Eğitim

Tefsir Tarihi – Muhsin Demirci Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tefsir Tarihi – Muhsin Demirci Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tefsir Tarihi kimin eseri? Tefsir Tarihi kitabının yazarı kimdir? Tefsir Tarihi konusu ve anafikri nedir? Tefsir Tarihi kitabı ne konu alıyor? Tefsir Tarihi PDF indirme linki var mı? Tefsir Tarihi kitabının yazarı Muhsin Demirci kimdir? İşte Tefsir Tarihi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Muhsin Demirci

Yayın Evi: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları

İSBN: 9789755481845

Sayfa Sayısı: 296


Tefsir Tarihi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ahlaki ve insani değerlerin tamamen kaybolduğu, beşeriyetin bilgisizlik karanlıkları içinde kıvranıp durduğu bir zamanda hidayet ufkundan doğan bir güneş, cihana ilim ve hikmet nurlarını yayarak insanlığı tarihin karanlıklarından aydınlığa çıkarmıştır, Bu güneş, asla kuşkusuz Kuran-ı Kerim’dir. Onun haiz olduğu semavi feyizleri ve yaşamsal kuvveti ortaya çıkaran bilim dalı ise Tefsirdir, Tefsir bilinmiş olduğu benzer biçimde Kur’an’ın dil bakımından tahlil edilmesiyle ve metnin anlaşılması için lüzumlu olan verilerin bir araya getirilmesiyle meydana gelen bir faaliyettir. Hz. Peygamber (s.a.v) ve ashab ile süregelen bu etkinlik önceleri şifahi bir tarzda, hicri II. asrın ikinci yarısından itibaren de yazıya geçilerek günümüze kadar devam edip gelmiştir. Kur’an mesajının anlaşılmasına yönelik tüm bu aktiviteler tarihsel bir süreci oluşturmaktadır ki buna “Tefsir Tarihi” denilmektedir. Söz konusu tarihin başlangıçtan bugüne dek geçirmiş olduğu gelişim sürecinin bilinmesinde elbet ki yoksulluk vardır, Bilhassa İlahiyat öğrencilerinin ve Kur’an üstüne araştırma yapanların bu zamanı süreç içindeki Kur’anî yaklaşımları ve bu yaklaşımların sonucunda ortaya çıkan çalışmaların ürünlerini iyi bilmeleri gerekmektedir. İşte tamamen bu espriden hareketle kaleme alınan bu yapıt, hem Kur’an’ı, İslami geleneğin hassasiyetlerini göz ardı etmeden tanıtmak ve hem de tarihe bir yoluculuk yaparak tefsirle ilgili çabaları özetlemek suretiyle Kur’an’a yönelik hizmetlere bir nebze olsun katkıda bulunmak benzer biçimde bir amaç taşımaktadır.

(Tanıtım Bülteninden)


Tefsir Tarihi Alıntıları – Sözleri

  • Şu halde bir taraftan tarihin belirli bir dönemiyle fazlaca yakından ilgilenen, öteki taraftan da tüm insanlığı kucaklayan Kuranı, dirayet tefsirine kapı aralamadan idrak etmek ve yorumlamak mümkün değildir.
  • İslam ümmetinin ıslâh ve yükselişi iyi mi ilk dönemlerde kur’an’ la gerçekleşmişse , şimdi de aynı şekilde kur’an’la olacaktır. Şu sebeple düşünceyi taklid zincirinden kurtarmak sadece kur’an’la mümkündür. Bu da onu, ihtilâfların ortaya çıkışından önceki benzer biçimde şu demek oluyor ki selef-i sâlihinin anladığı şekilde anlamakla sağlanabilecektir.
  • Atalarımız fıkıhda âlim idiler. Bizlere de kâinat ilimlerinde mütehassis olmak yakışır. Eğer bu düşünceyi dikkate alırsak sadece o süre müslümanlar yükselebilecektir.
  • Halbuki her ayet bir ilimdir. Göğün yapısı ve içindeki varlıklar, matematikle ilgili ilimler,, nebat, hayvan ve insan ilimleri, hikmet, tevhid, doğa ve daha sayamayacağımız, fakat tüm milletlerce kabul edilen ve yükselmelerine vesile olan her türlü ilim, mukaddes kitabın içindedir. Onda acık yada kapalı olarak tüm bu ilimlerle işaretler bulunmaktadır.
  • “Eğer o (Kur’an) Allah’tan başkası tarafınca olsaydı,elbet içinde birbirini tutmayan birçok şey bulurlardı.”
    Nisa 4/82
  • Nitekim Ömer Nasuhi Bilmen, ashaptan başlayarak kendi zamanjna kadar tefsir yazan müfessirlerin sıraladığı, “Büyük Tefsir Tarihi” adlı eserinde -sure tefsirleri dahil-1700 civarında tefsirin kaleme alındığını tespit etmiştir


Tefsir Tarihi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Tefsir Kuranı dil bakımından tahlil edilmesiyle ve metnin anlaşılması için lüzumlu olan verilerin biraraya getirilmesiyle gerçekleşen bir faaliyettir. Kuran mesajlarının anlaşılmasına yönelik aktiviteler Tefsir tarihini oluşturmaktadır. Kuranın indirilişinden günümüze kadar tefsirin geçirdiği gelişim süreçlerini bilmek Kuran üstüne araştırma yapanların eğer olmazsa olmaz zaruriyetleri olmuştur. Bu kitap Tefsir Tarihinin genel çerçevesini ortaya koymaktadır. (Kevser Karaman)

Tefsir nedir ne anlama gelir? Neden değişik tefsirler vardır? Yorumlaması hangi ilimlerle ve nelere dayanılarak yapılır, fazlaca merak ettiğim konulardı o yüzden okumaya başladım.
Sorularımı cevaplıyor ve ne kadar kapsamlı ve şahane bir ilim bulunduğunu anlıyorum bu eserde.
Sosyal mecrada tartışıldığı benzer biçimde değilmiş hiçbir şey..!
#Kuran #Tarih #Usül #Kitap (Zeynepp)

Muhsin Hocanın tefsir alanında ne kadar mühim biri bulunduğunu İlahiyatla ilgilenenler içinde bilmeyen yoktur. Bu kitabı Tefsir tarihini kronolojik olarak ele almış ve ilk tefsirin yazımından sonraki dönemlere kadar ciddi bir araştırma ve birikim içeren ana kaynak özelliğinde bir kitap. (North Beirut)


Tefsir Tarihi PDF indirme linki var mı?


Muhsin Demirci – Tefsir Tarihi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Tefsir Tarihi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Muhsin Demirci Kimdir?

1953 senesinde Erzurum Tortum’da dünyaya geldi. İlkokulu bitirdikten sonrasında hafızlık yapmış oldu. 1966 senesinde Abdurahman Gürses Hoca’dann tecvid ve tashih-i huruf dersleri aldı. 1973’te Erzurum İmam-Hatip Okulu’ndan, 1978’de Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi’nden mezun oldu. Bir süre öğretmenlik yapmış oldu. Fakültemizdeki görevine 1982’de araştırma görevlisi olarak başladı. 1988’de MÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Muhammed b. Abdirrahman el-İsfahânî ve Tefsirdeki Metodu adlı doktora tezini tamamlamış oldu. 1996 senesinde doçent, 2004 senesinde profesörlüğe yükseltildi. M.Ü İlâhiyat Fakültesi’nde ve Yakın Doğu Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde öğretim üyeliği görevini yürütmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır. Eserlerinden bazıları: Tefsir Usulü, Tefsir zamanı, Kur’an’da Sosyal Gerçeklik, Kur’an ve Yorum, Tefsirde Metodoloji Sorunu.


Muhsin Demirci Kitapları – Eserleri

  • Tefsir Usulü
  • Tefsir Tarihi
  • Kur’an’ın Ana Konuları
  • Kur’an Tarihi
  • Tefsire Giriş
  • Günümüz Tefsir Problemleri
  • Konulu Tefsire Giriş
  • Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım)
  • Lokman Suresi ve Ahlaki Öğütler
  • Kur’an ve Yorum
  • Tefsirde Metodolojik Sorunlar
  • Vahiy Gerçeği
  • Kur’an’a Gore İnsan ve Sorumlulukları
  • Yasin, Tebareke, Amme Ve Namaz Sureleri Tefsiri
  • Kur’an’da Toplumsal Seviye
  • Arapça Tefsir Usûlü Literatürü
  • Kur’an’da Sosyal Gerçeklik
  • Kur’an’ın Müteşabihleri Üstüne
  • Tefsir Terimleri Sözlüğü
  • Kur’an’dan Evrensel İlkeler
  • Kur’ân- ı Kerîm Ve Yüce Meâli


Muhsin Demirci Alıntıları – Sözleri

  • Şah Veliyullah ed-Dihlevi, “Hüccetullahi’l-baliğa” adlı eserinde şöyleki izah eder: Bil ki, yoksul bir kimse bir ihtiyaçtan dolayı Allah Taalay’a söz ya da lisanı hal ile tazarru ve niyazda bulunmuş olduğu süre, onun bu niyazı İlahi inayet kapısını çalar. Bu durumda maslahat, kimi zaman iyi bir insanoğlunun kalbine o yoksulun ihtiyacını gidermesi ilhamının konulmasına neden olur. Gelen bu esin ilgili kişiyi kuşattığı süre eğer o insan, derhal harekete geçerek durumu kavrar ve gereğini yaparsa, Allah Teala da ondan razı olur; üstünden, altından, sağından, solundan üstüne bereketler yağdırır ve o şahıs bu sayede tanrısal rahmete mazhar olur. (Lokman Suresi ve Ahlaki Öğütler)
  • O, gökleri görebileceğiniz herhangi bir destek olmadan (duracak şekilde) yarattı, sizi sarsmaması için yere sağlam dağlar yerleştirdi, orada her türlü canlının çoğalmasını sağlamış oldu. Biz, gökten su indirip (bununla) yeryüzünde her türden yararlı bitkiler bitirdik. (Lokman Suresi ve Ahlaki Öğütler)
  • İslam’a gore bir iyiliğin ve salih amelin dünya ve ahirette ecir ve sevap deposu olması için, bu ameli işleyen kimsenin imanlı olması şarttır. Bu sebepledir ki, salih amelden söz eden ayetler çoğu zaman ilkin imana vurgu yaparlar.
    “… inanç edip salih ameller işleyenler…” (Lokman Suresi ve Ahlaki Öğütler)
  • “İslâm, dinamik bir ahlâk yapısına haizdir. İslâm ahlâkının bu dinamik yapısı, onun bir tek bir kitle ahlâkı yada bir tek bir seçkinler ahlâkı olmadığını, aksine maddî, zihnî ve ruhsal bakımlardan her seviyedeki insanoğlunun kaygılarını ve özlemlerini dikkate alan, bununla beraber ona, içinde bulunmuş olduğu durumdan daha ide-al olana doğru yükselme imkânı elde eden kapsamlı ve uyumlu bir ahlâk bulunduğunu göstermektedir.” (Kur’an’ın Ana Konuları)
  • İslâmî öğretide öne çıkarılan ideal insan, kendini toplumdan tecrid etmiş, hayata sırtını çevirmiş yalnız başına yaşayan insan değil, aksine cemiyet içinde yaşayıp yaşamın müsbet ve menfi tarafıyla karşı karşıya gelen, yaşamış olduğu toplumdaki bireylerin problemleriyle ilgilenen insandır. Bu şekilde olunca naturel olarak insanoğlunun mesuliyet alanina giren hususlardan birinin de onun, toplumsal yükümlülükleri olduğu söylenebilir. Her ferdin toplumsal sorumluluğu da, Kur’ân bütünlüğünde ele alındığı süre, sevgi, kardeşlik, dostluk, toplumsal sulh ve uzlaşıya katkıda bulunma, insan haklarına karşı saygılı davranma vb. hususlar başta olmak suretiyle, fertlerle iyi geçinme ve onlara karşı daima iyilik etme niteliği taşıyan eylemlerden ibaret olarak görülebilir. (Kur’an’ın Ana Konuları)
  • Kişi ‘Müessirsiz yapıt olmaz’ kaidesinden hareketle bir yaratıcının varlığını derhal anlayabilir.
    O, her şeyden ilkin vardı, her şeyden sonrasında da var olmaya devam edecektir (Kur’an’ın Ana Konuları)
  • Modernizm, “modern teslis” denilen hümanizm, sekülerizm ve demokrasi saç ayağı üstüne kuruludur. Üç temel özelliği vardır. İlki insanı merkeze oturtması şu demek oluyor ki onu hakikatin tek ölçüsü kabul etmesidir. Diğeri vahye/dine kendi sistemi içinde fonksiyonel bir yer vermemesidir. Modernizmin üçüncü özelliği de kurtuluşu dinde değil, akıl ve bilimde görmesidir. (Kur’an Tarihi)
  • وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا الطَّارِقُۙ ﴿٢﴾
    اَلنَّجْمُ الثَّاقِبُۙ ﴿٣﴾
    “O târık yıldızı nedir bilir misin? Karanlığı delen yıldızdır.” (Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım))
  • رَبِّ هَبْ لٖي حُكْماً وَاَلْحِقْنٖي بِالصَّالِحٖينَۙ
    “Ey Rabbim! Bana bir hikmet bahşet ve beni salih kimseler arasına kat.”
    Şuarâ Sûresi(26) 83. Ayet (Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım))
  • “İçinde (hâfızasında) Kur-ân’dan bir şey bulunmayan kimse harap olmuş bir ev gibidir.”
    Hz. Muhammed (sav) (Tefsir Usulü)
  • İslâmın, inanan, inanmayan, renk, ırk ayırımı insana tanımış olduğu hakların başlangıcında asla kuşkusuz yaşama hakkı gelmektedir. Kur’ân’ın, haksız yere bir cana kıyan hiç kimseye kısas cezası vermesi de bu hakka verdiği önemden dolayıdır. Yaşama hakkı benzer biçimde mülk edinme hakkı da İslâmın insana tanımış olduğu temel haklardan biridir. Buna gore her insan vergisini vermek kaydıyla servet edinme hakkına haizdir. Bu haktan doğal ki hem Müslümanlar hem de gayr-i müslim unsurlar yararlanmaktadır. (Kur’an’ın Ana Konuları)
  • Hz. Peygamber vahiy alma anında beşeri özelliklerinin ve iradesinin dışına çıkarak tamamen tanrısal iradenin yönetimine giriyor ve aracı Meleğin getirmiş olduğu vahyi, içsel yönden onunla aynı seviyeye ulaştıktan sonra alıyordu. (Kur’an Tarihi)
  • Halbu ki Kur’an’ın doğru anlaşılmasının eğer olmazsa olmaz koşullarından biri, onu peşin bir fikre kapılmadan okumaktır. (Tefsire Giriş)
  • “Yavrum bilimsel terk etme! Meclisleri savsaklamak! Allah’ı anan bir topluluk gördüğünde onlarla otur. Eğer alimsen orada ilmin işine yarar; cahilsen onlar sana ilim öğretirler. Umulur ki Allah onlara rahmetini lutfeder ve Allah’ın rahmeti onlarla birlikte sana da ulaşır. Allah’ı anlamış olmayan bir topluluk gördüğünde sakın onlarla oturma. Zira eğer alimsen orada ilmin sana bir yararı olmaz; cahilsen o zamanda onlar seni haktan saptırır. Bu yüzden Allah onları azabına uğratır, bu azap onlarla birlikte sana da isabet eder.” (Lokman(a.s.)’nin öğüdü) (Lokman Suresi ve Ahlaki Öğütler)
  • اَلَّذ۪ي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيٰوةَ لِيَبْلُوَكُمْ اَيُّكُمْ اَحْسَنُ عَمَلًاۜ
    “Hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratan O’dur..” (Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım))
  • “Hayrın kaderi saadet, şerrin kaderi de şekavet (mutsuzluk)” (Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım))
  • İbn Hacer’in bildirdiğine gore Peygamberimizin Mekke’de ilk vahiy katipliğini meydana getiren sahabi, Abdullah b. Sa’d b. Ebi Serh’tir. (Kur’an Tarihi)
  • Hiç kuşku yok ki, tüm beşeri duygular içinde, çocukta insan tabiatının en yüksek, en özlü anlamını belirten sevgi duygusudur. (Kur’an’da Toplumsal Seviye)
  • “Kim her gece Vâkıa sûresini okursa o kişiye fakirlik dokunmaz.” (Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım))
  • Kur’an, tanrısal mesajı muhataplarına ulaştırmak için zamanı vakaları vasıta olarak kullanmıştır. Bu yüzden o, zamanı malumatı kişi, süre ve mekan unsurlarından mümkün olduğunca soyutlayarak etkisi altına alan ve çarpıcı bir halde sunmayı hedeflemektedir. (Tefsir Usulü)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş