak çalıştı.

2001 senesinde eşi Vedat Öncel ile evliliğe ilk adımını attı ve eşinin görevi sebebiyle Amerika Birleşik Devletleri’nin Texas Eyaletine taşındı. Burada bulunmuş olduğu 4 yıla yakın süre süresince Midwestern State Üniversitesi Biyokimya Bölümünde öğretim üyesi yardımcılığının yanında United Regional Health Care Hospital laboratuvarında misafir hekimlik yapmış oldu ve bilhassa kalite emekleri ile ilgilendi. ABD’de bulunmuş olduğu süre içinde de tiyatroyla ilgilenen Serra Menekay Öncel, eşinin vazife yapmış olduğu NATO üssünün tiyatro topluluğuyla beraber iki sürem sahne aldı. Business Professional Women derneğine üye oldu ve çeşitli kurumlardan almış olduğu davetler üstüne Türk Yemekleri kursları verdi, tarifleri derneğin yayınladığı kitapta basıldı.

Yine eşinin görevi sebebiyle 2005 senesinde Ankara’ya yerleşen Serra Menekay Öncel, Denge Laboratuvarları, Ankara Hususi Ulus Hastanesi, Delta Laboratuvarı ve Sistem/Synevo Laboratuvarlarında Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı olarak çalıştı. Bilhassa Sistem Laboratuvarlarında çalışırken kalite emekleri ile yakından ilgilendi. Ankara’da bulunmuş olduğu dönemde çeşitli dergilerde yazılarını yayınlamaya başladı. Türkiye Klinikleri Yayınevi ile yazılarının yayınlanması ile süregelen birlikteliği medikal yayıncılık alanında da sürdü. Kalite mevzusundaki çalışmalarını IQ Uluslararası Kalite Danışmanlık Firması bünyesinde genişletip, geliştiren Serra Menekay Öncel, Ankara’da bulunmuş olduğu sekiz yıl süresince çeşitli yurt içi-yurt dışı kurumlara ve {özel sektör}-kamu-Avrupa Birliği projelerine mesleki danışmanlık, medikal danışmanlık ve kalite danışmanlığı yapmış oldu.

Hekimlik mesleğinin yanı sıra edebiyatla hep ilgilenen Serra Menekay Öncel, 1997 senesinde babaannesinin arkadaşı olan ve kitabındaki “Nehar” karakterine esin veren Nigar Hanımdan Kırım’dan kaçış öyküsünü ve Almanya yıllarını dinledi. Bu hikâyelerin bigün ne olursa olsun yazılması icap ettiğini ilk o yıllarda düşündü ve ses kayıtları almaya başladı. 2011 yılındaki Kırım ziyaretinde de kayıt almayı sürdüren Serra Menekay Öncel, Türkiye’ye dönüşünde dinlediklerini, hissettiklerini yazmaya ve hayal ettikleriyle birleştirmeye başladı. Uzun zamandır şiddetle hayalini kurduğu Kırım ve ailesinin hikâyesi temalı ilk romanını tamamlamak için 2013 senesinde eşinin desteğini alarak mesleğine ara verdi ve yeniden Kırım’a gitti. Seneler sonrasında Kırım’da dedesinin ufak kardeşi Fatma halasıyla beraber yaşayıp “Aluşta’dan Esen Yeller, Bir Kırım Türküsü” adlı ilk romanını tamamlayarak, ailesinin ve Kırım Türklerinin inanılmaz mücadelesini kitaplaştırdı. Serra Menekay Öncel Kırım’dan geri döndükten iki hafta sonrasında Rusya Kırım’a el koydu. Romanın yazım aşamasını 2014 senesinde İzmir’de bitirir bitirmez Doğan Kitap’a gönderen Serra Menekay Öncel ortalama iki ay sonrasında eserin basıma kabul edilmiş olduğu yanıtını aldı ve 2015 yılının ilk ayında “Aluşta’dan Esen Yeller, Bir Kırım Türküsü” okurlarıyla buluştu.

İkinci olarak basılan romanı “Kuşbakışı” bir pilotun bakış açısından Balyoz ve benzeri davalarla Türk Ordusuna kurulan kumpası mevzu alıyor. Gerçekliklerle örülü bir zemin üstündeki bu hikâye bütünüyle bir kurgudan ibaret. Kitap Ağustos 2016’da Alibi Yayıncılık tarafınca basıldı. Cahil bir köylü bayanı olan Dürdane ile 12 Eylül’e giden süreci “çekirdekten solcu” olarak yaşayan üniversite talebesi Mehmet’in olağan dışı şekilde birleşen hayatlarının sürükleyici öyküsünün anlatıldığı İğne Oyası-Bir 12 Eylül Romanı Nisan 2017’de gene Alibi Yayıncılık’tan çıktı.

“Cahil bir köylü bayanı olan Dürdane ile 12 Eylül’e giden süreci “çekirdekten solcu” olarak yaşayan üniversite talebesi Mehmet’in olağan dışı şekilde birleşen hayatlarının sürükleyici öyküsünün anlatıldığı İğne Oyası-Bir 12 Eylül Romanı Nisan 2017’de gene Alibi Yayıncılık’tan çıktı. Yazarın meşhur Türkçü, eğitimci, reformist ve aydın İsmail Gaspıralı’nın kızı Şefika Gaspıralı’nın inanılmaz yaşam öyküsünü anlattığı romanı Şefika, Şefika Gaspıralı’nın milletvekili seçilişinin 100. senesinde yayımlandı. Serra Menekay Öncel halen İzmir’de bir Eğitim Araştırma Hastanesinde Tıbbi Biyokimya Uzmanı olarak çalışmakta ve yazmayı sürdürmektedir.


Serra Menekay Kitapları – Eserleri

  • Aluşta’dan Esen Yeller
  • Şefika
  • İğne Oyası
  • Kuşbakışı
  • Adını Arayan Çocuk
  • Kıvılcımdan Aleve
  • Adını Arayan Çocuk (İkinci Kitap)
  • Aşk x 96 =Aşk
  • Gördesli Makbule ve Demirci Akıncıları
  • Çocuk Gözümden Şimdiki Aklımla Ödemiş


Serra Menekay Alıntıları – Sözleri

  • “Orada başa gelenin çekildiğini öğrendim.Insanoğlunun ben yapamam katlanamam söylediği şeylere bile katlanabildiğini gördüm” (Aluşta’dan Esen Yeller)
  • Biliyor musun, hanımefendilerin sükutları ikrardan değil, refah açlığından gelir bir çok vakit. O suskunlukları bir boyun eğiş şeklinde görmekse adamların en sık düştükleri hatadır. Halbuki kuvvetli hanımefendiler için fırtına öncesindeki sessizliktir suskular.
    ^ (Aşk x 96 =Aşk)
  • Bilgisi engin olan insanoğlu bilmedikleri şeylerin ne fazlaca bulunduğunu en iyi bilenlerdir.
    Cahil ise her şeyi bildiğini zanneder. (Kuşbakışı)
  • Bir çocuğun büyümesini istiyorsan karar almasını sağlamalısın, hatta becerebilirsen mühim kararları ona bırakmalısın. Her sonucu onların adına sen verecek olursan, asla büyümezler.
    ^ (Şefika)
  • … içinde iyilik olan her şey gülümser (Adını Arayan Çocuk)
  • “… emri duydunuz. Tüm Kırım Tatarları diyor emirde. Hepiniz sürüleceksiniz. Savaşta bulunan yakınlarınız sonrasında yanınıza gönderilecekler. Şimdi size 15 dakika mühlet. Eşyalarınızı toparlayın. Her biriniz yanınıza 3 kilo araç-gereç alabilirsiniz, daha çok değil…” (Aluşta’dan Esen Yeller)
  • Zaten kadının katılmadığı hiçbir cenk kazanılmaz ve kalıcı olmaz. (Kıvılcımdan Aleve)
  • Ama unutma hayatta en mühim şeylerden biri yaptığın işi sevmekse, diğeri de yaşamı paylaştığın eşini sevmek. (Kuşbakışı)
  • (… “Hem sen niye kendine Kırım Tatarı diyorsun, sen Özbekistan’da doğmuşsun, Özbekistan Tatarı demelisin” diyince İzzet’in tepesi atıp, “Ne kısaca bir seyahat esnasında uçakta doğsaydım, tayyare tatarı mı diyecektim kendime? Ben ne olduğumu fazlaca iyi biliyorum. Ben Kırım Tatarıyım Türk’üm, böyle de gurur duyuyorum” demiş Fabrika Müdürü’ne.) (Aluşta’dan Esen Yeller)
  • Ne gariptir! İnsanoğlu haiz olduğu şeylerin kıymetini yitirdiği vakit anlamış olur…. (Kıvılcımdan Aleve)
  • -“Beyin imajinasyonla çalışır ve gördükleri gerçektir, sahiden neyin gerçek olduğu beyninin umurunda değil Göksel. Bunu sakın aklından çıkarma. Bol bolca yürüdüğünü, koştuğunu göster beynine. Göster ki gerçek olsun. Başka neyi istiyorsan onun hayalini kur. Hayal oluşturmayı savsaklamak ve asla küçümseme.”diyor. (Kuşbakışı)
  • “Bu sıcaklığa mı aşk deniyordu, yoksa bu ilişkideki imkânsızlığa mı?” (Aluşta’dan Esen Yeller)
  • “Elimde şu olsa başarırdım, bu yoksa başarmam mümkün değil” diyerek hayıflanmak yerine elindekileri yerli yerinde kullanmanın akılcı yolu bulunmalıdır.Kaldı ki; zor koşullarda erişilen başarılar insana daha fazlaca şey öğretir. (Adını Arayan Çocuk (İkinci Kitap))
  • Senelerdir kitapların dünyasında yaşayan biri olarak şunu söyleyebilirim sana; her kitap, her okura başka bir şey anlatır. (Adını Arayan Çocuk)
  • Bir çocuğun büyümesini istiyorsan karar almasını sağlamalısın, hatta becerebilirsen mühim kararları ona bırakmalısın. Her kararrı onların adına sen verecek olursan asla büyümezler. (Şefika)
  • Dedem “Biz iki bavulla vatansız kaldık yavrum, o yüzden buraların ve buraları yeniden Türk’e vatan meydana getiren Mustafa Kemal’in kıymetini iyi biliriz.” derdi. (Çocuk Gözümden Şimdiki Aklımla Ödemiş)
  • “Sorun sistemde değil Göksel, sistemi doğru dürüst uygulamayı beceremeyen yetersiz insanlarda.” (Kuşbakışı)
  • Söz vermiştim anneme, benim uçağın düşmeyecek demiştim. (Kuşbakışı)
  • Her şeyi bildiğini zanneden gerçekte hiçbir şey bilmeyendir. (Şefika)
  • Kadın olmanın yanında azınlık olmanın ve müslüman olmanın ayrımcılığı da biniyordu Türk kadınlarının sırtına. (Şefika)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş