Eğitim

Yıldız Gemisi Askerleri – Robert A. Heinlein Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yıldız Gemisi Askerleri – Robert A. Heinlein Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yıldız Gemisi Askerleri kimin eseri? Yıldız Gemisi Askerleri kitabının yazarı kimdir? Yıldız Gemisi Askerleri konusu ve anafikri nedir? Yıldız Gemisi Askerleri kitabı ne konu alıyor? Yıldız Gemisi Askerleri PDF indirme linki var mı? Yıldız Gemisi Askerleri kitabının yazarı Robert A. Heinlein kimdir? İşte Yıldız Gemisi Askerleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Robert A. Heinlein

Çevirmen: Öznur Özkaya

Editör: Alican Saygı Ortanca

Orijinal Adı: Starship Troopers

Yayın Evi: İthaki Yayınları

İSBN: 9786053755548

Sayfa Sayısı: 308


Yıldız Gemisi Askerleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hugo En İyi Roman Ödülü

“Heinlein bu kitapla birlikte, ben de dahil pek çok yazara ilham verdi.”

–Samuel R. Delany–

“Büyük bir ustalıkla yazılmış, eşsiz bir askeri bilimkurgu.”

–Jo Walton–

“Yaşlı Adamın Savaşı açıkça Yıldız Gemisi Askerleri’nden etkilendi.”

–John Scalzi–

“Bu kitapla boy ölçüşebilecek bir şey henüz yazılmadı.”

–Science Fiction Weekly–

“Bilimkurgunun en büyük yazarlarından.”

–Wall Street Journal–

Yayımlandığından itibaren tartışmalar yaratan Yıldız Gemisi Askerleri ilk kez Türkçede. Asimov ve Clarke’la beraber bilimkurgunun üç büyük ustasından biri olarak görülen, bilimkurgunun dekanı Heinlein’dan vatanseverliğe, militarizme, oy hakkına ve harbe dair en coşkulu anlatılardan önde gelen bu klasik yapıt, muzip üslubuyla da fark yaratıyor.

“Silahlar tehlikeli değildir; insanlar tehlikelidir.”

İnsanoğlunun başka gezegenlerde koloniler kurduğu ve karşılarına çıkan rakip türlerle savaştığı bir gelecek süre. Ve Ordu’da iki yıl gönüllü askerlik yapanların yurttaş olup oy kullanabildiği Terra Federasyonu. On sekiz yaşındaki Juan Rico, vatandaşlık hakkını kazanmak (ve bir de oldukca sevilmiş olduğu uzayda gezi etmek için) iki yıl devam eden askerlik hizmetine yazıldığında ne Rasczak’ın Bıçkınları’ndan biri olacağını ne de ‘Böcek Savaşı’nda müfreze liderliği yapmak zorunda kalacağını biliyordu. Ama öğrenecekti…


Yıldız Gemisi Askerleri Alıntıları – Sözleri

  • “Anlarsan affedersin” lafi sacmaliktan baska bir sey degil. Bazen bir seyi daha iyi anladiginizda ondan daha çok igrenirsiniz.
  • Silahlar tehlikeli değildir; İnsanlar tehlikelidir.
  • ‘Anlarsan affedersin’ sözü saçmalıktan başka bir şey değil. Bazen bir şeyi daha iyi anladığınızda ondan daha çok iğrenirsiniz
  • “Silahlar tehlikeli değildir; insanoğlu tehlikelidir. Size düşmana karşı tehlikeli olmayı öğretmeye çalışıyoruz. Bıçaksızken bile tehlikeli.”
  • “Kolay elde ettiğimiz şeylere pek kıymet vermeyiz… Özgürlük kadar mukaddes bir şey el üstünde tutulmasaydı garip olurdu.
    Thomas Paine”
  • “Titre, evlat. Senden bir adam yaratacağız ya da bunu denerken seni öldüreceğiz. Belki her ikisini de yapabiliriz.”
  • “Bir kez aslına bakarsak epeyce çoktur.”
  • “Evlilik genç bir insanın felaketi, yaşlı insanın konforudur. “
  • Değerin hiçbir türlüsü parasız değildir. Nefes bile doğum esnasında çaba ve acıyla satın alınır… “Yeni doğan bir bebeğin yaşamak için savaşım etmesi benzer biçimde siz de oyuncaklarınız için ter dökmek zorunda kalsaydınız, daha mutlu olurdunuz… ve doğal daha varlıklı. Bazılarınızın servetinin yoksulluğuna acıyorum.”


Yıldız Gemisi Askerleri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bu kitabı okuyanları bence askerden muaf tutsunlar. Askere gidip de bu kitapta olmayan ya da öğretilmeyen bir şey olmaz benzer biçimde. Ya da askerdekilere de bu kitabı başucu kitabı yapsınlar. Latife bir yana yazarın askerliğe bu kadar takık olmasını çözemedim. Bilimkurgu öğeleri oldukca azca olan bir tek askeri diyaloglarla geçen, aralara insan öldürmenin haklı yönleri benzer biçimde felsefi çıkarımlar koyulmuş bir kitap benim gözümde. Okurken ne ilgimi çekebildi, ne de etkili olması ihtiyaç duyulan bu felsefi konuşmalara katılabildim. Sanırım yazarla değişik çağların insanlarıyız. Hiç cenk görmemiş birisiyle asla sulh görmemiş birisinin değerleri değişik oluyor benzer biçimde. Kitapta bir de Kuran’dan alıntı var. (Fatih D.)

Şöyleki ki ben asla bilimkurgu klasikleri ile anlaşamıyorum. 1959 da yazılmış olan bu kitap tüm türdeşleri benzer biçimde uzaydan kurgudan oldukca bir alt metin vermeye çalışıyor. Bu kitaplardan okuduysanız bilirsiniz. Ve benim asla ilgimi çekmeyen bir durum bu. Ben daha oldukca aksiyon daha oldukca uzay, cenk bir ihtimal virüs vs isterken onlar bana daha oldukca ders veriyor.
Bu kitabın alt metni Tarih ve Ahlâk felsefesi. Asker olmaya çalışan Juan Rico ile büyüyor, olgunlaşıyor savaşıyoruz. Bence kitabın en büyük eksiklerinden biri de çevrenin oldukca tanıtılmaması. Yani bir sahne var fakat gözünün önünde canlandırabilecek kadar materyal yok.
Biliyorum birçok kitaba esin olmuş hakikaten klasik bir yapıt fakat ben iyi mi bulunduğunu asla anlamıyorum bu biçim şeylerin. Kitap esasen 300 sayfa. Biz 200 sayfa müfrezelerde kaç subay var? Bir subayın görevi ne? Subay kaç kişiye komut verir? Kaç kişiden komut alır? Emri uygulamazsa ne olur benzer biçimde ayrıntıları okuduk. Yani kitap adının hakkını veriyorum hakikaten gidip yıldız gemisinde asker olabilecek kadar bilgim var artık
Bilimkurgu mevzusunda mükemmelim. Her şeyi okudum her şeyi biliyorum diye bir iddiaam asla yok olması imkansız da. Ama bu biçim bir bilimkurgu bana asla uymuyor. Uzay operası en sevdiğim türlerinden biri bilimkurgunun. En azından bu alt türün en klasiklerinden birini okudum diyebilirim artık. Pişman değilim fakat tekrar olsa tekrar okumam. Başka bir şey seçerim
Ps : Aynı zamanda filmi bulunduğunu söylemeyi unutmuşum. Haftasonu filmini de seyredip vedalasacağım kitapla. Bence filmi daha iyidir bu sefer öyleki hissediyorum (Selma)

Fazlaca çarpıcı tespitleri olan, günümüz tavır ve davranışlarından bahseden ( ki buna oldukça şaşırdım ) bir bilimkurgu romanı. Savaşın insan yaşamına tesiri, insanoğlunun içindeki cenk ruhu hepsine yer verilen bir roman. Biraz ağır aktı, fakat mesajları oldukca iyiydi. (Yeşim Demir Topaloğlu)


Yıldız Gemisi Askerleri PDF indirme linki var mı?


Robert A. Heinlein – Yıldız Gemisi Askerleri kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Yıldız Gemisi Askerleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Robert A. Heinlein Kimdir?

Robert Anson Heinlein  ABd!li roman ve bilimkurgu yazarıydı. Çoğunlukla “bilim kurgu yazarlarının duayeni” olarak tanımlanan Heinlein, sert bilim kurgu türünün en popüler, etkili ve tartışılan yazarlarındandı. Bilim kurgu eserlerinde bilim ve mühendislik bakımından akla yatkınlık ölçütlerinin yükselmesini ve türün yazınsal kalitesinin artmasını sağlamış oldu. 1940’larda, The Saturday Evening Post benzer biçimde genel anlamda ana akım eserler yayımlayan dergilere yalın bilim kurgu eserleriyle sızmayı başaran ilk yazar oldu. Uygar kitle pazarlama döneminde, roman boyutunda çoksatar bilim kurgu eserleri veren ilk yazarlardan biriydi. Heinlein,  Isaac Asimov ve Arthur C.Clarke uzun seneler süresince “bilim kurgunun büyük üçlüsü” olarak anıldı.

Heinlein’ın ürettiği bilim kurgu eserlerinde çoğunlukla kullanılan bazı toplumsal temalar mevcuttu: bireysel özgürlüğün ve özgüvenin önemi, bireylerin topluma karşı görevleri, örgütlenmiş dinin kültür ve hükümet üstündeki tesiri, toplumun genel görüşlerine uymayan düşüncelerin cemiyet tarafınca bastırılması vb. Ayrıca fizyolojik ve duygusal aşk arasındaki ilişki, sıradışı aileyle ilgili ilişkiler ve uzay yolculuğunun kültürel uygulamalar üstündeki tesiri benzer biçimde mevzuları ele aldı. Bu mevzuları yerleşmiş fikirlere aykırı şekilde ele alması, eserlerinin oldukca değişik şekillerde algılanmasına ve hatta kimi süre birbiriyle tutarsız olduklarının öne sürülmesine sebep oldu. Mesela 1959 tarihindeki Yıldız Gemisi Askerleri romanı militarizmin, hatta bir yere kadar faşizmin savunusu olarak değerlendirildi. Oysa romanda safi militarist düşüncenin değişmezliği ve aptallığına ilişkin pek oldukca bölüm vardı. Öte taraftan 1961 tarihindeki Stranger in a Strange Land romanı Heinlein’ın beklenmedik şekilde cinsel devrimin ve karşı-kültür hareketinin öncüsü olarak değerlendirilmesine, poliamori ya da görevli poligami kavramlarını popülerleştiren şahıs sayılmasına yol açtı.

Heinlein romanlarıyla dört kez Hugo ödülü kazanmıştır. Yayınlanmalarından elli yıl sonrasında üç romanı daha, geçmişte ödül verilmemiş seneler için geriye dönük verilen “Retto Hugo” ödülüne kıymet görüldü. Ayrıca Heinlein, Science Fiction Writers of America’nın yaşam boyu başarı alanında verdiği Büyük Usta Ödülü’nün de ilk sahibi oldu.

Ölümünden sonrasında eşi Virginia Heinlein yazarın mektuplarını ve notlarını bir araya getirerek bir tür otobiyografik kariyer değerlendirmesi hazırladı. Bu emek harcama 1989’da Grumbles from the Grave adıyla gösterildi.

Heinlein’ın eserlerinde kullandığı “grok”, “TANSTAAFL” ve “waldo” benzer biçimde bazı terim ve kelimeler sonrasında İngilizce dilinin birer parçası haline geldi.

İlk hikâyesi “Hayat-Çizgisi” 1939 senesinde yayınlanmıştır.


Robert A. Heinlein Kitapları – Eserleri

  • Ay Zalim Bir Sevgilidir
  • Yıldız Gemisi Askerleri
  • Yaban Diyarlardaki Yabancı
  • Uzayda Kaybolanlar
  • İkiz Yıldız
  • Kızıl Gezegen
  • Kaybolan Miras
  • Uzay Elbisemle Yolculuğa Hazırım
  • Yeni Dünyalara Doğru
  • 2100 Senesinde İhtilal
  • All You Zombies
  • Merih’te Panik
  • Dünya Batıyor


Robert A. Heinlein Alıntıları – Sözleri

  • “Eğer Şeytan Tanrı’nın yerine geçseydi, tanrılık vasıflarını üstüne alması icap ettiğini görürdü.” (İkiz Yıldız)
  • Siz gençlerin en aptal tarafı, bir mevzuyu anlayamadığınız süre, onun hakikat olamayacağını sanmanız, diye Joe devam etti. İhtiyarlarınızın hatası ise, anlayamadıkları bir mevzuyu, başka bir şekilde yorumlamaları ve böylece anladıklarını sanmaları. (Uzayda Kaybolanlar)
  • “Bir kez aslına bakarsak epeyce çoktur.” (Yıldız Gemisi Askerleri)
  • Bir oldukca gördün, üstelik onları canlı olarak gördün. Buda bir çok psikologda olmayan bilgilere sahipsin anlamına gelir. Sence fikir ne demek? Bedenin işleyişini elde eden şey nedir? (Kaybolan Miras)
  • Benim dini inancım Tanrıyla kendi aramdaki hususi bir meseledir. (2100 Senesinde İhtilal)
  • Mark Twain’in sözünü anımsar mısınız?
    ‘Tanrı alıştırma olsun diye budalayı yarattı, o budala da gidip okul yönetimi denen şeyi kurdu.’ (Kaybolan Miras)
  • Ufak de olsa bir talih var ise, üstüne oynamamak için fazla Aykırıyım. Bana ihtimalin bire ondan daha düşük olmadığını göster, her şeyi riske atayım. (Ay Zalim Bir Sevgilidir)
  • Değerin hiçbir türlüsü parasız değildir. Nefes bile doğum esnasında çaba ve acıyla satın alınır… “Yeni doğan bir bebeğin yaşamak için savaşım etmesi benzer biçimde siz de oyuncaklarınız için ter dökmek zorunda kalsaydınız, daha mutlu olurdunuz… ve doğal daha varlıklı. Bazılarınızın servetinin yoksulluğuna acıyorum.” (Yıldız Gemisi Askerleri)
  • Lider ilkesi benzer biçimde bir saçmalık; totalitarizm; insanlara fert olarak ehemmiyet vermeden, salt ekonomik ve politik birimler gözüyle bakılmış olduğu için özgürlüğe koyulan tüm o engellemeler. Saygınlık diye birşey kalmadı – söyleneni yap, söylenene inan ve çeneni kapat! İşçiler, askerler, ıslah birimleri…
    “Eğer yaşamın amacı bu olsaydı işe bilinci dahil etmenin hiçbir anlamı olmazdı.” (Kaybolan Miras)
  • Tüm düzgüsel insanoğlu, telepati, evvel bilme, hususi bir matematiksel beceri, gövde ve işlevleri üstünde hususi bir hâkimiyet benzer biçimde, söz ettiğimiz tüm –ya da muhtemelen bir çok– garip kabiliyetleri kullanma potansiyelini taşır. Bu potansiyel beceri, beynin belirli bölgelerinde gizlidir. (Kaybolan Miras)
  • Binlerce insana duygusal yönden seslenerek onları istediği yola sürükleyebilirsin. Bu onları man­tık kanalıyla uyarmaktan daha kolaydır. (2100 Senesinde İhtilal)
  • “Sanırım mizahın zirvesi, kıçının üzerine düşmekten ibaret.” (Yaban Diyarlardaki Yabancı)
  • … bir asırlık acı gerekmiyor, bir tek insan öyleki hissediyor. Seksen iki saniye fakat insanoğlunun sinir sisteminin ayrı ayrı hissettiği bir süre. (Ay Zalim Bir Sevgilidir)
  • …Felsefede hiçbir numara yok aslına bakarsak. Panayır meydanlarında satılan pamuk helvadan yedin mi asla? İşte, felsefe de onun benzer biçimde bir şey; sanki esaslıymış benzer biçimde durur, o kadar da güzel görünür, tadı da tatlıdır, fakat iş ısırmaya ulaşınca dişlerini bir türlü geçiremezsin, yutmaya çalışırken insanoğlunun ağzına hiçbir şey gelmez. Felsefe, kelime-kovalamacadır, kuyruğunu kovalayan köpek kadar önemi vardır sadece… (Kaybolan Miras)
  • “Anlarsan affedersin” lafi sacmaliktan baska bir sey degil. Bazen bir seyi daha iyi anladiginizda ondan daha çok igrenirsiniz. (Yıldız Gemisi Askerleri)
  • Jamie, Amerika’nın batısındaki bir vakası hatırladım. Saygın bir yurttaş ustalaşmış bir silahşörü arkasından vurmuş. Niye diğer adama silahını çekme şansı vermediğini sorduklarında sağ kalan, ‘İyi de, o şimdi ölü, bense hayattayım, esasen istediğim de buydu,’ demiş.Jamie, eğer namussuzun birine sportmence davranmaya kalkarsan başın belaya girer. (Kızıl Gezegen)
  • Hiçbir insan kendi rı­zası olmadan yönetim edilemez. Üç nesildir Ame­rikan halkı beşikten mezara dünyanın en parlak zeka ve yetenekli pisiko-teknisyenleri tarafınca işlenmektedir. İnanıyor onlar. Yeterli pisiko­lojik hazırlık yapılmadan onları özgür bıra­kırsanız gene zincirlerine döneceklerdir. (2100 Senesinde İhtilal)
  • …güneşin doğduğunu 30 kez ya da 300 kez görmüşsün, ne farklıdır? Mesut yaşamış mısın, önemli olan odur. (Merih’te Panik)
  • Silahlar tehlikeli değildir; İnsanlar tehlikelidir. (Yıldız Gemisi Askerleri)
  • “Yalnızlıktan hasret, özlemden bir hayal dünyaya geldi.” (Uzayda Kaybolanlar)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş