Eğitim

Virane Harita – Kobo Abe Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Virane Harita – Kobo Abe Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Virane Harita kimin eseri? Virane Harita kitabının yazarı kimdir? Virane Harita konusu ve anafikri nedir? Virane Harita kitabı ne konu alıyor? Virane Harita PDF indirme linki var mı? Virane Harita kitabının yazarı Kobo Abe kimdir? İşte Virane Harita kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Kobo Abe

Çevirmen: Barış Bayıksel

Orijinal Adı: Moetsukita Chizu

Yayın Evi: MonoKL Yayınları

İSBN: 9786056979811

Sayfa Sayısı: 240


Virane Harita Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kent – Kapalı bir sonsuzluk. Asla kaybolunmayan bir labirent. Her bölgesi aynı numarayla numaralandırılmış sana hususi bir harita.

İşte bu yüzden yolunu kaybetsen bile kaybolamazsın.

Kayıp Kişi Başvurusu

Başvuru Talep Konusu: Kayıp şahsın hareketleri ve nerede olduğu

Şahsın Adı Soyadı: Hiroshi Nemuro

Cinsiyeti: Erkek

Yaşı: 34

Mesleği: Dainen Ticaret Satış ve Genişleme Bölüm Şefi

Kayıp kişi müracaat sahibinin kocasıdır. Altı ay önceki kayboluşundan beri kendisinden haber alınamamaktadır. Büromuza araştırmaya ilişkin tam yetki verilmiş olup lüzumlu görülen tüm belgeler tarafımıza sunulacaktır.

Tutarı ekli olmak suretiyle yukarıdaki başvuruyu yaptığımı belirtirim. Bununla birlikte bana sunulacak olan raporların gizliliğini koruyacağıma, dışarıya sızdırmayacağıma, fena niyetle kullanmayacağıma vallahi billahi.

2 Şubat 1967

T… Dedektiflik Bürosu

Kayıp Şahıslar Yazıhane Amirliği’ne

Başvuru Sahibinin Adı Soyadı:

Haru Nemuro

“Zihni şaşırtan muhteşem ve tekinsiz bir sanat eseri.”

– The New York Times

“Tam bir edebiyat şöleni. Öylesine etkili ki, olduğunuz yere mıhlanıp kalıyorsunuz.”

– The New York Times Book Review


Virane Harita Alıntıları – Sözleri

  • ,, rica ediyorum beni fazla sinirlendirmesinler…
  • Kendisine siyahın yakıştığına dair sözlerimi hatırlıyor muydu acaba?
  • Kendi irademle seçtiğim bir dünya olmalıydı.
  • İnsanlar yola çıktıkları yere geri dönerler. Geri dönmek için yola çıkarlar…
    Fakat kimi zaman, yola çıkıp geri dönmeyenler de olur.
  • Biz kendi kendimize, insanların olması ihtiyaç duyulan yer belli, kaçanları gerekirse boynuna zincir vurup geri getirmeliyiz diye düşünüyoruz. Bu mantığın temelleri ne kadar sağlam peki? Kişinin kendi iradesine karşı çıkma pahasına onun olduğu yere karışmaya kimin hakkı var?
  • İnsanın amacı ne kadar önemsiz olursa olsun yürümeye devam edebilmenin mutluluk verdiğini iliklerime kadar hissediyorum.
  • Baksanıza, bu kadar insan asla durmadan bir bölgelere doğru yürüyorlar. Her biri bir şeyler amaçlıyor. Ne kadar fazla amaç var öyleki değil mi? O yüzden burada oturup dışarıyı izlemeyi seviyorum. Gereksiz şeyleri kukumav kuşu benzer biçimde düşünüp durursan geride kalırsın; hepimiz gözünün önünde durup dinlenmeden yürümeye devam ederken sen amacını kaybedersen, başkalarının yürüyüşünü izlemekten başka bir şey yapmazsan ne halt edeceksin ? Bu şekilde düşününce elim ayağım kesiliveriyor. Oldukça kötü hüzünleniyorum, içim bir hoş oluyor. İnsanın amacı ne kadar önemsiz olursa olsun yürümeye devam edebilmenin mutluluk verdiğini iliklerime kadar hissediyorum o vakit…
  • “Arabayı sürerken, keşke bu şekilde sonsuza kadar devam edebilsem; ne güzel olurdu diye düşündüm. İnanır mısınız bir an için devam edebilecekmiş benzer biçimde de oldum. Fakat şimdi o anki ruh hâlimi hatırladıkça tüylerim ürperiyor. Öyleki değil mi? Bu dileğin gerçekleştiğini ve ne kadar sürerseniz sürün, nereye kadar giderseniz gidin, sonsuza kadar varış noktasındaki gişeye ulaşamadığınızı bir bir düşünün.”
  • İnsan başkasına ihanet edince, başkası tarafınca ihanete uğramaktan korkması oldukça düzgüsel.
  • Şehrin kalbinin ilk çarpışıyla birlikte, yüzlerce dosya dolabı kilidinin en fazla beş dakikalık bir vakit diliminde, birbirlerine benzemeyen fakat birbirlerinden ayırt da edilemeyen çalışanlar ordusunun, kapakları oluşturulan bir barajdan boşalan su duvarı benzer biçimde aniden yolları doldurmuş olduğu o yaşam saatleri…
  • “Kent – Kapalı bir sonsuzluk. Asla kaybolunmayan bir labirent. Her bölgesi aynı numarayla numaralandırılmış sana hususi bir harita.
    İşte bu yüzden yolunun kaybetsen bile kaybolamazsın.”


Virane Harita İncelemesi – Kişisel Yorumlar

~~~HaritalarİçindeYine Kayboldum~~~: Kobo Abe tıp eğitimi alip edebiyata yönelen yazarlar arasındadır iyiki yazmış diyorum zira ben yazari okurken ayrı 1zevk alıyorum ki külliyatını bitirmek istediğim yazarlar arasındadır tüm yazdığı düzensizlikler üstünden kendini bulma çabası mutsuzluk içinde devinen kişiliklerle karanlık betimlemeler ne olursa olsun olur kitaplarında.
Genel seçimi edebiyat üstünden vermek istediği felsefeyle kayip kişiler ve kişiliklerle Kafkaesk bir çizgide ruh öğüten topluma duyulan güvensizlik ve arayışla beraber aslına bakarsak bir kaçış hikayesidir ki ben bu kaçış ve kayboluşları her daim oldukça severim vermek istediği mesajlarla…
Virane Harita, gene bir kayip başvurusuyla süregelen kitap “Kayıp kişi müracaat sahibinin kocasıdır. Altı ay önceki kayboluşundan beri kendisinden haber alınamamaktadır” tam KoboAbeKlasiği :-))) çıkılan yolda harita üstünden sabırla okunması gerekir ki tek umudumuz ataçla tuttturulmuşsa da kendi kendimiz üstünden yitirdiğimiz bellek kayıplarında yüklenen rollerle meydana getirilen durumlarda yapılmış benzer biçimde gösterilmesinin içimizde bi sürü ses varken sanki sessizliğin ortasında dönemin amaçsız tüketimiyle asla kimse değilken başkalarının acıması hepimiz için değişik anlamı olan adamlarla etrafimizdaki onca insanların her birinin yüz ifadesi başkadır ki yazdığı birçok ayrıntıyla değişik bir farkındalık gene sunmuştur okura vesselam ben gene oldukça sevdim tüm ayrıntıları…
Tüm bu kayboluş ve boğucu yaşam içinde herbirimizin değişik bakış açılarıyla bile insan kişiden kişiye değişirken bu arama öyküsünü etkilenerek okudum tüm Kobo Abe severlerin oldukça seveceğini düşünüyorum her insana sıhhatli mutlu rahat keyifli okumalar… (Ayşe…)

✍DİPÇE :
Bu kitap tüm festival beklentilerine sırtını dönerek yaşamın dosya dolaplarından bile isteye kaçmayı başaran Hiroshi Nemuro’nun aranma serüvenidir. Kayıp şahsı! (kocasını) bekleyen hanım; beklemek sabretmek kabullenememek uçurumlarında sanrılara tutunurken, vakayla ilintili hepimiz somut yitimlerle öyküden tek tek düşer.Onu aramak için tutulan dedektif, dedektifin ardında sürüklenen okur..Kitap; ritmi sonlara kadar canlı bir koşturmaca, ele ayağa dolaşan onlarca detay tasvir eşliğinde yakuzalara, hanım tacirlerine, emekçilere tüm ipuçlarına karşın bir polisiye mevzusu olmadığını satır aralarındaki derinlikli cümlelerden hissettirse de son anda adı geçen yitik şahsı unutup
bir varoluşçuluk temasıyla karşı karşıya gelmek muhteşem bir okuma tadı yaratır.
Kaybettiklerimizle, haiz olmayı ümit ettiklerimizi, iç dinamiklerimizi çıldırtan bir sorgulamayla karşılaştıran yazar; yitik insanın haritasını takip ettiğini sanıp kendi izinin peşine düşen dedektifle; aynı esnada fotoğraf makinesini çevirip deklanşörün sesiyle ürkütüğü okuru çoktan kendi viranesiyle başbaşa bırakmıştır. Etkilenmemek mümkün değil. (Gncokuyor)


Virane Harita PDF indirme linki var mı?


Kobo Abe – Virane Harita kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Virane Harita PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Kobo Abe Kimdir?

İlk şiirlerini 1947,ilk romanını ise 1948 senesinde yayımlattı.Türkçeye çevrilen iki kitabından birisi olan Kumların Kadını adlı romanı ile internasyonal ün kazanmıştır.Bu romanı Japonya’nın saygı duyulan edebiyat ödüllerinden Yomiuru Ödülü’nü,romanın uyarlandığı beyaz perde filmi Cannes Film Festivali’nde Jüri Hususi Ödülü’nü aldı.Ayrıca üç romanı daha beyazperdeye uyarlandı.On dört romanı,sekiz öykü denemesi,on yedi oyunu ve bir şiir derlemesi vardır.Modern toplumdaki kişinin bunalımını mevzu edinen yazarın eserleri Beckett,Kafka ve Sartre ile kıyaslanmıştır.


Kobo Abe Kitapları – Eserleri

  • Kumların Kadını
  • Kanguru Defteri
  • Başkasının Yüzü
  • Kutu Adam
  • Virane Harita
  • Woman in the Dunes


Kobo Abe Alıntıları – Sözleri

  • Herhalde kendi yalnızlığımı oldukça fazla büyütmüşüm… Tüm insanlığın toplam yalnızlığından daha büyük sanmışım. (Başkasının Yüzü)
  • Yenilgi, ‘yenildim’ diye düşündüğün andan itibaren başlardı. (Kumların Kadını)
  • Peki o vakit, makyaj kendini göstermek için mi yapılır, kendini saklamak için mi ? (Başkasının Yüzü)
  • İnsanlar yola çıktıkları yere geri dönerler. Geri dönmek için yola çıkarlar…
    Fakat kimi zaman, yola çıkıp geri dönmeyenler de olur. (Virane Harita)
  • Yalnızlık, hayal ardında koşup da doyurulmamış susuzluktur. (Kumların Kadını)
  • Eğer bu gazete dış dünyaya oluşturulan penceresiyse,kesinlikle buzlu camdan yapılmıştı. (Kumların Kadını)
  • Gerçekten de emek harcama eyleminde, sonucu belirsiz bile olsa, geçip giden zamanı katlanılır kılacak, insana dayanak noktası olacak bir şeyler vardı. (Kumların Kadını)
  • “Arabayı sürerken, keşke bu şekilde sonsuza kadar devam edebilsem; ne güzel olurdu diye düşündüm. İnanır mısınız bir an için devam edebilecekmiş benzer biçimde de oldum. Fakat şimdi o anki ruh hâlimi hatırladıkça tüylerim ürperiyor. Öyleki değil mi? Bu dileğin gerçekleştiğini ve ne kadar sürerseniz sürün, nereye kadar giderseniz gidin, sonsuza kadar varış noktasındaki gişeye ulaşamadığınızı bir bir düşünün.” (Virane Harita)
  • Şehrin kalbinin ilk çarpışıyla birlikte, yüzlerce dosya dolabı kilidinin en fazla beş dakikalık bir vakit diliminde, birbirlerine benzemeyen fakat birbirlerinden ayırt da edilemeyen çalışanlar ordusunun, kapakları oluşturulan bir barajdan boşalan su duvarı benzer biçimde aniden yolları doldurmuş olduğu o yaşam saatleri… (Virane Harita)
  • Vücudu giysilerle örtmek medeniyetin ilerlemesiyse, gelecekte maskelerin de yaşamın parçası olmayacağının bir garantisi yok. (Başkasının Yüzü)
  • – ‘İnsanlar ne için yaşar?’
    – ‘Yaşadığı için yaşar, amaç falan olmadan.’
    – ‘Öyle şey olmaz, bir anlamı olmalı.’
    – ‘Anlamı olmasa da herkes yaşam sigortası yaptırıyor. Ölmek istemediğimiz için yaşıyoruz o kadar.’ (Kanguru Defteri)
  • “Ne kadar da acınası değil mi? Öldükten sonrasında bile yalnızlığın aynı şekilde devam ediyor.” (Kanguru Defteri)
  • Şimdi oldukça kendimden güvenli bir halde söyleyebilirim: Zerre kadar pişman değilim! İpuçları ne kadar çoksa, o ipuçlarının sayısı kadar gerçek de varolabilir.
    Yaklaşan bir ambulansın sirenini işitiyorum (Kutu Adam)
  • Öyleki ya, bir başkasının hatıralarında yer alıp yaşamak ne kadar da güçmüş meğer. (Kanguru Defteri)
  • Hayaletlerin yüzde doksanı karanlıktaki sedir ağaçlarıdır demezler mi esasen? (Kanguru Defteri)
  • ,, rica ediyorum beni fazla sinirlendirmesinler… (Virane Harita)
  • İnsanların kendisinden ziyade, üstündeki giysilerine ve eşyalarına gösterilen ilgi, yalnızlığın en büyük göstergesidir. (Kanguru Defteri)
  • “Dünyanın altına mi düşmüştüm yoksa burası cehennem miydi? (Kanguru Defteri)
  • İnsan başkasına ihanet edince, başkası tarafınca ihanete uğramaktan korkması oldukça düzgüsel. (Virane Harita)
  • Avuçlarımdan taşan bu özgürlükle ne yapsam acaba? (Başkasının Yüzü)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş