Eğitim

Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru – Mehmet Ali Güller Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru – Mehmet Ali Güller Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru kimin eseri? Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru kitabının yazarı kimdir? Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru konusu ve anafikri nedir? Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru kitabı ne konu alıyor? Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru PDF indirme linki var mı? Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru kitabının yazarı Mehmet Ali Güller kimdir? İşte Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mehmet Ali Güller

Yayın Evi: Kaynak Yayınları

İSBN: 9789753439749

Sayfa Sayısı: 216


Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

100 yıl ilkin adı “Sevr”di, 100 yıl sonrasında “BOP” oldu, Büyük Ortadoğu Projesi. Genişletildi, “Geniş Ortadoğu Projesi” oldu. Hedefe yeni bölgeler eklendi, “Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi” oldu. Adı değişti, sadece aslı hep aynı kaldı: Bölgeyi parçalamak, yeni devletçikler oluşturmak. Neden? Sömürebilmek için! İngiliz ve Fransız emperyalizmi 100 yıl ilkin bu topraklara Sevr için hücum etti. ABD iki kez Irak’a Sevr için hücum etti. Ve ABD Suriye’ye gene Sevr için hücum etti. ABD’nin Sevr’i, Basra’dan Doğu Akdeniz’e uzanan bir koridordu. Bu koridorun geçeceği Irak, Suriye, Türkiye ve İran’ın adım adım bölünmesi gerekiyordu. İlk adımı Irak’ta attılar ve “Barzanistan” adı altında Irak koridorunu kurdular, şimdi Suriye’de ikinci bir koridor inşa etmeye çalışıyorlar. Dün Irak’ta Özal’ı kullandılar, bugün Suriye’de Erdoğan’ı kullanıyorlar. Fakat şartlar artık değişti. ABD daha zayıf, Atlantik Cephesi yekpare değil ve bölge ülkelerinin arkasında bu kez somut olarak Rusya ve Çin var. Üstelik İran, Irak ve Suriye bir blok olarak hareket ediyor. Bu tablo, Amerikan Koridoru inşa etmek için Suriye’ye Sevr dayatanlara Lozan yanıtı üretmeye iş koşturmacasındadır.

Kısacası Atlantik ile Avrasya Suriye’de çarpışmaktadır.

Elinizdeki kitap bu büyük çarpışmayı incelemektedir. Sevr’e karşı Lozan savaşı!

Rafet Ballı’nın önsözüyle…


Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru Alıntıları – Sözleri

  • Bölge barışı için Türkiye’de İşçi Partisi, Suriye’de de Beşar Esad birbirine oldukça benzeyen iki proje önerdi:
    İşçi Partisi, egemenlik ve bağımsızlıkları korunmak suretiyle Batı Asya ülkeleri olan Türkiye, Azerbaycan, İran, Irak ve Suriye’nin ekonomik ve kısmen siyasal bir birlik içinde birleşmesini öneriyor.
    Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da ‘Beş Ülke Beş Deniz’ projesiyle aşağı yukarı aynı şeyi korumak için çaba sarfediyor.
  • Türkiye’nin İncirlik’te Çekiç Güç’e seneler ilkin olur vermesi, Irak’ın kuzeyinde bir Amerikan koridoruyla sonuçlanmıştı.
  • ABD, eğittiği 5000 kişilik CIA peşmergesini Guam’a taşımak mecburiyetinde bırakılmıştı.
    (Guam’ın yerine haritadan bakın lütfen).
  • ‘Önceleri 1 milyon kişiyi denetlemek, 1 milyon kişiyi öldürmekten daha kolaydı. Bugün 1 milyon kişiyi öldürmek, 1 milyon kişiyi denetim etmekten son aşama kolaydır.’
    ‘It’s easier to kill a million people…than it is to control them.’
    Zbigniew Brezezinski 21 Kasım 2018
  • Amerikan koridorunun geçmişi 100 yıl önceye gidiyor.
  • Bağdat Demiryolu’nu icra eden firmanın bulunmuş olduğu merkez ve etrafındaki 170 köy Osmanlı döneminde ‘Ayn el-Arap’ (Arap Pınarı) diye isimlendirilir.
    Yerel halk ise ‘şirket’in (company) telaffuzunu zaman içinde yerin adı haline getirir. Kobani.
  • 11 Eylül 2001 günü İkiz Kuleler ve Pentagon’a büyük bir hücum oldu. ABD bu saldırıyı siyasetine kaldıraç olarak değerlendirdi ve Büyük Ortadoğu Projesi’ni (BOP) duyuru etti: Washington, Fas’tan Orta Asya’ya kadar 24 ülkenin sınırlarında ve rejimlerinde değişim yapacaktı.
  • Zira her Sevr”in bir Lozan”ı vardır!
  • Ecevit hükümeti, ABD’nin Irak baskısını hafifletmek için Afganistan’a asker göndermeyi kabul etti.
  • Önceleri 1 milyon kişiyi denetlemek, 1 milyon kişiyi öldürmekten daha kolaydı. Bugün 1 milyon kişiyi öldürmek, 1 milyon kişiyi denetim etmekten son aşama kolaydır.


Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Suriye Sorunu’nu küresel güçlerin ve bölge ülkelerinin bakış açısından değerlendirilen güzel bir yapıt olmuş.
Kitaba politik olarak bakmamak lâzım, burada meydana getirilen doğru yada hatalar tüm hayatımızı geleceğimizi etkiliyor.
Yazar, yüz senelik planların ısıtılıp yine bölge ülkeleri önüne getirilmesini kronolojik olarak okuyucunun önüne sermiş. (Ünal Sökükcü)

2015 Senesinde Kaleme Alınmış Olmasına Karşın Savaşın Düşük Yoğunluklu Olsada Devam Etmesi Nedeniyle Güncelliğini Koruyor Osmanlıdan Bugüne Bölgede Petrol -Doğalgaz Paylaşım Savaşınıda Kısada Olsa Ele Almış (Eren)

Bugün Orta Doğu”da yaşanmış olan gelişimleri-geçmişten günümüze doğru-özetleyen güzel bir kitap. İçerisinde Suriye”ye mudahil tüm ülkelerin tek tek kazanımları ve kayıpları incelenmiş. Tabii okuyunca, yazarın bakış açısına bakılırsa, senelerdir Orta Doğu mevzusunda ne kadar aciz bırakıldığımızı görmek birazcık acı verici. Yazar hükumetin Suriye mevzusundaki tutumunu, nerelerde yanlış yaptığımızı, hangi noktalarda kendi ayağımıza sıktığımızı iyi tahlil etmiş. ABD”nin bölgedeki çıkarlarıyla bizim çıkarlarımızın çelişmesine karşın iyi mi da ABD politikalarına çıpalandırıldığımızın anlatıldığı kısımsa birazcık sinir bozucu. Son bölümde şu andan itibaren durumu düzeltmek adına yapabileceklerimiz de tek tek sıralanmış. Bugün bölgemizde yaşanmış olan olayların bizlere gösterilmeyen yüzünü daha iyi idrak etmek adına okunması ihtiyaç duyulan bir kitap bulunduğunu düşünüyorum. (El Arlequín)


Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru PDF indirme linki var mı?


Mehmet Ali Güller – Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mehmet Ali Güller Kimdir?

1974 senesinde Malatya-Arguvan’da hayata merhaba dedi. İlk ve orta öğretimini Adana’da, yüksek öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde tamamladı.

2001 – 2006 yılları aralığında Aydınlık Dergisi ve Ulusal Kanal’da çalıştı. Aydınlık Dergisi’nde Genel Yayın Yönetmenliği ve Yazı İşleri Müdürlüğü, Ulusal Kanal’da da Haber Müdürlüğü yapmış oldu.

Daha sonrasında Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi olarak çalışan Güller, TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nda da 41. Dönem (2008-2010) Yönetim Kurulu Üyeliği yapmış oldu.

Güller, mühendislik yaparken bununla birlikte Ulusal Kanal’da, kendisinin hazırlayıp sunmuş olduğu Ufuk Ötesi programını sürdürdü ve Odatv isminde web sitesinde makaleler yazdı. Güller ek olarak yazı kurulu üyesi olduğu Teori Dergisi için de dosyalar hazırladı.

Mehmet Ali Güller, Aydınlık Dergisi‘nin günlük gazete olarak çıkmasından bir sonrasında ise Ufuk Ötesi isminde köşesiyle Aydınlık‘ta yazmaya başladı.


Mehmet Ali Güller Kitapları – Eserleri

  • Amerikan Hegemonyasının Sonu
  • Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru
  • IŞİD Kara Terör
  • Tampon Ülke
  • ABD’nin Neo-Osmanlı Projesi Büyük Kürdistan
  • Hükümet PKK Görüşmeleri
  • Perdesiz Hayatlar


Mehmet Ali Güller Alıntıları – Sözleri

  • ABD 1867 senesinde Rus Çarlığı’na 7,2 milyon dolar ödeyerek Alaska’yı aldı. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • … devrin İsrail Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Moşe Yalon Suriye’nin tekrardan birleşik bir devlet haline gelmesinin imkânsız bulunduğunu iddia ederek şöyleki demişti.
    Suriye, omlet olmuş bir yumurta şeklinde. Omletten yine yumurta yapamazsınız. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • Amerikan koridorunun geçmişi 100 yıl önceye gidiyor. (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • ABD’nin Suriye’deki hedefi, Ortadoğu’daki temel hedefinin bir parçasıdır. O temel hedef, Basra’dan Doğu Akdeniz’e bir enerji koridoru kurmaktır. Bir Amerikan Koridoru enerji koridoru olan bu enerji koridoru, üstünde yaşayan halkın Kürtler olması sebebiyle bununla birlikte bir Kürt koridorudur. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • ABD’nin şu anda esas hedefi, Çin’in beş yıl ilkin duyuru etmiş olduğu “Tek Kuşak Tek Yol” projesi ya da öteki ismiyle “Kuşak ve Yol İnisiyatifi”dir. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • Ecevit hükümeti, ABD’nin Irak baskısını hafifletmek için Afganistan’a asker göndermeyi kabul etti. (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • ABD, eğittiği 5000 kişilik CIA peşmergesini Guam’a taşımak mecburiyetinde bırakılmıştı.
    (Guam’ın yerine haritadan bakın lütfen). (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • Önceleri 1 milyon kişiyi denetlemek, 1 milyon kişiyi öldürmekten daha kolaydı. Bugün 1 milyon kişiyi öldürmek, 1 milyon kişiyi denetim etmekten son aşama kolaydır. (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • 11 Eylül 2001 günü İkiz Kuleler ve Pentagon’a büyük bir hücum oldu. ABD bu saldırıyı siyasetine kaldıraç olarak değerlendirdi ve Büyük Ortadoğu Projesi’ni (BOP) duyuru etti: Washington, Fas’tan Orta Asya’ya kadar 24 ülkenin sınırlarında ve rejimlerinde değişim yapacaktı. (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • Türkiye’nin İncirlik’te Çekiç Güç’e seneler ilkin olur vermesi, Irak’ın kuzeyinde bir Amerikan koridoruyla sonuçlanmıştı. (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • ‘Önceleri 1 milyon kişiyi denetlemek, 1 milyon kişiyi öldürmekten daha kolaydı. Bugün 1 milyon kişiyi öldürmek, 1 milyon kişiyi denetim etmekten son aşama kolaydır.’
    ‘It’s easier to kill a million people…than it is to control them.’
    Zbigniew Brezezinski 21 Kasım 2018 (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • Yani Rutin’e bakılırsa hegemon devlet öteki devletlere efendilik icra eden, onlar üstünde tahakküm kuran devlettir. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • ABD Amerikan Koridoru ile şu amaçları gerçekleştirmek istemektedir:
    1. Türkiye ve İran’ı zayıflatmak, Kürt Koridoru üstünden
    bu iki ülkeyi baskılamak, devamlı bölme tehdidiyle boğuşmalarını sağlamak.
    2. İsrail’in güvenliğini sağlamak: Arap kuşatması ve Fars tehdidi altındaki İsrail’e Kürt bağlaşık bulmak; Türk, Arap ve Fars tepkilerini Kürtler üstünde biriktirerek İsrail’i rahatlatmak; İran’ı Kürt koridoruyla baskılayarak Tahran’ın İsrail’e basıncını azaltmak.
    3. Kendisi artık Ortadoğu enerjisine bağımlı olmayan ABD, enerji koridoruyla bölgenin enerjisine bağımlı olan Çin’in alışverişini denetimi altında tutmak ve gerektiğinde nakil yollarını kesmek istemektedir. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • Ancak Çin, ABD’nin elinde bulunan son olarak model F-22 ve F-35 cenk uçaklarına rakip olacak, hatta bazı özellikleriyle onu aşacak beşinci nesil cenk uçağı olan J-20’leri geliştirmektedir. J-20, görünmezlik teknolojisine haiz, tayyare gemisine kolayca inebilen, dikey iniş ve kalkış yapabilen son aşama hususi bir uçaktır. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • Türkiye acilen KKTC’de deniz ve havaüsleri kurmalı. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • Bölge barışı için Türkiye’de İşçi Partisi, Suriye’de de Beşar Esad birbirine oldukça benzeyen iki proje önerdi:
    İşçi Partisi, egemenlik ve bağımsızlıkları korunmak suretiyle Batı Asya ülkeleri olan Türkiye, Azerbaycan, İran, Irak ve Suriye’nin ekonomik ve kısmen siyasal bir birlik içinde birleşmesini öneriyor.
    Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da ‘Beş Ülke Beş Deniz’ projesiyle aşağı yukarı aynı şeyi korumak için çaba sarfediyor. (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • Zira her Sevr”in bir Lozan”ı vardır! (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • Doğu Akdeniz, birincisi Amerikan Koridoru’nun ağzı olması bakımından, İkincisi Kıbrıs problemi sebebiyle, üçüncüsü Süveyş Kanalı ve dördüncüsü de bölgede bulunan doğalgaz yatakları sebebiyle stratejik önemdedir. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • Bağdat Demiryolu’nu icra eden firmanın bulunmuş olduğu merkez ve etrafındaki 170 köy Osmanlı döneminde ‘Ayn el-Arap’ (Arap Pınarı) diye isimlendirilir.
    Yerel halk ise ‘şirket’in (company) telaffuzunu zaman içinde yerin adı haline getirir. Kobani. (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş