Eğitim

Yarın Bizimdir Yoldaşlar – Manuel Tiago Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yarın Bizimdir Yoldaşlar – Manuel Tiago Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yarın Bizimdir Yoldaşlar kimin eseri? Yarın Bizimdir Yoldaşlar kitabının yazarı kimdir? Yarın Bizimdir Yoldaşlar konusu ve anafikri nedir? Yarın Bizimdir Yoldaşlar kitabı ne konu alıyor? Yarın Bizimdir Yoldaşlar PDF indirme linki var mı? Yarın Bizimdir Yoldaşlar kitabının yazarı Manuel Tiago kimdir? İşte Yarın Bizimdir Yoldaşlar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Manuel Tiago

Çevirmen: Metin Alemdar

Orijinal Adı: Até Amanhâ, Camaradas

Yayın Evi: Yar Yayınları

İSBN: 9789757530275

Sayfa Sayısı: 416


Yarın Bizimdir Yoldaşlar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kitapta, Portekiz Komünist Partisi’nin bir mahalli örgütüne bağlı köylü militanlar, derin anlamlı sözleriyle partinin o günkü mücadelesinin acil sorunlarını ve geleceğini tartışıyor; roman, partililerin özgürlük savaşını, yeraltı yaşamını, kitlelerle bağlarını, yenilen genel işbırakımı yüzünden ağır bir darbe yiyen örgütün iyimserliğini ve geleceğe itimatını asla yitirmeden toparlanışını, hem öğretici ve düşündürücü, hem de duygulandırıcı ve etkisi altına alan halde yansıtıyor. Partinin, somut durumların somut analizini zamanında yapmış olup doğru kararlara varmazsa kitlelerin öncüsü olmaktan çıkıp geride kalacağı gerçeğini, kendi deyişleriyle “Eğer parti sözünü vaktinde söylemezse, işçi sınıfı onun önüne geçmiş olacaktır,” biçiminde dile getiriyor romanın kahramanları.


Yarın Bizimdir Yoldaşlar Alıntıları – Sözleri

  • “Başarı kazanmak izlenen yolun doğru bulunduğunu devamlı göstermez. “
  • “… gece vakti tüm kediler boz görünür.”
  • “Dostum, sen oldukca şey yaptın. Jerenimo arkadaşın söylediği benzer biçimde, tehlikeli olan da bu işte.”
  • “O şekilde çarpışmalar vardır ki, herşeyi riske atmak gerekir.”
  • “Kavgayı sevecek kadar genç, ölümden korkmayacak kadar yaşlı.”
  • Paketi(armağan paketi) reddetmeyişinin tek sebebi bunu yaparken ne söyleyeceğini bilmeyişiydi.
  • “Garip şey, ona herşeyi sormuş oldum, bana herşeyi söyledi, fakat ben gene de hiçbir şey öğrenemedim.”
  • Çerçevesiz, insana akıllı, aydın bir görünüm veren (hiç olmazsa kullananların bu şekilde sandıkları) bir gözlük kullanıyordu.
  • Başkasının zayıflığı korkak bir insanı kahraman yapar.
  • İşin fena yanı şu ki, bölümler kafi eğitim görmemiş kişilerce yönetiliyor.


Yarın Bizimdir Yoldaşlar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bu kitaba BA-YIL-DIM. Irgatlık icra eden köylülerin, yapınak işçilerinin ve kentte çalışanların, o denli imkansızlık, sefalet, açlık ve yoksulluğa karşın, haklarını almak için muhteşem bir halde örgütlenip savaşım etmelerine fanatik kalmamak mümkün değil.Gördükleri ihanet sebebiyle, sokakta kurşunlanıp öldürülüyorlar, bir sürü tutuklanmayla birlikte işkence görüyorlar, işkenceyle öldürülüyorlar. Bu kadar olumsuzluklara karşın yine yeni üyeler bulup, örgütlenip vazgeçmiyorlar davalarından. Okurken ağladığım romanlardan biri oldu. Karakterleri oldukca içselleştirdim sanırım. Betimlemeler mükemmel, okurken sanki o sahne içindesiniz ve yaşıyorsunuz vakaları. Çevirmeni de kutlama etmek gerekir ek olarak. Unutmadan söyleyeyim, bu kitabın bir de (sanırım 6 bölümlüktü) dizisi çekilmiş. Kitabı bitirmeden izlemim dedim.Merak ediyorum iyi mi olmuş diye. Okuduğum karakterleri canlı kanlı seyretmek ayrı bir güzel olcak. Diziye YouTube den ulaşabilirsiniz. https://youtu.be/fYg8oPKsbK4 Neyse uzun oldu birazcık. Okuyun daaa, daha ne diyimm.. (Aysun Baysan)

Faşizme karşı el ele: Ilk olarak şunu belirteyim, yazarın adı Alvaro Cunhal’dır. Takma adı Manuel Tiago’dur. Kitap adından da anlaşılacağı benzer biçimde Portekizdeki Salazar faşizmine karşı karşı, Portekiz Komünist Partisinin yapısını ve eylemleri üstüne kurulu. Devrimciler hücre tipi gruplar halinde halkı örgütlemeye çalışırken karşı taraftan polis baskısıyla savaşım ettiklerini görüyoruz. Roman partilerin özgürlük savaşını, yeraltı yaşamını, köy militanlarını, grevleri ve her seferinde yılmadan ölümü bile göze alan insanların yaşamlarını gözler önüne seriyor. Tarihsel gerçeklere dayanan roman, işçi ve köylülere meydana getirilen diktaya karşı verilen mücadelenin en iyi örneklerinden. Farklı bir edebiyat tadı arayanlar için Portekiz edebiyatının bu mühim eserini kesinlikle tavsiye ediyorum. (Serkan Köken)

“Kavgayı sevecek kadar genç ve ölmekten korkmayacak kadar yaşlı “olan kahramanların Salazar faşizmi karşısında eksiği fazlası ,hataları , kaygıları ve yaratıcılıklarını cesaretleriyle harmanlayarak genel işbırakımı örgütleyen Portekiz komünist partisi militanlarının yeraltı örgütlenmesini ve direnişini an ve an bizlere yaşatan nefesinizi tutarak okuyacağınızı bildiğimiz bir romanla karşınızdayız.
Roman üstünde uzun bir süre süresince devam eden esrar perdesini, Manuel Tiago mahlasını kullanan yazarın, devrin Portekiz Komünist Partisi genel sekreteri Álvaro Cunhal olduğu anlaşıldıktan sonrasında kaldırmıştı. 1974’teki Karanfil Devriminden sonrasında bakanlık görevlerinde de bulunan Cunhal (1913–2005), 13 Temmuzda hayata gözlerini yumdu. İki gün sonrasında Portekiz’in başkenti Lizbon’da meydana gelen cenaze törenine yüz binler katıldı ve Cunhal ve eseri yine gündeme geldi.
Yazar “Portekiz’de Özgürlüğün Şafağı’nda” yapmış olduğu oldukca isabetli bir tespit olan aşağıdaki cümlelerde romanı daha en başından kesinlikle elinizden bırakmadan okuyacağınızın garantisini veriyor.
“…Bir devrim, sorumsuz çarpıcı sözler haykırarak değil, gerçek bir devrimci emek verme gerçekleştirerek yapılır. Eğer hepimiz zafere ulaşılacak tek ve gerçek yolu anlasaydı, hepimiz coşkulu bir teşkilat çalışmasını geliştirebilseydi, kavgayı yönetebilmek amacıyla her an kitlelerin duygularını tanımaya emek harcayarak halk mücadeleleri üstünde yorulmadan ısrarla durulsaydı, ayaklanma ve zafer günü, genel olarak düşünüldüğünden oldukca daha yakın olurdu.”
Kitapta, Portekiz Komünist Partisi’nin bir mahalli örgütüne bağlı köylü militanlar, derin anlamlı sözleriyle partinin o günkü mücadelesinin acil sorunlarını ve geleceğini tartışıyor; roman, partililerin özgürlük savaşını, yeraltı yaşamını, kitlelerle bağlarını, yenilen genel işbırakımı yüzünden ağır bir darbe yiyen örgütün iyimserliğini ve geleceğe itimatını asla yitirmeden toparlanışını, hem öğretici ve düşündürücü, hem de duygulandırıcı ve etkisi altına alan halde yansıtıyor. Partinin, somut durumların somut analizini zamanında yapmış olup doğru kararlara varmazsa kitlelerin öncüsü olmaktan çıkıp geride kalacağı gerçeğini, kendi deyişleriyle “Eğer parti sözünü vaktinde söylemezse, işçi sınıfı onun önüne geçmiş olacaktır,” biçiminde dile getiriyor romanın kahramanları.
Roman, okuduğunuzda bulunduğunuz ülkeyi kendi ülkenizle karıştırabileceğiniz ve sosyo- ekonomik durumunuza ve sınıfınıza bakılırsa oldukca rahat romandaki bir karakterle kendinizi bütünleştirebileceğiniz şekilde sizi içine çekecek. Hatta kendi zaaflarınızla yüzleşip romandaki değişik karakterlere özenmeniz de oldukca ihtimaller içinde bir durum.
Roman kimi vakit Vaz’la beraber partiyi sorgulayarak size ben olsaydım dedirtecek, kimi vakit da hayranlık duyacağınız onunla beraber tüm kahramanları ve korkakları turnusol kağıdı olarak gösteren uzun süre etkisinden kurtulamayacağınız bu gerçeğin aynası olacak.
Ayrıca yaşamının tamamını devrime adamış olsa da insanoğlunun her gün ayrı bir iç hesaplaşmayla karşı karşıya kalıp kendini iyi mi yenilediğini, çelişkilerini kimi zaman ileriye dönük kimi zaman de
gerilemeye hizmet edecek şekilde çözerek sonuçlarıyla iyi mi başettigini ve faşizmin en küçük bir gedikten içeriye sızan iyi mi bir balçık bulunduğunu size içten bir gerçeklikle konu alıyor. (Şerife Alphususi)


Yarın Bizimdir Yoldaşlar PDF indirme linki var mı?


Manuel Tiago – Yarın Bizimdir Yoldaşlar kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Yarın Bizimdir Yoldaşlar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Manuel Tiago Kimdir?


Manuel Tiago Kitapları – Eserleri

  • Yarın Bizimdir Yoldaşlar
  • Eulalia’nın Evi
  • Mücadeleler ve Yaşamlar
  • Yarın Bizimdir Yoldaşlar
  • Beş Gün Beş Gece


Manuel Tiago Alıntıları – Sözleri

  • Güzel ülkem! Uzun kabustan çıkacaksın, evet çıkacaksın, bundan inanırım. (Yarın Bizimdir Yoldaşlar)
  • Boninéler tenceredeki suyu lagüne döktüler ve sülükayaklıları şarap yada bira eşliğinde afiyetle yiyecek olan personele elleri ile servis ettiler. Tek yapmaları ihtiyaç duyulan ayağından tutup öteki ucunu ağızlarına götürmek ve o leziz ufak kabuğu içlerine çekmekti (Mücadeleler ve Yaşamlar)
  • Söylesene yoldaş, yoksa savaşı kaybedecek miyiz? (Eulalia’nın Evi)
  • Bazı insanların diğerlerinin kanından beslenmediği, evlatların makineli tüfekle öldürülmediği, havayı özgürce soluyabileceğimiz daha iyi bir dünya hayal ederiz. (Yarın Bizimdir Yoldaşlar)
  • Sana bir tutam maydanoz getirdim. (Yarın Bizimdir Yoldaşlar)
  • Paketi(armağan paketi) reddetmeyişinin tek sebebi bunu yaparken ne söyleyeceğini bilmeyişiydi. (Yarın Bizimdir Yoldaşlar)
  • Darbe başarıya ulaşsa bile kıçlarına tekmeyi basarız. (Eulalia’nın Evi)
  • Bazı insanların diğerlerinin kanından beslenmediği, evlatların makineli tüfeklerle öldürülmediği, havayı özgürce soluyabileceğimiz daha iyi bir dünya hayal ederiz. (Yarın Bizimdir Yoldaşlar)
  • Gençliğini kim bilir iyi mi boşa harcadın. (Yarın Bizimdir Yoldaşlar)
  • Boninéler tenceredeki suyu lagüne döktüler ve sülükayaklıları şarap yada bira eşliğinde afiyetle yiyecek olan personele elleri ile servis ettiler. Tek yapmaları ihtiyaç duyulan ayağından tutup öteki ucunu ağızlarına götürmek ve o leziz ufak kabuğu içlerine çekmekti. (Mücadeleler ve Yaşamlar)
  • Demek meydana getirecek bir şeyimiz yok ve daha ilkin de hiçbir şey yapmadık, o şekilde mi? (Eulalia’nın Evi)
  • “Muharebe meydanında, bombardımanların dehşetinde, yıkımlarda, yere yığılan cesetlerde savaşı görmek mümkündür. Ancak savaşın insanlara yaşattıklarının genel değil, somut ve bireysel anlamını kavramak için hastaneden daha iyi bir yer bulunamaz. Paramparça bacaktan fırlamış, o kırık, o kan revan içindeki koca uyluk kemiğini görmekte fayda vardır. Tanık olmanın elzem olduğu, insanı dehşete düşüren binbir türlü yara, kesik ve yanığın korkunçluğu karşısında, hazır kıta bekleyen hasta bakıcıların, hekimlerin ve hemşirelerin tek düşünebildiği yaralıların yaşamlarını kurtarmak yerine yalnızca acılarını dindirmek ve başkalarının verdiği ziyanı azaltmak için insanca dayanışma göstermektir. Can çekişen yürekli insanların denetim edemedikleri çığlıklarını, inlemelerini ve ümitsizce iç çekişlerini işitmek gerekir. Parçalanmakla kalmayıp kızıl pıhtı ve kan banyosuna bulanmış o yüzdeki tanım edilemez acının yanında, şaşkınlık verici halde sabitçe bizlere bakmakta olan tek gözü ile bizi değil fakat savaşı yaratma suçunu işlediği için tüm insanlığı suçladığına şahit olmak gerekir.” (Eulalia’nın Evi)
  • Sola dönün, sol devamlı doğru yöndür. (Yarın Bizimdir Yoldaşlar)
  • Başkasının zayıflığı korkak bir insanı kahraman yapar. (Yarın Bizimdir Yoldaşlar)
  • Yaşamayı oldukca seviyorum. Ancak yaşamla ölüm içinde bir tercihte bulunmam gerekirse, Pasionaria’nın söylediği benzer biçimde, diz çökerek yaşamaktansa ayakta ölmek yeğdir. (Eulalia’nın Evi)
  • Sizin ne düşündüğünüz umurumda değil. (Yarın Bizimdir Yoldaşlar)
  • Bugünlerde hiçbir şey acayip değil. (Eulalia’nın Evi)
  • Her şey ateş pahası. Üzerine üstlük bir sürü ürün hileli. (Yarın Bizimdir Yoldaşlar)
  • Siz kendi yolunuza, ben kendi yoluma. (Eulalia’nın Evi)
  • “Başarı kazanmak izlenen yolun doğru bulunduğunu devamlı göstermez. ” (Yarın Bizimdir Yoldaşlar)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş