Eğitim

Hatalı Tarih – Emma Marriott Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hatalı Tarih – Emma Marriott Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hatalı Tarih kimin eseri? Hatalı Tarih kitabının yazarı kimdir? Hatalı Tarih konusu ve anafikri nedir? Hatalı Tarih kitabı ne konu alıyor? Hatalı Tarih PDF indirme linki var mı? Hatalı Tarih kitabının yazarı Emma Marriott kimdir? İşte Hatalı Tarih kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Emma Marriott

Çevirmen: Okcan Yıldırımtürk

Orijinal Adı: Bad History: How We Got the Past Wrong

Yayın Evi: Maya Kitap

İSBN: 9786059902601

Sayfa Sayısı: 192


Hatalı Tarih Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Geçmişi unutanlar onu tekrardan yaşamaya mahkûmdur.”

Peki fakat ya bizlere öğretilen geçmiş hatalıysa?

Karıştırılmış çarpıtılmış sansürlenmiş ayıklanmış yada yanlışsa?

Öğretmenlerin ya da tarihçilerin bizlere ulaştırdığı basının tekrarlayıp durduğu pek oldukça zamanı “gerçek” daha yakından incelemeye alındığında ya yanıltıcı bir bilgiye ya da daha kötüsü kasti bir yanlışa dönüşmektedir. Mesela gladyatörlerin dövüşleri taraflardan biri ölünceye dek sürmekteydi Vahşi Batı yaşamak için fazlasıyla tehlikeli bir yerdi ya da giyotin Fransız devrimcisi Dr. Joseph Guillotin tarafınca buluş edilmiştir şeklinde ifadeler duyduğumuzda doğruluğundan kuşku etmeyiz. Peki bunlar hakkaten doğru mu?

Bu kitap dünya tarihini kavrayışımızı yanlış ve hatta kimi zaman tehlikeli bir halde etkileyen hataları gün yüzüne çıkarmaktadır.


Hatalı Tarih Alıntıları – Sözleri

  • “1492deki Amerika seyahatiyle birlikte Eski ve Yeni Dünya arasinda genis ölcekli bir etkilesim periyodunun baslamasina yabanci literatürde tarihci Alfred W.Crosby nun tabiriyle “The Columbian Exchange” denilmektedir. Bir kitadan diğerine yeni yiyecekler, tütün dahil yeni ekinler,yeni hayvanlar, fikirler ve cogu vakit köle olarak yeni insanoğlu tasiyan bu dönem, ayni zamanda ölümcül hastaliklari da sürüklemistir. Grip ve cicek hastaligi şeklinde Avrupali salginlar Amerika daki nüfusu kirmis gecirmis, 1492 ve 1650 yillari arasinda Amerikan yerlilerinin nüfusu, tahminen 50milyondan 5milyona düsmüstür. Böylece Kolomb önceki Amerikaliar icin soykirimla kiyaslanabilecek bir hizda nüfus azalmasini baslatmistir.”
  • “Yerliler birbirlerini ‘hoov’ diyerek selamlamadigi şeklinde ‘soliukbenizliler’ yada ‘Büyük Beyaz Baba’ şeklinde kelimeler de Son Mohikan yazari James Fenimore Cooper vb romancilarin uydurmasidir. Benzer sekilde duman araciligiyla ietisim kurduklari da gercek degildir. Kafa derisi yüzmek ise yerliler arasinda cok sik görülmemekteydi ve tam tersine beyaz göcmenler tarafindan baslatilmisti.”
  • Tarih, asla olmamış olayların, orada bulunmayan insanoğlu tarafınca anlatıldığı bir yalanlar yığınıdır..
  • “Tarih, asla olmamış olayların,
    orada bulunmayan insanoğlu tarafınca
    anlatıldığı bir yalanlar yığınıdır.”
    George Santayana
  • “Yerel modifikasyonu yasaklanan Schmidt in giyotini Paris’ten Fransa daki tüm mahkemelere gönderilmistir. Baslangicta Antoine Louis nin adindan dolayi ‘louison’ yada ‘louisette’ olarak malum makina zaman içinde bizlere daha tanidik gelen ‘giyotin’ adını almistir. Korkunc görüntüsü, acimasiz tesiri ve sebep olduğu kan banyosundan sonrasında hizli temizlenebilen bicagi yardımıyla Fransa ve Avrupa’yi dehsete düsüren giyotine bir sürü isim takilmistir. Mesela ‘Madam Giyotin’ ya da ‘Ulusal Jilet’.”
  • “… Bu insanoğlu Italya’daki fasist baskidan adaletsizlikten ve zulümden cogu kez haberdar olsalar da, hep ayni seyi tekrarlamislardir: ‘Ama trenler vaktinde geliyor.'”


Hatalı Tarih İncelemesi – Kişisel Yorumlar

kitap/kitap–198456 isminde kitabın yöntemi ile aynı yöntemde yazılan bu kitap sürükleyici bir üslupla insanı sıkmadan yanlış malum zamanı meselelerin hakikatlerini göstermeye çalışıyor. Daha oldukça batı hakkında detayları sunan bu kitapla, çoğunlukla Osmanlı hakkında malum yanlış zamanı detayları düzeltmeye çalışan kitap/kitap–198456 kitabının beraber okunması birbirini tamamlar. (İntiqam Gülahmed)

bazı abartılmış ya da değiştirilmiş, bizlere senelerce yanlış aksettirilmiş zamanı olayların gerçek halini özetleyen, fakat genel olarak Amerika ve İngiltere’de yaşanmış vakaları anlatması bakımından oldukça kısıtlı bir bakış açısıyla ele alınmış bir kitap. (nilüfer akpınar)


Hatalı Tarih PDF indirme linki var mı?


Emma Marriott – Hatalı Tarih kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Hatalı Tarih PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Emma Marriott Kimdir?

Emma Marriott bir yazar ve editördür. Warwick Üniversitesi’nden çağıl tarih mezuniyet belgesi alan Emma, ​​yayıncılık kariyerine Pan Macmillan için kurum içi editör olarak emek vererek başladı. Orada popüler tarih ve biyografiden eğlence, yaşam seçimi ve film kitaplarına kadar çeşitli kurgusal olmayan kitapları yönetti.

O zamandan beri, büyük yayıncılar için bir çok popüler tarih ve eğlence başlıkları olan ondan fazla kurgu olmayan kitap yazmaya devam etti. Ayrıca mühim adlar için hayalet tarafınca yazılmış kitapları var. En son yayınları, Downton Abbey: The Official Companion (Başlık 2019) ve Yaşasın Kraliçeler (HarperCollins 2019).

Uganda’da doğan Emma Londra’nın merkezinde büyüdü ve halen kocası ve üç çocuğuyla Bedfordshire’da yaşıyor. Çalışmalarının yanı sıra çeşitli mahalli müzik ve edebiyat etkinliklerinde de destek oluyor.


Emma Marriott Kitapları – Eserleri

  • Bir Nefeste Dünya Tarihi
  • Hatalı Tarih
  • Sayılarla Dünya Tarihi


Emma Marriott Alıntıları – Sözleri

  • Atinalılar, mahalli toprak sahiplerinin zalim yönetiminden kaçınmak için dünyanın ilk demokrasisini kurdular (Demokrasi Yunanca “halk yönetimi” anlamına gelen Demokratia kelimesinden türemiştir). Demokraside tüm vatandaşlar eşit haklara sahipti (Sokak bayanları, köleler, çocuklar ve yabancılar hariç). Şunu hatırlatmakta yarar var; söz konusu haklara haiz olmayan halkın oranı yüzde 85 ile 90’a karşılık etmektedir. (Bir Nefeste Dünya Tarihi)
  • İmparator Qianlong’un destek vermekten hoşlanılmış olduğu uzun yazınsal metinlerden biri de adı “Dört Servet Kitabı” anlamına gelen
    Sikuquanshu idi. 36.275 el yazması ciltten oluşan bu eserin büyük bir kısmı hanedanlığın başarısına ve Qianlong’un
    tahtının refahına adanmıştı. Sikuquanshu 5.000 senelik Çin tarihinin temel metinlerini ve “Dört Servet” olarak adlandırılan dört geleneksel yazınsal türü (eski dil, tarih, felsefe ve edebiyat) bir araya getiren ansiklopedik bir derlemedir. Çin tarihini özetleyen en geniş kitap koleksiyonu olan
    Sikuquanshu’yu incelemek, sıralamak ve 7 kopyasını çıkarmak için tam 3.800 şahıs 1772’den başlayarak 15 yıl çalışmıştır. 800 milyon kelimeyle insanlık tarihinin en uzun antolojisi olan yapıt, bu unvanını bir tek son süreçte 2,6 milyar kelime içeren İngilizce Vikipedi’ye kaptırmıştır. (Sayılarla Dünya Tarihi)
  • 15. ve 16. yüzyıllarda Çinli bürokratların imparatorluk hizmetine alım sınavlarını geçmek için imkânsızı başararak 431.286 karakteri ezberlemeleri gerekmekteydi. (Sayılarla Dünya Tarihi)
  • Sadece İngiltere’nin Afrika nüfusunun %30’unu içinde barındıran 1.036 hektarlık bir alanı elinde tuttuğu 1900 senesinde, Avrupalı devletlerin Afrika’da haiz olduğu araziler ortalama 2.500 hektara ulaşmıştı. Bu da dünyadaki kara parçasının 1/5’ine denk geliyordu. (Sayılarla Dünya Tarihi)
  • Çin’de ilk uygarlık biçimi Xia Hanedanlığı döneminde ortaya çıkmıştır.
    Shang halkı hayvanların kemiklerini ya da kabuklarını ısıtarak geleceği tahmin etmeye çalışıyorlardı. Bunlara kehanet kemiği denirdi. Bu kemik ve kabukların üstüne işlenmiş olan yazılar Çin yazısının malum en eski kayıtlarıdır.
    Çin tarihinin en uzun ömürlü hanedanlığıdır.
    Söz konusu feodal yapı Avrupa’da ortaya çıkışından bin yıl ilkin Çin’de ortaya çıkmıştı. Zhou Hanedanlığı döneminde, çarpım tabloları geliştirildi. Demir işleme ve tarımsal üretim alanında gelişmeler oldu. Konfüçyusçuluğun Beş Klasiği bu zamanda derlendi. Bu eserler sonrasında yüzyıllar süresince Çinli bilginlerin temel metinlerinden olacaktı. (Bir Nefeste Dünya Tarihi)
  • M.Ö. 1046 yilinda, Zhou Krallığı’nin yöneticileri Shang Kralliğı’ni ele gecirdi. Bu hanedanlik yaklasik 800 yil ayakta kalacakti (Çin tarihinin en uzun ömurlu hanedanligidir). (Bir Nefeste Dünya Tarihi)
  • Mezopotamya, Yunancada “iki nehrin arasındaki toprak” anlamına gelir. (Bir Nefeste Dünya Tarihi)
  • Dicle ve Fırat nehirleri içinde yaşayan Mezopotamya, Yunancada “iki nehrin arasındaki toprak” anlamına gelir. (Bir Nefeste Dünya Tarihi)
  • Hannibal Roma’yı yenik edemedi. Aksine III. Pön Savaşı’nın (m.ö. 146) sonunda Kartaca Romalılar tarafınca yok edildi. Bölgede yaşayan 200.000 şahıs katledildi. Toplam 50.000 şahıs köle olarak satıldı. Kartaca sonrasında bir Roma şehri olarak tekrardan kuruldu ve Hıristiyanlığın mühim merkezlerinden biri oldu. Kent 533 senesinde Bizans İmparatorluğu’nun egemenliği altına girdi. 705 senesinde Araplar tarafınca yıkıldı ve Kartaca’nin yerini Tunus aldı. (Bir Nefeste Dünya Tarihi)
  • Mezopotamya, Yunanca “iki nehrin arasındaki toprak” anlamına gelir. (Bir Nefeste Dünya Tarihi)
  • Yunan felsefeci Aristo’dan öğrendiğimiz kadarıyla hanımefendiler, Sparta’daki toprakların
    %40’ını ellerinde bulundurmaktaydı. Her ne kadar Aristo, Sparta tarihinin adam nüfusun düşüşte olduğu daha geç bir döneminden bahsetse de, bu oran oldukça oldukça değerlidir. Zira günümüzde bile küresel tahminlere gore dünyadaki bayanların sadece %10’undan azı toprak sahibidir. (Sayılarla Dünya Tarihi)
  • Bugünkü adıyla Tokyo olan Japon şehri Edo’da Mart 1657’de çıkan büyük yangın, efsaneye bakılırsa, büyü yapılmış bir kimonoyu yakmak isteyen bir rahip tarafınca yanlışlıkla çıkarılmıştır. Büyük Meireki Yangını adı verilen facia, Sumida Nehri’ni ve Nihonbashi Kanalı’nı aşarak Fukagawa ve Kyobashi bölgelerine varıp tüm şehri etkilemiştir. Edo’nun %60-%70’ini yok eden bu yangın esnasında sokakları dolduran cesetleri gömmek için toplu mezarlar kazılmıştır. (Sayılarla Dünya Tarihi)
  • Her biri 1282 sayfadan oluşan kitaplar için demir harflerin yerleştirilmesi 6 ayı bulurken, bunların düzenlenmesi ve basılması da 2 yıl almıştır. Neticede baskı için harcanan vakit, bir hattatın bitişik ve süslü el yazısıyla İncil’i yazdığı süreyi, şu demek oluyor ki 3 yılı bulmaktaydı. Fakat Gutenberg tam 180 kopya üreteceğini iddia etmişti ve derhal arkasından da bu büyük bahsi yerine
    getirmek için Avrupa genelinde para aramaya koyulmuştur. Kitaplardaki metin devrin el yazısına benzer şekilde örgü
    dokumayı çağrıştıran dikey ve yatay hatlardan oluşacaktı ve müşterilerin alım gücüne gore değişen parlak süslemeler basım işlemi bittikten sonrasında kitaba elle eklenecekti. (Sayılarla Dünya Tarihi)
  • “Tarih, asla olmamış olayların,
    orada bulunmayan insanoğlu tarafınca
    anlatıldığı bir yalanlar yığınıdır.”
    George Santayana (Hatalı Tarih)
  • Tarih, asla olmamış olayların, orada bulunmayan insanoğlu tarafınca anlatıldığı bir yalanlar yığınıdır.. (Hatalı Tarih)
  • Tarihçi J. M. Roberts’ın söylediği şeklinde: “Eski tarih, yaşamlarımızı ve düşüncelerimizi etkilemeye devam etmektedir.” (Bir Nefeste Dünya Tarihi)
  • 1881-1914 yılları aralığında Fransız, İngiliz, Alman, Portekizli, İspanyol, Belçikalı ve İtalyanlardan oluşan 7 Avrupa ulusu Afrika’da o denli yaygın işgal, ilhak ve kolonileştirme hareketlerine girişmişti ki I. Dünya Savaşı arifesinde koca kıtada bir tek evvelde Habeşistan olarak malum Etiyopya ve Liberya bağımsız kalabilmişlerdi. (Sayılarla Dünya Tarihi)
  • Roma Katolik Kilisesindeki yozlaşma ve aşırılıklara bir tepki olan Luther’in tezleri, Aziz Petrus Bazilikasının Roma’da devam eden inşaatını finanse etmek için para karşılığında günahlann affedilmesine kabul eden Papa X. Leo’ya karşıdır. (Sayılarla Dünya Tarihi)
  • “Yerliler birbirlerini ‘hoov’ diyerek selamlamadigi şeklinde ‘soliukbenizliler’ yada ‘Büyük Beyaz Baba’ şeklinde kelimeler de Son Mohikan yazari James Fenimore Cooper vb romancilarin uydurmasidir. Benzer sekilde duman araciligiyla ietisim kurduklari da gercek degildir. Kafa derisi yüzmek ise yerliler arasinda cok sik görülmemekteydi ve tam tersine beyaz göcmenler tarafindan baslatilmisti.” (Hatalı Tarih)
  • “… Bu insanoğlu Italya’daki fasist baskidan adaletsizlikten ve zulümden cogu kez haberdar olsalar da, hep ayni seyi tekrarlamislardir: ‘Ama trenler vaktinde geliyor.'” (Hatalı Tarih)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş