Eğitim

Yahudiler, Dünya ve Para – Jacques Attali Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yahudiler, Dünya ve Para – Jacques Attali Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yahudiler, Dünya ve Para kimin eseri? Yahudiler, Dünya ve Para kitabının yazarı kimdir? Yahudiler, Dünya ve Para konusu ve anafikri nedir? Yahudiler, Dünya ve Para kitabı ne konu alıyor? Yahudiler, Dünya ve Para PDF indirme linki var mı? Yahudiler, Dünya ve Para kitabının yazarı Jacques Attali kimdir? İşte Yahudiler, Dünya ve Para kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Jacques Attali

Çevirmen: Berna Günen

Yayın Evi: Kırmızı Kedi

İSBN: 9786054927432

Sayfa Sayısı: 508


Yahudiler, Dünya ve Para Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Yahudilerin dünyayla ve parayla ilişkisinin zamanı, tartışmalara ve büyük acılara zemin oluşturmuş bir alan. Kimileri için uygarlığın, kimileri içinse dünyadaki kötülüklerin deposu. İbrahim Peygamber’den beri dünyanın her tarafında kendi yaşayışlarını başkalarının düzenlerine uydurarak mevcud bu insanoğlu tarih süresince büyük zorluklarla karşılaştılar. Aydınlanma Çağı ve Sanayi Devrimi’yle talihleri değişecekken çağıl dünyanın en sistemli katliamlarına ve soykırıma maruz kaldılar.

Jacques Attali, Yahudiler, Dünya ve Para’da Yahudiye ve Samarya’daki krallıklarının dağılmasından binlerce yıl sonrasında bile hâlâ günah keçisi duyuru edilen Yahudileri ve onların kültürlerinin ekonomiye bakışını inceliyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Yahudiler, Dünya ve Para Alıntıları – Sözleri

  • İnsan arzu etmemek için, ne cehaletinin kapsamını ne de durumunun sınırlarını bilmelidir.
  • paradan çıkar elde etmek Yahudiler için ahlaksızlık değildir. Eğer Yahudiler aralarında paradan çıkar elde edemiyorsa, bu dini yasaktan dolayı değil, dayanışma kaygısı yüzündendir.
    Tıpkı sığır sürüleri şeklinde, para da verimli bir zenginliktir; vakit ise değerlendirilmesi ihtiyaç duyulan bir boşluktur.
  • Bir insanoğlunun karnını doyurmak için, o insandan aç bulunduğunu kanıtlaması istenmemelidir.
  • Tembel şahıs cemiyet için tehlikelidir; zira topluma yük olur.
  • Yaratılış insanoğlunun ekonomik baskılarla giriştiği, gittikçe felakete dönüşen savaşımını özetleyen bir hikâye haline gelmiştir artık.
    Âdem’in, ahlakın gerekliliklerini nedret kanununun gerekliliklerinden üstün tutamayan oğulları birbirlerini öldürür. Kabil’in –adı “elde etmek” ya da “kıskanmak” anlamına gelir– payına toprak düşer. Habil –adı hiçliği,
    nefesi, kibri, boş şeyleri çağrıştırır–
  • “Sakalsız keçi, tasarrufsuz Yahudi olmaz” Alman atasözü.
  • Bu uzun dönemde, harp halindeki devletlerin içinde dolaşan Yahudiler;
    Suriye, Mısır ve Pers devleti içinde iletişimi sağlar. Riskli ve sevilmeyen işlere itilen, verdikleri hizmetlerden ve dinlerini değiştirmeme inatlarından dolayı nefret edilen, düşman topraklarda yaşayan topluluklarla ilişkilerinden dolayı kuşku duyulan, kimi zaman mutlu olan, kimi zaman acı çeken, neredeyse daima dayanışma içinde yaşayan, çoğu zaman hem âlim hem tüccar, fakat fukara olan Yahudiler, kültürel miraslarını nesilden nesile aktararak ayakta kalmayı başarırlar. Bu halk, bugünkü dünyayı anlamamızı elde eden yitik halkadır.
  • İnsan arzu etmemek için, ne cehaletinin kapsamını ne de durumunun sınırlarını bilmelidir. Bu iki yasaktan birini –yasak meyveyi yiyecek suretiyle– deldiği anda, kendisinin ve arzularının farkına varır. İşte o vakit, emek vermeden hiçbir şeyin elde edilemediği kıtlık yaşamına itilir.
  • Avrupa, vaat edilmiş topraklar mıdır? Çıkış’taki vaat edilmiş topraklar şeklinde, burası da başarı ve mutluluk, gözyaşı ve kan dolu olacaktır.
  • Ev ekonomisi dersi: Ezen, kimi zaman ezilenden daha kırılgandır. Strateji dersi: Pramit şeklinde büyüyen bir imparatorluğun, ağlardan oluşan bir örgütlenmeye karşı fazlaca daha azca dayanma şansı vardır. Siyaset dersi: İki süper güç aralarında egemenlik kavgası yaparken, üçüncü bir süper güç ortaya çıkıp üstünlüğü ele geçirebilir.


Yahudiler, Dünya ve Para İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Yahudiler, Dünya ve Para: Tek seferde okunacak Yahudi tarihini özetleyen sürükleyici kitap. Yazar Yahudi olması dolayısıyla tarafsızlığını koruyamamasına karşın yinede objektif yaklaşmış diyebiliriz. İsrailin ayakta kalması için çevresiyle iyi geçinmesi ve birlik halinde olması icap ettiğini belirtmeside pozitif. Yahudilerin, dünyanın ve paranın zamanı bizlere şu dersi versin: Her insanoğlunun kurtarılmak için başkalarına ihtiyacı vardır. (Mücahit surucu)

Birfazlaca din fikir Yahudileri hep dışlanmış hep yok etmek istemişlerdir. Bunun sebebi bir ihtimal tartışmalı bir mevzudur. Ama bana gore sebebi Yahudilerin gittiği her yerde kısa bir vakit içinde varlıklı olması ve bunu öteki inanç mensupları bunu hazmedememesidir.
Diğer bir başka bir özelliklete Yahudiler dinlerine kültürlerine sımsıkı bağlıdırlar. Bir fazlaca soykırımla karşı karşıya kalmasına karşın gene de tarihte varlığını sürdürebilmistir. Avrupa diasporasında her şeye karşın varlığını koruması bunu kanıtlamaktadır.
Bugün İslam Coğrafyasında her ne kadar Yahudileri büyük bir düşman olarak duyuru etse de bence bu doğru değildir. Tarihe baktığımızda Yahudiler’in anavatanı bugünkü İsrail coğrafyasıdır. Gelip buraya yerleşmesi anavatanlarına ulaşması onların en organik hakkıdır. Buna objektif bir vicdanla baktığımızda bu bu şekilde olması gerekir. Lakin şunu eklemekte yarar vardır. Bu düşünceleri belirtirken İsrail’in Filistin halkına yapmış olduğu zulmü doğru bulmuyorum.
Kudüs’ün hiçbir devletin egemenliği altında bulunmaması gerekir. Birleşmiş Milletler koruması altında Kudüs’ü mukaddes kabul eden tüm dinlerin serbestçe yakarma edebilecek bir yer olması gerekir.
Kitap okurken Yahudilere karşı bakış açınızı değiştireceğini düşünüyorum. Okuması zevkli bir kitap. Okumanızı tavsiye ederim. Okuyacak her insana iyi okumalar arzuluyorum.
Sevgiler, saygılar:) (Rıdvan)

Kitabı uzun bir süreç sonunda okuyup bitirebildim bu sebeple kitap aşırı derecede ve mükemmel bilgiler içeriyor;bu kitabı bitiren birinin Yahudi temelli pek fazlaca fikre hakim olacağını düşünüyorum.Büyük Tufan’dan başlayıp Anadolu’ya Anadolu’dan Babil’e Babil’den Harran’a,Şeria’ya,Sodom’a,Mısır’a,Kenan’a,Gazze’ye,Filistin’e uzanan Roma’da kölelikle son kabul eden ve çözümü diasporada arayan bir halkın parayla ilişkisi iyi mi gelişti?Yahudileri faizci yada tüccar olmaya iten neydi?Hristiyanlık yayılırken Yahudilik niçin Roma tarafınca kısıtlandı.Avrupa’da kanla,parayla bir arada yazılan tarih İsrail devletinin yolunu iyi mi açtı?Bu sorulara yanıt arıyorsanız bu kitapta hepsi ve daha fazlası var.İyi okumalar. (Ogün Yavuz)


Yahudiler, Dünya ve Para PDF indirme linki var mı?


Jacques Attali – Yahudiler, Dünya ve Para kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Yahudiler, Dünya ve Para PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Jacques Attali Kimdir?

Jacques Attali 1 Kasım 1943 tarihinde Cezayir’de dünyaya gelen bir Fransız ekonomist, yazar ve siyasetçidir. François Mitterrand’ın danışmanlığını yapmış, bu dönemden sonrasında ön plana çıkmıştır.


Jacques Attali Kitapları – Eserleri

  • Yahudiler, Dünya ve Para
  • Gürültüden Müziğe
  • Uyanmışlar Tarikatı
  • Geleceğin Kısa Tarihi
  • 1492
  • Ölümümden Sonraki İlk Gün
  • Denizin Tarihi
  • Labirentin Tarihi
  • 21.Yüzyıl Sözlüğü
  • Karl Marx
  • Ufuktaki Görüntüler


Jacques Attali Alıntıları – Sözleri

  • Uydular bilhassa ücra bölgelerde, şu demek oluyor ki bilhassa Amerika Birleşik Devletleri’nin ve Afrika’nın iç kısımları ile denizde telefon bağlantısına gerekseme duyan insanların işine yarayacaktır. (Denizin Tarihi)
  • Yetişkin olmanın, sevdiklerini kaybetmenin acısıyla yaşayabilmek bulunduğunu anlamaya başlıyordu. (Uyanmışlar Tarikatı)
  • Ölüleri,onları daha toprağa gömmeden unutuyoruz. Onlardan kaçıyoruz,onlara ihanet ediyoruz. Onlar da bizi sefaletlerimiz içinde terk ederek bizlerden intikam alıyorlar. Buna da uygarlık diyoruz. (Ölümümden Sonraki İlk Gün)
  • “Labirent kaybolunan yer değil, aksine içinden her çıkıldığında kaybolunmuş hissi veren yerdir.” (Labirentin Tarihi)
  • Evrensel bir ders: Bir süper güç rakibin saldırısına uğramış olduğu vakit, kazanan bir çok kez bir üçüncü güçtür.
    Bir başka ders daha: Yenen bir çok kez yenilenin kültürünü benimser.
    Nihayet bir ders daha: Belli başlı varsıllıklar hala doğuda kalsa da, yeryüzündeki iktidar batıya doğru yer değiştirmeye devam etmektedir. (Geleceğin Kısa Tarihi)
  • Bir insanoğlunun karnını doyurmak için, o insandan aç bulunduğunu kanıtlaması istenmemelidir. (Yahudiler, Dünya ve Para)
  • Gerçek… Yalnızca diğerlerine gore birazcık daha fazlaca hoşgörülen bir düşten başka bir şey değil. (Ölümümden Sonraki İlk Gün)
  • Yaratılış insanoğlunun ekonomik baskılarla giriştiği, gittikçe felakete dönüşen savaşımını özetleyen bir hikâye haline gelmiştir artık.
    Âdem’in, ahlakın gerekliliklerini nedret kanununun gerekliliklerinden üstün tutamayan oğulları birbirlerini öldürür. Kabil’in –adı “elde etmek” ya da “kıskanmak” anlamına gelir– payına toprak düşer. Habil –adı hiçliği,
    nefesi, kibri, boş şeyleri çağrıştırır– (Yahudiler, Dünya ve Para)
  • “Bana karşı aniden bu denli kayıtsız olması için onu fazlaca fazla sevmiş olmalıyım.” (Ölümümden Sonraki İlk Gün)
  • Sanal yaşam birçok insanı delirtebilir… (21.Yüzyıl Sözlüğü)
  • “Yok etmek isterim bu düzeni; bir arada olmak için yaratılmış insanlığı birbirine düşman toplumlar, güçlüler ve güçsüzler, zenginler ve yoksullar olarak bölüyor, birilerine tüm hakları verirken diğerlerine hiçbir şey vermiyor. İş bu haldeyken dünyada bir tek mutsuzlar oluyor. Yok etmek isterim, milyonlarca insanı bir azınlığın kölesi, o azınlığı ise kendi iktidarının, kendi zenginliğinin kölesi icra eden bu kurulu düzeni. Yok etmek isterim, zevk ve emek arasına bir duvar ören bu düzeni.” (Gürültüden Müziğe)
  • “Sakalsız keçi, tasarrufsuz Yahudi olmaz” Alman atasözü. (Yahudiler, Dünya ve Para)
  • İnsan arzu etmemek için, ne cehaletinin kapsamını ne de durumunun sınırlarını bilmelidir. Bu iki yasaktan birini –yasak meyveyi yiyecek suretiyle– deldiği anda, kendisinin ve arzularının farkına varır. İşte o vakit, emek vermeden hiçbir şeyin elde edilemediği kıtlık yaşamına itilir. (Yahudiler, Dünya ve Para)
  • Fas’ta hastalıklardan kurtulmak için ailenin fertleri ağaçlara düğümler asmalıdırlar. (Labirentin Tarihi)
  • Hayat,karmaşık bir halde üst üste yığılmış detaylardan başka bir şey değil. Ölümse,onun aşağı yuvarlanmasına sebep olan,fazla gelen detaydır. (Ölümümden Sonraki İlk Gün)
  • Bir kitabı açmak bir labirentin içine girmek gibiydi. Onu okumak ise labirenti geçmek demekti. (Labirentin Tarihi)
  • Gelişmiş ülkelerde temel korku sefillik değil, fazlasıyla yalnız olmaktır. Müzik de her yalnız kişiye tek başına olmadığı inancını verir: Müziğin şu yada bu şekilde varlığı, bir başkasının varlığı, ikinci yaşam sigortasıdır. (Gürültüden Müziğe)
  • “Bir fotoğraf bin sözcüğe bedeldir.” (Labirentin Tarihi)
  • En fazlaca konuşulan, minimum tüketilen mevzu.
    İnsanlığın ilk çılgınlığı, insanlığın son koruyucusu (21.Yüzyıl Sözlüğü)
  • Hayat,karmaşık bir halde üst üste yığılmış detaylar dağından başka bir şey değil. Ölümse,onun aşağı yavurlanmasına sebep olan,fazla gelen detaydır. (Ölümümden Sonraki İlk Gün)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş