Eğitim

Tasavvuf – William Chittick Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tasavvuf – William Chittick Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tasavvuf kimin eseri? Tasavvuf kitabının yazarı kimdir? Tasavvuf konusu ve anafikri nedir? Tasavvuf kitabı ne konu alıyor? Tasavvuf PDF indirme linki var mı? Tasavvuf kitabının yazarı William Chittick kimdir? İşte Tasavvuf kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: William Chittick

Çevirmen: Turan Koç

Yayın Evi: İz Yayıncılık

İSBN: 9789753555012

Sayfa Sayısı: 319


Tasavvuf Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Chittick’in bu eseri Tasavvuf’un ne işe yaradığını tanıtmanın yanında onu tattırıcı olmayı da hedef alan bir çalışmadır. Eser, Tasavvuf gerçeğinin ne işe yaradığını göz önüne sermek için, onun Kur’an ve Hadis’te yerini kabul eden dayanaklarıyla beraber tarihsel süreç içindeki tezahürlerini sahih Tasavvuf metinlerinden kucak kucak alıntılar yaparak ortaya koymaya çalışır. Bu bakımdan, bu kitap bir tahlil ve değerlendirme olmaktan fazlaca bir takdim, bir sunuştur. Hatta, daha da ileride, bu yapıt İbn Arabi okulu geleneği içinde yetişmiş çağdaş bir Sufi’nin kaleminden çıkmış bir Tasavvuf metnidir. Bu durum eserin konumunu daha da ayrıcalıklı kılmaktadır.

Kitabın başka bir özelliği de, belli bir eğitim düzeyinde olan her insanın rahatça anlayabileceği bir üslupla yazılmış olmasıdır. kitapta, can sıkan gelebilecek bir çok teknik terim ve ayrıntıya kaçabilecek irdelemelerden büyük seviyede kaçınılmıştır. Bu yönüyle kitabın hem mevzunun uzmanlarına hem de tasavvufla ilgilenen genel okuyucuya aynı anda hitap etmiş olduğu söylenebilir.


Tasavvuf Alıntıları – Sözleri

  • Kim daha uyanıksa, daha dertli, Kim daha iyi anlamışsa, daha sarı benizli.
  • Aşkın tadılması ve deneyim edilmesi gerekir, ve şiir, tecrübeyi anlatma mevzusunda aklî açıklamalardan fazlaca daha ileride bir yeterliliğe haizdir.
  • Modernler öyleki yapmacık bir çevrede yaşamaktadırlar ki, isteseler bile, çevrelerindeki dünyaya dikkat edememektedirler. Onlar dünyayı algılamaya çalışmanın başlıbaşına bir süre kaybı bulunduğunu düşünüyorlar; şundan dolayı eşyanın mahiyetini algılamak için uygun kalite ve lüzumlu donanıma yalnız bilim adamaları haizdir. İnsanlar, dünya ile ilgili olarak uzmanlar neye inanılması icap ettiğini söylüyorsa, ister istemez, ona inanıyorlar. Tabiattaki “işaretleri” (ayát) başkalarının değil, kendi gözleriyle okumak için, kendi Allah vergisi duyularının şehadetini, peygamberlerin ve kendi ruhânî cevherlerinin çağrısını görmezlikten geliyorlar. Kendilerine gerçek denen şeyin gerçek bulunduğunu kabul ediyorlar. Ama inandıkları “‘gerçeklik” bilimsel kibir, medya ve popüler kültürün uzlaşmasıyla inşa edilmiş, yanılsamaların en zayıfi ve inanlması en güç olanıdır.
  • Nebevî komut ve uygulamaları izlemek suretiyle kendilerini yetiştirenler (nefislerini terbiye edenler) nefsin ebediyen devam eden bütünlüğü ve esenliğini elde ederler; fakat nefislerini bilgisizlik ve unutkanlığa gömenler kendilerinden başkasına zulüm ve haksızlık etmiş olmazlar.
  • İnsanlar ahlakî ve ruhanî gelişme mertebelerini katetmedikleri sürece, kendi gerçek mahiyetleri mevzusunda bilgisiz kalacaklardır.
  • Kalbim terketti beni; bir hüzün çöktü içime!
  • Dünyadaki en ıstıraplı şeylerden
    biri insanoğlunun kendi eksiklikleri ve aptallıklarının bilincinde olması olabilir.
  • İnsanlar ahlakî ve ruhanî gelişme mertebelerini katetmedikleri sürece, kendi gerçek mahiyetleri mevzusunda bilgisiz kalacaklardır.
  • Fıtrat sözcüğü kelimenin en evrensel anlamında “islam”a, kısaca Allah’a teslimiyete işaret eder. Hz. Adem’ den Hz. Muhammed’e gelinceye kadar, tüm peygamberler ve ihlaslı takip edenleri bu şekilde bir Islam’a sahipti. Bu Islam’n içerimleriyle ilgili en veciz Kur’anî izahat şu ayette ortaya konur: “Biz senden ilkin hiçbir rasul göndermedik ki, ona, ‘Benden başka tanrı yok; öyleyse Bana yakarma edin diye vahyetmiş olmayalım” (21:25). Başka bir ifadeyle, tüm bir sahih dinin, kısaca evrensel Islam’n aslı tevhid ve Bir’e ibadettir. Fitrat hadisi, insanların tevhîd sezgisiyle ve Tek Allah’ a yakarma ve kulluk eğilimleriyle doğdugunu anlatmaktadır bizlere. Derken, cemiyet ve kültür onları bu sezgi ve eğilimlerinden başka tarafa çevirir. Insanlar kendi çıkarları için en iyi olan şeylerle ilgisiz ya da bunlar için tehlikeli olan şeylerle uğraşırlar. Doğuştan getirdikleri, eşyayi açık-seçik bir şekilde algılayacak kabiliyetlerini yitirirler
    ve kendilerini kuşatan kültürün fikir kalıplarını ve zihniyet alışkanliklarını benimserler. Her türlü ideolojinin kör müminleri kesilirler, ve toplumlarını illizyonlar yönetmeye adım atar.
  • İnsanlar bedenlerini, kafalarını ve kalplerini; yada fiil, düşünme ve varlıklarını, tam olarak vermedikçe ciddi bir halde dindar olamazlar.


Tasavvuf İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Genel bir başlangıç için güzel yapıt. Tasavvuf hakkında data edinmek isteyenler mukayeseli inceleyebilir.Ayrica bir ingilizin bakış açısından bizi seyir etmek oldukça garip .Anlatım fazlaca akıcı ve anlaşılır.
Akademik usluptan birazcık uzaklaşılarak ele alınmış bu yüzden takdire şayan. (Furkan)

Tasavvuf (Kısa Bir Giriş) & William Chittick
+

Bizim kültürümüze, inancımıza değişik ülke sosyologlarının, felsefeci ve teologlarının bakış açılarını merakla takip etmişimdir. Tasavvuf ve Sufi inancına bu gözle bakan, her ne kadar, kısa bir giriş şeklinde dursa da fazlaca sağlam içeriğe haiz hususi bir yapıt. İnsani değerlerin ve inanç sisteminin anlaşılması üstüne, insanı insana özetleyen aslına bakarsak öğreten kitabın içeriğine nazaran yaşamak ne güç. Hem de bu çağda.
+
#tasavvuf #williamchittick #izyayıncılık #kitap #kitapönerisi #kitaptavsiyesi #bookstagram #okudumbitti (Nuri Bülent Aytemiz)

Amerikan kültürü içinde yetişen modernitenin insana açmış olduğu yaralara derinden tanık olan yazar, bu karanlığı dağıtmak kudretinin tasavvufi öğretilerden yararlanmak suretiyle olacağı inancı ile kaleme almış bu kitabı. Tasavvuf geleneğini ve yolunu anlama çabasında olanlar için alt başlıkta da belirttiği şeklinde “Kısa Bir Giriş”. Önyargılı okuru yargılarının esiri olmaktan muhakkak kurtaracaktır. Çokça not aldığım,altını çizdiğim ve batılı bir kaynaktan tasavvufu okumuş olmanın verdiği değişik bakış açısından menun ollarak kitabı bitirdim. (Şeyma EKİNCİ)


Tasavvuf PDF indirme linki var mı?


William Chittick – Tasavvuf kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Tasavvuf PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı William Chittick Kimdir?

William C. Chittick, New York Devlet Üniversitesi’nde, Karşılaştırmalı Araştırmalar Kısmı profesörüdür.

Milford Connecticut’da doğup büyüyen William C. Chittick lisansını Ohio Wooster Koleji’nde tarih alanında tamamladıktan sonrasında doktorasını 1974’te Tahran Üniversitesi’nde Fars edebiyatı alanında tamamladı.

Tahran’da Aryamehr Teknik Üniversitesi’de beşeri bilimler bölümünde karşılaştırmalı dinler alanında hocalık yapmış oldu. İran İslam Devrimi’nden ilkin İran Kraliyet Felsefe Akademisi’nde destek doçentti. 1979’da Amerika Birleşik Devletleri’ne döndü ve dini araştırmalar alanında hocalığını sürdürdü.

Yirmi beş kadar tercümesi ve İslam düşüncesi, tasavvuf, Şiilik ve Fars edebiyatı alanında fazlaca sayıda makalesi olan sadece bilhassa Muhyiddin Arabi ve Mevlana Celaleddin Rumi şeklinde sufi yazar ve şairlerinin yazılarını İngilizceye çeviri edip ve yorumladığı eserlerle tanınan Chittick, halen tasavvuf ve İslam felsefesi alanında çeşitli araştırma projelerinde çalışmakta ve İslam klasikleri, Hinduizm ve dini araştırmalar alanının öteki mevzularına dair dersler vermeye devam etmektedir.


William Chittick Kitapları – Eserleri

  • Tasavvuf
  • İslamın Vizyonu
  • İbn Arabî
  • Varolmanın Boyutları
  • Kozmos’taki Tek Hakikat
  • Hayal Âlemleri
  • İlahi Aşk
  • Sufi’nin Bilgi Yolu
  • Sûfi’nin Aşk Yolculuğu
  • Aşığın Aynası
  • 13. yy. Sufi Metinlerinde İman ve Amel
  • S. Hüseyin Nasr’ın Temel Düşünceleri
  • Sufism


William Chittick Alıntıları – Sözleri

  • However, these same people also called themselves by other names, such as “knowers” and “ascetics” and “renouncers” and “poor men.” (Sufism)
  • “Göklerde ve yerde olanların; güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar ve insanlardan ‘birçoğunun’ Allah’a secde ettiklerini görmüyor musun?”
    Buna nazaran Allah’a secde etmeyi yalnız insanoğlu seçebilir: ve bu olgu, denebilir ki paradoksal bir şekilde, Allah’ın en büyük ayetlerinden biridir; zira yalnız Allah suretinde yaratılmış bir varlık O’nu inkar etme kabiliyetine haiz olabilirdi. (Varolmanın Boyutları)
  • Kavgaların gerçek kahramanları ara sıra kılıç adamlarından fazlaca şairler oluyordu. (İslamın Vizyonu)
  • Bedeninize ve kalbinize ilişen her kalp ağrısı ve ıstırap, sizi kulağınızdan çekerek vaadedilen yer’e götürür. Rabbiniz sizi , yönden ve taraftan münezzeh O yer’e , gerisin geri çekmek için her yönden dert yollar. (Sûfi’nin Aşk Yolculuğu)
  • Ey dost! Aşkta birazcık dert olmalı! Gönülde gam olmalı, beniz de birazcık sararıp solmalı.
    Gönülde acı sinede de ateş olmadı mı o heybetli bağlanma davası birazcık sönük kalır. (Sûfi’nin Aşk Yolculuğu)
  • İnsan olmaklığımızı, insani durumumuzu karmaşıklaştıran şey; sırlı özgürlük hediyesidir, kısaca “evet” yada “ hayır” deme imkanımızdır. (İbn Arabî)
  • “I was a Hidden Treasure,” God says, “so I loved to be known. Hence I created the creatures that I might be known.” (Sufism)
  • İbn-i Arabi, bıkıp usanmadan Cüneyd-i Bağdâdi’nin şu sözünü bizlere hatırlatır: “Su kabının rengini alır.” (Sufi’nin Bilgi Yolu)
  • Rasyonel düşünceye haddinden fazla önem atfetmek, İlâhî varlığın mutlak aşkınlığa itilerek idrâk dairesinden tamamen dışarı çıkılması neticesini verir. (Kozmos’taki Tek Hakikat)
  • Modern Batı’da, bir çok insan mukaddes metni ahlâken yetişmek, Tanrı ve doğru yaşayışın ne işe yaradığını öğrenmek için okunan bir şey olarak düşünür. İslâmî bağlamda, Kur’ân bundan daha çok bir şeydi. Kur’ân’ı öğrenmek geleneksel eğitimin temel amacı idi; dolayısıyla düzgüsel olarak hayatta erken başlardı. Çocuklar için Kur’ân’ı anlamanın mühim bulunduğunu kimse düşünmezdi; esasen yetişkinler ve hatta kelâmcılar bile onun tüm anlamının yalnız cüz’î bir bölümünü anlayabilirler. Eğitimde mühim olan şey Allah’ın kelâmının ezberlenmesiydi. (İslamın Vizyonu)
  • KOCAKARI iMANI
    Müslümanların en aslî vukuf ve basiretlerine ara sıra “kocakarı imanı” olarak atıfta bulunulur; sadece bu onu kötülemek için değil, fakat püf noktasını kaçıracak kadar zekası azca, asla kimsenin bulunmadığını ortaya koymak için açıklanmıştır.
    Bir gün Hazreti Muhammed ashabından bazılarıyla şehirde yürürken, kabilelerden birine ilişik,oldukça yaşlı, çökmüş bir hanımla karşılaştı; hanım bir çıkrıkta yünden ip yapım ediyordu. Hazreti peygamber ona merhaba verdi onunla konuşmaya başladı. Ona Allah’a imanı olup olmadığını sordu. Kadın inandığını söylemiş oldu. Hazreti peygamber “niçin” diye sordu ona. Kadın, döndüren bir el olmadıkça çıkrığın dönmediği şeklinde, biri gökleri döndürmedikçe,onların dönemeyeceği şeklinde bir yanıt verdi.Hazreti peygamber arkadaşlarına baktı ve, “kocakarının dinine sahip olmanız gerekir” dedi. (İslamın Vizyonu)
  • Bil ki hakikatte bu dünya da ahiret de taleb içindir. Kim ahiret taleb alemi değildir derse bu muhaldir. Evet, orada namaz ve oruç olmayacak fakat taleb var olacak. Yarın nesih [hükümsüz bırakma] kalemiyle tüm şeriatlar silinip ortadan kaldırılacak sadece iki şey ebediyen kalımlı duracak: Allah için muhabbet ve Allah’a hamd. Bunlarda ne kopma ne ayrılma ne çözülme ne de süre aşımı olur. Namazın, orucun, haccın ve cihadın bir sonu olabilir sadece talebin nihayet bulması mümkün değildir. Namaz ve orucun orada hükmü kalkabilir fakat muhabbet bağının ve aşk ahdinin hükmünün kalkması asla mümkün değildir. (İlahi Aşk)
  • Z’ancd ki cemal ü hüsn-i an dilber-i mast
    Ma der hur-ı u neim u der hur-ı mast
    Gönlümüzü kendine çeken dilberin güzellik ve letafet mahallinde,
    Ona layık olan biz değiliz lutfuyla O bizlere teveccüh gösteriyor.
    “ilahınız tek bir ilahtır” (Bakara 2:163). O demde ne evren vardı, ne adem; ne varlığa dair işaretler vardı, ne emareler; evde asla kimse yoktu. Görüp gözeten ve seven, hemen hemen yokluk içindeyken üstüne mutluluk yazısını yazan, böylece seni bahtiyar kılan ve seni kendi dostluğuna kabul eden yalnızca O idi. (İlahi Aşk)
  • Bir insan bu dünyaya tanrısal sureti görünür kılma kapasitesine haiz olarak gelir; fakat hanım yada adam olsun bu dünyayı bir şey olarak, mesela, bir melek, bir veli, bir peygamber, bir hayvan, bir nebat olarak terk eder. Yani insanoğlu “malum makamlarına ” ölüm anında ulaşırlar. (Hayal Âlemleri)
  • Ibn arabiyi diger musluman dusunurlerden ayiran sey onun karsilastirilamazlik ile benzerlik yada akıl ile keşf arasindaki kutbun farkinda olmasi ve hakka ilişik gercek idrakin bu ikisi arasinda en uygun dengeyi gerektirdigini soylemesidir. (Hayal Âlemleri)
  • “Her peygamber yol gösteren bir kaynak olup insan mükemmelliğine birer modeldir.” (Hayal Âlemleri)
  • Bir sûfi önermesi:
    “Vücûd,askerleriyle tenezzül eder.” (Kozmos’taki Tek Hakikat)
  • Yalnız varolmakla, tüm yaratıklar Yaratan’ın şan ve azametini kanıtlarlar. (İslamın Vizyonu)
  • “Kalbim ilâhì Huzur’un kapısına yapıştı ve kapı açılınca gelecek olan pür dikkat bekliyor. Kalbim fakir ve muhtaç, içinde hiçbir bilgi yok ve bomboş… Kalbe perdenin arkasından ne zaman bir şey gelse, onu emir ve yasaklara uygun bir şekilde sabırsızca alıp hayata geçirmeyi arzuluyor.” (Sufi’nin Bilgi Yolu)
  • Allah’ı bilme yaşam boyu devam eden bir iştir; hatta daha da ileride bu sonsuz, sonu gelmeyen bir yolculuktur; şundan dolayı bu öte dünyada da devam eder. Sonsuz olan sonlu tarafınca asla tam bir şekilde bilinemez; öte dünyadaki sonu gelmez mutluluğun sırrı da burada yatar. (Varolmanın Boyutları)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş