Eğitim

Uzayda Kaybolanlar – Robert A. Heinlein Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Uzayda Kaybolanlar – Robert A. Heinlein Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Uzayda Kaybolanlar kimin eseri? Uzayda Kaybolanlar kitabının yazarı kimdir? Uzayda Kaybolanlar konusu ve anafikri nedir? Uzayda Kaybolanlar kitabı ne konu alıyor? Uzayda Kaybolanlar PDF indirme linki var mı? Uzayda Kaybolanlar kitabının yazarı Robert A. Heinlein kimdir? İşte Uzayda Kaybolanlar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Robert A. Heinlein

Çevirmen: Cemal Kaplangı

Orijinal Adı: Orphans of the Sky

Yayın Evi: K Yayınları

İSBN: 9758410113

Sayfa Sayısı: 193


Uzayda Kaybolanlar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Vanguard adlı yıldız gemisi uzayda kaybolur, Centaurus yolunda 2 dönem süresince sürecek yolculuğunu tamamlayıp tamamlamadığı bilinmemektedir. Ancak Jordan Vakfı’nın inşa etmiş olduğu bu sağlam ark uzayı yarıp yoluna planlandığı benzer biçimde devam etmektedir. İçinde yaşayanlar ise dünyalarını bir tek bu metal tabuttan ibaret sanmaktadır. İçlerinden biri, genç Hugh Hoyland, gerçeği keşfedecek ve üst güverteleri işgal etmiş olan mutantlar ve basit insanoğlu içinde sulh yapılmasını sağlamak ve yolculuğu tamamlamak için canını ortaya koyacaktır…


Uzayda Kaybolanlar Alıntıları – Sözleri

  • “Yalnızlıktan hasret, özlemden hayal dünyaya geldi.”
  • “Yalnızlıktan hasret, özlemden bir hayal dünyaya geldi.”
  • “…iki cisim, birbirlerini, aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak çekerler. Basit bir fizik kaidesi gibi geliyor insana, değil mi? Halbuki ilgisi yok. Bununla eskiler, aşkı tarif etmişler. Adı geçen cisimler de insanlardan başka bir şey değil. Yan yana bırakırsan birbirlerini severler, ayırırsan birbirlerini unuturlar. Gözden ırak olan, gönülden de ırak olur, işte bu kadar basit. Halbuki sen kim bilir ne anlamlar vermeye çalıştın!”
  • “Yıldızları tanıyamadığımızdan, bizim için hepsi birdir.”
  • Siz gençlerin en aptal tarafı, bir mevzuyu anlayamadığınız vakit, onun hakikat olamayacağını sanmanız, diye Joe devam etti. İhtiyarlarınızın hatası ise, anlayamadıkları bir mevzuyu, başka bir şekilde yorumlamaları ve böylece anladıklarını sanmaları.
  • Yalnızlıktan hasret, özlemden bir hayal dünyaya geldi.


Uzayda Kaybolanlar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Şimdi hayal kuracağım, bu insanoğlu aslına bakarsak uzayda kaybolmasaydı, dünyada bilinmeyen bir zamanda bilinmeyen bir ülkede olsalardı. Doğruları arayanların rüzgarında, kişisel hırslarını gerçekleştirmek amacıyla yelken açan kişiler köprüyü geçene kadar onlara destek olsaydı. İki nesil öncesi yaşam şu an yaşayanlar için bulanık bir hayal olsaydı. Bilinmezliğin karanlığında, güç hırsıyla dini inançlara oynayanlar halka nefes bile aldırmasaydı. En küçük sorgulama bile sapma ya da inançsızlıkla suçlansaydı…
Aslında kitap bilimkurgu fakat öykü o denli gerçek ki. Hiciv, can acıtıcı bir keskinlikte. (Galadriel)

Dəyişiklik olsun deyə, xeyli vaxtdır ki, elmi-fantastik bir əsər oxumaq istəyirdim. İçimdə belə əsərlərə maraq o qədər artmışdı ki, tapdığım ilk elmi-fantastik əsəri heç bir araşdırma etmədən oxumağa başladım. Təxmin etdiyiniz kimi sözügedən əsər Robert Haynlaynın “Kainatın ögeyləri” əsəri idi.
Əsər qısa olduğuna görə, üfüq açan, dəhşət bir hekayəsi yoxdu. Lakin bu bu əsərə durğun bir hekayəyə sahib bulunduğunu demək, yəqin ki, haqsızlıq olardı. Əsərin süjet xətti qısa olsa da, hadisələr həddindən artıq sürətlə açınma edir və bu da əsərə dinamik abu-hava qatır.
Əsərdə hadisələr Gəmi adlandırılan məkanda cərəyan edir. Deməli, bu gəmi illər öncə ekspedisiyaya çıxmış və kosmosda məhsur qalmışdır. Yavaş-yavaş bu gəmidə insanların sayı artmış və kiçik bir cəmiyyət qurulmuşdur. Lakin insanoğlu heç bir pəncərəsi olmayan, sadəcə divarlardan ibarət aşağı yaruslarda yaşadığına görə, onlarda güclü bir etiqad yaranmışdır. Bu etiqada görə, dünya sadəcə gəmidən ibarətdir və bu divarlardan o tərəfdə heç bir şey yoxdur. Digər tərəfdə isə insanlarla konflikt yaşayan mutlar vardır. Mutlar isə yuxarı yaruslarda yaşayırlar. Buna görə də, onlar pəncərələr vasitəsilə kainatdan, ulduzlardan xəbərdardırlar və aralarında olan düşmənçiliyə görə də, mutlar əllərində olan informasiyaları insanlara ötürə bilmirlər. Lakin bigün Hyu Hoyland adlı bir insan mutlara əsir düşür. Əsirlikdə olarkən də, o, evren və ulduzlarla tanış olur və dünyanın sadəcə gəmidən ibarət olmadığının fərqinə varır. Əsirlikdən çıxandan sonrasında isə aşağı yaruslara qayıdaraq öz gördüklərini insanoğlu içinde danışmağa başlayır. İnsanlar isə Hyuya inanmır və onun dəli olduğu qənaətinə gəlirlər. Lakin Hyu öz “həqiqət”ini onlara çatdırmaq üçün əlindən gələn hər şeyi etməyə hazırdır.
Mənim gözləntim böyük idi deyə, kitabdan çox da həzz ala bilmədim. Gözləntini minimuma endirim oxusaydım, bəlkə başqa cür təsir bağışlaya bilərdi. Digər tərəfdən isə , sonu sanki tələsik yazılıb. Hadisələrin ən qızğın yerində əsər qurtarır. Əsər boyu oxumaq istədiyim, maraqla gözlədiyim yer gəlmişdi ki, yazıçı oranı “skip” edib əsəri bitirməsi isə əsəri yarımçıq buraxan amillərdən biri oldu. Lakin yaxşı fikirləri və özünəxass fəlsəfəsinə görə, oxumağa dəyər. (Hans Landa)

Oldukça güzel bir bilim kurgu romanı. Vanguard adlı uzay gemisi fazlaca uzun süredir gezi etmektedir. O şekilde ki iki üç nesil yaşamaktadır. Ancak isyanlar çıkmış ve vapur yönetimi kalmamıştır. Jordan Vakfı’nın finanse etmiş olduğu bu yolculuğu insanoğlu anlamaz hale gelmiştir. Onlara bakılırsa evren gemidir ve vapur sabittir. Ancak bunlardan Hugh bigün asilerle karşılaşır ve gerçeği anlamış olur. Arkadaşlarını ikna etmesi gerekmektedir. Alan ve Bill’i bir halde ikna eder. Asilerin reisi mutant olan iki başlı Joe-Jim de onlara yardım eder. Bir şekilde yönetimi devirir ve Narby adlı subayı kaptan yaparlar fakat her şey mutlu son ile sona erecek midir? Hugh gemiyi yönetip nihai durağına götürebilecek midir? Soluksuz okunan bir roman. (Serdar Poirot)


Uzayda Kaybolanlar PDF indirme linki var mı?


Robert A. Heinlein – Uzayda Kaybolanlar kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Uzayda Kaybolanlar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Robert A. Heinlein Kimdir?

Robert Anson Heinlein  ABd!li roman ve bilimkurgu yazarıydı. Çoğunlukla “bilim kurgu yazarlarının duayeni” olarak tanımlanan Heinlein, sert bilim kurgu türünün en popüler, etkili ve tartışılan yazarlarındandı. Bilim kurgu eserlerinde bilim ve mühendislik bakımından akla yatkınlık ölçütlerinin yükselmesini ve türün yazınsal kalitesinin artmasını sağlamış oldu. 1940’larda, The Saturday Evening Post benzer biçimde genel anlamda ana akım eserler yayımlayan dergilere yalın bilim kurgu eserleriyle sızmayı başaran ilk yazar oldu. Uygar kitle pazarlama döneminde, roman boyutunda çoksatar bilim kurgu eserleri veren ilk yazarlardan biriydi. Heinlein,  Isaac Asimov ve Arthur C.Clarke uzun seneler süresince “bilim kurgunun büyük üçlüsü” olarak anıldı.

Heinlein’ın ürettiği bilim kurgu eserlerinde çoğunlukla kullanılan bazı toplumsal temalar mevcuttu: bireysel özgürlüğün ve özgüvenin önemi, bireylerin topluma karşı görevleri, örgütlenmiş dinin kültür ve hükümet üstündeki tesiri, toplumun genel görüşlerine uymayan düşüncelerin cemiyet tarafınca bastırılması vb. Ayrıca fizyolojik ve duygusal aşk arasındaki ilişki, sıradışı aileyle ilgili ilişkiler ve uzay yolculuğunun kültürel uygulamalar üstündeki tesiri benzer biçimde mevzuları ele aldı. Bu mevzuları yerleşmiş fikirlere aykırı şekilde ele alması, eserlerinin fazlaca değişik şekillerde algılanmasına ve hatta kimi vakit birbiriyle tutarsız olduklarının öne sürülmesine sebep oldu. Mesela 1959 tarihindeki Yıldız Gemisi Askerleri romanı militarizmin, hatta bir yere kadar faşizmin savunusu olarak değerlendirildi. Oysa romanda safi militarist düşüncenin değişmezliği ve aptallığına ilişkin pek fazlaca bölüm vardı. Öte taraftan 1961 tarihindeki Stranger in a Strange Land romanı Heinlein’ın beklenmedik şekilde cinsel devrimin ve karşı-kültür hareketinin öncüsü olarak değerlendirilmesine, poliamori ya da görevli poligami kavramlarını popülerleştiren şahıs sayılmasına yol açtı.

Heinlein romanlarıyla dört kere Hugo ödülü kazanmıştır. Yayınlanmalarından elli yıl sonrasında üç romanı daha, geçmişte ödül verilmemiş seneler için geriye dönük verilen “Retto Hugo” ödülüne kıymet görüldü. Ayrıca Heinlein, Science Fiction Writers of America’nın yaşam boyu başarı alanında verdiği Büyük Usta Ödülü’nün de ilk sahibi oldu.

Ölümünden sonrasında eşi Virginia Heinlein yazarın mektuplarını ve notlarını bir araya getirerek bir tür otobiyografik kariyer değerlendirmesi hazırladı. Bu emek verme 1989’da Grumbles from the Grave adıyla gösterildi.

Heinlein’ın eserlerinde kullandığı “grok”, “TANSTAAFL” ve “waldo” benzer biçimde bazı terim ve kelimeler ondan sonra İngilizce dilinin birer parçası haline geldi.

İlk hikâyesi “Hayat-Çizgisi” 1939 senesinde yayınlanmıştır.


Robert A. Heinlein Kitapları – Eserleri

  • Ay Zalim Bir Sevgilidir
  • Yıldız Gemisi Askerleri
  • Yaban Diyarlardaki Yabancı
  • Uzayda Kaybolanlar
  • İkiz Yıldız
  • Kızıl Gezegen
  • Kaybolan Miras
  • Uzay Elbisemle Yolculuğa Hazırım
  • Yeni Dünyalara Doğru
  • 2100 Senesinde İhtilal
  • All You Zombies
  • Merih’te Panik
  • Dünya Batıyor


Robert A. Heinlein Alıntıları – Sözleri

  • “Eğer Şeytan Tanrı’nın yerine geçseydi, tanrılık vasıflarını üstüne alması icap ettiğini görürdü.” (İkiz Yıldız)
  • Siz gençlerin en aptal tarafı, bir mevzuyu anlayamadığınız vakit, onun hakikat olamayacağını sanmanız, diye Joe devam etti. İhtiyarlarınızın hatası ise, anlayamadıkları bir mevzuyu, başka bir şekilde yorumlamaları ve böylece anladıklarını sanmaları. (Uzayda Kaybolanlar)
  • “Bir kez aslına bakarsak epeyce çoktur.” (Yıldız Gemisi Askerleri)
  • Bir fazlaca gördün, üstelik onları canlı olarak gördün. Buda bir çok psikologda olmayan bilgilere sahipsin anlamına gelir. Sence fikir ne demek? Bedenin işleyişini elde eden şey nedir? (Kaybolan Miras)
  • Benim dini inancım Tanrıyla kendi aramdaki hususi bir meseledir. (2100 Senesinde İhtilal)
  • Mark Twain’in sözünü anımsar mısınız?
    ‘Tanrı alıştırma olsun diye budalayı yarattı, o budala da gidip okul yönetimi denen şeyi kurdu.’ (Kaybolan Miras)
  • Ufak de olsa bir talih var ise, üstüne oynamamak için fazla Aykırıyım. Bana ihtimalin bire ondan daha düşük olmadığını göster, her şeyi riske atayım. (Ay Zalim Bir Sevgilidir)
  • Değerin hiçbir türlüsü parasız değildir. Nefes bile doğum esnasında çaba ve acıyla satın alınır… “Yeni doğan bir bebeğin yaşamak için savaşım etmesi benzer biçimde siz de oyuncaklarınız için ter dökmek zorunda kalsaydınız, daha mutlu olurdunuz… ve doğal daha varlıklı. Bazılarınızın servetinin yoksulluğuna acıyorum.” (Yıldız Gemisi Askerleri)
  • Lider ilkesi benzer biçimde bir saçmalık; totalitarizm; insanlara kişi olarak ehemmiyet vermeden, salt ekonomik ve politik birimler gözüyle bakılmış olduğu için özgürlüğe koyulan tüm o engellemeler. Saygınlık diye birşey kalmadı – söyleneni yap, söylenene inan ve çeneni kapat! İşçiler, askerler, ıslah birimleri…
    “Eğer yaşamın amacı bu olsaydı işe bilinci dahil etmenin hiçbir anlamı olmazdı.” (Kaybolan Miras)
  • Tüm düzgüsel insanoğlu, telepati, öncesinden bilme, hususi bir matematiksel beceri, gövde ve işlevleri üstünde hususi bir hâkimiyet benzer biçimde, söz ettiğimiz tüm –ya da muhtemelen bir çok– garip kabiliyetleri kullanma potansiyelini taşır. Bu potansiyel beceri, beynin belirli bölgelerinde gizlidir. (Kaybolan Miras)
  • Binlerce insana duygusal yönden seslenerek onları istediği yola sürükleyebilirsin. Bu onları man­tık kanalıyla uyarmaktan daha kolaydır. (2100 Senesinde İhtilal)
  • “Sanırım mizahın zirvesi, kıçının üzerine düşmekten ibaret.” (Yaban Diyarlardaki Yabancı)
  • … bir asırlık acı gerekmiyor, bir tek insan öyleki hissediyor. Seksen iki saniye fakat insanoğlunun sinir sisteminin ayrı ayrı hissettiği bir süre. (Ay Zalim Bir Sevgilidir)
  • …Felsefede hiçbir numara yok aslına bakarsak. Panayır meydanlarında satılan pamuk helvadan yedin mi asla? İşte, felsefe de onun benzer biçimde bir şey; sanki esaslıymış benzer biçimde durur, o kadar da güzel görünür, tadı da tatlıdır, fakat iş ısırmaya ulaşınca dişlerini bir türlü geçiremezsin, yutmaya çalışırken insanoğlunun ağzına hiçbir şey gelmez. Felsefe, kelime-kovalamacadır, kuyruğunu kovalayan köpek kadar önemi vardır sadece… (Kaybolan Miras)
  • “Anlarsan affedersin” lafi sacmaliktan baska bir sey degil. Bazen bir seyi daha iyi anladiginizda ondan daha çok igrenirsiniz. (Yıldız Gemisi Askerleri)
  • Jamie, Amerika’nın batısındaki bir vakası hatırladım. Saygın bir yurttaş ustalaşmış bir silahşörü arkasından vurmuş. Niye diğer adama silahını çekme şansı vermediğini sorduklarında sağ kalan, ‘İyi de, o şimdi ölü, bense hayattayım, esasen istediğim de buydu,’ demiş.Jamie, eğer namussuzun birine sportmence davranmaya kalkarsan başın belaya girer. (Kızıl Gezegen)
  • Hiçbir insan kendi rı­zası olmadan yönetim edilemez. Üç nesildir Ame­rikan halkı beşikten mezara dünyanın en parlak zeka ve yetenekli pisiko-teknisyenleri tarafınca işlenmektedir. İnanıyor onlar. Yeterli pisiko­lojik hazırlık yapılmadan onları özgür bıra­kırsanız gene zincirlerine döneceklerdir. (2100 Senesinde İhtilal)
  • …güneşin doğduğunu 30 kere ya da 300 kere görmüşsün, ne farkına varır? Mesut yaşamış mısın, önemli olan odur. (Merih’te Panik)
  • Silahlar tehlikeli değildir; İnsanlar tehlikelidir. (Yıldız Gemisi Askerleri)
  • “Yalnızlıktan hasret, özlemden bir hayal dünyaya geldi.” (Uzayda Kaybolanlar)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş