Eğitim

Tarih Nedir? – Edward Hallett Carr Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tarih Nedir? – Edward Hallett Carr Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tarih Nedir? kimin eseri? Tarih Nedir? kitabının yazarı kimdir? Tarih Nedir? konusu ve anafikri nedir? Tarih Nedir? kitabı ne konu alıyor? Tarih Nedir? PDF indirme linki var mı? Tarih Nedir? kitabının yazarı Edward Hallett Carr kimdir? İşte Tarih Nedir? kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Edward Hallett Carr

Çevirmen: Misket Gizem Gürtürk

Orijinal Adı: What is History?

Yayın Evi: İletişim Yayıncılık

İSBN: 9789750508097

Sayfa Sayısı: 255


Tarih Nedir? Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İkinci Dünya Savaşı öncesi ve esnasında dış ilişkiler, tarihyazımı, Bolşevik Devrimi, Sovyetler Birliği, planlı iktisat, Dostoyevski, Herzen, Marx ve Bakunin biyografileri… Bu başlıklar Edward Hallett Carr’ın ilk akla gelen eserleri. Yalnızca kapsamlarının genişliği ile değil bununla beraber yöntem ve araştırma süreçleri mevzusunda da çığır açıcı tarihyazımı örnekleri sunan eserler. Carr’a nazaran tarihçi, olguları ya da kişisel yorumunu öne çıkarmamalı, tarihçi ile olgular arasındaki karşılıklı ve kesintisiz etkileşim sürecinde, bugün ile geçmiş arasındaki diyaloğu devamlı kılmalıdır. Bu nedenle tarihçi, sunmuş olduğu olguların doğruluğunu kanıtlamanın ötesinde, araştırmış olduğu mevzuyla ilgili malum ya da bilinebilecek tüm verileri ele almak zorundadır. Tarih Nedir? büyük bir tarihçinin meslektaşları, öğrenciler, tarihin ne işe yaradığını merak eden okurlar için değindiği çarpıcı bir yaratı.

“…kimi zaman söylendiği gibi olgular kendi adlarına konuşmazlar, ya da konuşsalar bile hangi olguların konuşacağına karar veren tarihçidir – tarihçi meydanı tümüyle onlara bırakamaz. Ve de en bilinçli tarihçinin kararı –ne yaptığının çok iyi bilincinde olan tarihçinin kararı – başkalarının yanlı olarak görebileceği bir bakış açısı tarafından belirlenir.”

EDWARD HALLETT CARR


Tarih Nedir? Alıntıları – Sözleri

  • Pusula kıymetli ve hakikaten olmazsa olmaz bir rehberdir. Fakat yol haritası değildir.
  • Tarihçi tarih oluşturuyorsa tarihin de aynı şekilde tarihçiyi oluşturduğu gerçektir.
  • Toplumun mu kişinin mi ilkin geldiği sorusu, tavuğun mu yumurtanın mı ilkin geldiği sorusuna benzer.
  • Büyük adamların derhal hepsi fena adamlardır.
  • Bir şeyin gerçekleşmiş olması onu iyi mi haklı ya da haksız konuma getirebilir?
  • Dünyanın kati bir felakete gittiği kehanetlerinin ortalıkta gezdiği ve her insanın üzerine çöktüğü bir dönemde yaşıyoruz.
  • Dünyanın kati bir felakete gittiği kehanetlerinin ortalıkta gezdiği ve her insanın üzerine çöktüğü bir dönemde yaşıyoruz.
  • “Tarihçi yargıç değildir, hele adam asmaya meraklı bir yargıç asla değildir”
  • “Böylesine can bunaltan olması tuhafıma gidiyor, bu sebeple bir çok uydurulmuş olmalı.”


Tarih Nedir? İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Eveeeeet. Evet, evet. Ciddi bir kitap incelemesi olcak. Dalga geçmicem ötekiler benzer biçimde. Tamam başlamış olalım bakalım.
Arkadaşlar evindeki ufaklıklara aylık kitap okuyup tahlil edelim diye bir düşünce attım. Tuttular. Bunu aldırdım ve okuduk. Ayın 8inde tahlilini yapicaz. Size de kitabın bazı yanlarından anlatmak isterim: Ilk olarak 60 sayfalık bir girişi var. Bu girişi okumazsaniz kitabı anlayamazsınız. Denenmiştir hee. Bu girişte ne mi var? Kitabımızın yazarı Carr ile İsaiah Berlin arasındaki tarih anlayışının kavgasını görüyoruz. Okuyun burayı adamlar fazlaca güzel felsefe yapmış.
Tarih diyince akla geçmişte yaşanmış olan olgu ve vakalar akla geliyordu, niçin netice ilişkisi falan diyorduk; bu kitap bunun birazcık da bu şekilde olmadığını bana gösterdi. Şimdi buraya yazarsam pat diye spoiler yersiniz, bunun için yazmıyorum.
“Tarih, toplumların değil; kişilerin tarihidir. Toplumları kişiler yönlendirir, bu kişiler kararlar verirler ve vakalar gelişir. Bu sebeple tarih; toplumu yöneten kişilerin tarihidir. Bu kişilerin verdiği kararlar ruh hallerine ve içinde bulundukları duruma bağlıdır. Tarih de bu durumları bilmek zorunda.” Gibi değişik teoriler ve bu teorileri ispatlamaya emekler var kitabın içinde.
Alın okuyun. Ortamlarda tarih konuştukları sırada vakaya fazlaca değişik açılardan bakarak fazlaca doğru çıkarımlar yaparsınız. Egonuz da doyum olur. “Vay be gardaşim! Sen neymişsin” derler ki bu da denenmiştir . Güzel kitap yav. Valla… (Çağlar)

Tarih yalnız genel kültür olmayışı ve bizlere tarihçi vasıflarını bir kılavuz olarak bırakmış olduğu yaratı . Bence tarih insana yaşamı için bir kılavuz yalnız savaşları anlaşmaları anlatmak genel kültür verirken Ankara savaşının Filleri ile ünlü edildi fakat kimse ego uğruna yazışma bozukluğu hakkında kendine ders çıkartmadı .kitaba dönecek olursak objektif bakmak , yargıda bulunmak değil olguları kendi dönemine nazaran niçin netice ilişkisinin önemini anlattığı her tarihçinin onlarca defa okuması gerektiği bir kitap (gökhan selçuk)

Edward Hallett Carr / Tarih Nedir.
28 Haziran 1892’de Londra’da dünyaya geldi. 3 Kasım 1982’de Cambridge’de öldü. 1916’da Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başladı. 1919’da İngiliz delegasyonuyla Versailles Konferansı’na katıldı. İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nda kurulan Sovyetler Birliği Dairesi’nde çalışmalarını sürdürdü. 1936’da bakanlıktan ayrılarak, çeşitli üniversitelerde öğretim üyeliği yapmış oldu. 1941-46 yılları aralığında The Times’da gösterim yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. Carr’a nazaran tarihçi, olguları ya da kişisel yorumunu öne çıkarmamalı, tarihçi ile olgular arasındaki karşılıklı ve kesintisiz etkileşim sürecinde, bugün ile geçmiş arasındaki diyaloğu devamlı kılmalıdır. Bu nedenle tarihçi, sunmuş olduğu olguların doğruluğunu kanıtlamanın ötesinde, araştırmış olduğu mevzuyla ilgili malum ya da bilinebilecek tüm verileri ele almak zorundadır.
Kitap, yazarın Ocak-Mart 1961’de Cambridge Üniversitesinde verilmiş olan George Macaulay Travelyan konferanslarında; bilhassa tarihin tanımı, tarih felsefesi, tarihçilerle ilgili değerlendirmeler yapmış olduğu seri konferansların yazılı metin haline getirilmiş halidir.
Tarihçi ve zamanı araştırmayı sevenlerin okuması ihtiyaç duyulan bir kitaptır.
#Kitapşuuruinsanlıkşuurudur. (Mustafa Parlatan)


Tarih Nedir? PDF indirme linki var mı?


Edward Hallett Carr – Tarih Nedir? kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Tarih Nedir? PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Edward Hallett Carr Kimdir?

Edward Hallett Carr 1892 senesinde Londra’da dünyaya geldi. Merchant Taylors School ve Cambridge Trinity College’da tahsil gördü. 1916’da Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başladı. 1927’de Moskova’ya ilk gezisini yapmış oldu. 1936’da Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrıldı ve 1936-47 içinde Aberstwyth’deki Wales Üniversitesi’nde internasyonal siyaset profesörü olarak ders verdi. 1941-46 içinde The Times gazetesinin gösterim yönetmeni yardımcılığını yapmış oldu. 1953-55 içinde Oxford Üniversitesi’ne bağlı Balliol College’da, 1955’ten sonrasında da Trinity College’da çeşitli bilimsel niteliği olan görevler üstlendi. Birfazlaca kitabı içinde başlıcaları şunlardır: The Romantic Exiles (1933), The Twenty Years’ Crisis, 1919-1939 (1939), Conditions of Peace (1942), The Soviet Impact on the Western World (1946), The New Society (1951), What is History? (Tarih Nedir?) (1961) ve Sovyet Rusya Tarihi adlı dizide The Bolshevik Revolution 1917-1923 (3 cilt), Interregnum 1923-1924 (1 cilt) ve Socialism in One Country 1924-1926 (3 cilt).


Edward Hallett Carr Kitapları – Eserleri

  • Tarih Nedir?
  • Dostoyevski
  • Lenin’den Stalin’e Rus Devrimi 1917-1929
  • Bolşevik Devrimi 1
  • Milliyetçilik ve Sonrası
  • Yirmi Yıl Krizi
  • Bolşevik Devrimi 2
  • Karl Marx
  • Romantik Sürgünler
  • Bolşevik Devrimi 3
  • Komintern ve İspanya İç Savaşı
  • Michael Bakunin
  • 1917 Öncesi ve Sonrası
  • Komintern’in Alacakaranlığı


Edward Hallett Carr Alıntıları – Sözleri

  • Sonunda bu tanrısal uyumu kendi ailemde buldum . . . Sizler benim yalnız organik kan bağlarımız sebebiyle değil, bununla beraber türdeş ruhlarımızın varlığıyla, sonsuz gayelerimizin benzerliğiyle kardeşlerimsiniz. (Michael Bakunin)
  • Türkiye, izni olmadan yabancı cenk gemilerinin Boğazlardan geçişini egemenliğinin ihlali olarak gördüğünü duyuru etmişti. Deniz kuvvetleri tükenmiş olan ve Karadeniz’de gerçekleşebilecek bir yabancı saldırıdan korkan Sovyet Rusya ise bu ilanı heyecanla onaylamıştı. Batılı devletler ile Türkiye arasındaki sulh koşullarını görüşmek suretiyle 1922 güzünde Lozan’da toplanan konferansta bu mevzunun gündeme gelmesi kaçınılmazdı ve asla beklenmedik bir halde Sovyet hükümeti de “Boğazlar meselesinin müzakeresine” katılmak için konferansa çağrı edildi. Sovyet delegasyonuna Çiçerin başkanlık ediyordu. O zamanlar doğuda İngiliz emperyalizminin en büyük adamı olarak görülen Curzon’la Çiçerin’in tartışmaları basında geniş yer buldu. Boğazlar meselesinde belli bir uzlaşmaya varıldı ve bunun sonucunda ortaya çıkan anlaşmayı Sovyet hükümeti de imzatadı fakat hiçbir süre onaylamadı. Burada elde edilmiş başarı, Sov-
    yet Rusya’nın eski Rus İmparatorluğu’nun hak ve çıkarlarının mirasçısı bulunduğunun genel kabulüydü. (Lenin’den Stalin’e Rus Devrimi 1917-1929)
  • in the field of action, realism tends to emphasise the irresistible strength of existing forces and the inevitable character of existing tendencies, and to insist that the highest wisdom lies in accepting, and adapting oneself to, these forces and these tendencies. such an attitude, though advocated in the name of “objective” thought, may no doubt be carried to a point where it results in the sterilisation of thought and the negation of action.
    but there is a stage where realism is the necessary corrective to the exuberance of utopianism, just as in other periods utopianism must be invoked to counteract the barrenness of realism. immature thought is predominantly purposive and utopian. thought which rejects purpose altogether is the thought of old age. mature thought combines purpose with observation and analysis.
    utopia and reality are thus the two facets of political science. sound political thought and sound political life will be found only where both have their place. (Yirmi Yıl Krizi)
  • Devrimler olmaksızın sözde demokratik bir sulh, darkafalı bir ütopyadan başka bir şey değildir. (Lenin’den Stalin’e Rus Devrimi 1917-1929)
  • 500 grevcinin askeri birlikler tarafınca öldürülmüş olduğu – “Kanlı Pazar”dan sonrasında en dehşet verici kırım – Lena altın madeninde patlak veren ciddi kavga, endüstri kesimindeki huzursuzluklarda yeni bir süreci başlattı; 1914’te savaşın patlamasından önceki iki yılda nükseden köylü ayaklanmaları da belirleyici oldu. (Bolşevik Devrimi 2)
  • Rus düşünürlerinin bir çok metafizikten fazlaca etikten hoşlanmışlardır. (Michael Bakunin)
  • Devrimler olmaksızın sözde demokratik bir sulh, darkafalı bir ütopyadan başka bir şey değildir. (Lenin’den Stalin’e Rus Devrimi 1917-1929)
  • Franko, “İspanya’yı yüce duygularla seven” her insana hitap eden bir davet yapmış oldu. “Hükümetin atadığı yetkililer” ve “dış mihrakların emirlerini… yerine getiren devrimci güruhların” kışkırttığı anarşiden İspanya kurtarılmalıydı. (Komintern ve İspanya İç Savaşı)
  • Toprak mülkiyetinin en köklü halde tekrardan dağıtımıyla da olsa hiçbir burjuva demokratik devrimi Rusya’yı besleyemezdi: Toprak mülkiyetine en etkili darbeyi sadece sosyalizm indirebilirdi. (Bolşevik Devrimi 2)
  • Milliyetçilik, ne özgürlüğü ne de refahı amaçlar; her ikisini de ulusu, dev­letin kalıbı ve ölçütü haline getirmesinin mecburi gerekliliğine feda eder. Ge­lişmesi, hem manevî hem de maddî yıkımla damgalanacaktır.” (Milliyetçilik ve Sonrası)
  • Gayri meşru aşkın diğeri dünyadan onay aldığını varsaymak, aslına bakarsak daha fazlaca sonraki Romantiklere özgüydü. Emma Bovary ilk sevdiği Rodolphe’e, “Eminim cennetteki annelerimiz aşkımızı kutsuyordur.” diyordu. (Romantik Sürgünler)
  • Lenin, Komintern’in birinci yıldönümü vesilesiyle yapmış olduğu bir konuşmada “Alman Bağımsız Sosyal Demokrat Partisi’nin onların saflarını terk edip proletarya diktatörlüğünü ve Sovyet iktidarını tanıması İkinci Enternasyonal’e indirilen son ölümcül darbeydi,” “İkinci Enternasyonal öldü” ve “Almanya, İngiltere ve Fransa’daki işçi kitleleri komünistlerin tarafına geçiyorlar” diye övünüyordu. O dönemde yazdığı bir yazıda USPD’yi(Alman Sosyal Demokrat Partisi), Fransa ve İngiltere’deki muadilleriyle, her ikisi de harbe karşı çıkmış ve kendilerinin de kısa bir süre içinde ışığı göreceğini ummuş olan Fransız Sosyalist Partisi’ndeki Longuet grubu ILP(Bağımsız İşçi Partisi) ile karşılaştırıyordu. (Bolşevik Devrimi 3)
  • İlk kez Dostoyevski’yi okumaya giriştiğim gece yaşamımın en mühim vakasıydı. İlk aşkımdan bile daha mühim bir vaka… (Dostoyevski)
  • İspanyol Bask’ı koyu Katolik’ti fakat özerklik taleplerini geri çeviren monarşiye karşı geleneksel bir düşmanlığı vardı. Ayrıca şiddetli Franco karşıtıydı. 1 Ekim 1936’da, tekrardan yapılandırılmış Cumhuriyet hükümeti bir kararname çıkararak Bask’a otonomi tanıdı ve Bask hükümeti kuruldu. (Komintern ve İspanya İç Savaşı)
  • …Nasıl ki Osuga nehri ben niye Volga değilim diye yakınma edemezse
    serf de ben niye efendi değilim diye hayıflanmamalıdır. (Michael Bakunin)
  • 1830’larda romantizm revaçtaydı, ağırkanlı Rusya’da bile. (Michael Bakunin)
  • Eğer ertelediğin şey mutluluğun ise,
    Kaybedeceğin şey, koca bir yaşam olur. (Dostoyevski)
  • Dostoyevski ölüm döşeğinde iken karısına son kez baktı ve şöyleki dedi:
    “Seni düşüncemde bile hiç aldatmadım.” (Dostoyevski)
  • Kapitalizmden sosyalizme geçişin, yönetici derslik olarak burjuvazinin yerini proletaryanın almasını gerektireceğine ve en azından bir-fazlaca ülkede, bu yeni düzenin şiddete başvurmadan gerçekleşmesinin düşünülemeyeceğine inanılmış olduğu için, Marx’ın görüşü siyasal ve devrimci bir görüştü. Fakat bununla beraber bilimsel ve evrimci bir görüştü bu. (Bolşevik Devrimi 2)
  • Oldukça azca olmamız yıkım değil, milyonlar bizimle olacak… (Lenin’den Stalin’e Rus Devrimi 1917-1929)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş