Eğitim

Ya Evde Yoksan – Cemal Safi Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ya Evde Yoksan – Cemal Safi Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ya Evde Yoksan kimin eseri? Ya Evde Yoksan kitabının yazarı kimdir? Ya Evde Yoksan konusu ve anafikri nedir? Ya Evde Yoksan kitabı ne konu alıyor? Ya Evde Yoksan PDF indirme linki var mı? Ya Evde Yoksan kitabının yazarı Cemal Safi kimdir? İşte Ya Evde Yoksan kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Cemal Safi

Yayın Evi: Cemal Safi Yayını

İSBN: 9789944512541

Sayfa Sayısı: 324


Ya Evde Yoksan Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Cemal Safi diyince durmak lazım… Cemal Safi soyadı benzer biçimde saf bir şiir adamı, edebiyat adamı ve insanı büyüleyen gerçek bir söz büyücüsü… Şiirlerini bestele­mek oldukca zor. Bu sebeple o kuvvetli ifadeleri bozarım diyekorkuyor insan…

Sevgili Cemal Safi edebiyatımızdaki gelmiş geçmiş tüm değerler içinde en ön .safta yerini almış, yaşayan bir efsaneleşmiş… Orhan Gencebay

Üzerinize yüklenen görsel çılgınlık ve gülünçlük içinde kazara şarkınınsözlerine kulak verirseniz kötü şaşırırsınız, başınız döner. Müthiş etkili, şarkının ağır, gerçekçi ve hüzünlü sözleri arasındaki yar sarsar insanı. Hala o şarkıda tutukluyum! Kahkahaların arasından yükselen o ağır hüzün bulutunda asılı kaldım sanki! “Ya evde yoksan”ı evde, otomobilde dinledim… Şiir Cemal Safi’nindi…

Haşmet Babaoğlu 

Okuyucularımızın oylarıyla, yûm en sevilen şarkısı seçilen “Vurgun”un söz yazarı Cemal Safi ve bestecisi Selçuk Tekay, beraber objektiflere poz verdiler. Muhteşem törenin sonunda renkten renge boyanan sahnede tüm besteci ve söz yazarları bir arada “Vurgun”u söylediler.


Ya Evde Yoksan Alıntıları – Sözleri

  • Asabiyim, asiyim..
    Sensiz kaba sabayım..
  • Kadınlar duyduklarına gönül verir, Erkeklerse gördüklerine O yüzden bayanlar makyaj yapar, Erkekler ise yalan söyler
  • Yıldızlara baktırdım, fallara çıkmıyorsun.
    Seni görmem olanaksız rüyalarım olmasa.
    Pencereden bakmıyor, yollara çıkmıyorsun;
    Seni görmem imkânsız rüyalarım olmasa…
  • Duydum ki vefasız incinip küsmüş.
    Kırılsa ne yazar, kırılmasa ne?
  • Sana gönül vermemek, seni sevmemek israf!…
  • Aşkınla ne acayip hallere düştüm!
    Her şeyim tamamdı bir sendin noksan!
    Yağmur yaş demeden yollara düştüm,
    İçim ürperiyor ya evde yoksan!…
  • Ne kadar olursa olsun zahmeti
    O denli bilinir aşkın kıymeti.
  • Var mı beni içinizde tanıyan?
    Yaşanmadan çözülmeyen sır benim.
    Kalmasa da şöhretimi duymayan,
    Kimliğimi tanımlamak zor benim…
    .
  • Adımı aklına yazamazsın sen,
    Ben minik şeylere layık değilim.


Ya Evde Yoksan İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Benim için ozan sıfatının en yakıştığı isimdir Cemal Safi, bu yüzden fazla söze gerek olmadığını ve onun kaleminden çıkan şiirleri okumayanların oldukca şey kaçırdığını söyleyebilirim bir tek. (Çağla Deniz Bülbül)

Arabeskin Gerçek Babası Cemal Safi..: Arabeskin gerçek babası Cemal Safi.. Bilenler bilir de bilmeyenler bir şairin arabeskle ne alakası olabilir diye düşünebilir. Anlatalım.
https://okunmuskutuphane.blogspot.com
Rahmetli Cemal Safi bildiğime göre Orhan Gencebay ile yakın dosttu. Bu dostluk Cemal Safi şiirlerinin Orhan Gencebay tarafınca bestelenip dillerimize düşmesiyle taçlandı diyebilirim. Vurgun şiiri başta olmak suretiyle birçok şiiri bestelenmiş şairimizin. Benim favorim Vurgun şiiridir/şarkısıdır. Dinlemeniz şiddetle tavsiye olunur.
Peki o denli ozan içinde arabesk müzik dünyamız niçin Cemal Safi’ye takılı kalmıştır. Bunun yanıtını vermek benim açımdan oldukca zor. Şiirleri iyi irdelemek lazım, Cemal Safi’yi iyi idrak etmek lazım. Cemal Safi fena bir şairdi de şiirleri genel anlamda arabesk dünyasının dikkatini çekti desem.. Değil. Tek Hece benzer biçimde bir şiiri yazmış bir ozan iyi mi fena bir ozan olabilir ki. Okurken tüylerinizi diken diken eden bu şiir kesinlikle orta derece bir şairin kaleminden çıkamaz. Peki öteki şiirlere bakmış olduğunuzda niçin tüylerimiz diken diken olmuyor? Bence bu bir seçim meselesi. Cemal Safi bence bir çok insan tarafınca büyük bir ozan olarak nitelendirilmese de bu şekilde olmamayı o kendi seçmiş. O büyük ozan olarak anılmayı değil arabesk dünyanın gizli saklı kralı olmayı seçmiş. Başarılı da olmuş. Bu sözlerimden kitabın tamamı ile ilgili kötüdür yorumu da çıkmasın. Elbette bir oldukca şiir Tek Hece şiirinde olduğu benzer biçimde tüylerimi diken diken etmiştir. Fakat bunların oldukca sayıda bulunduğunu söyleyemem. Diğer şiirlerdeki kusur nedir? Haddim değil fakat mana derinliği ve söz güzelliği birazcık noksan kalmış. Kafiyeli, ölçülü şiirler tamam fakat mısralar ruha dokunamıyorsa bunların ne önemi var ki. İşte bu şekilde olan şiirler -ki bunlar oldukca sayıda- bu kitabı okumamı zorlaştırdı.
Rahmetlinin arkasından konuşmak benzer biçimde olacak fakat şunu da Cemal Safi okuyacaklara söylemeden edemem. Cemal Safi sağlığında birazcık hovarda bir adammış. Gittim, görmedim fakat okudum kardeşim. Kitabın içinde kaç güzele yazılmış şiirler var emin olun hatırlamıyorum. O denli oldukca doğrusu. Mesele tam bu da değil. Güzellere güzellemeler yazılmış da güzellerin her yerini en ince ayrıntısına kadar da bilmesek olurdu. Atıyorum bir esmer güzelinin vücudunun iyi mi göründüğünü azca oldukca hayal edebiliyorum ilgili şiiri okuyunca. Fazla detay manayı öldürüyor. Belki de bu yüzden Cemal Safi Milli Eğitim Bakanlığı’nın edebiyat kitaplarında pek rastlayamayacağımız şairlerden. Ama adamlar da haklı hani. Eğer bir Cemal Safi şiirini olur da eşinize, kız arkadaşınıza gönderecek olursanız yada okuyacak olursanız aman diyeyim şiirin tamamını bir güzel gözden geçirin. Sonra kafanıza terlik, kitap vs. yemeyin. Tecrübeyle sabittir 🙂
Velhasıl Cemal Safi’yi Vurgun ve Tek Hece adlı şiirleriyle anarım ve anacağım.
İyi okumalar.
Diğer şiir kitabı incelemelerim için
https://okunmuskutuphane.blogspot.com/search/label/%C5%9Fiir%20kitaplar%C4%B1 (OKUNMUŞ KÜTÜPHANE)


Ya Evde Yoksan PDF indirme linki var mı?


Cemal Safi – Ya Evde Yoksan kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Ya Evde Yoksan PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Cemal Safi Kimdir?

Cemal Safi 1938 senesinde Samsun’da hayata merhaba dedi. Babası merhum Mehmet Safi, anası merhume Ayşe Safi’di. Öğrenimine Sakarya İlkokulu’nda başladı. Samsun Sanat Okulu’ nun Torna Tesviye bölümünden mezun oldu. 1959 senesinde ailesiyle Ankara’ ya taşındı. 1971 yılına kadar o dönemde sahibi oldukları Büyük Otel’ de babasının yanında çalıştı.

Cemal Safi evli ve üç çocuk babasıdır. İlk şiirlerini Orhan Gencebay besteledi. 1990 senesinde, Rüyalarım Olmasa, 1991 senesinde, Vurgun adlı bestelerin güftekarı olarak iki yıl art arda senenin şairi seçildi. 1990 senesinde müzikli bir şiir kasedi çıkardı.Türk Dil Kurumu tarafınca Türkçeyi en etkin ve güzel kullanan ozan olarak ödüllendirildi.

Eminescu madalyası başta olmak suretiyle onlarca kere Özgürlük’in Altın Kelebek, Milliyet’in Senenin En Sevilen Şarkıları birincilik ödülleri ile TRT’nin Senenin Ozan’i benzer biçimde sayısız ödüle layık görüldü.

Ozan, yaz aylarını geçirmekte olduğu Akçay’da her yıl Akçay Şairler ve Bestekârlar Festivali’ni organize etmiştir. Tek Hece – Aşk şiirleri ile bilinmektedir.Rüyalarım Olmasa ve Vurgun adlı şiirleriyle 1990 ve 1991’de senenin şairi seçildi. Her yıl Akçay Şairler ve Bestekarlar Şenliğini düzenleyerek şiire olan katkısını sürdürmektedir. Şiirlerinin bir bölümünü toplamış olduğu, Vurgun (1978), Sende Kalmış (2000) ve Kıyamete Kırk Kala (2002) ve Ya Evde Yoksan (2008) adlı kitapları yayımlandı.

17 Nisan tarihinde Ankara’da vefat etmiştir.


Cemal Safi Kitapları – Eserleri

  • Ya Evde Yoksan
  • Vurgun
  • Sende Kalmış
  • Kıyamete Kırk Kala


Cemal Safi Alıntıları – Sözleri

  • Nutkuna sığmazsın hiçbir lisanın
    Yazamaz ozan-i azamlar seni
    Pabucu damdaydı Mona Lisa’nın
    Keşfedebilseydi ressamlar seni.. (Kıyamete Kırk Kala)
  • “sen yüzüme gül yeter, bırak bahtım gülmesin” (Kıyamete Kırk Kala)
  • Ne kadar olursa olsun zahmeti
    O denli bilinir aşkın kıymeti. (Ya Evde Yoksan)
  • Ben de bir zamanlar sevildim amma
    Senin ki düpedüz vurgun sayılır!.. (Vurgun)
  • Duydum ki vefasız incinip küsmüş.
    Kırılsa ne yazar, kırılmasa ne? (Ya Evde Yoksan)
  • Sabit hayalini çek gözlerimden
    Çıkart şu resmini sök gözlerimden
    Vefasız aşkını dök gözlerimden
    Afet görülmesin selimden öte… (Sende Kalmış)
  • Kaçıncı kalbimi kırıp gidişin, aldığın vebali, günahı düşün..
    Adımı Mecnun’dan beter edişin, Leyla’dan daha oldukca yakışmış sana..
    Bir gece aklına delin düşmedi, yaktığın ateşe külün düşmedi, senelerdir insafa yolun düşmedi; Merhamet ne kadar yokuşmuş sana.. (Vurgun)
  • Aynalarda kendimi göresim sende kalmış … (Sende Kalmış)
  • Aşkınla ne acayip hallere düştüm!
    Her şeyim tamamdı bir sendin noksan!
    Yağmur yaş demeden yollara düştüm,
    İçim ürperiyor ya evde yoksan!… (Ya Evde Yoksan)

  • Ne vuslatın ne hasretin,
    Dayanılmaz değil artık…
    .
    .
    Sana olan susuzluğum,
    Dayanılmaz değil artık… (Vurgun)
  • Yıldızlara baktırdım, fallara çıkmıyorsun.
    Seni görmem olanaksız rüyalarım olmasa.
    Pencereden bakmıyor, yollara çıkmıyorsun;
    Seni görmem imkânsız rüyalarım olmasa… (Ya Evde Yoksan)
  • Asabiyim, asiyim..
    Sensiz kaba sabayım.. (Ya Evde Yoksan)
  • Bu kadar yakmazdı bir kurşun bile
    İçimi dağladın ey yüzü mahım
    Uykumu çaldığın bakışın ile
    Dönmemek suretiyle gitti sabahım.. (Kıyamete Kırk Kala)
  • Âlem duydu âvazımı,
    Küfre yordu niyazımı
    Musallada namazımı
    Kılacak kul bırakmadın… (Vurgun)
  • Ozanız Yunus’un aslı var bizde
    Molla Kasım’ların gözü var bizde
    Nar’ı Cehennemin közü var bizde
    Bolu’nun Mengen’in çırası değil (Kıyamete Kırk Kala)
  • Ben sana menzil değil bir tek bir uğraktım
    Mutluluk aracını beklediğin duraktım
    Hüsranı göze alıp giden bakışlarına
    Gözyaşımla yazdığım adresimi bıraktım.. (Kıyamete Kırk Kala)
  • “Bir demet hercai çiçek uğruna,
    Ağlarsın kırdığın gülleri bilsen…” (Sende Kalmış)
  • Adımı aklına yazamazsın sen,
    Ben minik şeylere layık değilim. (Ya Evde Yoksan)
  • Hele bir derdim var hepsinden yaman
    Aman sen işitme sen duyma aman
    Kolunda birini gördüğüm vakit
    Kalbimde kan değil zulüm dolanır (Sende Kalmış)
  • Sen küsüp giderken bir çift sözüme
    Sessizce karşıma çıktı yalnızlık. (Vurgun)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş