Eğitim

Takıntı…Kuruntu…Vesvese… – Ahmet Koyuncu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Takıntı…Kuruntu…Vesvese… – Ahmet Koyuncu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Takıntı…Kuruntu…Vesvese… kimin eseri? Takıntı…Kuruntu…Vesvese… kitabının yazarı kimdir? Takıntı…Kuruntu…Vesvese… konusu ve anafikri nedir? Takıntı…Kuruntu…Vesvese… kitabı ne konu alıyor? Takıntı…Kuruntu…Vesvese… PDF indirme linki var mı? Takıntı…Kuruntu…Vesvese… kitabının yazarı Ahmet Koyuncu kimdir? İşte Takıntı…Kuruntu…Vesvese… kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ahmet Koyuncu

Yayın Evi: Liman Yayınları

İSBN: 9786058707900

Sayfa Sayısı: 184


Takıntı…Kuruntu…Vesvese… Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Takıntı, kuruntu, vesvese… Takıntı hastalığı…

Obsesyon… Yani bizlere saçma gelen, fakat düşünmekten kendimizi alamadığımız, aşırı ve abartılı düşünceler, düşlemler… İstenmeden gelir ve rahatsız eder kişiyi… Kişide yoğun bir sıkıntıya ve kaygıya niçin olurlar. Etkisizleştirmek istedikçe ya da düşünmemeye çalıştıkça daha fazlaca gelirler… 

Bu düşüncelerden şahıs kendini suçlar ve olabilecek olasılıklardan kendini aşırı görevli meblağ. ‘ Ben istemiyor olsam, bu düşünceler niçin gelsin ki? ‘ diye düşünür ve kendini daha fazlaca suçlar. Tüm olasılıkları tam olarak denetlemek ister…

Ardından bu düşüncelerin yarattığı sorun ve kaygıyı gidermek için, saçma davranışlarda bulunur (kompülsiyon). Yani kompülsiyonlar, obsesyonların verdiği sıkıntıyı ve kaygıyı yok etmek içindir. Bu saçma davranışlar, fazlaca fazla bir zamanını alırlar…

Ellerinin kirli olduğu düşüncesi gelir, oysa elleri temizdir. Bu düşüncenin yarattığı sıkıntıyı gidermek için, saçma bulsa da onlarca kere ellerini yıkar. Saatlerce çıkamaz banyodan ve gün boyu temizlik yaparlar, fakat hala evi kirli görürler…

Kapı açık… pencere açık… ocak açık… ütü prizde… Kişinin aklına bir kuşku düşer, saçma bulsa da, yarı yoldan eve döner ve denetim eder. Evde perdeler, halılar, tablolar, danteller vb. her şey bakışımlı ve tertipli olmasını ister. Saatlerce ev ve dolap düzenlerler. 

Bu saçma düşünceler, kimi vakit dini mevzularda, yakarma esnasında kişinin aklına gelir. Kimi vakit sevdiklerine zarar vereceği şeklinde, kimi vakit ise cinsel içerikli saçma düşüncelerle uğraşırlar… Bize başvurduğunda ağlayanlar bile vardır. 

Tekrarlama, sayı sayma, tabela okuma, biriktirme… Yani takıntılı fikir ve davranışların sonu gelmez… 

Bu kitapta Obsesif Kompulsif Bozukluğu daha iyi tanıyacaksınız… Bu kitap tedavi mevzusunda umudunuzu artıracaktır…


Takıntı…Kuruntu…Vesvese… Alıntıları – Sözleri

  • Kontrol etme bir kompülsiyondur. Kişi denetim etme davranışı ile kendini rahatlatır. Peki niçin denetim eder? Bu sebeple güvenli olmama ya da kuşku düşünceleri vardır. Bu düşünceler kişiye saçma gelse de, kapıyı birazcık ilkin kapattığını bilse de, gider yine denetim eder. Yani kuşku ve güvenli olamama obsesyon, denetim etme davranışı kompülsiyondur. Kişi şüphenin yarattığı sıkıntıyı, denetim etme davranışı ile etkisizleştirir.
  • OKB bir anksiyete bozukluğudur. Tüm anksiyete bozukluklarında olduğu şeklinde, OKB hastalarında da fikir çarpıtmaları, doğrusu düzgüsel bir düşünceyi çekince olarak idrak etme ve eğer yapması gerekenleri yapmazsa fena bir şey olacağını düşünme söz mevzusudur.
  • Antidepresan ilaçlarla ilgili mit ve safsatalar:
    “Antidepresan ilaçlar tedavi etmez, probleminin üzerini örter.”
    “Antidepresan ilaçlar beyni uyuşturur, çözüm değildir.”
    “Antidepresan ilaçlar bağımlılık yapar.”
    “Bir kez antidepresan kullanan yaşam boyu ilaç kullanmak zo- runda kalır.
    ” Yukarıdakiler ve buna benzer sözler toplumsal mit, safsata ve bilimsel dayanağı olmayan saçmalıklardır.
    Antidepresanlar beyni uyuşturan ilaçlar değildirler.
    Antidepresanlar kesinlikle bağımlılık yapmaz. Ayrıca tedavide de son aşama etkili ilaçlardır. Her ne kadar tedavi başlangıcında bazı geçici yan tesirleri olsa da, yan etkilerin mühim bir kısmı vakit içinde kendiliğinden düzelir. Yani yan etkilerin mühim bir kısmı geçicidir.
  • NLP- EFT – BİTKİSEL TEDAVİ- BEYİN HARİTALAMASI- MEDİTASYON VE YOGA -AKUPUNKTUR – KİNESİOLOJİ – NEURO BİOFEEDBACK YÖNTEMİ- HİPNOZ
    Bunlar OKB tedavisinde şu ana kadar Kanıtlanmış olan bir etkinliği yoktur. OKB tedavisindeki tesiri safsatadan ibarettir.
  • Korkuların düşmanı bilgidir. Bilgiye ulaşan şahıs rahatlar.
  • Bu sebeple kaçtıkça, fikir daha çok gelir ve daha şiddetli gelir. Ama yüzleştikçe, sıkıntıya katlandıkça ve düşüncenin gelmesinden korkmadıkça daha azca gelir ve vakit içinde hastalık azalır ve kaybolur.
  • Fark etmek, değişmenin ilk adımıdır.


Takıntı…Kuruntu…Vesvese… İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Merhabalar…
Eser genel olarak ; OKB li bireylerin fikir yapılarını, vakalara yaklaşım şekillerini, psikologların ya da psikiyatristlerin bu hastalara uyguladıkları tedavi yöntemlerini ( genel anlamda bilişsel davranışı terapi( BDT) uygulanır) açıklamaktadır.
********************
OKB doğrusu obsesif kompulsif bozukluk , Obsesyon( takıntılı düşünceler) ve kompulsiyon( obsesyonun verdiği sıkıntıyı azaltmak için meydana getirilen ve bir çok vakit mantıksız olan fikir yada hareketlerdir) . Eser de birçok OKB li fert ele alınmış ve hastalığa dair çözümler üretilmiş. Yani genel olarak OKB yi idrak etmek için iyi bir yaratı fakat, ufak çaplı birkaç negetif eleştiriyi hak etmiyor değil. Şu şekilde ki; yaratı 140 sayfa fakat 80 sayafaya rahat bir halde indirilebilir bence. Yazar fazlaca fazla tekrarlamaya gitmiş, aynı cümleler nerede ise her hastalığın sonunda tekrarlanmış durumda. Ayıp eğer olmazsa yazar da OKB ye haiz diyeceğim. Bence okuyun ve hastalığa karşı bir bilginiz olsun bu sebeple günümüzde bir çok şahıs de bu Obsesyonlar mevcut. İyi okumalar dilerim… (Mustafa BARDAKÇI)

//Farketmek, değişmenin ilk adımıdır.
| Psikiyatr Dr. Ahmet Koyuncu~
***
Psikolojik hastalıkların kaynağını, nedenlerini, ne tip durumlarda oluşabileceğini, tedavi olarak çevresindekilerin ve kendisinin neler yapması icap ettiğini, örneklerle fazlaca güzel bir halde anlatmış.
Psikolojik hastalıkları, kendimizde yoktur diye düşünüyoruz.Hatta ruhsal tedavi alan, psikoloğa giden, terapilere giden insanları, arkadaşlarımızı, ‘deli’ yerine koyup, o psikologlara ‘deli doktoru’ diyenlerimiz dahil mevcut, ne yazık ki.
Aslında bu tam olarak öyleki değil.
Bu kitapta, psikiyatr; her birimizde, azca ya da fazlaca, kıyısından köşesinden, ruhsal hastalıkların bulunduğunu fazlaca iyi bir halde ifade etmiş.Mesela;
Mükemmelliyetçilik.
Aşırı ahlakçılık.
Aşırı tutumluluk.
Söyleme, sorma, itiraf etme, izahat yapma gereksinimi.
Belirsizlik durumunda katlanamama.
Ya hep ya asla düşüncesi.(Siyah ya da beyaz da denir.)
Bu ve daha bir fazlaca özelliklerin bulunmuş olduğu bizlerde, hatta ve hatta, bir fazlaca insanda, bu özelliklerin ve öteki özelliklerin bir kaçını taşıyoruz ve taşıyorlar.
İşte bilhassa bu yüzden, kitabı okumanızı, ısrarla tavsiye ediyorum.
▪️Ne demiş Wiliam Gibson;
Kendinize depresyon ya da saygınlık kaybı teşhisi koymadan ilkin, çevrenizdekilerin aşağılık insanoğlu olmadıklarından güvenli olun.
Siz ya da başkaları, bir fazlaca sebeple, ruhsal rahatsızlıklara haiz olabilir.O nedenle okumalıyız diyorum…
| Aişe BOZDEMİR~‍
•••
#takıntıkuruntuvesvese
#ahmetkoyuncu
#kitapistkadınınnotları
#kitapist* (Aişe)


Takıntı…Kuruntu…Vesvese… PDF indirme linki var mı?


Ahmet Koyuncu – Takıntı…Kuruntu…Vesvese… kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Takıntı…Kuruntu…Vesvese… PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ahmet Koyuncu Kimdir?


Ahmet Koyuncu Kitapları – Eserleri

  • Takıntı…Kuruntu…Vesvese…
  • Utangaçlık Çekingenlik ve Sosyal Fobi
  • İkincil Sosyal Fobi
  • Sosyal Fobi Gerçeği
  • Bumerang’ın Aşkı
  • Kentin Yeni Misafirleri Suriyeliler
  • Postmodern Oksimoron Sol Yeni CHP
  • Sosyal Fobiklerde Dikkat Sorunları ve Hiperaktivite
  • Kentleşme ve Göç


Ahmet Koyuncu Alıntıları – Sözleri

  • “Alkol ve uyuşturucu, sakinleştirici ilaçlar bataklıktır. Çıkmaz yoldur, her geçen gün daha dibe batar.”
    Alkol… Asla tecrübe etme!
    Uyuşturucu haplar… Asla tecrübe etme!
    Sakinleştirici haplar… Asla tecrübe etme! (Utangaçlık Çekingenlik ve Sosyal Fobi)
  • Kontrol etme bir kompülsiyondur. Kişi denetim etme davranışı ile kendini rahatlatır. Peki niçin denetim eder? Bu sebeple güvenli olmama ya da kuşku düşünceleri vardır. Bu düşünceler kişiye saçma gelse de, kapıyı birazcık ilkin kapattığını bilse de, gider yine denetim eder. Yani kuşku ve güvenli olamama obsesyon, denetim etme davranışı kompülsiyondur. Kişi şüphenin yarattığı sıkıntıyı, denetim etme davranışı ile etkisizleştirir. (Takıntı…Kuruntu…Vesvese…)
  • NLP- EFT – BİTKİSEL TEDAVİ- BEYİN HARİTALAMASI- MEDİTASYON VE YOGA -AKUPUNKTUR – KİNESİOLOJİ – NEURO BİOFEEDBACK YÖNTEMİ- HİPNOZ
    Bunlar OKB tedavisinde şu ana kadar Kanıtlanmış olan bir etkinliği yoktur. OKB tedavisindeki tesiri safsatadan ibarettir. (Takıntı…Kuruntu…Vesvese…)
  • OKB bir anksiyete bozukluğudur. Tüm anksiyete bozukluklarında olduğu şeklinde, OKB hastalarında da fikir çarpıtmaları, doğrusu düzgüsel bir düşünceyi çekince olarak idrak etme ve eğer yapması gerekenleri yapmazsa fena bir şey olacağını düşünme söz mevzusudur. (Takıntı…Kuruntu…Vesvese…)
  • Bu sebeple kaçtıkça, fikir daha çok gelir ve daha şiddetli gelir. Ama yüzleştikçe, sıkıntıya katlandıkça ve düşüncenin gelmesinden korkmadıkça daha azca gelir ve vakit içinde hastalık azalır ve kaybolur. (Takıntı…Kuruntu…Vesvese…)
  • Fark etmek, değişmenin ilk adımıdır. (Takıntı…Kuruntu…Vesvese…)
  • Hayalet gibiydim, yalnız gözlemliyordum, her şeyi fark ediyordum fakat konuşmak istediğimde görünmez bir duvara çarpıyordum. Konuşmaya çalıştıkça sesim titriyordu, cümlelerimi unutuyordum… Düşüncelerin ardı arkası kesilmiyordu sonrasında… (Utangaçlık Çekingenlik ve Sosyal Fobi)
  • Herkesin seçim sandığı suskunluk benim için en büyük cezaydı aslına bakarsak ve fazlaca acı çekiyordum… (Utangaçlık Çekingenlik ve Sosyal Fobi)
  • Antidepresan ilaçlarla ilgili mit ve safsatalar:
    “Antidepresan ilaçlar tedavi etmez, probleminin üzerini örter.”
    “Antidepresan ilaçlar beyni uyuşturur, çözüm değildir.”
    “Antidepresan ilaçlar bağımlılık yapar.”
    “Bir kez antidepresan kullanan yaşam boyu ilaç kullanmak zo- runda kalır.
    ” Yukarıdakiler ve buna benzer sözler toplumsal mit, safsata ve bilimsel dayanağı olmayan saçmalıklardır.
    Antidepresanlar beyni uyuşturan ilaçlar değildirler.
    Antidepresanlar kesinlikle bağımlılık yapmaz. Ayrıca tedavide de son aşama etkili ilaçlardır. Her ne kadar tedavi başlangıcında bazı geçici yan tesirleri olsa da, yan etkilerin mühim bir kısmı vakit içinde kendiliğinden düzelir. Yani yan etkilerin mühim bir kısmı geçicidir. (Takıntı…Kuruntu…Vesvese…)
  • Korkuların düşmanı bilgidir. Bilgiye ulaşan şahıs rahatlar. (Takıntı…Kuruntu…Vesvese…)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş