Eğitim

Şeytan – Jeffrey Burton Russell Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Şeytan – Jeffrey Burton Russell Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Şeytan kimin eseri? Şeytan kitabının yazarı kimdir? Şeytan konusu ve anafikri nedir? Şeytan kitabı ne konu alıyor? Şeytan PDF indirme linki var mı? Şeytan kitabının yazarı Jeffrey Burton Russell kimdir? İşte Şeytan kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Jeffrey Burton Russell

Çevirmen: Nuri Plümer

Orijinal Adı: The Devil

Yayın Evi: Kabalcı Yayınevi

İSBN: 9789757942375

Sayfa Sayısı: 330


Şeytan Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Russell, bu sefer Hıristiyanlığın ilk beş yüzyılı süresince kahramanın yerine alçağın peşine düşerek bir geleneğin iyi mi doğduğunu ve geliştiğini konu alıyor. İblis, Batı’nın “şeytan” geleneğinin kökenlerine kıymetli bir giriş yapmamızı sağlıyor. “Müthiş bir dizi… Felsefe ve dinler tarihi ile ilgilenenler kadar sanat tarihçilerinin ve edebiyatçıların da okuması gerek.” Jaroslav Pelikan


Şeytan Alıntıları – Sözleri

  • Eğer kötülüğe anlam kazandırmak istiyorsak, daima eğretileme ve metafizikten bireye geri dönmemiz gerekir. Sayılar gerçekliği gizlemekten öteye gidemez. Naziler tarafınca katledilen altı milyon Yahudi sadece bir soyutlamadır.
    Anlamamız ihtiyaç duyulan şey, tek bir yahudinin çekmiş olduğu acıdır ve bunun ötesinde çıkarsama yapma gücümüz sınırlıdır. lşte bundan dolayıdır ki, Milton’un İblis’i böylesine kibirli görünür; şahsında kişileştirdiği
    fenalık, soyutlamanın örtüsü altında gizlenmektedir.
  • Düşünüyorum da eğer Şeytan gerçekte yoksa ve yalnız insanoğlunun tasarladığı bir şeyse, insan onu kesinlikle kendine benzer şekilde, kendini örnek alarak yaratmıştır.
  • Musevi-Hıristiyan etiği insanı ve Tan­rı’yı doğadan kopardı; çağıl maddecilik ise bugün Tanrı’yı dışlayıp insanı tamamen tek başına bırakarak problemi keskinleştirdi.
  • “İnsan­lığa yönelik en büyük tehlikelerden biri, içimizdeki kötülüğü başkala­rına yansıtma eğilimimizdir.”
  • Şeytanlık yapmayı biliyorsan , taşlanınca da yakınma etmeyeceksin
  • Bir kimse kendisinin fena bulunduğunu nadiren dile getirir; hatta fena bulunduğunu nadiren kabul eder. İnsanlığa yönelik en büyük tehlikelerinden biri, kendi içimizdeki kötülüğü başkalarına yansıtma eğilimimizdir.
  • Soyutlamalar, onları insan yapımı olmanın ötesinde şeylermiş şeklinde görmeye, kendi-
    mizi kandırarak onların gerçek vakalar olduklarını sanmaya başladığımızda öldürücü olurlar. Anne Frank’ın uğruna kurban edilmiş olduğu Nasyonal Sosyalizm ve Vietnamlı çocuğun feda edilmiş olduğu Demokrasi gerçek değildir. Gerçek olan, evlatların çekmiş olduğu acıdır. Bu sizin için gerçektir, zira, kendi acınızdan çıkarsadığınız dolaysız bir kesinlik içinde onların duydukları acının ne işe yaradığını bilirsiniz.
  • Acı, korkulu bir şeydir, fakat sınanmamız, öğrenmemiz ve olgunlaşmamız için gereklidir. Acı olmasaydı şımarık çocuklar şeklinde egoist, duyarsız ve sorumsuz olurduk. Acı çekme yardımıyla, “talihli düşüşümüz” yardımıyla, bilgeliğe ve olgunluğa ulaşırız.
  • “Anne Frank’ın uğruna kurban edilmiş olduğu Nas­yonal Sosyalizm ve Vietnamlı çocuğun feda edilmiş olduğu Demokrasi ger­çek değildir. Gerçek olan, evlatların çekmiş olduğu acıdır. Bu sizin için ger­çektir, zira, kendi acınızdan çıkarsadığınız dolaysız bir kesinlik için­de onların duydukları acının ne işe yaradığını bilirsiniz.”
  • Nasıl hiçbirimizin tüm yaşam süresince tek bir kötülüğe uğramamış olması olanaksızsa, yaşamımız süresince tek bir fenalık yapmamış olmamız da aynı ölçü­ de olanaksızdır.


Şeytan İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Fenalık niçin var?
Bunca iyi şey yapmak varken fena şeyler yapmayı niçin ister insanoğlu?
Şeytan dediğimiz şeyin yeryüzünde insan oşarak vücut bulmuş bulunduğunu söylesek doğru olmaz mı acaba?
En eski mitolojilerden zamanı anlatılara kötülüğün tasviri nedir ve bunun için insanoğlu neler yapmıştır? Hala neler yapmaktayız?
Tüm şeytanlar burada aslına bakarsak. Diğer taraf boş. (Sîdar Ronahî)

Tanrı daha ne kadar izleyici kalmaya devam edecek?
Aslında zihinlerimizi kurcalayan, nedenini ve sonucunu görmek istediğimiz bir sual bu. Ve sanki bu suali sorunca cehennemlik olmuşuz şeklinde bir idrak vardır toplumda. Bilhassa muhafazakarlıkla yobazlığın birbirine karıştığı, kutsallığın yakarma etmekde değil de Arapçada bulunduğunu zanneden kafa yapısına haiz insanlarla bir arada yaşadığınız ortamlarda, bunu daha oldukça hissedersiniz. Ilkin bu suali ve bu soruları sormalıyız ki Allah’ın bizlerden istediklerini daha iyi anlayabilelim, uygulamaya geçirebilelim. Allah aslına bakarsanız kendisi demiyor mu “oku” diye. Allah’ın herhangi bir çekincesi mi var da sorgulamayı, araştırmayı yasak etmiş. Çekincesi olan bu tip insanoğlu. Şu sebeple biz okuyup, öğrendikçe onların, safderun insanlardan kazandıklarını ellerinden alacağız. Peki fakat bu insanoğlu niçin bu şekilde davranıyorlar? Ne çıkarları var da kötülüğün yolundan gidiyorlar? Tam da bu düşünceler içerisindeyken J.B.Russell’ın Şeytan adlı yapıtına başlıyorum… Öğrendiklerimi kendi yorumlarımla birlikte sizlerle de paylaşmak isterim. Hadi başlamış olalım…
Fenalık algısı bilhassa tutucu toplumlarda çoğu zaman Şeytana atfedilir. Affedersiniz o ünlü hikayeyi yinelemek isterim; “Şeytan da bir gün çıkıp demiş ya meşum kimseye, yapıp yapıp da ne üstüme atıyorsun” diye, işte o örnek. Dünyada meydana getirilen kötülüklerin sebebi Şeytan mı yoksa biz miyiz? İşlediğimiz günahları hangi hakla Şeytana yüklüyoruz. Evet, Şeytana inanıyorum, varlığını kabul ediyorum, fakat kusura bakmayın Şeytan aslına bakarsanız şeytanlığını meydana getirecek, onun doğasında var bu. Şeytan, karanlık ruhlu olmasaydı Allah’a asi gelir miydi asla. Allah’a karşı gelmiş olarak isyana teşebbüs eden ve yarattığı insanları yoldan çıkaracağına dair sözler veren bir yaratıktan size iyi davranmasını bekleyemezsiniz. Siz kendinizi bilecek, Şeytanın da neyi amaçladığının bilincinde olarak ona bakılırsa hareket edeceksiniz. Ama ilkin Şeytanı tanımak lazım; lazım ki ona bakılırsa silahlar kuşanabilelim dimi(değil mi). Şimdi; fenalık dediğimiz şey hissedilir bir şeydir. Asur kralı II.Asurbanipal’in askerlerine yaptırdığı katliamı yaşayan insanoğlu bilirler kötülüğün acısını. Demokrasi uğruna feda edilen Vietnamlı ve Iraklı çocuklar bilirler kötülüğün acısını. Sırp askerlerce katledilen Srebrenitsa halkı bilir kötülüğün acısını. Bu örnekler çoğaltılabilirler. Kötülüğü hep bizlere dışarıdan dayatılan bir şey olarak düşündük. Bu eylemlerde bulunulmasına sebep olan bir yabancı güç söz mevzusudur hep. Bu iyi mi yapılabilir, böyle bir durum iyi mi mümkün olabilir? Richard Taylor, “İnsanın akıl sahibi tek varlık olduğu belki de doğrudur, ancak acıyı hisseden tek varlık olmadığı kesindir” diyor. Bir kedinin acı çekmesinden zevk alan bir kalp, bir insanoğlunun da acı çekmesinden oldukça doğal zevk alabilir. Peki fenalık kalıtsal mı -bize, çevreye karşı devamlı cenk halinde olan ilk insanlardan mı miras kaldı- yoksa içinde doğup büyüdüğümüz kültürel çevre mi -istemsiz değişimlerle yerinden edilmiş değerlerin ve içsel belirsizliklerin ele geçirdiği bir toplumda fenalık üreten bir yabancılaşma mı ortaya çıkıyor- kim bilir Freud, Jung, Frankle şeklinde ruh bilimcilerin hem bilgili hem de bilinçdışı olarak ruhun gerçek kabul edilmesi icap ettiğini korumak için çaba sarfeden hümanist psikolojiden. Efendim, Jung diyor ki, “eğer kötülük ilkesini bir gerçeklik olarak kabul ediyorsanız, ona rahatlıkla şeytan adını verebilirsiniz.” Burada mühim bir husus var; Şeytan terimi. Şimdi bu terimi açalım birazcık. Şeytan denilince derhal hepimizin aklına üç aşağı beş yukarı aynı şeyler gelir; kanatları ve boynuzları olan birazcık keçiye benzeyen kan kırmızısı rengi olan çirkin bir mahluk. Bak, aramızda kalsın aman Şeytan duymasın. Neyse, Şeytanı yalnız Yahudi-Hıristiyan geleneğinde yer edinen İblis ile özdeşleştirmek şeklinde bir çekince söz mevzusudur. Şu sebeple İblis kavramsal olarak Şeytan’ın tezahürlerinden biridir.
Şeytanın kendisi değildir. Benzer şekilde Yahudi-Hıristiyan geleneğindeki Yehova da Tanrı’nın tezahürlerinden birisi olarak yorumlanmalıdır. Toplumların kötülüğü iyi mi tanımladığına bakarsanız Şeytanın portresini de resmedebilirsiniz. Şeytan teriminin evveliyatına ve dinlerdeki yerine dair daha birçok bilgiyi kitapda bulabilirsiniz. Asıl mevzu şu, dünyadaki kötülükleri tek bir varlığa doğrusu Şeytana mal etmeyin. İyi insanoğlu vardır fakat fena insanoğlu da vardır. Ve sorulması ihtiyaç duyulan sual şu: “Bir insanın kötü olmasını nasıl engelleyebiliriz?” Günah işlediyseniz de evet günah işlediniz. O günahı yeniden etmemeyi ve iyi bir insan olmayı hedefleyin. Biliyorum zor, oldukça zor. Ama eğer en azından günahlarınızı kendinize itiraf edip, kabullenirseniz karanlık yolun sonunda bir ışık huzmesi görmüş olacaksınız. Bu da hayata dair bakış açınızın değişmesi için ilk ve mühim bir adım olacaktır. Son olarak Al Pacino ve Keanu Reeves’in oynadığı Şeytan filmimizde şu şekilde bir replik vardır: “İnsanoğlunun içinde canlanan her türlü hissi besledim. Onun ne istediğini önemsedim, onu hiçbir zaman yargılamadım. Neden? Çünkü onu hiçbir zaman reddetmedim, kusurlarına rağmen. Ben insanoğlunun fanıyım!” -Şeytan”
Evet, ne olursa olsun doğru olandan vazgeçmemeliyiz, hele hele bu şekilde bir fanımız varken. (Anıl Haznedar)

Genel anlamda “şeytan” tarihsel ve kavramsal gelişiminden bahsetmiş. Doyurucu bir emek verme olmuş. Ateistlere birazcık acımasız davranmış Tanrının ikircikli olduğu bir tarafının iyi bir tarafının fena olmasının zaman içinde tek tanrı dinlerde değiştiğini ifade etmiş. Düşmüş melekleri fena ve iyi olarak atfeden görüşü benimsemiş ve şeytanın da fena olana dahil bulunduğunu ifade etmiştir. Saygımız sonsuz heralde. Okunması ihtiyaç duyulan bir kitap. (Miraç Şentürk)


Şeytan PDF indirme linki var mı?


Jeffrey Burton Russell – Şeytan kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Şeytan PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Jeffrey Burton Russell Kimdir?


Jeffrey Burton Russell Kitapları – Eserleri

  • Şeytan
  • Lucifer
  • İblis
  • Mephistopheles


Jeffrey Burton Russell Alıntıları – Sözleri

  • “Şeytan,bütün muazzam gücüne rağmen yaratıktır, yaratan değil.” (İblis)
  • İblis, tanrının tek gerçek otorite bulunduğunu ve kendisinin sadece tanrının izniyle çalışabileceğini kabul etmek zorunda kalır. (Lucifer)
  • Herkesin köklü bir eksiklilik duygusu vardır: ne kadar çabalarsak çabalayalım çevremizi kuşatan fizyolojik evreni asla tam olarak anlayamayız, diğeri insan varlıkları asla tam olarak anlayamayız; kendimizi asla tam olarak anlayamayız. Yine de yaşamın nihai bir anlama haiz bulunduğunu duyumsar ve hakikati bilebilmek. için bu sınırlamaları aşma özlemi duyarız. (Lucifer)
  • “BURASI CEHENNEM VE BEN DE İÇİNDEYİM” (Lucifer)
  • “Tanrı, eninde sonunda her şeyden mesuldür. Şeytan, kötülükten mesuldür.” (İblis)
  • lblis dünyada dolaşır ve Tanrı, zama­nın sonuna kadar onun bizi ayartmasına izin verir. O bizim amansız düşmanımızdır. Fakat daima için özgür istencimizi de koruruz. lblis’in kendisi bizi azarlar: “Esasen sizi zorlayacak bir nüfuzum yok­tu; yalnızca çağırdım siz de geldiniz. O halde beni değil, kendinizi kı­nayın”(sure 14:22). Hiç kimse Şeytan’ın yaptırdığını ileri sürerek kendi yaptığına mazeret bulamaz, zira lblis’in yalnızca ayartma gü­cü vardır, zorunlu etme gücü yoktur (Lucifer)
  • “”Ben, ışık deposu Lucifer’im, sadece ışığımın aslı dayanılmaz bir soğukluktur”” (Mephistopheles)
  • Bir kimse kendisinin fena bulunduğunu nadiren dile getirir; hatta fena bulunduğunu nadiren kabul eder. İnsanlığa yönelik en büyük tehlikelerinden biri, kendi içimizdeki kötülüğü başkalarına yansıtma eğilimimizdir. (Şeytan)
  • Tanrı’nın işi olmayan tüm harikalar, Şeytan’ın işi olmalıdır. Her türlü büyü lblis’in işi haline geldi. Büyü­cüler, ister bilincinde olsunlar, ister olmasınlar, Şeytan’la bir antak kalma yapmıştı. (Lucifer)
  • Eğer kötülüğe anlam kazandırmak istiyorsak, daima eğretileme ve metafizikten bireye geri dönmemiz gerekir. Sayılar gerçekliği gizlemekten öteye gidemez. Naziler tarafınca katledilen altı milyon Yahudi sadece bir soyutlamadır.
    Anlamamız ihtiyaç duyulan şey, tek bir yahudinin çekmiş olduğu acıdır ve bunun ötesinde çıkarsama yapma gücümüz sınırlıdır. lşte bundan dolayıdır ki, Milton’un İblis’i böylesine kibirli görünür; şahsında kişileştirdiği
    fenalık, soyutlamanın örtüsü altında gizlenmektedir. (Şeytan)
  • Şeytan yeryüzüne çıktığına bakılırsa, onu bizlerden başkası olarak kabul edebilir miyiz? (Mephistopheles)
  • Musevi-Hıristiyan etiği insanı ve Tan­rı’yı doğadan kopardı; çağıl maddecilik ise bugün Tanrı’yı dışlayıp insanı tamamen tek başına bırakarak problemi keskinleştirdi. (Şeytan)
  • “Sapkınlık asla üstün gelmez.
    Neden? Diyebilirim ki,
    Sapkınlık üstün gelse,
    Kimse ona sapkınlık diyemez.” (İblis)
  • Adi ve karanlık olan maddi dünya, iyiliksever bir ilah tarafınca yönetilen aydınlığın tinsel yaşamına karşıt olarak, fena niyetli bir prens tarafınca yönetilir. (İblis)
  • “Cehennem, “sevmeyi bilmemenin ıstırabıdır” (Mephistopheles)
  • Yalnızlık dehşeti çağırır (Mephistopheles)
  • Bir sistemde “gerçek” olarak kabul edilen bir unsur, diğerinde “gerçek” bile olmayabilir. (Mephistopheles)
  • “Anne Frank’ın uğruna kurban edilmiş olduğu Nas­yonal Sosyalizm ve Vietnamlı çocuğun feda edilmiş olduğu Demokrasi ger­çek değildir. Gerçek olan, evlatların çekmiş olduğu acıdır. Bu sizin için ger­çektir, zira, kendi acınızdan çıkarsadığınız dolaysız bir kesinlik için­de onların duydukları acının ne işe yaradığını bilirsiniz.” (Şeytan)
  • Fenalık, daha oldukça naturel düzende bir düzensizliktir (Lucifer)
  • Bir devrimci olarak doğdum ben …. Her kim ki dünyaya hükümdar olur, ona meydan okurum. Ruhumun en özlü ifadesi protestodur; bedenimin en naturel hareketi, elimde süngü ileri atılışımdır: en naturel konuşma biçimim sövgü ve hakarettir. Dudaklarımda her aşk ezgisi bir isyan marşına dönüşür (Mephistopheles)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş