Eğitim

Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar – Marcel Schwob Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar – Marcel Schwob Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar kimin eseri? Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar kitabının yazarı kimdir? Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar konusu ve anafikri nedir? Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar kitabı ne konu alıyor? Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar PDF indirme linki var mı? Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar kitabının yazarı Marcel Schwob kimdir? İşte Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Marcel Schwob

Çevirmen: Aykut Derman

Orijinal Adı: Le Roi au masque d’or • Le Livre de Monelle • Vies imaginaires

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750817151

Sayfa Sayısı: 200


Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Borges’e nazaran, yirmi birinci yüzyıl edebiyatının yıldızı Marcel Schwob ilk kez Türkçe’de!

Marcel Schwob (1867-1905), 19. yüzyılın en garip kişiliklerinden biridir. Mallarmé ve Jules Renard’ın arkadaşı, Paul Valéry ile Alfred Jarry’nin ustası, Klasik Yunan ve Latin edebiyatları hakkında derin bilgisiyle döneminde hayranlık uyandırmış bir edebiyat adamıdır. Dünya çeşitliliğinin ve sanat ile gerçek arayışının uzlaşmasının yazarı, cemiyet haricinde kalanların diline ve evveliyatına meraklı, gerçek okurun yazar kadar metni kurduğuna inanan, ölçüleri belirli edebiyatta fazlaca bilindik fakat hem de eşi benzeri bulunmayan, insana dair açık bir alan oluşturan Marcel Schwob’un adı Altın Maskeli Kral, Düşsel Yaşamlar ve Monelle’in Kitabı adlı başyapıtlarla anılır. Örneksiz üslubu ve biçimiyle, olağandışıyla tuhafın ve tarihin değişik dönemlerinin değişik kültürleriyle karıştığı, ince bir gülmece duygusu ve eşi olmayan bir hayalgücünün eşliğinde gelişen hikâyeleriyle Borges, Schwob’u yirmi birinci yüzyıl edebiyatının yıldızı duyuru eder.


Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar Alıntıları – Sözleri

  • “Her iyiyi ve kötüyü yok et… Yok et, çünkü her yaratı, yok ediş sonucu ortaya çıkar… Ve yeni bir sanat tasarlayabilmek için eski sanatı kırmak gerekir… Çünkü kurulan her yapı kalıntılardan oluşturulmuştur ve biçimlerin dışında bu dünyada hiçbir şey yeni değildir… Cesetlerin hepsinden sakın kendini… İçinde mezarlık taşıma. Ölüler veba bulaştırır…”
  • “…Ve Monelle ekledi: sana küçük fahişeleri anlatacağım ve sen başlangıcı öğrenmiş olacaksın… O kadınların hiçbiri, gördüğün gibi, sizin yanınızda kalamazlar. Bunu yaparlarsa çok mutsuz olurlar, ayrıca, kalmaya utanırlar… Karanlıklar içinde neler yapabilmiş olduklarını düşünmemek gerekir. Kir pas içindeki evinde Nelly, bulvarda bankın üzerindeki esrik Sonia… belki de acımasız ve edepsiz kişilerdi. Onlar etten kemikten yaratılmış yaratıklardı… O anda tanrısaldılar. Geriye kalan her şeyi unutmak gerekir… Gecenin içinden çıktım… geceye geri döneceğim. Çünkü ben de bir küçük fahişeyim…”
  • Gece bastıracak. Bu öykülerle oyalanmayı sürdürürsek, hakkaten korkacağız.
  • bildiğimiz dünyayı düşmanlık oluşturmuştu ve onu feshedecek olan da sevgiydi.
  • Yaşamının sonu, karanlık bir ışıma içinde kaybolur.
  • .
    Her tanrı anın tanrısı olsun.
  • Yaşamöyküsü yazarları ne yazık ki kendilerini bir çok süre tarihçi sandılar. Bu yüzden de bizi fanatik olunası portrelerden yoksun kıldılar. Yalnızca büyük adamların yaşamlarıyla ilgileneceğimizi düşündüler. Sanat, bu tür düşüncelere yabancıdır.
  • .
    Belirsiz olan her şeyi, ölü için kati olan her şeyi canlı kabul edin.
  • .
    Geçmiş anlamış olur için güzel tabutlar hazırlamakla süre kaybetmeyin; gelecek anları öldürmeyi düşün.
  • .
    Demeyin: Bugün yaşıyorum, yarın öleceğim. Gerçekliği yaşamla ölüm içinde bölmeyin.
    De ki: şimdi yaşıyorum ve ölüyorum.


Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Borges’in 21. yüzyıl edebiyatının yıldızı görmüş olduğu Fransız sembolist yazar Marcel Schwob, 1867 doğumlu; ölüm zamanı 1905. Otuz sekiz yaşlarındayken ölen ve gerçeküstücülüğün öncüsü görülen yazarın başyapıtları; Altın Maskeli Kral, Monelle’in Kitabı, Düşsel Yaşamlar, ilk 1890’larda yayımlanmış.
Üç Roman’ı keyifle okudum.
Altın Maskeli Kral, iki ayrı öyküden oluşuyor; son bölümdeki Düşsel Yaşamlar’daki öyküler de oldukça etkisinde bırakan.
Ben en fazlaca ufak bir fahişe olan Monelle’in anlatımıyla fantastik, hem de felsefi bir söylemler bütünü Monelle’in Kitabı’ndan etkilendim… “…Ve Monelle ekledi: sana küçük fahişeleri anlatacağım ve sen başlangıcı öğrenmiş olacaksın… O kadınların hiçbiri, gördüğün gibi, sizin yanınızda kalamazlar. Bunu yaparlarsa çok mutsuz olurlar, ayrıca, kalmaya utanırlar… Karanlıklar içinde neler yapabilmiş olduklarını düşünmemek gerekir. Kir pas içindeki evinde Nelly, bulvarda bankın üzerindeki esrik Sonia… belki de acımasız ve edepsiz kişilerdi. Onlar etten kemikten yaratılmış yaratıklardı… O anda tanrısaldılar. Geriye kalan her şeyi unutmak gerekir… Gecenin içinden çıktım… geceye geri döneceğim. Çünkü ben de bir küçük fahişeyim…” Yaşam ve ölümden, dönemin gerçek ve aldatıcı yanlarından, insanların ardında koştukları olguların tutsaklıktan başka bir şey olmadığını söylüyor bilge Monelle. Şimdilerde kendini aramakla meşgul insanların Monelle’e kulak vermesi gerek. “Her iyiyi ve kötüyü yok et… Yok et, çünkü her yaratı, yok ediş sonucu ortaya çıkar… Ve yeni bir sanat tasarlayabilmek için eski sanatı kırmak gerekir… Çünkü kurulan her yapı kalıntılardan oluşturulmuştur ve biçimlerin dışında bu dünyada hiçbir şey yeni değildir… Cesetlerin hepsinden sakın kendini… İçinde mezarlık taşıma. Ölüler veba bulaştırır…” Üç Roman, yaşamı sorgulayanlara önerimdir. Asırlardır, insanoğlunun insan olabilme hikâyesi… (Sibel Güneşdoğdu)

Biraz can sıkan birazcık güzel: Altın maskeli kral ile güzel başlayıp düşsel yaşamlarda beni sıkan bir kitap bitirmek için bitirdim. Yazarın vakalara görüş açısı oldu ve bitti. Oldu bittiyi sevenler için okunabilecek kitap, yazınsal olarak tutkunu olan fazlaca şahıs varmış yazarın fakat ben öteki kitaplarını okumadan bir şey diyemem. (Tugay TURAN)


Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar PDF indirme linki var mı?


Marcel Schwob – Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Marcel Schwob Kimdir?

Marcel Schwob 1867 senesinde Fransa’nın Ile-de-France bölgesinde, Chaville’de doğar. Çocukluğu Nantes’da geçer. Ailenin erkekleri ya hahamdır ya tıp doktoru. Onun için, fazlaca iyi bir öğrenimin arkasından 1882’de Paris’te Collège Sainte-Barbe’a girer. Almanca, İngilizce ve klasik dilleri daha ilkin öğrenmiştir. Burada okumalarını derinleştirir. Apuleius’a, Petronius’a, Hugo’ya ve Poe’ya hayrandır. Bunlar ileride yazarlığı belirleyecek adlardır bir bakıma. Sainte-Barbe’ın arkasından Lycée Louis-le-Grande’a kaydolur. Léon Daudet, Paul Claudel derslik arkadaşıdır… Kendini bütünüyle edebiyata vermek izini sürer. Yepyeni bir Faustus, yepyeni bir Prometeus yazma düşleri kurar… Villon ve çağdaşlarıyla ilgilenir… Onların dillerini didik didik inceler. Şiir yazmaya adım atar. Sanskritçe öğrenir…

Schwob yazarlık mesleğine Evénement gazetesinde adım atar. Bu arada öyküler gönderir dergilere. 1890’larda art arda kitapları çıkmaya adım atar: Etude de l’argot français, 1889; Le jargon des Coquillards en 1451, 1890; Le Beau double (öyküler), 1892; Le Roi au masque d’or (Altın Maskeli Kral), 1893; Mimes (düzyazı şiirler), 1894; Le Livre de Monelle (Monelle’in Kitabı), 1894…

Bu tarihte birden hastalanır… Geçirdiği ameliyat, onu iyileştirmek bir yana, tam anlamıyla sakat bırakır. 1927’de Marcel Schwob et son temps adıyla onun tek biyografisini yazan Pierre Champion’a nazaran, artık bir tek “efsanelerin Schwob”udur yaşayan. Gene de o hasta, bitkin, çökmüş halinde bile boş durmaz. Paris’in kütüphanelerini, arşivlerini hallaç pamuğu şeklinde atar. Bu çalışmalardan iki yapıt çıkar ortaya 1896 senesinde: La Croisade des enfants veVies imaginaires (Düşsel Yaşamlar). Bu son yapıt ilk bakışta bir yaşam öyküsü şeklinde görünse de öylesine tekrardan kurgulanmıştır ki bu mühim kişilerin yaşamları, artık birer kurmacaya dönüşmüştür. Aynı yıl, süreli yayınlarda çıkan çeşitli yazılarını Spicilège’de toplar. Döneminde bu yazılar, Schwob’un kişiliğini en fazla yansıtan emek verme diye adlandırılır.

Sağlığının bozuk olmasına rağmen, kütüphaneleri ve arşivleri boşlamadığı şeklinde, dostlarını da boşlamaz. İngiliz yazar dostları Meredith ve Stevenson’la mektuplaşır, Gourmont, Valery ve Mirbeau’yla görüşür. 1895’te, hastalanmadan derhal ilkin tanıştığı, Comédie Française’in seçkin oyuncularından Marguerite Moreno ile 1900’de evlenir.1901’de, günün modasına uyarak ya da Stevenson’un teşvikiyle, Samoa adasına gider, bir yıla yakın kalır orada. Döndüğünde Paul Morand’la beraber, tiyatro tarihinin en garip çalışmalarından birini yapar, Hamlet’in Sarah Bernhardt için bir uyarlamasını hazırlar. İtalya’ya, İspanya’ya ve Portekiz’e gider. Dönüşünde Villon üstüne yapmış olduğu emek harcamaları tekrardan ele alır ve Ecole des Hautes Etudes Sociales’de Grand Testament üstüne ders vermeye adım atar. Sağlığı birden kötüleşir ve 1905 senesinde ölür.


Marcel Schwob Kitapları – Eserleri

  • Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar


Marcel Schwob Alıntıları – Sözleri

  • Gece bastıracak. Bu öykülerle oyalanmayı sürdürürsek, hakkaten korkacağız. (Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar)
  • .
    Geçmiş anlamış olur için güzel tabutlar hazırlamakla süre kaybetmeyin; gelecek anları öldürmeyi düşün.
    … (Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar)
  • .
    Demeyin: Bugün yaşıyorum, yarın öleceğim. Gerçekliği yaşamla ölüm içinde bölmeyin.
    De ki: şimdi yaşıyorum ve ölüyorum.
    … (Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar)
  • “Her iyiyi ve kötüyü yok et… Yok et, çünkü her yaratı, yok ediş sonucu ortaya çıkar… Ve yeni bir sanat tasarlayabilmek için eski sanatı kırmak gerekir… Çünkü kurulan her yapı kalıntılardan oluşturulmuştur ve biçimlerin dışında bu dünyada hiçbir şey yeni değildir… Cesetlerin hepsinden sakın kendini… İçinde mezarlık taşıma. Ölüler veba bulaştırır…” (Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar)
  • Yaşamının sonu, karanlık bir ışıma içinde kaybolur. (Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar)
  • Yaşamöyküsü yazarları ne yazık ki kendilerini bir çok süre tarihçi sandılar. Bu yüzden de bizi fanatik olunası portrelerden yoksun kıldılar. Yalnızca büyük adamların yaşamlarıyla ilgileneceğimizi düşündüler. Sanat, bu tür düşüncelere yabancıdır. (Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar)
  • bildiğimiz dünyayı düşmanlık oluşturmuştu ve onu feshedecek olan da sevgiydi. (Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar)
  • “…Ve Monelle ekledi: sana küçük fahişeleri anlatacağım ve sen başlangıcı öğrenmiş olacaksın… O kadınların hiçbiri, gördüğün gibi, sizin yanınızda kalamazlar. Bunu yaparlarsa çok mutsuz olurlar, ayrıca, kalmaya utanırlar… Karanlıklar içinde neler yapabilmiş olduklarını düşünmemek gerekir. Kir pas içindeki evinde Nelly, bulvarda bankın üzerindeki esrik Sonia… belki de acımasız ve edepsiz kişilerdi. Onlar etten kemikten yaratılmış yaratıklardı… O anda tanrısaldılar. Geriye kalan her şeyi unutmak gerekir… Gecenin içinden çıktım… geceye geri döneceğim. Çünkü ben de bir küçük fahişeyim…” (Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar)
  • .
    Belirsiz olan her şeyi, ölü için kati olan her şeyi canlı kabul edin.
    … (Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar)
  • .
    Her tanrı anın tanrısı olsun.
    … (Üç Roman: Altın Maskeli Kral – Monelle’nin Kitabı – Düşsel Yaşamlar)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş