Eğitim

Şipşak Nietzsche – Peter Zudeick Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Şipşak Nietzsche – Peter Zudeick Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Şipşak Nietzsche kimin eseri? Şipşak Nietzsche kitabının yazarı kimdir? Şipşak Nietzsche konusu ve anafikri nedir? Şipşak Nietzsche kitabı ne konu alıyor? Şipşak Nietzsche PDF indirme linki var mı? Şipşak Nietzsche kitabının yazarı Peter Zudeick kimdir? İşte Şipşak Nietzsche kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Peter Zudeick

Çevirmen: Regaip Minareci

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9786050922264

Sayfa Sayısı: 260


Şipşak Nietzsche Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Vakti azca olanlara! Hayatımızı değiştirenlerin hayatları Şipşak dizisinde!

Tüm zamanların gelmiş geçmiş en mühim ve en yanlış anlaşılan filozoflarından Friedrich Nietzsche, “Ben insan değilim, dinamitim” diyordu. Gerçekten de düşünmek, hiçbir süre Nietzsche’ninki kadar yüksek bir patlama tehlikesi içermemişti.

Nietzsche, kendisini saran dünyanın, kültürün ve felsefenin darlığından mustaripti. İstediği azca değildi; köktencilik bir halde “değerlerin tekrardan değerlendirilmesi”ni talep ediyordu. Bu yolda ilerlerken yarattığı her yaratı; Tragedyanın Doğuşu’ndan Bu şekilde Buyurdu Zerdüşt’e ve Ecce Homo’ya kadar bir feryat, dayatma, kışkırtmaydı.

Sivri dilli yazar ve gülmece ustası Peter Zudeick, Friedrich Nietzsche’nin sarsıcı enerjisini hâlâ sakınan eserlerini ve yaşamını varlıklı verilere dayanarak aktarıyor ve hakikaten zirveyi zorluyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Şipşak Nietzsche Alıntıları – Sözleri

  • Gerçekler gelip bıçaklarıyla etlerimizi deşmedikleri sürece, onları gizli saklı bir çekinceyle küçümsemeyi sürdüreceğiz.
  • “İnsan, gerçeği bir kez fark edip bilinçlendikten sonrasında artık her yerde varoluşun dehşetini ve anlamsızlığını görür[…] ve tiksinir.”
  • Bizler ilk baştan beri tutarsız ve adaletsiz canlılarız ve bunu kolayca anlayabiliriz: Bu, varoluşun en büyük ve en çözümsüz uyumsuzluklarından biridir.
  • Okumak beni, benim ciddiyetimden uzaklaştırdığı için dinlendiriyor.
  • Nasıl da başarıyorum elimi neye atsam!
  • İnsanlara yalnızca, kazanç çerçevesinde gerekseme duyulacak kadar kültür edinmelerine izin veriliyor.
  • “İnsandan yorulduk..”
  • Tanrı, bir sanıdır; sadece ben sizin sanınızın düşünebilme sınırları içinde kalmasını isterim.
  • Nietzsche, tek başına gerçeğin peşine düşmüş bir gezgindir -aslında pek yalnız da sayılmaz, bu sebeple gölgesi ona birlikte rol alır.
  • En çirkin gerçekliğin idraki bile güzeldir.


Şipşak Nietzsche İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Nietzsche Zibidi Değil :): ‘Nietzsche kim? Ha şu ”Tanrı öldü!” diyen zibidi mi?’ diye soranlar var ise çevrenizde ya da siz de onlardan biriyseniz bu kitap tam size gore.. 🙂 Nietzsche’yi bir tek ”Tanrı öldü!” cümlesiyle tanımak ve üzerine üstlük bir de yanlış algılamak fikir dünyası için hakikaten üzücü bir durum.
Sosyal mesajımızı verdiğimize gore incelemeye geçebiliriz. 🙂
Düşünürler üstüne yazılan kitapları, daima düşünürlerin eserlerinden sonrasında okumanın taraftarı olan bir okuyucu olsam bile, sanırım söz konusu bu kitap olunca hafifçe yan çizebilirim ki evet çizdim. 🙂
Kütüphanede kitabı ilk gördüğümde; ‘Şipşak Nietzsche ne kadar şipşak olabilir ki?’ demiştim. Gerçekten şipşakmış 🙂 Latife bir tarafa ciddi şekilde eğer Nietzsche ile ilgili kronolojik bir çizgide bir şeyler öğrenmek istiyorsanız ve bunu felsefe zamanı içinde harmanlanmış bir şekilde görmeyi tercih ediyorsanız mükemmel bir yaratı.
Bilhassa Nietzsche’nin ruhsal çözümlemeleri de bu kitabın içinde içeriyor doğrusu Zudeick arada bir esprili bir üslupla Nietzsche’yi iğnelerken kimi zaman de onun söylediği sözlerin aslolan sebebinin altını çiziyor. Araya sıkıştırılmış şiirler, alıntılar ve kitabın sonuna Nietzsche’nin eserlerinden en sevilen sözleri eklemiş olması ek olarak dilinin daha akıcı olmasını sağlıyor.
Yazarın yansız bulunduğunu söyleyemem fakat yansız olabilmek için ciddi bir çaba harcıyor ki bu da alkışı hak edecek düzeyde.
Özetle 🙂 Nietzsche’yi merak mı ediyorsunuz? Ama eserleri size ağır mı geliyor? Ve hızlıca onun hakkında ‘doğru’ bilgiler mi öğrenmek istiyorsunuz? Tanrı’nın ölüm hikayesi ilginizi mi çekiyor? Bu kitap tam size gore!
Ufak bir alıntı ile bitirmek isterim:
”Nietzsche 5 Ocak’ta Basel’e, Jacob Burckhardt’a uzunca bir mektup yollar: ‘Sevgili sayın profesör, sonunda Baselli profesör kimliğinde Tanrı olmayı oldukca arzu ederdim; gelgelelim kişisel egoizmimi bu kadar ileri götürüp, dünyayı yaratma işimden geri kalmayı göze alamadım. Gördüğünüz şeklinde, nerede olursak olalım, nerede yaşarsak yaşayalım, özveride bulunmak zorundayız.’
…Nietzsche profesöre yazdığı mektubun devamında, bundan bu şekilde çevresini sonsuza kadar fena esprilerle eğlendirmeye mahkum edildiğini söyler.”
Benim nazarımda Nietzsche’nin fena komiklikleri tüm felsefe tarihinin ciddi mevzularından daha değerlidir..
Okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar dilerim..
Not: Kitabın yazarı olsam sadece bu kadar överdim 🙂 (Δες Τινα)

Adının ‘şipşak’ olmasına rağmen pek de şipşak olmayan bir kitap Şipşak Nietzsche. Doğumundan başlayarak aile ve iş yaşamı, okul yılları, arkadaşlık ilişkileri de dahil olmak suretiyle yaşamış olduğu tecrübeler, bu tecrübelerin onu iyi mi değiştirdiğini ve bu değişimlerin fikirlerine yansıyan dönüşümlerini gözlemleyebiliyoruz.
Üstelik tüm eserlerinin arka planında yatan olayların analizlerine yer verilmesi, bu kitapları okuyacak olanlara bir rehber durumunda olabilir.
Nietzsche asla okumamış sadece okumak isteyen biri için başlangıç kitabı olabileceğini düşünüyorum. Aksi takdirde bu kadar gelgitleri olan, düşünceleri süratli değişen birinin yanlış anlaşılma ihtimali oldukça yüksek. Nitekim kızkardeşi de bu durumu kullanmış ve ölümünden sonrasında en büyük Nazi karşıtını ‘ari ırkın’ düşünce babası konumuna yükseltmiş. Üstelik bunu, Nietzsche’nin her fırsatta Almanlar’dan hoşlanmadığını sert bir üslupla ifade etmesine karşın başarmış.
Kitap Nietzsche okurken sıkça dönülüp bakılacak özellikte güzel bir kitap olmuş. Tabii ki adına ve felsefesi üstüne yazılan yüzlerce kitaba rağmen tek bir kitapla Nietzsche hakkında tüm bilgilere ulaştığınızı söyleyemem. Ancak hayatına ve eserlerine genel bir bakış, bir çerçeve sunması açısından yararlı bir kitap bulunduğunu düşünüyorum. (Thetis’in Penceresi)

#kitapyorumum
#sipsaknietzsche
#PeterZudeick
Kitap bir tek Nietzsche’nin biyografisi değil hem de Şen Bilim,Iyinin ve Kötünün Ötesinde, Insanca Pek Insanca şeklinde birçok kitaplarının da özeti mahiyetinde.
Papaz bir babanın oğlu olan Nietzsche, dinle ilgili sorgulamalarına babasının ölümü üstüne beş yaşlarında adım atar. On yedisine vardığında ise önyargılar ve boyunduruk altına almış olduğu için Hıristiyanlığı eleştirir. Ilerleyen yıllarda ise Tanri’yi, dünyayı ve insanları sorgulamaya devam edecektir.
Toplumsal ilişkilerinin bozuk olmasının sebebini, kendini onlardan daha iyi olarak gören Nietzsche’ye gore eğer bir şey olmak isteniyorsa bu tam ve kurallara uygun olmalıdır. Otuz beş yaşlarındayken filoloji bölümünde ordinaryus profesörlüğe kadar yükselir. Fakat bu yetmeyecektir ona. Burdaki görevinden de ayrılır. Amacı felsefeyi seven ideal bir felsefeci portresi çizmektir.
Yazdığı kitaplar ara sıra alaşağı edilse de ,Nazi propagandasi yapmakla itham edilse de savunduğu fikirleri söylemekten/yazmaktan çekinmez.
Aslında daha oldukca söylenecek şey var fakat kendisi bir hanımefendileri asaladigi, değersiz ve aptal görmüş olduğu için yorumumu burda sonlandırmayı yeğliyorum.
Iyi okumalar. (Öztürks)


Şipşak Nietzsche PDF indirme linki var mı?


Peter Zudeick – Şipşak Nietzsche kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Şipşak Nietzsche PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Peter Zudeick Kimdir?

Peter Zudeick, Almanya’nın Solingen kentinde doğup büyüdü ve meslek yaşamına polis olarak başladı. Daha sonrasında Köln’de edebiyat, pedagoji, felsefe ve tiyatro eğitimi aldı. 1976 senesinde Kölner Stadt Anzeiger gazetesine yetişmen olarak girip, siyaset servisinde gelecekteki mesleğiyle tanıştı. 1980 senesinde radyoya geçerek muhabir ve moderatör olarak çalıştı. 1982’de parlamento muhabiri oldu.

Peter Zudeick 1985 senesinde beri Almanya’nın önde gelen radyo istasyonları ve gazeteleri için özgür gazetecilik yapıyor, tv programları hazırlıyor. Emek verme alanları siyasal röportajlar, yorumlar, analizler, araştırmalar ve edebiyat üstüne söyleşilerdir. Alman hr 2 tv kanalında siyasetçilerin ağızlarından çıkan çarpıcı sözleri hicvederek özetlediği haftalık programı, görmüş olduğu büyük ilgi üstüne CD olarak da satışa sunuldu.

Son dönem yazdığı kitaplarda Almanya’yı giderek yoksullaşmaya sürüklediklerini savunduğu siyasal yöneticileri eleştiren Peter Zudeick, eserlerinde Plato ve Marx vb. şeklinde tarihe yön vermiş kişilikleri günümüz yöneticileriyle kıyaslıyor.


Peter Zudeick Kitapları – Eserleri

  • Şipşak Nietzsche


Peter Zudeick Alıntıları – Sözleri

  • En çirkin gerçekliğin idraki bile güzeldir. (Şipşak Nietzsche)
  • Nasıl da başarıyorum elimi neye atsam! (Şipşak Nietzsche)
  • Nietzsche, tek başına gerçeğin peşine düşmüş bir gezgindir -aslında pek yalnız da sayılmaz, bu sebeple gölgesi ona birlikte rol alır. (Şipşak Nietzsche)
  • “İnsan, gerçeği bir kez fark edip bilinçlendikten sonrasında artık her yerde varoluşun dehşetini ve anlamsızlığını görür[…] ve tiksinir.” (Şipşak Nietzsche)
  • Bizler ilk baştan beri tutarsız ve adaletsiz canlılarız ve bunu kolayca anlayabiliriz: Bu, varoluşun en büyük ve en çözümsüz uyumsuzluklarından biridir. (Şipşak Nietzsche)
  • Gerçekler gelip bıçaklarıyla etlerimizi deşmedikleri sürece, onları gizli saklı bir çekinceyle küçümsemeyi sürdüreceğiz. (Şipşak Nietzsche)
  • İnsanlara yalnızca, kazanç çerçevesinde gerekseme duyulacak kadar kültür edinmelerine izin veriliyor. (Şipşak Nietzsche)
  • “İnsandan yorulduk..” (Şipşak Nietzsche)
  • Tanrı, bir sanıdır; sadece ben sizin sanınızın düşünebilme sınırları içinde kalmasını isterim. (Şipşak Nietzsche)
  • Okumak beni, benim ciddiyetimden uzaklaştırdığı için dinlendiriyor. (Şipşak Nietzsche)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş