Eğitim

Yaşam Şimdiki Andadır – Thich Nhât Hanh Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yaşam Şimdiki Andadır – Thich Nhât Hanh Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yaşam Şimdiki Andadır kimin eseri? Yaşam Şimdiki Andadır kitabının yazarı kimdir? Yaşam Şimdiki Andadır konusu ve anafikri nedir? Yaşam Şimdiki Andadır kitabı ne konu alıyor? Yaşam Şimdiki Andadır PDF indirme linki var mı? Yaşam Şimdiki Andadır kitabının yazarı Thich Nhât Hanh kimdir? İşte Yaşam Şimdiki Andadır kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Thich Nhât Hanh

Orijinal Adı: Living in the present moment

Yayın Evi: Okyanus Yayıncılık

İSBN: 9789756529126

Sayfa Sayısı: 79


Yaşam Şimdiki Andadır Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Şimdiki zamana dönmek, şu anı yaşamak yaşamla temas içinde olmaktır. Yaşam yalnız şimdi ki zamanda bulunabilir, bundan dolayı “geçmiş artık yoktur” ve “gelecek hemen hemen gelmemiştir”. Özgürlük aydınlanma refah, sevinç ve mutluluk yalnızca şimdiki anda bulunabilir. Yaşamla randevumuz şimdiki andadır.

Buda’nın öğretisine gore derinlemesine bir gözlem yaşamı sürmek, refah, özgürlük ve sevinç yaşamına haiz olmak ve tam kurtuluşu gerçekleştirmektir. “Yalnız Yaşamanın Daha İyi Yolunu Bilme” gatha’sı bizlere ölümden kaçamayacağımızı anlatır. Bugün çalışmamızda gayretli olmamızı zira yarının fazlaca geç olacağını öğütler.

Ölüm ansızın gelir ve onunla ergonomik etmenin yolu yoktur. Şimdiki anda her şeyi derinlemesine gözlemleyerek yaşarsak, özgürlük ve istikrarlı refah ve sevinç içinde yaşamayı öğrenebiliriz. Eğer gayretle bu şekilde emek harcamayı sürdürürsek refah, sevinç ve istikrar hergün artar, ta ki tam kurtuluş gerçekleştirene dek.


Yaşam Şimdiki Andadır Alıntıları – Sözleri

  • “ Kelimeler binlerce mil gezi edebilir.
    Amaçları anlayış ve sevgi yaratmaktır.
    Her kelime bir cevher olmalıdır,
    Güzel işlenmiş bir kilim. “
  • “Bulut ölmez; sadece yağmur haline gelir.Yağmur doğmaz; o sadece bulutun dönüşümü ve devamıdır. “
  • “ Budizm üç tür zehirden bahseder: arzu,nefret ve cehalet. Bunlara ek olarak , zarar verme kapasitesi çok yüksek olan başka zehirlerde vardır: kıskançlık, önyargı,gurur, şüphe ve inatçılık. “
  • “ Zihnimiz içinde pek çok duygunun ve düşüncenin yüzdüğü bir ırmak gibidir.”
  • “ Bir meşe ağacı meşe ağacıdır. Yapması gereken tek şey budur. Eğer bir meşe ağacı meşe ağacından az birşeyse, o zaman hepimizin başı derttedir. ‘’
  • “ Yaşam sadece şimdiki anda varolur. Şimdiki anı kaybetmek yaşamı kaybetmektir. “
  • “ Kelimenin kökü olan ‘ bud’ uyanmak, bilmek, anlamak anlamına gelir; ve uyanıp anlayan kişiye Buda denir.
  • “ Bir gülümseme sizi kendinizin efendisi yapar.”
  • “ Algılama gerçeklik ile alakalı düşüncelerimizi ve kavramlarımızı ihtiva eder. Bir kaleme baktığınız süre bunu algılarsınız, fakat kalemin kendisi sizin zihninizdeki kalemden değişik olabilir. “
  • Buda Thera’yı gelip kendisini görmesi için çağrı etti. Thera huzura çıkmış olduğu süre, Buda ona şu şekilde sordu, “İnsanlar yalnız yaşamayı sevdiğini ve tek başınalık çalışmasını vaaz ettiğini söylüyorlar. Bu doğru mu?”
    Keşiş, “Evet, Efendim, doğru,” diye yanıtladı. Buda sordu, “Yalnız yaşama tarzın nedir?”
    Keşiş yanıtladı, “Dilenmek için köye yalnız başıma yürüyorum. Köyden yalnız ayrılıyorum ve tapınağa yalnız geliyorum. Gün ortasındaki öğünü yalnız yiyorum. Oturma meditasyonunu yalnız yapıyorum.”
    Buda şu şekilde dedi, “Keşiş Thera, yalnız yaşadığın doğru. Buna karşı çıkamam. Fakat sana yalnız yaşamı sürdürmenin fazlaca daha zevkli, fazlaca daha derin ve muhteşem bir yolunu anlatmak isterim.”
    Sonra Buda ona öğretti, “Geçmiş olanı bırak gitsin. Henüz gelmeyeni bırak gitsin. Şu anda olanı derinden gözle, fakat ona bağlanma. Bu yalnız yaşamı sürdürmenin en muhteşem yoludur.”


Yaşam Şimdiki Andadır İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Budacı meditasyona karşı yoğun ilgi üstüne, sözlerinin kendisini dinleyenleri iyi mi derinden etkilediğini görünce budacılık üzerine sohbetler yapmayı kabul eder ve sonrasında da kaleme almaya karar verir Yazar Thich Nhat Hanh.
” Yaşamla randevumuz şimdiki andadır.
Randevu yerimiz derhal burası, tam bu yerdir.” Sözleriyle başlıyor kitabına…
“Eğer sağlam bir halde şimdiki anda durmazsak, geleceğe baktığımız süre kendimizi temelsiz hissedebiliriz.”
Şimdi ki anı baz alarak geçmişi de geleceği de denetim altına alabileceğimizi dile getiren mükemmel mottoları var yazarın. Vay be hakikaten doğru diyeceğiniz bir fazlaca kısımla karşılaşacaksınız.
“Meditasyon yapmak bilincinde olmaktır, gülümsemek ve nefes almaktır.”
Meditasyonun gerçek öz’e dönme mevzusunda ki katkısından da bahsediyor.
Budacılığı ve onun görüşlerini, izledikleri yolları da tek tek kaleme almış.
‘Bud’ uyanmak, bilmek, idrak etmek anlamına gelir; ve uyanıp anlayan kişiye ‘Buda’ denir. Budizm inanışlarına gore de “anladığınız süre seversiniz” diyor yazar.
Tamamen pozitif bakmayı, meditasyonla ve budizmle bezeyerek özetleyen bu kitapta meditasyon yardımıyla keşiş olan insanlardan da bahsediyor.
Tezleriyle ve budizm kıstaslarıyla baya etkisi altına alan bir kitap olmuş.
Son sayfalarında da budizm emirleri var, on dört emirden oluşuyor.
Aslında hakikaten yapılsa dünyada refah içinde yaşarız diyeceğiniz cinsten.
Beni en etkileyen On ikinci emiri de sizinle paylaşacağım;
“Öldürmeyin. Başkalarının öldürmesine izin vermeyin. Yaşamı korumak ve savaşı önlemek için mümkün olan yolları bulun.” (Cansu)

Bir nöbet gününde bitirilen kısacık bir kitap. Toplam 80 sayfa. Tam dört dersim boş olunca bol miktarda okudum.
Spoiler ihtiva eder ‼️‼️‼️
Kitap toplam üç bölümden oluşuyor. İlk iki bölüm Buda ile ilgili hikayelerden ve Buda’nın nasihatlerinden oluşuyor. ( Ne yalan söyleyeyim fazlaca sıkıldım bu bölümleri okurken). Son bölüm ise Buda’nın öğretilerinin günlük yaşamda uygulanması ile ilgili. İşte bu kısmı sevmiş olarak okudum. Bazı bölümler benim kişisel gelişim kitaplarından bildiğim konulardı. Bu bölüm daha fazlaca duygularla ilgiliydi. Kitapta beni en fazlaca şaşırtan şey ise Buda’nın diyalektik materyalizme uygun sözleri oldu. Hatta Karl Marks Buda’yı okumuş mudur diye düşündüm.
Kitabın konusu bugünü ve şimdiyi yaşamak için neler yapılacağı ile ilgili. Geçmiş ve gelecekten kopabilirsek bugünü yaşayabiliriz. İşte o süre yaşamdan gerçek anlamda zevk alırız. Zevk demek pek doğru değil aslen refah demek daha doğru. Huzurlu bir yaşamın sırrı bugünde ve şimdide yaşamaktır. (Fatoş Kesici)


Yaşam Şimdiki Andadır PDF indirme linki var mı?


Thich Nhât Hanh – Yaşam Şimdiki Andadır kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Yaşam Şimdiki Andadır PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Thich Nhât Hanh Kimdir?

Vietnamlı bir Zen Budist rahip, öğretmen, yazar, ozan ve sulh aktivisti. Cenup Fransa’da Dordogne bölgesinde Plum Village manastırında yaşamakta, çeşitli ülkelere giderek inzivalar ve konferanslar düzenlemektedir.

40’tan fazlası İngilizce olmak suretiyle 100’den fazla kitap yazmıştır. Barış hareketinin içinde etken olarak yer almıştır. 1967’de Martin Luther King tarafınca Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiştir.


Thich Nhât Hanh Kitapları – Eserleri

  • Farkındalığın Mucizesi
  • Buda’nın Öğretisi
  • Bizim Dünyamız
  • İyileştiren Sükunet
  • Sessizlik
  • Hiddet
  • Yaşam Şimdiki Andadır
  • Bir Ağız İki Kulak
  • Ölüm Yok Korku Yok
  • Gerçek Huzur
  • Kalp Sutrası – Elmas Sutrası
  • Huzurun Kendisi Olmak
  • Tadını Çıkar
  • Her Adımda Huzur
  • Hiddet Günlüğü
  • How to Walk
  • How to Relax
  • You Are Here: Discovering the Magic of the Present Moment
  • How to See
  • How to Fight


Thich Nhât Hanh Alıntıları – Sözleri

  • Yaşamak için başkalarını sömürmek ve öldürmek zorunda olduğumuz bir uygarlık, sıhhatli bir uygarlık değildir. (Bizim Dünyamız)
  • Yine yalnız başıma
    eğik devam edeceğim
    fakat sevginin ölümsüzlüğünü bilerek.
    Ve uzun, çetin yolda
    hem güneş hem ay parlayacak.
    yolumu aydınlatarak. (Huzurun Kendisi Olmak)
  • “ Budizm üç tür zehirden bahseder: arzu,nefret ve bilgisizlik. Bunlara ek olarak , zarar verme kapasitesi devasa yükseklikte olan başka zehirlerde vardır: kıskançlık, önyargı,gurur, kuşku ve inatçılık. “ (Yaşam Şimdiki Andadır)
  • Birine sunabileceğimiz en büyük armağan kendi gerçek varlığımızdır. (Buda’nın Öğretisi)
  • Normalde “kendiniz” bulunduğunu düşünebileceğiniz bu minik fizyolojik bedenden ibaret değilsiniz. (Ölüm Yok Korku Yok)
  • Fena kimselere karşı hoşgörülü ve yumuşak olmak, onları nezaketle karşılayıp tahrik etmemek, onlarda bir luk duygusu uyandırmak ve inatla ters davranmaktan caymak: iyiliği kökleştirmenin anlamı budur.
    Canlı varlıkları öldürmemek ve onlara zarar vermemek, onları aldatmamak ve minik görmemek, onlara binmemek ve dayak atmamak, etlerini yememek, daima onların yararına olacak şekilde hareket etmek: iyiliği kökleştirmenin anlamı budur. (Kalp Sutrası – Elmas Sutrası)
  • Devamlı nefes alırız fakat fazlaca ender nefesimize dikkat ederiz. (Sessizlik)
  • Bir çalıda sessiz bir şekilde oturan gonca ol
    Bir gülüş ol, muhteşem var oluşun parçası
    Burada ayakta dur. Ayrılmaya asla gerek yok.
    Bu yurt çocukluğumuzun yurdu kadar güzel Lütfen ona zarar verme ve şarkıya devam et… (“Altın Hardal Çiçekleri Tarlasında Uçan Kelebek”) (Farkındalığın Mucizesi)
  • ‘Öfkelendiğinizde kendinize geri dönün ve öfkenizle ilgilenin. Ve birisi size ıstırap çektirdiğinde geri dönün ve ıstırabınızla, öfkenizle ilgilenin. Bir şey söylemeyin ya da bir şey yapmayın. Öfkeliyken söylediğiniz ya da yaptığınız şeyler ilişkinize daha fazlaca zarar verebilir.
    Pek çoğumuz bunu yapmıyoruz. Kendimize geri dönmek istemiyoruz. Karşımızdaki kişinin canını acıtmak için onların peşinden gitmek istiyoruz.
    Eğer eviniz yanıyorsa, yapmanız ihtiyaç duyulan en mühim şey geri dönerek yangını söndürmeye çalışmaktır, evinizi yaktığına inandığınız kişinin arkasından gitmek değil. Eğer evinizi yaktığına inandığınız kişinin arkasından giderseniz, siz onun peşinden koşarken eviniz yanıp kül olur. Bu zekice değildir. Geri dönerek yangını söndürmelisiniz. Öfkeli olduğunuzda, öteki kişiyle etkileşime geçmeye yada münakaşaya devam ederseniz, onu cezalandırmaya çalışırsanız, eviniz yanıp kül oluken kundakçının peşinden koşan biri benzer biçimde davranmış olmuş olursunuz.’ (Hiddet)
  • Bodhisattva ilkeleri:
    1.Doğruyu söyle.Yalan söyleme gerçeği tersine çevirme.
    2.Abartma
    3.Tutarlı ol.Bencilce nedenler ya da manipülasyon amacıyla bir mevzuda biriyle bir türlü başka biriyle başka türlü konuşma.
    4.Barışçıl bir dil kullan.Acımasız konuşma. (Bir Ağız İki Kulak)
  • Lütfen benim için bir Stupa (Budist Türbesi) inşa etmeyin. Lütfen küllerimi bir vazoya kilitleyip kim olduğumu kısıtlamayın. Biliyorum, bu bazılarınız için zor olacaktır. İlla ki benim için bir türbe yapmanız gerekirse, lütfen üstünde ‘Ben burada değilim’ yazılı bir levhayı bu türbeye asın. Hatta ek olarak, ‘ben burada da değilim’ yazan ikinci bir levha da asabilirsiniz. Üçüncü levhaya da şunu yazın: ‘Eğer herhangi bir yerdeysem, farkındalıklı nefesinizde ve barışçıl adımlarınızdayım. (Ölüm Yok Korku Yok)
  • Öfkeyi yaratan içinizdeki hiddet tohumlarıdır. Öfkenin kökleri bilgisizlik, yanlış algılamalar, anlayış ve şefkat eksikliğindedir. (Hiddet)
  • Ondördüncüsü: Bedeninize fena davranmayın.
    Ona saygılı olmayı öğrenin. Bedeninize yalnız bir alet olarak bakmayın. Yaşamsal enerjileri (cinsel, nefes, ruhsal) Yolu gerçekleştirmek için koruyun.
    Cinsellik sevgi ve kendini verme olmadan yaşanma­malıdır. Cinsel ilişkilerde gelecekte oluşabilecek acıların bilincinde olun. Başkalarının mutluluğunu korumak için diğerlerinin haklarına ve kendilerini vermelerine saygı gösterin. Dünyaya yeni yaşamlar getirmenin sorumluluğunun tümüyle bilincinde olun.
    İçine yeni varlıklar getirdiğiniz dünya üzerine meditasyon yapın. (Huzurun Kendisi Olmak)
  • When we share our difficulties with the other person, we help them understand us better. (How to Fight)
  • Bir araya gelen her şey sonucunda ayrılmak zorundadır. (Buda’nın Öğretisi)
  • Kendimi yeryüzüne emanet ediyorum.
    Yeryüzü kendini bana emanet ediyor. (Huzurun Kendisi Olmak)
  • .
    Zihnimiz, gövde, konuşma yada zihin, doğrusu düşünme eylemleri olsun, tüm eylemlerimizin temelidir.
    Düşündüğümüz, söylediğimiz yada yaptığımız her şey zihnimizden doğar.
    Bilincimizin tükettiği şey hayatımızın aslı olur, bu yüzden hangi gıdaları aldığımıza fazlaca dikkat etmeliyiz.
    … (Tadını Çıkar)
  • Görebileceğiniz gözleriniz, nefes alabileceğiniz ciğerleriniz, yürüyebileceğiniz bacaklarınız ve gülümseyebileceğiniz dudaklarınız var. Acı çektiğinizde durumunuza derinlemesine bakın ve aslına bakarsan orada olan, aslına bakarsan elinizde olan mutluluğun şartlarını bulun. (Buda’nın Öğretisi)
  • ” Getting in touch with the beauty of nature makes life much more beautiful, much more real, and the more mindful and concentrated you are, the more deeply the sunset will reveal itself to you. ” (You Are Here: Discovering the Magic of the Present Moment)
  • Her şey geçicidir. Her şey sonsuz bir dönüşüm içindedir ve hiçbir şey bağımsız bir öze haiz değildir. (Bizim Dünyamız)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş