Eğitim

Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız? – William Poundstone Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız? – William Poundstone Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız? kimin eseri? Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız? kitabının yazarı kimdir? Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız? konusu ve anafikri nedir? Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız? kitabı ne konu alıyor? Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız? PDF indirme linki var mı? Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız? kitabının yazarı William Poundstone kimdir? İşte Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız? kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: William Poundstone

Çevirmen: Eray Sarıot

Yayın Evi: Odtü Yayınları

İSBN: 9789757064893

Sayfa Sayısı: 259


Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız? Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

-Neden kanalizasyon kapakları kare değil de daire 

biçimindedir?

-Neden bira kutularının altı ve üstü, ortasındandaha 

dardır?

-Dünya’da kaç tane piyano akortçusu vardır?

-Aynadaki bir görüntüde niçin ‘yukarı ile aşağı’ yer 

değiştirmez de ‘sağ ile sol’ yer değiştirir….


Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız? Alıntıları – Sözleri

  • Spolsky’ye gore teknik işe alımlarda iki büyük güçlük vardır: akıllı olup da bir işi beceremeyen insanları ve iş yapabilen fakat akıllı olmayan insanları saptamak. Rekabetçi bir sektörde yer edinen her şirket bu iki insan çeşidinden kaçınmalıdır. Bu sebeple akıllı olupta iş beceremeyen insanoğlu genel anlamda doktora derecelerini almış kişilerdir ve büyük sirkrtlerde çalışırlar. Ama ergonomik olmadıkları için kimse onları dinlenmez. İş yapabilen fakat akıllı olmayanlarsa pek düşünmeden aptalca işler yaparlar ve birinin sonradan o işi düzeltmesi gerekir.
  • ‘Hepimiz hayatta bir takım testlerden geçeriz. Başkalarının başarısız olduğu bir sınavda biz başarılı olabiliriz, belki de olamayız.’
  • Eğer çözecek bulmaca olmasaydı, sormuş olacaktır sual da olmazdı ve eğer sorulacak sorular olmasaydı, dünya ne hale gelirdi bir düşünün!
  • “Eğer aramızda bunu unutma hatasına düşecek birileri var ise hatırlatalım; sürünün bir adım önünde olmanın sırrı ” Oldukça Yemek” değil , ” Aç Kalmak”tır. Bazı engellemeler olmadan yaratıcılık olmaz. Işte bu yüzden, kurulduğu ilk günden bu yana; kaynakların zekice kullanılması, ki o zamanlar bu bir zorunluluktu, Microsoft’ta bir iş geleneği olagelmiştir. Bu anlayış bugün de olmazsa olmaz özelliklerimizden biridir, zira aklınla degil de haiz olduklarınla yaşamaya başlarsan , ipin ucunu kaçırman an meselesidir.”
  • Bir bulmacayı görünce çözemiyor olmanız, aklınızın -ve bulmacanın- tam da olması gerektiği benzer biçimde çalıştığını gösterir.
  • Microsoft’un mülakatlarda insan kaynakları uzmanları yerine, kendi ekibinde çalışacak adayları seçmesi için ‘sıradan’ çalışanlarını görevlendirmesi geleneği, iktisat basını tarafınca bir çok süre övgüyle karşılanmıştır. Denk görüşmelerin çalışanlara moral verdiği ve teknik alanlarda somut avantajlar sağlamış olduğu ise hala tartışmalıdır.
  • ‘Eğer aramızda bunu unutma hatasına düşecek birileri varsa hatırlatalım; sürünün bir adım önünde olmanın sırrı ‘Çok Yemek’ değil ‘Aç Kalmaktır’. Bazı engellemeler olmadan yaratıcılık olmaz.’Karides ve Sosis Bildirisi-İnsan Kaynakları Müdürü Mike Murray,Microsoft 1993
  • Sfenks, sordurulmuş olduğu şu bilmeceye doğru cevap vermeyen herkesi yemektedir: ‘Sabah dört, öğlen iki, akşam üç ayak üstünde yürüyen şey nedir?
    Oidipus, ‘insan’diyerek probleminin doğru yanıtını bulmuştur.Bir bebek elleri ve ayakları üstünde emekler; bir erişkin iki ayağı üstünde yürür ve yaşlı bir insan da destek almış olduğu bastonuyla beraber üç ayak üstünde yürür.
  • Eskiden işveren ve çalışan içinde direkt doğruya bir kur yapma töreni olan iş görüşmesi, bugün, işe başvuran adayın cendereye alınıp zihinsel süreçlerinin dürtüldüğü,kurcalandığı ve acımasızca değerlendirildiği, daha oldukça tek yönlü bir incelemeye dönüştü.
  • ‘Çalışmalar gösteriyor ki standart iş görüşmesi, görüşmecinin de adayın da karşılıklı ve eşit derecede tongaya düştükleri bir gösteriden başka bir şey değildir.’


Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız? İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İşe alım mülakatlarında sorulan alışılmadık soruları inceleyen kitapta, bu soruların sorulma öne sürülen nedeni ve tarihçesi inceleniyor. Bilhassa, Microsoft’un işe alım mülakatlarında sordukları oldukça ilgi çekici. Ne iyi ki kitapta soruların cevapları da var. Bu sorulardan bazılarının doğru bir cevabı yok fakat geçerli cevapları olan sorular bulmaca meraklılarının ilgisini çekebilir. Kitaba isim olan sual ise aslen “Fuji Dağı’nı iyi mi taşırsınız?” değil, “Fuji Dağı’nı ne kadar sürede taşırsınız?” olmalıymış. Bu sebeple kitapta, Japonya’daki bu dağın taşınma süresi anlatılıyor. Kitabın çevirisi de Türk kültürüne uyarlanmış. Bazı anlatımlar Türkçe’de yer edinen deyimler ve metaforlar kullanılarak yapılmış. Mesela, “çıkmaz ayın son çarşambası” (s.76). İnsan kaynakları yöneticileri ve bulmaca meraklılarının okuması ihtiyaç duyulan bir kitap. (Ferdi Bişkin)


Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız? PDF indirme linki var mı?


William Poundstone – Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız? kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız? PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı William Poundstone Kimdir?


William Poundstone Kitapları – Eserleri

  • Google’da Çalışacak Kadar Akıllı mısınız?
  • Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız?
  • Taş Kağıt Makas
  • Fiyatlandırma Sırları


William Poundstone Alıntıları – Sözleri

  • “Eğer aramızda bunu unutma hatasına düşecek birileri var ise hatırlatalım; sürünün bir adım önünde olmanın sırrı ” Oldukça Yemek” değil , ” Aç Kalmak”tır. Bazı engellemeler olmadan yaratıcılık olmaz. Işte bu yüzden, kurulduğu ilk günden bu yana; kaynakların zekice kullanılması, ki o zamanlar bu bir zorunluluktu, Microsoft’ta bir iş geleneği olagelmiştir. Bu anlayış bugün de olmazsa olmaz özelliklerimizden biridir, zira aklınla degil de haiz olduklarınla yaşamaya başlarsan , ipin ucunu kaçırman an meselesidir.” (Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız?)
  • Spolsky’ye gore teknik işe alımlarda iki büyük güçlük vardır: akıllı olup da bir işi beceremeyen insanları ve iş yapabilen fakat akıllı olmayan insanları saptamak. Rekabetçi bir sektörde yer edinen her şirket bu iki insan çeşidinden kaçınmalıdır. Bu sebeple akıllı olupta iş beceremeyen insanoğlu genel anlamda doktora derecelerini almış kişilerdir ve büyük sirkrtlerde çalışırlar. Ama ergonomik olmadıkları için kimse onları dinlenmez. İş yapabilen fakat akıllı olmayanlarsa pek düşünmeden aptalca işler yaparlar ve birinin sonradan o işi düzeltmesi gerekir. (Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız?)
  • Fiyatlandırma tehlikeli bir kaldıraçtır. (Fiyatlandırma Sırları)
  • Bu, ayı avına çıkarken ayağına koşu ayakkabısı giyen avcı hikayesi gibidir. Avcıya, “Bir ayıdan daha hızlı koşabileceğini mi sanıyorsun?” diye sorar arkadaşı.
    “Ondan hızlı koşmama gerek yok ki,” diye yanıt verir avcı. “Seni geçeyim yeter.” (Taş Kağıt Makas)
  • Bir bulmacayı görünce çözemiyor olmanız, aklınızın -ve bulmacanın- tam da olması gerektiği benzer biçimde çalıştığını gösterir. (Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız?)
  • Kesin olan tek şey var: İnsanların rassallıkla olan sorunları oldukça derine iniyor. Psikolog Lola Lopes bunu altı kör adam ve fil hikayesiyle karşılaştırıp aradaki şu mühim farka dikkat çekiyor: “Filin aksine, rasgeleliğin neye benzediğini bugüne kadar hiç kimse görmemiştir.” (Taş Kağıt Makas)
  • Microsoft’un mülakatlarda insan kaynakları uzmanları yerine, kendi ekibinde çalışacak adayları seçmesi için ‘sıradan’ çalışanlarını görevlendirmesi geleneği, iktisat basını tarafınca bir çok süre övgüyle karşılanmıştır. Denk görüşmelerin çalışanlara moral verdiği ve teknik alanlarda somut avantajlar sağlamış olduğu ise hala tartışmalıdır. (Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız?)
  • Empire State Binası’ndan aşağı düşen iyimseri duydun mu? Elli kat düştükten sonrasında, “Şimdilik iyi gidiyoruz!” demiş. (Taş Kağıt Makas)
  • ‘Hepimiz hayatta bir takım testlerden geçeriz. Başkalarının başarısız olduğu bir sınavda biz başarılı olabiliriz, belki de olamayız.’ (Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız?)
  • Sfenks, sordurulmuş olduğu şu bilmeceye doğru cevap vermeyen herkesi yemektedir: ‘Sabah dört, öğlen iki, akşam üç ayak üstünde yürüyen şey nedir?
    Oidipus, ‘insan’diyerek probleminin doğru yanıtını bulmuştur.Bir bebek elleri ve ayakları üstünde emekler; bir erişkin iki ayağı üstünde yürür ve yaşlı bir insan da destek almış olduğu bastonuyla beraber üç ayak üstünde yürür. (Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız?)
  • Ne kadar oldukça isterseniz, o denli oldukça alırsınız (Fiyatlandırma Sırları)
  • İyi bir sihirbaz, geçim kaynağını asla açıklamaz.
    -Dan Guterman (Taş Kağıt Makas)
  • İnsanlar birine sarılırken başlarını sağa eğer ve yabancı bir odaya girdiklerinde ilk sağ tarafa bakar. (Taş Kağıt Makas)
  • ‘Çalışmalar gösteriyor ki standart iş görüşmesi, görüşmecinin de adayın da karşılıklı ve eşit derecede tongaya düştükleri bir gösteriden başka bir şey değildir.’ (Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız?)
  • Louis Leon Thurstone, IQ testlerinin eski yandaşlarının aksine “zekânın” tek bir olgu olmadığını, akıcı konuşma, görsel uzamsal beceri ve mantık benzer biçimde birden fazla belirgin becerilerinin birleşimi bulunduğunu savundu. Thurstone’a gore bu beceriler içinde pek fazla bağlantı bulunmaktaydı. Bir mevzuda oldukça parlak, öteki her şeyde oldukça başarısız olabilirdiniz. (Google’da Çalışacak Kadar Akıllı mısınız?)
  • Eskiden işveren ve çalışan içinde direkt doğruya bir kur yapma töreni olan iş görüşmesi, bugün, işe başvuran adayın cendereye alınıp zihinsel süreçlerinin dürtüldüğü,kurcalandığı ve acımasızca değerlendirildiği, daha oldukça tek yönlü bir incelemeye dönüştü. (Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız?)
  • Stratejik kararlarımız son seferde ve ondan bir öncekinde işe yarayan ve işe yaramayan kararlar üstüne kurulu. (Taş Kağıt Makas)
  • İnsanlar tamamen aynıdır, çizilen sınırlar bizim ötekilerden değişik olduğumuzu düşünmemizi sağlar. (Fiyatlandırma Sırları)
  • “Para, uyuşturucudur.” (Fiyatlandırma Sırları)
  • ‘Eğer aramızda bunu unutma hatasına düşecek birileri varsa hatırlatalım; sürünün bir adım önünde olmanın sırrı ‘Çok Yemek’ değil ‘Aç Kalmaktır’. Bazı engellemeler olmadan yaratıcılık olmaz.’Karides ve Sosis Bildirisi-İnsan Kaynakları Müdürü Mike Murray,Microsoft 1993 (Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş