Eğitim

Sevmek İçin Doğarız – Maia Szalavitz Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sevmek İçin Doğarız – Maia Szalavitz Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sevmek İçin Doğarız kimin eseri? Sevmek İçin Doğarız kitabının yazarı kimdir? Sevmek İçin Doğarız konusu ve anafikri nedir? Sevmek İçin Doğarız kitabı ne konu alıyor? Sevmek İçin Doğarız PDF indirme linki var mı? Sevmek İçin Doğarız kitabının yazarı Maia Szalavitz kimdir? İşte Sevmek İçin Doğarız kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Maia Szalavitz

Yazar: Bruce D. Perry

Çevirmen: Ertuğrul Memed Koç

Yayın Evi: Kuraldışı Yayınları

İSBN: 9789752751675

Sayfa Sayısı: 376


Sevmek İçin Doğarız Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Psikiyatr Bruce Perry ile gazeteci Maia Szalavitzin beraber değindiği bu kitap sevginin insan yaşamındaki yerini çarpıcı insan hikâyeleriyle aktarırken insan beyninin doğuştan itibaren sevmeyi iyi mi öğrendiğini konu alıyor. Bir bebeğin küçücük parmağı annesine dokunduğunda beyni de başkalarıyla ilişki oluşturmayı ve sevmeyi öğrenmeye başlıyor; fakat bununla birlikte bugünkü çağdaş yaşam bu öğrenme sürecini yaralayan, sevginin yeşermesine ve güçlenmes ine engel oluşturan ne kadar oldukca çekince de barındırıyor. Tüm bunlarla başa çıkmanın yollarını da gösteren Perry ve Szalavitz sevgiyi yaşam pınarımız haline getirmenin gizemini açıklıyor. Her şey sevgiyle başlıyor…


Sevmek İçin Doğarız Alıntıları – Sözleri

  • Empati kurduğunuzda karşınızdakinin acısını hisseder ve ‘onun için’ değil, ‘onunla beraber’ üzülürsünüz.
  • Yüksek risk umarsızlık demek değildir; dezevantaj alın yazısı değildir!
  • Yeni yüzler gördüğümüzde bir tür alarm durumuna geçmemizin sebebi de binlerce nesil süresince bireyi aslolan tehdit eden unsurun öteki insanoğlu, bilhassa yabancılar olduğu bir ortamda evrimleşmiş olmamızdır. Hayvanların aksine bizim karşılaştığımız en amansız yırtıcılar başka türler değil, kendi türümüz olmuştur.
  • Anne babamın bana en iyi öğrettiği şey, büyüyünce iyi mi olmak istemediğimdi.
  • Sevebildiğimiz için hayattayız. Sevebiliyoruz şundan dolayı empati kurup kendimizi başkasının yerine koyabiliyor ve karşımızdakinin ne hissettiğini algılayabiliyoruz.
  • Güzel seven insan güzel görür. Güzel gördüğünde kusur görünce kusuru üstüne alınır. Güzel sevebilmek bunu gerektirir şundan dolayı..
  • “Beyin, muntazam gelişebilmek için şefkatli temaslara gerekseme duyan toplumsal bir organdır.”
  • Birisiyle empati kurduğunuzda dünyayı onun bakış açısından görüp hissetmeye başlarsınız. Hisleriniz kendinizden oldukca karşınızdakinin durumuna ilişkindir. Sempati duymanın empatiden farkı, neler yaşadığını anlayıp yardım etseniz bile karşınızdakinin hislerini duyumsamayı içermesidir. Acıma ya da birisi için üzülme durumunda da aynısı geçerlidir; karşınızdakinin acısını anlamış olur fakat eşgüdümlü olarak o acıyı hissedemezsiniz. Oysa empati kurduğunuzda karşınızdakinin acısını hisseder ve ”onun için” değil, ”onunla beraber” üzülürsünüz.
  • Edebiyatın duygulara ve perspektif kazanmaya oluşturulan bir kapı bulunduğunu bu sayede öğrendim.
  • Insan kurallara sığmaz.


Sevmek İçin Doğarız İncelemesi – Kişisel Yorumlar

HER ŞEY SEVGİYLE BAŞLIYOR…: “Empati” duygusunun tüm yönleriyle ele alındığı, empatinin bir tek kendimizi başkasının yerine koymakla sınırı olan olmadığını aksine sınırlandırılmayacak kadar geniş bulunduğunu, doğduğumuz andan itibaren bizimle mevcud ve geçtiğimiz süreçlerle ve bu süreçlerin pozitif adımlarıyla gelişimini sürdüren empati her ne kadar hakkettiği kıymeti bulmasa da sıhhatli ilişkilerimizin oluşmasında, itimatı inşa etme de, insani duygularımızın oluşmasında vb. hayatımızın temelini oluşturan değerlerin var olmasında kilit taşıdır. Empatiyi tam olarak tanımlayabilmek için en başa en duyarlı dönem olan ve ileriki hayatımızın temelinin atılmış olduğu bebeklik dönemine bakmak gerekmektedir.
Bu süreçte çocuğa olan yaklaşımımız bir tek onu hayatta tutmakla kalmayıp duygusal olarak doyurulmayı bekleyen çocuğun sıhhatli bir gelişim sergileyebilmesi için bu zamanda ona olan yaklaşım dirimsel öneme haizdir bu zamanda bilhassa çocuğa ilgi, şefkat gösterilmeli ek olarak ailesi öncelikli olmakla birlikte onunla etkileşim içinde bulunulmalı, yazışma halinde olunmalıdır burada kilit rol ebeveynlerindir fakat özelikle annenin bu süreçte çocuğa olan yaklaşımı onunla oluşturacağı bağlar tüm yaşamının bir nevi ilişki kurabilme becerisini oluşturmaktadır.
Çocuğun gelişimi için bir öteki mühim etken ise aile yapısıdır, aile içinde bulunan kişi sayısının artması bir çocukla etkileşime ve iletişime geçecek şahıs sayısının artması bu da sıhhatli bir gelişim için oldukça kritiktir fakat maalesef sanayileşmeyle gelen köyden kentlere olan göç akınları, geniş aile yapısının bozulmasına sebep olurken her iki ebeveynin de iş hayatına girmesi çocuğa olan ilgi ve ayrılan dönemin azalmasına sebep olmuştur bu da gelişmenin gene sıhhatli bir süreç olmayacağı anlamı taşımaktadır. Özetle geniş ailede bulunan anne, baba, kardeşler, dede, nine hatta hala ve diğerlerinin bulunmasının çocuk gelişimi için oldukça mühim bulunduğunu söylemek mümkün
Çocuğa ayrılan dönemin azalması “bakıcı hanım” durumunun mecburiyetini bununla beraber getirmiştir günümüzde oluşan çocuk gelişimi problemininin mühim bir parçası da bakıcıların çocukla yeterince ilgilenmemesidir bilhassa dijital dönemde olmamız ve bakıcıların da ilgisizliği çocuğun tv şeklinde araçlara yönelmesine sebep olmakta bu da dil gelişimi problemi ve öteki gelişimlerin tamamlanmamış kalması anlamına gelir.
Evlatların annesinin sevgisine, ilgisine elbetteki muhtaçtır ve almalıdır fakat bir yerden sonrasında çocuk kendi problemleriyle karşılaşmalıdır şundan dolayı bir aile devamlı çocuğunun yanında olmayacaktır olması imkansız da aslına bakarsan bu yüzden ebeveynlerin aşırı korumacı tutumları bir yerden sonrasında çocuğa zarar vereceği unutulmamalıdır şundan dolayı çocuk kendi stresini yönetmeyi bilmeli ve bununla baş edebilmeyi öğrenmesi gerek empatinin de dayandığı nokta budur stres yönetimi…
Son olarak kitapta geçen “bir bebeğin küçücük parmağı annesine dokunduğunda beyni de başkalarıyla ilişki oluşturmayı ve sevmeyi öğrenemeye başlıyor” sözü empatinin gelişiminin anahtarı bizlere sunulmaktadır… (ayhan)

Bu yazarın okuduğum 2. Kitabıdır.
“Köpek gibi Büyütülmüş Çocuk” daki şeklinde aynı coşku ve keyifle okuduğum, oldukça başarıya ulaşmış yazılmış müthiş bölümleri bulunan bir kitaptı 🙂
Kitabın içinde değişik isimlerle adlandırılmış 13 bölüm mevcut .
Benim en en oldukca beğendiğim
*otizm ile ilgili olan; “Aşırı Evren “ ,
*yüzünde et beni olan Jeremy nin üstünden stres-özdenetim ilişkisi ve bunun stres ile baş edilebilmesi için ne kadar mühim bulunduğunun anlatıldığı “Her Şey Yüzünüzde Başlar”
adlı bölümlerdi.
Bunun haricinde bölümler içinde;
-Empati ve önemi
-Ayna nöronlar
-“Empatinin Kökleri” adlı kurulan program
– Annen sevgi hormonu; oksitosin
-Popülasyonda özgecilik
-Sosyopati
-Bebek ve aslolan bakıcı arasındaki bağ ve önemi
-Doğum sonrası depresyonu
Televizyon ve dil gelişimindeki tesiri
şeklinde ilgi çekici mevzular mevcuttu.
Dolu dolu yazılmış , her türlü Bilgi içeren ve okuduğunuzda pişman olmayacağınız bir kitap ..
Alıntılar;
“Aslında bilimsel araştırmalar toplu tecavüz ve benzer suçların kadınlarla erkekler arasında ayrımcılık yapılan , kadınların hor ve aşağı görüldüğü kültürlerde daha sık yaşandığını gösteriyor.”
“ ‘ Çalıştığımız ailelerin büyük kısmı sessiz çocukların uslu Çocukların olduğunu ve eğer iyi bir ebeveynseniz Çocuğunuzun sizi dün diyeceğini, değilseniz dinlemeyeceğini düşünüyor. Sorun şu ki, iki yaşındaki hiçbir çocuk ebeveynini dinlemez. Ebeveynlerin çoğunana bunu şimdiye dek kimse anlatmamış. Dolayısıyla ‘Ben sana bunu yapmamanı söylemedim mi?’ diyerek iki yaşındaki çocuğun eline vuran ebeveynlerle karşılaşıyoruz.’ “
“ Doktorlar kalp ve damar rahatsızlığı olan kişilere ‘iki yeni arkadaş edinin ve teyzenizi daha sık ziyaret edin’ demiyor! Sağlıkla ilişkilerin ruh sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu en iyi bilen kişiler olmalarına rağmen, psikiyatırlar bile hastalarının daha çok ve nitelikli ilişkiler kurmasına yardımcı olmak adına Çok az çaba sarf ediyor.”
“.. kültürel üreticilik, yaratıcılık ve refahın anahtarı, Çocukları empati kurarak ve bunu tamamen dışa vurarak yetiştirmektir.”
“ sürekli aynı kişilerden bakım görmeyen bebeklerde oksitosin, kendine has avuntu niteliklerini inşaa edemez. Yetimhaneler de çocuk bakımı vardiyalarla yapıldığı için bakıcılar normal bir ebeveynin çocuğuyla geçireceği vaktin ancak Çok küçük bir kısmını onlarla geçirebilir. Bu da oksitosin bağlantılarının oluşabilmesi için yeterli tekrari sağlamaz. Şayet belli biriyle bu özel bağlantı kurulamazsa, ileride insanlarla temas edildiğinde olumlu İlişkiler kurulamaz ve tamamen buna bağlı olan haz duygusundan da mahrum kalınır.” (Gaye Elif)

“Köpek gibi büyütülmüş çocuk” kitabından sonrasında oldukca merak ederek aldım bu kitabı. İnsani ilişkilerimde ve ebeveynlik yolunda ufkumu açan, kendi gençliğimi sorgularken neyi niçin yaptığımı özetleyen, ve tüm bu tarz şeyleri yaparken bilimsel verilerle sıkmayan, fakat bilimin enerjisini hissettiren bir kitap. Bence her ebeveynin okuması ihtiyaç duyulan bir emek harcama. (Tahayyülname)


Sevmek İçin Doğarız PDF indirme linki var mı?


Maia Szalavitz – Sevmek İçin Doğarız kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Sevmek İçin Doğarız PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Maia Szalavitz Kimdir?

Maia Szalavitz, bilim, kamu kuralları ve bağımlılık tedavileri üstüne emek harcamalar meydana getiren, gazeteci ve yazardır. New Yorkta yetişen yazar, Monroe – Woodbury Lisesinden 1993 senesinde mezun olmuştur sonrasında Columbia Üniversitesinde eğitimine devam etmiştir.


Maia Szalavitz Kitapları – Eserleri

  • Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk
  • Sevmek İçin Doğarız
  • The Boy Who Was Raised As a Dog


Maia Szalavitz Alıntıları – Sözleri

  • “Elbette ilaçlar bazı semptomları değiştirebilir ve bir terapistle konuşmak inanılmaz yararlı olabilir. Fakat gerçek iyileşme ve toparlanma (dünyadaki en iyi ilaç tedavisini ve terapiyi de görseniz) kalıcı, şefkatli ilişkiler olmadan mümkün olmaz.” (Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk)
  • “Eğer size tek öğretilen şey kurallara uymanız gerektiği ise, kendinizin ne olduğu ve neyi sevdiğinizi bilebilmenizin pek bir yolu yoktur.” (Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk)
  • Insan kurallara sığmaz. (Sevmek İçin Doğarız)
  • Sevdiğimiz bir kişinin elini tutmak bile stresi azaltan kuvvetli bir ilaçtır. (Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk)
  • “Yaşamın ilk yıllarında çevremizdekilerle yaşadığımız dene­yimler dünyayı kavrayışımızı da belirler.” (Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk)
  • Bebeklikten itibaren sevginin bedeli kaybetmenin yarattığı ıstıraptır. (Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk)
  • Yüksek risk umarsızlık demek değildir; dezevantaj alın yazısı değildir! (Sevmek İçin Doğarız)
  • Edebiyatın duygulara ve perspektif kazanmaya oluşturulan bir kapı bulunduğunu bu sayede öğrendim. (Sevmek İçin Doğarız)
  • Oldukca acı duyuyorsunuz şundan dolayı onu oldukca sevmiştiniz. (Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk)
  • Güzel seven insan güzel görür. Güzel gördüğünde kusur görünce kusuru üstüne alınır. Güzel sevebilmek bunu gerektirir şundan dolayı.. (Sevmek İçin Doğarız)
  • Yeni yüzler gördüğümüzde bir tür alarm durumuna geçmemizin sebebi de binlerce nesil süresince bireyi aslolan tehdit eden unsurun öteki insanoğlu, bilhassa yabancılar olduğu bir ortamda evrimleşmiş olmamızdır. Hayvanların aksine bizim karşılaştığımız en amansız yırtıcılar başka türler değil, kendi türümüz olmuştur. (Sevmek İçin Doğarız)
  • Meşhur bir aile terapistinin belirttiği suretiyle “çaresizliğin kesinliğini, bilinmezliğin çaresizliğine” tercih ederiz. (Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk)
  • Bu evlatların bir deli doktoruna değil birazcık sevgiye ve buradan oldukca uzaklara gitmeye gereksinimleri var. (Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk)
  • ”En kuvvetli terapi insan sevgisidir.” (Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk)
  • “Beyin, muntazam gelişebilmek için şefkatli temaslara gerekseme duyan toplumsal bir organdır.” (Sevmek İçin Doğarız)
  • Anne babamın bana en iyi öğrettiği şey, büyüyünce iyi mi olmak istemediğimdi. (Sevmek İçin Doğarız)
  • Birisiyle empati kurduğunuzda dünyayı onun bakış açısından görüp hissetmeye başlarsınız. Hisleriniz kendinizden oldukca karşınızdakinin durumuna ilişkindir. Sempati duymanın empatiden farkı, neler yaşadığını anlayıp yardım etseniz bile karşınızdakinin hislerini duyumsamayı içermesidir. Acıma ya da birisi için üzülme durumunda da aynısı geçerlidir; karşınızdakinin acısını anlamış olur fakat eşgüdümlü olarak o acıyı hissedemezsiniz. Oysa empati kurduğunuzda karşınızdakinin acısını hisseder ve ”onun için” değil, ”onunla beraber” üzülürsünüz. (Sevmek İçin Doğarız)
  • Beyni ilgi ve desteğe aç olan bir çocukta en ufak bir hareket bile büyük farklar yaratabilir. (Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk)
  • Sevebildiğimiz için hayattayız. Sevebiliyoruz şundan dolayı empati kurup kendimizi başkasının yerine koyabiliyor ve karşımızdakinin ne hissettiğini algılayabiliyoruz. (Sevmek İçin Doğarız)
  • Empati kurduğunuzda karşınızdakinin acısını hisseder ve ‘onun için’ değil, ‘onunla beraber’ üzülürsünüz. (Sevmek İçin Doğarız)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş