Eğitim

Tercih – Russell D. Roberts Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tercih – Russell D. Roberts Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tercih kimin eseri? Tercih kitabının yazarı kimdir? Tercih konusu ve anafikri nedir? Tercih kitabı ne konu alıyor? Tercih PDF indirme linki var mı? Tercih kitabının yazarı Russell D. Roberts kimdir? İşte Tercih kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Russell D. Roberts

Çevirmen: Mustafa Acar

Yayın Evi: Liman Yayınları

İSBN: 9789752510128

Sayfa Sayısı: 328


Tercih Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Global ekonomiyle ilgili bir roman mı? Russell Roberts Amerika ve Amerikan iş aleminin karşı karşıya olduğu anahtar internasyonal ekonomik sorunlara bu kışkırtıcı ve garip bakışıyla tüm kuralları altüst ediyor. Tercih’in yıldızı bir ondokuzuncu yüzyıl ekonomisti olan David Ricardo’nun hayaleti. Kanatlarını alabilmek için bir Amerikan tv imalat şirketi genel müdürünü, mahalli tv endüstrisini yok etme pahasına bile olsa ithalatın Amerika için iyi olduğuna ikna etmek zorundadır. Tercih, ekonomi jargonunu kullanmadan internasyonal ticaretin iş yaşamını ve günlük yaşantımızı iyi mi etkilediğine ilişkin okuyucuya yeni bir perspektif kazandırıyor.


Tercih Alıntıları – Sözleri

  • İnsanın hayallerinin sınırı yoktur.
  • Olabilecekleri merak eden, gecenin ortasında hâlâ uyanık vaziyette uzanıp yatan her insana.. tatlı rüyalar.
  • Japon halkı oldukca çalıştı, muhteşem bir de eğitim sistemleri vardı.
  • Birileri çıkıp evlatların sınır tanımaz hayallerini gerçekleştirmelerine olanaklarını güvence altına almalıdır.
  • “Olabilecekleri merak eden, gecenin ortasında hâlâ uyanık vaziyette uzanıp yatan her insana… tatlı rüyalar.”
  • Söz konusu vakit bedavaymış şeklinde görünür, sadece bir maliyeti vardır.
  • Bir doktorun alışık olduğu tarzda yaşamaya devam etmek için bir insanı hasta kalmaya zorlama hakkı olabilir mi? Bir tv imalatçısı, işçilerine ödediği yüksek ücretleri o düzeyde tutabilmek amacıyla, tv müşterisini daha yüksek fiyat ödemeye zorunlu bırakma hakkına haiz midir? Belki de bunlar bir filozofun düşünmesi ihtiyaç duyulan meseleler.


Tercih İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Tercih, korumacılık mı liberalleşme mi ikilemi üstüne yazılan bir yazıdır. Kitaptaki konuşmalar, kurgusal olarak dünyaya tekrardan gelen, meşhur iktisatçı ve özgür ticareti korumak için çaba sarfeden David Ricardo ile bir tv imâlatçısı olan Ed Johnson içinde geçmektedir. Liberalleşmeyi, kurgusal ve kolay bir üslupla idrak etmek isteyenlerin zevkle okuyabileceklerini düşünüyorum.
Kitaptan bir kaç alıntı eklemem gerekirse de;
“Ticaret politikasının amacı, her insanın tamı tamına aynı imkânlara sâhip olmasını temin etmek değil, insanlara, hayatlarını garip ve ödüllendirici halde yaşama fırsatı vermektir.”
“Bir grup Amerikalı taşıdıkları nitelikler dünyanın her yerinde bol miktarda bulunmuş olduğu için global piyasada rekabet edemiyorsa, Amerika buna iyi mi tepki göstermeli? Onları koruyarak, yüzyüze oldukları rekabetten uzak tutarak mı, yoksa onları ve çocuklarını niteliklerini geliştirmeye teşvik ederek mi?…….. Gerçek tercih, statik bir dünya ile dinamik bir dünya arasındadır. İnsanları hayal etmeye ve hayalleri gerçekleştirecek nitelikleri kazanmaya teşvik edecek bir dünya ile, insanları ellerindekiyle yetinmeye ve daha azca hayâl etmeye teşvik edecek bir dünya içinde bir tercih.” (R.)

Ekonominin her konusu sorgulamaya açıktır, açık olmalıdır. Kavramları dimağımızda “iyi” yada “fena” diye konumlandırmadan ilkin zıttını da anlamalıyız. Bu kitap da tam olarak bunu sağlıyor. Hem de oldukca keyifli bir üslupla. Serbest piyasayla ilgili düşünce edinmek isteyen her insanın anlayabileceği bir halde yazılmış. (irem)

Özelleştirmeye önyargılı bakan, devamlı yerli malı-yerli üretim şeklinde özgür piyasa karşıtı düşüncelere haiz olan her insanın okuması ihtiyaç duyulan bir kitap. (Robespierre)


Tercih PDF indirme linki var mı?


Russell D. Roberts – Tercih kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Tercih PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Russell D. Roberts Kimdir?

George Mason Üniversitesi’nde iktisat profesörüdür. New York Times ve Wall Street Journal’da yazmaktadır. Roberts bilhassa ekonomist olmayanlara ekonomi öğretmek üzerine iş koşturmacasındadır.

1994 senesinde gösterilen ilk kitabı olan Tercih: Bir Serbest Ticaret ve Korumacılık Öyküsü, Business Week ve Financial Times tarafınca iş dünyasıyla ilgili senenin en iyi kitaplarından biri olarak değerlendirilmiştir.

Roberts, iktisadî içerikli fakat hikâye türünde bir yaratı olan Görünmez Kalp: Bir İktisadiyat Romanı adlı eserini 2001 senesinde yayınlamıştır. Roberts’ın bu kitabı ekonomi eğitimi almamış kişiler için, bir ekonomi kitabı niteliğindedir. 2008 senesinde Roberts’ın öteki romanı Her Şeyin Bedeli yayınlanmıştır. Yazar bu romanında kendiliğinden doğan seviye, fiyat sistemi ve kriz durumunda piyasa ekonomisi şeklinde belli başlı mevzulara değinmiştir.

Bunların yanısıra, Roberts, ödüllü bir podcast programı olan EconTalk’un da sunucusudur.


Russell D. Roberts Kitapları – Eserleri

  • Görünmez Kalp
  • Tercih
  • Her Şeyin Bedeli
  • The Invisible Heart
  • How Adam Smith Can Change Your Life


Russell D. Roberts Alıntıları – Sözleri

  • I just want you to understand that there is more than one way to repair the world. (The Invisible Heart)
  • “Adamın biri ölmüş,” dedi Sam, “ve kendisini dünyanın en güzel alabalık nehrinin kenarında bulmuş. Sema masmaviymiş ve insanın elinde en kalitelisinden bir de olta duruyormuş. Önünde bir dere uzanıyormuş, muhteşem bir alabalık ırmağı, kimi yerde süratli, kimi yerde yavaş akan bir su hacmi. Adam tüm ömrü süresince ‘ah balık tutacak birazcık vaktim olsa,’ der dururmuş meğer. Cennet’te bulunduğunu düşünmüş. Nehre bir bakmış, dönen bir yer var, bir balık böcek için sıçramış. Tam olması ihtiyaç duyulan yere oltayı atmış, anında su dalgalanmış, dev gibi bir balık suyun yüzüne çıkmış. Sıçradıkça çevresinde sular dalgalanıyormuş. Balığın kuvveti ve rengarenk görüntüsü adamı korkuyla karışık bir hayranlığa sürüklemiş. Biraz mücadeleden sonrasında balığı yakalamış ve yere uzatmış. Herhalde 5-6 kilogram. varmış! Renkleri de ne kadar canlıymış. Balığı orada bırakıp tekrardan dereye dönmüş. Yine balığın biri, bir böcek için havaya sıçramış. Adam gene tam isabetli bir olta atmış. Yine oldukca güzel başka bir balık yakalamış. Bu bir mucizeden başka bir şey değilmiş. Adam Allah’a şükretmek için dizleri üstüne çökmüş. Lâkin gün ilerleyip de adam her girişiminin sonunda balık üzerine balık destelemeye başlayınca, bilincinin kıyıcığından bir fikir kendini hissettirmeye başlamış. Bir kez da bilerek fena bir olta sallamaya karar vermiş. Aynı şekilde gene bir balık sıçramış ve insanın oltasına yakalanmış. Adam balığı korkutmak için başlamış bağırmaya ve üzerine su atmaya. Hiçbir şey fark etmemiş, her olta atışı güvence bir balık getiriyormuş. O anda anlamış ki, orası Cennet falan değil.” (Görünmez Kalp)
  • Modern iş kısmı bir kişinin oldukca azca şey bilip de hâlâ bir dâhi şeklinde görünmesine olanak veriyor. (Her Şeyin Bedeli)
  • Trafik yalnız tek yöne doğru akıyor.Amerika’ya. Emekçilerin cennetine girmek suretiyle, asla kimse güneye doğru yüzmüyor. Şaşırtıcı değil mi? Devamlı olarak Amerika’nın fakirlerine ne kadar fena davrandığını işitir dururuz. Oysa Meksika ve Küba’nın yoksul insanları, buranın fakiri olmak için ölümü göze alıyorlar. (Her Şeyin Bedeli)
  • Başarısızlığa uğrama ihtimaliniz asla yoksa eğer, “başarma”nın büyüsü olur mu? Eğer size ömrünüzün kalan bölümünde her yıl bir milyar dolar versem, asla sual sormadan. Tek koşul şu, her yıl bu parayı son kuruşuna kadar harcayacaksınız, gene alır mıydınız? Almış olsanız acaba mutlu olur muydunuz? (Görünmez Kalp)
  • We look at the world in different ways. (The Invisible Heart)
  • İtibarın kime gideceği umrunda eğer olmazsa, başarabileceğin şeylerin sınırı yoktur. (Her Şeyin Bedeli)
  • İnsanın hayallerinin sınırı yoktur. (Tercih)
  • Başkalarının kabiliyetlerinden kaldıraç olarak yararlanmak ve kendi kendinize etkin bir halde üretemediğinizi satın almak daha iyidir. (Her Şeyin Bedeli)
  • Televizyon seyretmek tam bir vakit israfıdır. Gizli bağımlılıktır. Bizden insani olan her şeyi söküp alıyor. Bizi gerçeklikten kaçmak için kanaldan kanala atlayan zombilere dönüştürüyor. (Görünmez Kalp)
  • Ancak ölü bir balık akıntıyla birlikte yüzer.
    Hayattaki her kıymetli şeyin bir bedeli vardır. (Görünmez Kalp)
  • The tragedy isn’t that they earn 30¢ an hour. The tragedy is that 30¢ an hour is their best alternative. (The Invisible Heart)
  • “I doubt it. And either way, I don’t believe in the law.”
    “What law?”
    “Antidiscrimination law. Life is about discrimination.” (The Invisible Heart)
  • Sacramento yada San Fransisco ya da Sau-salito’ya taşınmayı planlayabilirsiniz, bilirsiniz ki orada satılık evler olacak. Orada bir konut kralı falan yoktur. İnsanlar her gün şehirlere göç etmekte yada şehirlerden göçmekte iken, asla kimse her piyasada yeterince ev olsun diye bir plan yapıyor değildir. Ama arz ile talep birbiriyle uyumsuz hale ulaşınca fiyat buna ayak uydurur, ya aşağı gider ya yukarı, bu ise insanlara kendi planlarını yapma imkanı verir. (Her Şeyin Bedeli)
  • Kaldı ki yaşam, tercih yapmak ve mesuliyet almaktan ibarettir. Yapılan hatalardan ders almak ve büyümektir yaşamak. (Görünmez Kalp)
  • “Tehlike ve haz aynı dalda büyürler.” (Görünmez Kalp)
  • A divorce is the product of a thousand misused moments. (The Invisible Heart)
  • Fakat sanırım bugün varlıklı ile yoksul arasındaki yar, bugünün yoksulları ile dünün yoksulları arasındaki yar kadar büyük değil. (Her Şeyin Bedeli)
  • Life’s not a race. It’s a journey to savor and enjoy. (How Adam Smith Can Change Your Life)
  • Yes, we are all animals with a deep potential for violence inside us. (How Adam Smith Can Change Your Life)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş