Eğitim

Tanrı ve Yeni Fizik – Paul Davies Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tanrı ve Yeni Fizik – Paul Davies Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tanrı ve Yeni Fizik kimin eseri? Tanrı ve Yeni Fizik kitabının yazarı kimdir? Tanrı ve Yeni Fizik konusu ve anafikri nedir? Tanrı ve Yeni Fizik kitabı ne konu alıyor? Tanrı ve Yeni Fizik PDF indirme linki var mı? Tanrı ve Yeni Fizik kitabının yazarı Paul Davies kimdir? İşte Tanrı ve Yeni Fizik kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Paul Davies

Çevirmen: Barış Gönülşen

Editör: Kerem Cankoçak

Orijinal Adı: God and The New Physics

Yayın Evi: Alfa Basım Yayım Dağıtım

İSBN: 9786051069654

Sayfa Sayısı: 320


Tanrı ve Yeni Fizik Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

20. yüzyılda fizik biliminde iki mühim gelişme oldu: Görelilik ve kuantum bilimi hayata merhaba dedi. Bilim topluluğu uzayzaman, Büyük Patlama Çoklu Evrenler, akıl ve madde şeklinde mevzularda garip ve dudak uçuklatan yepyeni fikirlerin istilasına uğradı. Yeni fizik olgunluk sürecini yaşıyor. Tüm bu yeni kavramlar içinde Tanrı’nın yeri nedir? Felsefeciler ve ilahiyatçılar bu devrimin meyvelerini hemen hemen yeni yeni toplamaya başladılar. Yaşamlarında daha derin bir anlam arayışında olan fazlaca sayıda basit insan da dünya hakkında inançlarının yeni fizikle uyumlu bulunduğunu düşünüyor. Paul Davies bu kitabında işte bu inançların yeni fizikle uyumlu olup olmadığını sorguluyor. Bu sorgulama günümüzde de devam ediyor ve kati sonuçlara ulaşmış değil.

Günümüzün en usta yazarlarından kabul edilen Paul Davies fiziğin gizemlerini açıklıyor.

Timothy Ferris, The New York Times Book Review

Bu kitaptaki kavramlar nefes kesici … çağıl fiziğin ne olduğu mükemmel anlatılmış…

The New York Times Book Review


Tanrı ve Yeni Fizik Alıntıları – Sözleri

  • Fakat yaşam da karmaşıklık hiyerarşisinde bir tek bir aşamadır. Yaşam akıl için bir atlama tahtası yada vasıta olduğundan ehemmiyet taşır
  • Matematik mantığın şiiridir.
    Mantık “kendisi hakkında düşünebilen” tek matematik dalıdır.
  • Evlerinde besledikleri hayvanların zihin sahibi olduklarını kolaylıkla kabul eden birçok insanoğlunun bir akla haiz bilgisayar düşüncesinden tüylerinin ürpermesi tuhaftır.
  • Öte taraftan tüm duygular ortadan kalktığında geriye ne kalır? Mesela Hıristiyanlar negatif duygulardan vazgeçmeyi kabul edebilirler bir ihtimal fakat ruhun sevgi ve saygı duygularını muhafaza etmesini isterler. Can sıkıntısı, zindelik ve gülmece gücü şeklinde etik yönden yansız duygularsa muhtemelen münakaşaya bağlı olur.
  • Dolayısıyla sadece bellek yöntemiyle bir kişisel kimlik duyusuna ulaşabilir ve kendimizin her gün aynı fert olduğumuzun ayırdına varırız. Yaşamımız süresince tek bir bedende yaşarız sadece gövde fazlaca ciddi değişimler geçirebilir. Atomları metabolik etkinliğin bir sonucu olarak dizgesel şekilde değiştirilir; gövde büyür, olgunlaşır, yaşlanır ve sonunda ölür. Kişiliklerimiz de büyük değişimlere uğrar. Bu kesintisiz başkalaşımı yaşamamıza rağmen hep bir ve aynı şahıs olduğumuza inanırız. Yaşamımızın önceki evrelerinin belleğine haiz olmasaydık “aynı kişi” terimi iyi mi olur da gövde sürekliliği haricinde bir anlam taşıyabilirdi?
  • Evrende şu anki fizyolojik koşulların ilksel durumdaki fazlaca minik değişikliklere duyarlılığı fazlaca büyük olacaktır. Mesela protonlar bozunmuyorsa ilksel eşyönsüzlüğün fazlaca minik bir miktarı bile yaşamın ortaya çıkmasını olanaksız kılacak kadar büyük bir ısı üretebilir. Kozmik ardalan sıcaklığındaki yüz misli bir artış bile bildiğimiz yaşam için bir yıkım anlamına gelir.
  • varsayalım ki “evren” tanımını Tanrıyı da içerecek şekilde genişlettik. Bu durumda Tanrı artı uzay, vakit ve maddenin fizyolojik evreninden oluşan toplam sistemin açıklaması nedir? Kısacası Tanrıyı ne açıklar? Teolog cevap verir: “Tanrı gerekli bir varlıktır, açıklanmaya ihtiyaç duymaz; Tanrı kendi içinde kendi varlığının açıklamasını taşır.” Peki, bu bir anlam taşır mı? Söylenenin bir anlamı var ise niçin aynı argümanı evreni açıklamak için kullanamıyoruz? Evren gereklidir, kendi varoluşunun nedenini kendi içinde taşır.
  • Bu inancın öne sürülen nedeni nedir? Etrafınıza bakın. Evrenin karmaşık yapısı ve incelikli düzenini görün. Fizik yasalarının matematiksel formülasyonlan üstüne kafa patlatın. Fırıl fırıl dönen galaksilerden atomun arı kovanına benzer hareketliliğine dek maddenin düzenlenişi karşısında hayrete düşün. Bu şeylerin niçin bu şekilde olduklarını problem. Bu evren, bu yasalar kümesi, madde ve enerjinin bu dizilimi
    niçin bu şekilde? Hatta herhangi b ir şey niçin mevcut halinde? Fiziksel evrende her şey ve her vaka açıklanması için kendisi haricinde bir şeye dayanmak zorundadır. Bir olgu açıklandığında, bu izahat başka bir şey vesilesiyle yapılır. Fakat bu olgu varoluşun tümüyse (tüm fizyolojik evrense) bu durumda açıktır ki evrenin haricinde onu açıklayacak fizyolojik bir şey (tanımı gereği) yoktur. Dolayısıyla yapılacak herhangi bir izahat fizyolojik olmayan ve doğaüstü bir şey cinsinden olmak zorundadır. Bu şey Tanrı’dır.
  • İskoçyalı felsefeci Thomas Reid’in sözleriyle:
    Bu kişilik her her neyse şu kati ki düşünen ve tasarlayan ve kararlaştıran ve eyleyen ve ceremesini çeken bir şey. Fikir değilim, fiil değilim, duygu değilim; ben düşünen ve eyleyen ve sonuçlarına katlanan bir şeyim.
  • Fikir verici bir başka kendine-gönderim gösterimini Hofstadter acayip döngüleri açıklarken yapar:
    Beyinlerimizde “beliren” olguların açıklamasının (mesela fikirler, umutlar, imgeler, benzetmeler ve sonunda şuur ve özgür irade) bir tür acayip döngüye, üst düzeyin yeniden alt düzeye inerek ulaşıp onu etkilerken aynı anda alt düzey tarafınca belirlendiği düzeyler arasındaki bir etkileşime dayalı olduğuna inanıyorum… Benlik varlığını kendisini yansıtma kuvvetine haiz olduğu anda kazanmaktadır.


Tanrı ve Yeni Fizik İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap kadim dinsel sorulara kolay yanıt sağlamak amacı gütmüyor. Geleneksel dinsel konuların bağlamını genişletiyor. Dünyaca tanınmiş agnostik bir fizik profesorünün bakış açısından Tanrıyı ararken bilimin dine gore daha güvenilir bir yol olduğu işleniyor. Içerik bilgisi: Değişen Dünyada Bilim ve Din, Tekvin, Tanrı Evreni Yarattı mı, Hayat Nedir, Bütüncülükmü, İndirgemecilik mi, Akıl ve Ruh, Kuantum Faktörü, Zaman, Özgür İrade ve Belirlemecilik, Maddenin Temel Yapısı, Raslantı mı, Tasarım mı, Kara Delikler ve Kozmik Kaos, Evrenin Sonu, Evren Bedava Yemek mi v.s.(1983 ilk baskı, 313 sayfa) (Murat)

Tanrı’ya ulaşmak bir tek dinle değil bilimle de mümkündür. ‘Baktığını görüp, zihin süzgecinden geçirme’ işte bu bilimle gelen bir ilhamdır. Yeni fizik , bizlere evrenin en içinden en uzak noktasına kadar bilgiler sunuyor.Her geçen gün fazlaca fazla gelişme kaydediliyor ve biz artık buna alıştık şu demek oluyor ki informasyon yeniliğine bağışıklık kazandık bu da bizi yeniliklerin getirmiş olduğu ışığı görmemekle baş başa bırakıyor. Yolun sonu ışık mı bilmiyorum lakin yolu aydınlatan düşünce ve ilhamdır. (Yusuf Uysal)

Eleştirel bir yaklaşımla okunursa yararlı olacağını düşünüyorum. Yine de kısmen (organik olarak) taraflı bir tecrübe etme olmuş……………………….. (Furkan)


Tanrı ve Yeni Fizik PDF indirme linki var mı?


Paul Davies – Tanrı ve Yeni Fizik kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Tanrı ve Yeni Fizik PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Paul Davies Kimdir?

Paul Charles William Davies, AM (22 Nisan 1946 doğumlu) bir İngiliz fizikçi, yazar ve yayıncı. Arizona StateÜniversitesi’nde profesör olarak BEYOND (Fen Eğitiminde Temel Kavramlar Merkezi) Direktörü. Kaliforniya’daki Chapman Üniversitesi Kuantum Araştırmaları Enstitüsü’nde görevlidir. Cambridge, University College London, Newcastle upon Tyne Üniversitesi, Adelaide Üniversitesi ve Macquarie Üniversitesi’nde daha önceleri bilimsel nitelikli toplantılar gerçekleştirmiştir. Araştırma alanları kozmoloji, kuantum alan teorisi ve astrobiyoloji şeklinde alanlardır. Mars’a tek yönlü bir yolculuğun uygulanabilir bir seçenek olabileceğini önermiştir.

Davies Finchley’de, Londra’da yetişmiş ve Woodhouse Road Woodhouse Grammar School’da eğitim almıştır. Daha sonrasında 1967 senesinde 1. derslik BSc kazanmıştır ve UCL’de Fizik okudu.

1970 senesinde University College London’da Michael J. Seaton Sigurd Zienau nezaretinde doktorasını tamamladı. Daha sonrasında Cambridge Üniversitesi’nde Fred Hoyle yanında doktora sonrası araştırma gerçekleştirmiş oldu.


Paul Davies Kitapları – Eserleri

  • Tanrı ve Yeni Fizik
  • Bir Zaman Makinesi Yapmak
  • Son Üç Dakika
  • Information and the Nature of Reality
  • The Demon in the Machine
  • Escape From Planet Zog


Paul Davies Alıntıları – Sözleri

  • Matematik mantığın şiiridir.
    Mantık “kendisi hakkında düşünebilen” tek matematik dalıdır. (Tanrı ve Yeni Fizik)
  • Dolayısıyla sadece bellek yöntemiyle bir kişisel kimlik duyusuna ulaşabilir ve kendimizin her gün aynı fert olduğumuzun ayırdına varırız. Yaşamımız süresince tek bir bedende yaşarız sadece gövde fazlaca ciddi değişimler geçirebilir. Atomları metabolik etkinliğin bir sonucu olarak dizgesel şekilde değiştirilir; gövde büyür, olgunlaşır, yaşlanır ve sonunda ölür. Kişiliklerimiz de büyük değişimlere uğrar. Bu kesintisiz başkalaşımı yaşamamıza rağmen hep bir ve aynı şahıs olduğumuza inanırız. Yaşamımızın önceki evrelerinin belleğine haiz olmasaydık “aynı kişi” terimi iyi mi olur da gövde sürekliliği haricinde bir anlam taşıyabilirdi? (Tanrı ve Yeni Fizik)
  • Evlerinde besledikleri hayvanların zihin sahibi olduklarını kolaylıkla kabul eden birçok insanoğlunun bir akla haiz bilgisayar düşüncesinden tüylerinin ürpermesi tuhaftır. (Tanrı ve Yeni Fizik)
  • Mühim olan dönemin gerçek süresi değil, evrenin er ya da geç yaşanamaz hale geleceği fikridir; bu fikir bazı insanların varlığımızın anlam ifade etmeyen bulunduğunu hissetmelerine neden olur. (Son Üç Dakika)
  • İskoçyalı felsefeci Thomas Reid’in sözleriyle:
    Bu kişilik her her neyse şu kati ki düşünen ve tasarlayan ve kararlaştıran ve eyleyen ve ceremesini çeken bir şey. Fikir değilim, fiil değilim, duygu değilim; ben düşünen ve eyleyen ve sonuçlarına katlanan bir şeyim. (Tanrı ve Yeni Fizik)
  • Evren yavaş yavaş duran bir saate benzetilebilir. Bir şekilde tekrardan kurulmazsa, faaliyetinin önünde sonunda durması kaçınılmazdır. Hangi mekanizma kozmik saati tekrardan kurabilir? (Son Üç Dakika)
  • Fikir verici bir başka kendine-gönderim gösterimini Hofstadter acayip döngüleri açıklarken yapar:
    Beyinlerimizde “beliren” olguların açıklamasının (mesela fikirler, umutlar, imgeler, benzetmeler ve sonunda şuur ve özgür irade) bir tür acayip döngüye, üst düzeyin yeniden alt düzeye inerek ulaşıp onu etkilerken aynı anda alt düzey tarafınca belirlendiği düzeyler arasındaki bir etkileşime dayalı olduğuna inanıyorum… Benlik varlığını kendisini yansıtma kuvvetine haiz olduğu anda kazanmaktadır. (Tanrı ve Yeni Fizik)
  • Öte taraftan tüm duygular ortadan kalktığında geriye ne kalır? Mesela Hıristiyanlar negatif duygulardan vazgeçmeyi kabul edebilirler bir ihtimal fakat ruhun sevgi ve saygı duygularını muhafaza etmesini isterler. Can sıkıntısı, zindelik ve gülmece gücü şeklinde etik yönden yansız duygularsa muhtemelen münakaşaya bağlı olur. (Tanrı ve Yeni Fizik)
  • Bu inancın öne sürülen nedeni nedir? Etrafınıza bakın. Evrenin karmaşık yapısı ve incelikli düzenini görün. Fizik yasalarının matematiksel formülasyonlan üstüne kafa patlatın. Fırıl fırıl dönen galaksilerden atomun arı kovanına benzer hareketliliğine dek maddenin düzenlenişi karşısında hayrete düşün. Bu şeylerin niçin bu şekilde olduklarını problem. Bu evren, bu yasalar kümesi, madde ve enerjinin bu dizilimi
    niçin bu şekilde? Hatta herhangi b ir şey niçin mevcut halinde? Fiziksel evrende her şey ve her vaka açıklanması için kendisi haricinde bir şeye dayanmak zorundadır. Bir olgu açıklandığında, bu izahat başka bir şey vesilesiyle yapılır. Fakat bu olgu varoluşun tümüyse (tüm fizyolojik evrense) bu durumda açıktır ki evrenin haricinde onu açıklayacak fizyolojik bir şey (tanımı gereği) yoktur. Dolayısıyla yapılacak herhangi bir izahat fizyolojik olmayan ve doğaüstü bir şey cinsinden olmak zorundadır. Bu şey Tanrı’dır. (Tanrı ve Yeni Fizik)
  • Kara delik, evrenin sonuna bir geçiş kapısı, hiçliğe çıkışı temsil eden kozmik bir çıkmaz sokaktır. (Son Üç Dakika)
  • Evrenin bir amacı var ise ve bu amaca ulaşırsa, sona ermesi gerekir; şundan dolayı varlığını sürdürmesi gereksiz ve anlam ifade etmeyen olacaktır. (Son Üç Dakika)
  • Fakat yaşam da karmaşıklık hiyerarşisinde bir tek bir aşamadır. Yaşam akıl için bir atlama tahtası yada vasıta olduğundan ehemmiyet taşır (Tanrı ve Yeni Fizik)
  • Evren sonsuza dek varlığını sürdürecekse, evrende nihai bir amaç bulmak güçtür. Öyleyse kozmik ölüm, kozmik başarı için ödenmesi ihtiyaç duyulan bir karşılık olabilir. (Son Üç Dakika)
  • varsayalım ki “evren” tanımını Tanrıyı da içerecek şekilde genişlettik. Bu durumda Tanrı artı uzay, vakit ve maddenin fizyolojik evreninden oluşan toplam sistemin açıklaması nedir? Kısacası Tanrıyı ne açıklar? Teolog cevap verir: “Tanrı gerekli bir varlıktır, açıklanmaya ihtiyaç duymaz; Tanrı kendi içinde kendi varlığının açıklamasını taşır.” Peki, bu bir anlam taşır mı? Söylenenin bir anlamı var ise niçin aynı argümanı evreni açıklamak için kullanamıyoruz? Evren gereklidir, kendi varoluşunun nedenini kendi içinde taşır. (Tanrı ve Yeni Fizik)
  • Evrende şu anki fizyolojik koşulların ilksel durumdaki fazlaca minik değişikliklere duyarlılığı fazlaca büyük olacaktır. Mesela protonlar bozunmuyorsa ilksel eşyönsüzlüğün fazlaca minik bir miktarı bile yaşamın ortaya çıkmasını olanaksız kılacak kadar büyük bir ısı üretebilir. Kozmik ardalan sıcaklığındaki yüz misli bir artış bile bildiğimiz yaşam için bir yıkım anlamına gelir. (Tanrı ve Yeni Fizik)
  • Büyük patlamadan ilkin ne işe yaradığını ya da büyük patlamaya neyin niçin bulunduğunu sormak kesinlikle anlamsızdır. Ilkin yoktu. Zamanın olmadığı yerde ise, alışılmış anlamda nedensellik de olmaz. (Son Üç Dakika)
  • Kuantum fiziğinin örneksiz işaretleri belirsizlik ve olasılıktır. Yani, bir sürecin en küçük bir olasılığı var ise, ne kadar olanaksız görülürse görülsün, yeterince vakit tanındığında er ya da geç gerçekleşecektir. (Son Üç Dakika)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş