Eğitim

Golem – Gustav Meyrink Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Golem – Gustav Meyrink Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Golem kimin eseri? Golem kitabının yazarı kimdir? Golem konusu ve anafikri nedir? Golem kitabı ne konu alıyor? Golem PDF indirme linki var mı? Golem kitabının yazarı Gustav Meyrink kimdir? İşte Golem kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Gustav Meyrink

Çevirmen: Anıl Alacaoğlu

Editör: Alican Saygı Ortanca

Tasarımcı: Hamdi Akçay

Orijinal Adı: Der Golem

Yayın Evi: İthaki Yayınları

İSBN: 9786053759713

Sayfa Sayısı: 256


Golem Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Uzun zamandır karşıma çıkan en muhteşem tuhaf kurgu eseri.”

– H. P. Lovecraft –

Gustav Meyrink, başyapıtı Golem’de hafızalardan silinmiş bir dünyayı betimler. Yüzlerce yıl öncesine dayanan folklorik bir efsaneyi yirminci yüzyıl Prag’ının ara sokaklarına, karanlık geçitlerine, gettolarına özenle yerleştirir. O şekilde ki ortaya minimum onunki kadar kasvetli olmakla beraber, çağdaşı Kafka’nın kentinden değişik bir Prag çıkmıştır. Almanca korku ve fantastik edebiyatının temel taşlarından olan Golem, bir yanılsamalar labirenti şeklinde varoluşa, felsefeye ve psikolojiye değin uzanır.

Taş kesim ustası Athanasius Pernath, getto hikâyeleri dinlerken aniden kendini bu hikâyelerin içinde bulur. Çehresini bir türlü anımsayamadığı acayip bir insanın verdiği kadim büyü kitabıyla Prag’ın gizemli tarihinde, ışıksız mağaralarında her nesle musallat olan Golem denen yaratığın peşine düşer. Rüya ile gerçek, bugün ile tarih birbirine girmiştir. Bu sırada Yahudi Mahallesi, ustaca planlanmış bir intikam planına sahne olmaktadır. Golem’in gene görüldüğü söylentisi tüm kentte duyulmuştur.

Varoluşun güvenilmezliği Golem’in gezdirilmiş olduğu sokakların ürpertisiyle buluşuyor…


Golem Alıntıları – Sözleri

  • İnsan birinin yalnız gövdesini değil, ruhunu da iyileştirebilir.
  • Nereye baksam solgun bir bezginlik görüyorum. İçimde her şey yırtılmış, parçalanmış.
  • Kitap sanki bir düş şeklinde sesleniyordu bana, fakat daha açık, daha anlaşılır bir halde. Yüreğime dokunuyordu bir sual şeklinde.
  • “Yalnız oldukça aptal olanlar dışarıya yansıyan parıltıya aldanır”, diye okumuştum bir yerde bir zamanlar. Ne kadar doğru! Ne kadar doğru!
  • ”Ruhun yaşam düşüncesine hamile kaldı”
  • (…) fakat hepsi, beraberce tutunmayı bırakıp kalanlardan ayrılır ayrılmaz mahvolacağı hurafesine dayalı o korkuya saplanmıştır.
  • “Şimdiki dönemin dünyasında çınlayan her sesin birçok
    yankısı vardır, tıpkı her şeyin bir gölgesi ve birçok gölgesi ol-
    duğu şeklinde… “
  • Sekiz gri ve korkulu gün süresince ölünü bekleyecektim şu demek oluyor ki!
    Sonsuz bir süre şeklinde geliyordu gözüme.
  • Sırf gündüz olmasını beklemek için lamba yakma düşüncesinde oldukça fazla umutsuzluk vardı – ince bir korku, bu şekilde yaparsam sabahın erişilemez bir uzaklığa itileceğini söylüyordu bana.
  • Oldum ihtimaller içinde boğucu bir acı kemiriyordu beni – sanki benden bir şeyler koparılmıştı, sanki yaşamımda bir uyurgezer şeklinde yar kıyısında uzun süre yol aldığımı anımsar gibiydim.


Golem İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Gustav Meyrink’in kalemiyle okuduğum #babilkitaplığı seçkisi ile tanışmış ve oldukça sevmiştim.
Fantastik edebiyatın öncülerinden olan Meyrink’in bu eseri fantastik edebiyatın klasikleri içinde yerini almıştır. Geçmiş ve gelecek, şuur ve şuur dışı, gerçeklik ve düş, ruh ve gövde, nesneler dünyası ve doğa ötesi evren katmanlarının giderek iç içe geçmiş olduğu, tekinsizliğin her satıra ustaca işlendiği bir başyapıt.
#golem (İbranicedeki gōlem kelimesinden Türkçeye geçmiştir), efsanelerde ruhu olmayan genel anlamda kilden yada topraktan oluşturulan bir varlıktır. Orta Çağ’da tanrının isimlerinin yada sıfatlarının değişik şekillerde söylenmesi, bu kelimeleri oluşturan harflerin değişik şekilde dizilmesi yada bunların bir kağıda yazılarak meydana getirilen muska ve tılsımlarla golem oluşturulmasına ilişkin birçok efsaneleşmiş dünyaya gelmiştir. Bir Yahudi efsanesinin kahramanıdır, Talmud’da Âdem’in ruh üflenmeden ilkin bir golem olduğu yazılıdır.
Kitabın mevzusundan bahsedecek olursam;
19.yüzyıl sonları: Prag, Yahudi Mahallesi. Kıymetli taş kesim ustası Athanasius Pernath gizemli bir ziyaretçinin peşinden değişik evrelerde, garip sanrılar içinde hep aynı kişiyi görür. Yoksa otuz üç yılda bir Yahudi Mahallesi’nde ortaya çıkmış olduğu söylenen efsanevi mahluk Golem’le mi karşılaşmıştır? Bu karşılaşmanın peşinden yaşantısı altüst olan Pernath, entrikalar, esrarengiz vakalar, gölge benlikler, sanrılarla örülü bir ağın içinde hareket ederken, bir taraftan da kendi benliğinin o ana dek farkına varmadığı katmanlarını keşfeder.
#gotikedebiyat ın öncüsü olan bu görkemli eseri ne olursa olsun okuyun gönülden tavsiyemdir. (Derya Sezgin)

Bu kitabın 7.3 puan almasına açıkçası şaşırdım. Nice orta derece kitapların 8 ve üstü puan aldığını görünce üstelik. Her her neyse kitabı yorumlayayım ben.
Golem’i geçen yıl okumuştum. Son 1 yıl içinde okuduğum en çarpıcı kitaplardan biriydi açıkçası. Bir noktada yorum yapanlara katılıyorum; evet kitap fazla kasvetli ve vakalar birazcık karmaşık aşama kaydediyor. Gizli ilimleri edebiyat potasında ustaca eritmeyi başaran Meyrink’in üslubunu idrak etmek için birazcık astrolojiden, birazcık mitolojiden, birazcık okült ilimlerden de anlıyor olmak gerekiyor bana kalırsa.
Kasvet beni sıkar diyorsanız evet kitap bir noktada sizi sıkabilir. Açıkçası ben bu şekilde kasvetli havaları bu şekilde usta yazarlardan solumayı seviyorum. Fantastik severlerin bir talih vermesi icap ettiğini düşünüyorum. (Gnothi Seauton)

Golem içermeyen golem hikayesi: Kitabı bitirdim ve ilk düşündüğüm: ”ben ne okudum şimdi?” oldu. Kesinlikle beklentimin altında kalan bir içinde ne olduğu vardı hikayenin. Gerek arka kapak yazısı, gerek adı olsun hikayede kesinlikle golem içeren bir korku ögesi yoğunluğu bekliyordum. Oysa alakası yoktu. Oldukça karamsar bir havada, neyin niçin bulunduğunu anlayamadığım zamanlarla dolu bir öykü okudum sanki. Tam birşeyleri anlamlandırıyorum, evet kitap golem hikayesi değil fakat hikayesi de şuymuş diye net hissederken, hoop en sonunda o şekilde bir yere sürüklendim ki. Anladığımı sandığım şeyi de anlamamışım meğer. Sevdim ya da sevmedim diyemiyorum, şaşırtıcı ve hayret verici arada kaldığım bir kitaptı. Okumasam olur muydu? Bence olurdu. (Müge)


Golem PDF indirme linki var mı?


Gustav Meyrink – Golem kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Golem PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Gustav Meyrink Kimdir?

1868’de Viyana’da dünyaya geldi. Asıl adı Gustav Meyer’dir. Mistik Yahudi halk efsanelerine dayanan başyapıtı Golem 1915’te yayımlandı ve yayımlanır yayımlanmaz fantastik-ezoterik edebiyatın klasikleri arasına girdi. Bunu Kardinal Napellus şeklinde öyküleriyle romanlar ve denemeler izledi. Meyrink, Münih, Viyana ve Prag sanat çevrelerinde bulunmuş oldu; bu kültür merkezlerinden bilhassa de Prag, yazarın yazınsal çalışmasında kendine sık sık yer buldu. Meyrink gizli saklı derneklere, cemiyetlere ve tarikatlara üye oldu; büyü, okültizm, simya, yoga ve mistik felsefe üstüne emek harcamalar yapmış oldu. Son romanı Batı Penceresinin Meleği’ni 1927’de yayımladı. Aynı yıl Protestanlıktan Budizmin iki büyük mezhebinden önde gelen Mahayanaya geçtiğini deklare etti. Gustav Meyrink 1932’de Bavyera’nın Starnberg kentinde öldü.


Gustav Meyrink Kitapları – Eserleri

  • Golem
  • Kardinal Napellus
  • Batı Penceresinin Meleği


Gustav Meyrink Alıntıları – Sözleri

  • Sen, kalbine söz geçiremeyen, bundan sonrasını okuma! (Batı Penceresinin Meleği)
  • Heyecan ve sorun seli ruhu yorduğunda çoğu zaman o şekilde olduğu suretiyle, kendimi gene ansızın tam bir umursamazlıkla adeta tüm tasalardan kurtulmuş hissediyordum. (Batı Penceresinin Meleği)
  • “Şeytanın da en büyük alçaklığı sanki yokmuş şeklinde hareket etmektir.” (Kardinal Napellus)
  • İnsanların niçin bu kadar acele öldüğünü, niçin İncil’deki şeklinde 1.000 yıl yaşamadıklarını söyleyeyim mi size? İnsanlar, bir ağaçta devam eden yeşil filizler gibidir; ağacın köküne ilişkin olduklarını unuttular, o nedenle de ilk sonbaharda solup gidiyorlar. (Kardinal Napellus)
  • Oldum ihtimaller içinde boğucu bir acı kemiriyordu beni – sanki benden bir şeyler koparılmıştı, sanki yaşamımda bir uyurgezer şeklinde yar kıyısında uzun süre yol aldığımı anımsar gibiydim. (Golem)
  • Sırf gündüz olmasını beklemek için lamba yakma düşüncesinde oldukça fazla umutsuzluk vardı – ince bir korku, bu şekilde yaparsam sabahın erişilemez bir uzaklığa itileceğini söylüyordu bana. (Golem)
  • “hayatımın anlamı beklediğim her şey bir sabun köpüğü şeklinde yok olup gitti gozlerimin önünde”. (Kardinal Napellus)
  • Aklımız, dünyanın sınırları değildi, hatta kendi tabiatımızın bile. (Batı Penceresinin Meleği)
  • Sekiz gri ve korkulu gün süresince ölünü bekleyecektim şu demek oluyor ki!
    Sonsuz bir süre şeklinde geliyordu gözüme. (Golem)
  • “ölümün elinden iyi mi kurtulur ki insan, beklememek ve ümit etmemek haricinde?” (Kardinal Napellus)
  • ”Ruhun yaşam düşüncesine hamile kaldı” (Golem)
  • Dünyada neleri başarmışsak başaralım, bunlar hep yeni bir bekleyiş, yeni umutlar doğurur; Bir türlü doğmayan bir şimdiki dönemin cesedinin saçmış olduğu kirli kokuyla doludur evren. Bir doktorun, bir memurun bekleme odasında kapıldığımız o sinir bozucu acizliği hissetmeyen var mıdır? Bizim yaşam dediğimiz şey, ölümün bekleme odasıdır. (Kardinal Napellus)
  • ” Duygularımın ve Amaçlarımın tek efendisi benim: Ben hürüm!” (Batı Penceresinin Meleği)
  • Küçülen aydan,
    Gümüş yağan geceden,
    Bak bana,
    Bak bana,
    Sen hep beni düşünen,
    Sen hep orada olan.. (Batı Penceresinin Meleği)
  • Nereye baksam solgun bir bezginlik görüyorum. İçimde her şey yırtılmış, parçalanmış. (Golem)
  • kimi zaman nesneler bizim onlara başat olduğumuzdan oldukça daha hâkimdirler bizlere ; bu şeklinde durumlarda kim bilir aslolan yaşayanlar onlardır ve bir tek kendilerini ölü gösteriyorlardır ..
    &&&&
    ölümlü her şey ikiyüzlüdür ; ve şüphe duyan ondan medet ummamalıdır . onlar cismani olanın duaları ve kurbanlarıyla beslenir sonrasında da aç kurtlar misali yoldan çıkarlar .. (Batı Penceresinin Meleği)
  • İnsan birinin yalnız gövdesini değil, ruhunu da iyileştirebilir. (Golem)
  • Kitap sanki bir düş şeklinde sesleniyordu bana, fakat daha açık, daha anlaşılır bir halde. Yüreğime dokunuyordu bir sual şeklinde. (Golem)
  • “Yalnız oldukça aptal olanlar dışarıya yansıyan parıltıya aldanır”, diye okumuştum bir yerde bir zamanlar. Ne kadar doğru! Ne kadar doğru! (Golem)
  • Ben susuyorum, şundan dolayı ne bildiğimi biliyorum. (Kardinal Napellus)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş