Eğitim

Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması – Cordelia Fine Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması – Cordelia Fine Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması kimin eseri? Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması kitabının yazarı kimdir? Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması konusu ve anafikri nedir? Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması kitabı ne konu alıyor? Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması PDF indirme linki var mı? Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması kitabının yazarı Cordelia Fine kimdir? İşte Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Cordelia Fine

Çevirmen: Kıvanç Tanrıyar

Orijinal Adı: Delusions of Gender: How Our Minds, Society, and Neurosexism Create Difference

Yayın Evi: Sel Yayıncılık

İSBN: 9789755705040

Sayfa Sayısı: 342


Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bebeklerin cinsiyeti anne rahminde belirlenir fakat aslolan fark toplumda adım atar: Erkek bebeklere mavi giydirilir, kızlara pembe; erkekler analitik düşünür, kızların duygusal zekâsı keskindir; erkekler ağlamaz, kızlar şefkatlidir; erkekler iş hayatında ve toplumda üst tabakalara rahatça yükselirken bayanların yerinin ev olduğu iddia edilir… Tüm bu aslı astarı olmayan ayrımların dayanağı kimi vakit bilimsel kalıplara oturtularak meşrulaştırılan kültürel inançlar ve önyargılardır.

Cordelia Fine, bu yargıların sağlamasını yapıyor, inanç haline gelmiş yanılgıları ruhsal ve nörolojik alanda takip ediyor. İronik bir üslupla değindiği, araştırmalarla tarihsel örnekleri harmanladığı bu çalışmanın, yayınlandığı andan itibaren tüm dünyada karşılık bulması, her insanın toplumsal cinsiyet yanılsamasından mustarip bulunduğunu kanıtlıyor.


Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması Alıntıları – Sözleri

  • Saygın bayanların sayısının azlığı doğuştan aşağıda olmalarından mı kaynaklanıyor, yoksa uygarlık bayanların doğuştan gelen güçlerini ve potansiyellerini geliştirmelerine şimdiye dek asla mi izin vermedi?
  • Kadınların ve adamların eşit konumda olduğu bir cemiyet asla var olabildi mi? Aman vermez direnç noktası kim bilir biyoloji değil, kültürle şekillenen zihinlerimizdir.
  • Yirmi birinci yüzyılın kör noktasına mı saplandık?
  • Benliği kültürden ayıran belirgin bir çizgi yoktur ve içinde geliştiğimiz ve yaşadığımız kültürün zihinlerimizde derin bir uzantısı vardır.
  • Kadına karşı alttan alta fakat bilinçle icra edilen ayrımcılık, evde ve işte çeşit çeşit adaletsizlik, rahatsızlık ve dışlama biçimleri vardır.
  • 18. yüzyıl sonunda İngiltere’de yetişmiş oldukca azca hanım yasama bilimi ve denizciliğin ilkelerinden anlayacaktır fakat bunun tek sebebi onlara erişiminin engellenmiş olmasıdır. Modem bir göz­ lemci için barizdir ki onun kitaplarını satın alan yüz binlerce okuyucu, onun argümanını sorgulamadan kabul ediyordu şundan dolayı yazdıkları ön yargılarına uyuyordu.
  • Çalışan anne olma sorununa adanmış makaleler -hatta kitaplar- varken, çalışan bir baba olmaktan meydana gelen vakit ve mesuliyet çatışmalarından bir paragraf olsun bahseden çocuk bakım kılavuzuna rastlamak pek ihtimaller içinde değildir.
  • 17. yüzyılda eğitim söz konusu olduğunda hanımefendiler ciddi anlamda dezavantajlı konumdaydılar.
  • Eğer tarih size bir şey söylüyorsa, o da toplumumuza ve bilimimize, bir kez daha, daha yakından bakmamızdır.
  • Bir hanıma yorucu bir işgününden sonrasında eve gelip de bir güzel dinlenen kocasının bacaklarının arasını elektrik süpürgesiyle süpürten bu korkulu adaletsizliğin arkasında ne olabilir?


Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması İncelemesi – Kişisel Yorumlar

bir vajina yada penis sahibi olmak, toplumsal rollerimizi iyi mi değiştiriyor? hangisine haiz olarak doğarsak “aşağılık” insan sınıfına giriyoruz? peki o tanrı değil mi bizi “yeryüzüne halife” duyuru eden? avrupa ya da başka bir toprak parçası farketmez, devlet aygıtının en oldukca korkmuş olduğu kesim “eğitimli hanımefendiler” olmuştur. m.s.2017 senesinde bile “yalnız ve güzel ülkemde”, eğitimli hanıma karşı geliştirilen toplumsal nefret gün şeklinde ortada.medyada günaşırı gösterilen hanım programlarındaki insan profiline bakın.bilgili olarak eğitimden dışlanan, kadınlığı “bir fena yazgı” şeklinde yaşaması öğütlenen, sırasıyla baba/kardeş/sevgili/nişanlı/koca tarafınca itina ile rahatsızlık edilmesi düzgüsel görülen, heteronormatif cemiyet bilincine kıyasıya bağlı kalmış olarak yetiştirdiği evladı kız ise eğer, tüm bu “aşağılanmışlık bilincini” olduğu şeklinde ona aktarması öğretilen, eğer evladı erkekse -ki adam doğuramaması da kabahat kadının.her ne kadar cinsiyet adamca belirleniyor olsa da- hayatına değmiş erkeklerden ne gördüyse aynısını ona da aktaran hanımefendiler…
oysa ki yaşam bir vajina yada penis çevresinde süregitmeyen bir kavram.bu yönüyle bakınca cinselliği de yanlış ve/yada tamamlanmamış öğrenmiş insanlarız.ha pardon !! o da bizlere mahsus birşey.ne demek kadının cinselliği öğrenmesi ?! orospu mu olsun? yollu mu desinler? adam mi? o başka bak !! “oğlum büyüsün de mektebe götüreyim” diyen insanların ülkesindeyiz.ne demek hanım ve cinsellik?! özgüvenli, eğitimli, ümmetçi bakış açısından “yollu” hanımefendiler her cemiyet için tehlikedir.fakat söz konusu ortadoğu ise oldukca daha çok !! (blntylv)

Zevkle okuduğum bir kitap olmuştu…
Anne rahminde belirlenir cinsiyeti bebeklerin, fakat aslolan fark toplumda adım atar: Erkek bebeklere mavi giydirilir, kızlara pembe Erkekler mekanik düşünür, kızların sözel kabiliyeti kuvvetlidir Erkekler ağlamaz, kızlar şefkatlidir Erkekler iş hayatında ve toplumda üst tabakalara rahatça yükselirken, bayanların yerinin ev olduğu iddia edilir Üstelik tüm bu ayrımların dayanağı fizyolojik değil, kültürel inançlar ve önyargılardır. Hatta kimi vakit bu önyargılardan bilimsel kılıflar uydurulur.
Cordelia Fine, bu yargıların sağlamasını yapıyor, inanç haline gelmiş yanılgıları ruhsal ve nörolojik alanda takip ediyor. İronik bir mizahla değindiği, araştırmalarla tarihsel örnekleri harmanladığı Toplumsal Cinsiyet Yanılsamasının, 2010 yazında yayımlandığında İngilterede çoksatarlar sıralamasında kendisine yer bulması, okurların da toplumsal cinsiyet yanılsamasından haberdar olduklarını göstermektedir. (Alaca Cafer)

Bebeklerin cinsiyeti anne rahminde belirlenir fakat aslolan fark toplumda adım atar: Erkek bebeklere mavi giydirilir, kızlara pembe; erkekler analitik düşünür, kızların duygusal zekâsı keskindir; erkekler ağlamaz, kızlar şefkatlidir; erkekler iş hayatında ve toplumda üst tabakalara rahatça yükselirken bayanların yerinin ev olduğu iddia edilir… Tüm bu aslı astarı olmayan ayrımların dayanağı kimi vakit bilimsel kalıplara oturtularak meşrulaştırılan kültürel inançlar ve önyargılardır.
Cordelia Fine, bu yargıların sağlamasını yapıyor, inanç haline gelmiş yanılgıları ruhsal ve nörolojik alanda takip ediyor. İronik bir üslupla değindiği, araştırmalarla tarihsel örnekleri harmanladığı bu çalışmanın, yayınlandığı andan itibaren tüm dünyada karşılık bulması, her insanın toplumsal cinsiyet yanılsamasından mustarip bulunduğunu kanıtlıyor. (Mehmet Emin Çiçek)


Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması PDF indirme linki var mı?


Cordelia Fine – Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Cordelia Fine Kimdir?

Oxford Üniversitesi’nde deneysel psikoloji lisansı yaptıktan sonrasında, Cambridge Üniversitesi’nde kriminoloji doktorası çalışmalarını tamamlamıştır. Melbourne Üniversitesi’nde araştırma görevlisidir. Macquaire Üniversitesi Felsefe bölümünde Etik Değerler Merkezi’nde vazife yapmaktadır.


Cordelia Fine Kitapları – Eserleri

  • Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması
  • Başına Buyruk Beyin


Cordelia Fine Alıntıları – Sözleri

  • Saygın bayanların sayısının azlığı doğuştan aşağıda olmalarından mı kaynaklanıyor, yoksa uygarlık bayanların doğuştan gelen güçlerini ve potansiyellerini geliştirmelerine şimdiye dek asla mi izin vermedi? (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • 18. yüzyıl sonunda İngiltere’de yetişmiş oldukca azca hanım yasama bilimi ve denizciliğin ilkelerinden anlayacaktır fakat bunun tek sebebi onlara erişiminin engellenmiş olmasıdır. Modem bir göz­ lemci için barizdir ki onun kitaplarını satın alan yüz binlerce okuyucu, onun argümanını sorgulamadan kabul ediyordu şundan dolayı yazdıkları ön yargılarına uyuyordu. (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • Eğer tarih size bir şey söylüyorsa, o da toplumumuza ve bilimimize, bir kez daha, daha yakından bakmamızdır. (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • Kendi parlaklığımızla körleşip her şeyi bilgimizi zannetmekteyiz. (Başına Buyruk Beyin)
  • Kadına karşı alttan alta fakat bilinçle icra edilen ayrımcılık, evde ve işte çeşit çeşit adaletsizlik, rahatsızlık ve dışlama biçimleri vardır. (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • Yirmi birinci yüzyılın kör noktasına mı saplandık? (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • Bilinçdışınızın sizden daha parlak zeka, daha süratli ve kuvvetli bulunduğunu asla ihmal etmeyin. Sizi denetim bile edebilir. Onun sınırlarını tam olarak bilmemiz mümkün değildir. (Başına Buyruk Beyin)
  • Erkekler, hayatları süresince, kadınlardan doğuştan daha üstün olduklarına dair kültürel olarak kabul edilmiş bir varsayımdan faydalanırlar. (Başına Buyruk Beyin)
  • …buradaki sorun, beynimizin, gerçeğin ardındaki bir juridense, müşterisinin davasını haklı çıkarmaya çabalayan bir avukat şeklinde çalışmasıdır. (Başına Buyruk Beyin)
  • Sanki canlı değilmişim şeklinde geliyor, bedenim boş, cansız bir kabuk şeklinde. (Başına Buyruk Beyin)
  • Benliği kültürden ayıran belirgin bir çizgi yoktur ve içinde geliştiğimiz ve yaşadığımız kültürün zihinlerimizde derin bir uzantısı vardır. (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • 17. yüzyılda eğitim söz konusu olduğunda hanımefendiler ciddi anlamda dezavantajlı konumdaydılar. (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • Duygusal beynimiz bizim varlığımızı yada varoluşumuzu oluşturur. (Başına Buyruk Beyin)
  • Beyniniz sorulan bir suali mümkün olan tüm olasılıklar arasından size en iyi uyan şekilde yorumlamaya eğilimlidir. (Başına Buyruk Beyin)
  • Bir insanı öldürme yada tutsak alma,onun fikrini değiştirmeye kıyasla oldukca daha rahat bir iştir. (Başına Buyruk Beyin)
  • Bir hanıma yorucu bir işgününden sonrasında eve gelip de bir güzel dinlenen kocasının bacaklarının arasını elektrik süpürgesiyle süpürten bu korkulu adaletsizliğin arkasında ne olabilir? (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • Kadınların ve adamların eşit konumda olduğu bir cemiyet asla var olabildi mi? Aman vermez direnç noktası kim bilir biyoloji değil, kültürle şekillenen zihinlerimizdir. (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • En zor zafer kişinin kendisine karşı kazanılmış olduğu zaferdir. (Başına Buyruk Beyin)
  • Hafıza elbet egonun en büyük müttefiklerindendir. Beyin hücrelerimizde kendimizle ilgili iyi şeyler güvenli bir dayanak oluştururken, fena şeyler -göz gore gore meydana getirilen hatalar- kavramlarını zaman içinde kaybeder ve aradan sıvışırlar. Size bir kişilik testinin yapıldığını ve arkasından bu teste gore ortaya koyacağınız davranışların listesinin verildiğini düşünün. Acaba daha negatif davranışları mı (mesela, “Ailene devamlı yalan söylersin” ve “Başkalarının görünüşleriyle dalga geçersin”) yoksa pozitif olanları mı (mesela “Özürlü komşunuza evini boyaması için yardım edersin” ve “Senden bir sır saklanması istenirse sözünü tutarsın”) seçersiniz? (Başına Buyruk Beyin)
  • Çalışan anne olma sorununa adanmış makaleler -hatta kitaplar- varken, çalışan bir baba olmaktan meydana gelen vakit ve mesuliyet çatışmalarından bir paragraf olsun bahseden çocuk bakım kılavuzuna rastlamak pek ihtimaller içinde değildir. (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş