Eğitim

Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital – Thomas Piketty Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital – Thomas Piketty Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital kimin eseri? Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital kitabının yazarı kimdir? Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital konusu ve anafikri nedir? Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital kitabı ne konu alıyor? Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital PDF indirme linki var mı? Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital kitabının yazarı Thomas Piketty kimdir? İşte Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Thomas Piketty

Çevirmen: Hande Koçak

Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9786053322788

Sayfa Sayısı: 763


Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bazılarına nazaran, adaletsizliğin devamlı arttığı dünyada eşitsizlik uçurumları giderek derinleşirken, kimileri de gelirler ve servetler arasındaki mesafelerin organik bir eğilimle daraldığını, sisteme dışarıdan müdahale edilmezse bu sürecin daha sıhhatli işleyeceğini ileri sürüyorlar. Peki, bu mevzuda bir düşünce oluşturabilmek için eşitsizliklerin uzun vadeli değişiklik eğrisi hakkında, şu demek oluyor ki eşitsizliğin dünden bugüne zamanı hakkında informasyon sahibi olmak gerekmez mi? 

On beş senelik bir araştırmanın ürünü olan ve iktisat terminolojisine yabancı olan okurlar tarafınca da kolayca anlaşılabilecek bir üslupla yazılmış Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital, bu konudaki boşluğu oldukca geniş bir veri tabanıyla dolduruyor. Hem vakit (tarihsel veriler) hem de coğrafya içinde (tüm dünyadan veriler) karşılaştırmalı bir yöntemin kullanıldığı bu temel yaratı, Thomas Piketty’nin sözleriyle, “bir iktisat kitabı olmasıyla birlikte, bir tarih kitabı” da olma hususi durumunu taşıyor. 

Fransız ekonomist Thomas Piketty’nin magnum opus’u Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital’in senenin hatta kim bilir önümüzdeki on senenin en mühim kitabı olacağını rahatça söyleyebiliriz. 

(Paul Krugman, New York Times 23.03.2014)

Thomas Piketty bu esaslı kitabıyla hem bilimsel nitelikli dünyaya, hem de tüm okuyuculara büyük bir hizmet sunuyor. Sunduğu sav enerjisini ona buna saldırmaktan ya da politik gündemden değil, dikkatlice toplanmış ve çözümleme edilmiş verilerden ve gerekçelendirilmiş düşünceden alıyor. 

(Rakesh Khurana, Harvard Business School)

Bazı kitaplar yalnız okunması mümkün, bazı kitaplar ise taşı gediğine o şekilde bir koyar ki insanda canla başla okuma isteği uyandırırlar, Thomas Piketty’nin Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital adlı kitabı belirgin halde bu ikinci kategoriye giriyor.

(Perry Lam, South China Morning Post, 23.05.2014)

Piketty eşitsizlik mevzusunda muhtemelen son devrin en mühim düşünürü… Bu kitapta servet uçurumları mevzusunda liberal çevrelerde hâlihazırda hissedilen rahatsızlığı haklı çıkaracak yetkin bir çerçeve sunuyor… 

(Jordan Weissmann, Slate, 22.04.2014)

(Tanıtım Bülteninden)


Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital Alıntıları – Sözleri

  • Eşitsizliğin somut ve fizyolojik gerçeği, onu yaşayan hepimiz tarafınca görülebilen ve organik olarak da birbirleriyle çelişen politik değerlerlendirilmelere neden olur.
  • Köylü ya da asil, işçi ya da sanayici, garson ya da bankacı, her biri kendi bakış açısına nazaran, kendisinin ve başkalarının yaşam koşullarının, toplumsal gruplar içinde mevcud güç ve egemenlik ilişkilerinin mühim boyutlarını görür, bu gözlemler her insanda neyin adil neyin adil olmadığına dair yargıyı şekillendirir.
  • “Toplumsal farklılıklar ancak ortak faydaya dayanabilir.”
  • Fiyat sistemi ferdin faaliyetlerini düzenlemek benzer biçimde mühim bir role haizdir. Problem, bu sistemin ne sınır ne de terbiye tanımasıdır.
  • Dünya 2050 ya da 2100 senesinde borsacılara mı, üst düzey yöneticilere mi, büyük servet sahiplerine mi, yoksa petrol ülkelerine ya da Çin Merkez Bankası’na mı ilişkin olacak? Yoksa tüm bu aktörlerin birçoğunun mali sığınağı olan vergi cennetlerine mi?
  • …Demokrasinin ve kamu yararının, korumacı ya da milliyetçi tepkileri bertaraf ederek, kapitalizm ve hususi çıkarları tekrardan denetim altına almasının yolları mevcuttur.
  • Eşitsizlik ya da kapitalizmi ortadan kaldırmak beni pek ilgilendirmiyor -kaldı ki haklı gerekçelere haiz olduğu, şu demek oluyor ki 1789 tarihindeki İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’nin ilk maddesinde söylendiği benzer biçimde “ortak faydaya dayandığı” (…) sürece, toplumsal eşitsizlikler kendi içlerinde bir mesele teşkil etmezler.
  • 1800 yılına doğru, köleler ABD nüfusunun ortalama %20’sini oluşturmaktaydı: Toplamda 5 milyon dolar nüfusun 1 milyonu köleydi.


Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital İncelemesi – Kişisel Yorumlar

kitaplığın en üst rafında en başta duran. asla göğüs altımızda bir yere koymadığımız. yazarı karl marks olan;yüce yaratı. çoğumuzun okurken anlamadığı için alaaddin bilginin, kılavuzu ile beraber okumuş olduğu kitap. içinde ne olduğu mi?
fena ile iyinin, doğru ile yanlışın anlatıldığı, ve tüm insanlık için iyi bir yaşam tarzını ekonomisinden tutunda toplumsal ilişkilere, eğitime kadar özetleyen kitap. (Yaşam Tozu)

Biraz atlaya zıplaya okudum diyebilirim.
Yazar sermayenin dağılımını, ülkelere nazaran, zamana nazaran veriyor. Detaylı inceliyor, konu alıyor. Neymiş ne olmuş. Savaşlardan sonrasında hep seviye değişmiş ana para orta sınıfa geçmiş. Zamanla zenginlerin daha varlıklı olduklarını, ana para payının arttığını konu alıyor. Zengin insanoğlu daha çok risk alabilir ve paralarını yönetmek için ustalaşmış finansçılar tutabilir diyor. HAlkın dönem dönem asla sermayesi olmayan kesimlerini ülkelere, dönemlere nazaran belirtiyor. Sermaye eşitsizliğini oldukca vurguluyor. Bir de esas kapital vergi cenneti adalarda duruyor. Dağilimi bozuyor. En sonda da ana paradan vergi alınmasına dair bir düşsel var. Ancak bunu ülkeler yaparsa başarı göstermiş olmayabilir diyor. Küresel yapılmalı. ülkeler bu para ile gömü borçlarını ödeyebilirler diyor.
Ekonomiyi idrak etmek isteyenlerin kütüphanesinde kuvvetli bir referans kitap olarak bulunabilir. İlgi duymayanlar için oldukca bunaltıcı bulabilir. Zira oldukca uzun bir kitap. (Ynji)

Kapitalist Sistem Eleştirisi: Kitabı yarım bırakıp ara ara inceledikten sonrasında tekrarlar ve aldığım notlar ile bir ayda sadece bitirebildim.
İktisat ile alakanız yok ise oldukça ağır gelecektir. Fakat çözümleme ve çözümleme açısından elle tutulur verdiğini kabul etmek gerekiyor.
Özetle şunu konu alıyor;
Sermaye kaçınılmaz olarak (Marx’ın da söylediği benzer biçimde) belli bir gurubun elinde vakit ile birikmiştir. Dünya savaşları bu birikimi tekrardan dağıtınca ortaya kısa bir sürecek olan (1940-60 doğumlular piyango) orta gelir fırsatı yaratmıştır.
Lakin tarihsel gözlemler göstermiştir ki orta kısım aşağıya ötelenmeye, yüzde birlik kesim yeninden şişmeye adım atmıştır.
Uzatmayalım. Kitap paracı batıya bir uyarı niteliğindedir. Kontrolsüz biriken ana para ve varislerine lüzumlu vergisel müdahale yapılmaz ise büyük bir toplumsal patlama yaşanması kaçınılmazdır.
Bizim açımızdan bu fark daha keskin gözüküyor. Asgari ücrette yığılan çalışanların eğitimden beklediği kazancı sağlayamaması sonucu eşitsizlik korkulu noktalara varmakta.
Çözüm bizim elimizde değil. Batı kapital açgözlülüğünü devlet eliyle törpülemeli.
Yoksa yaşananlar tekrarlanacaktır.
İyi okumalar. (İbrahim Yalçın Şeker)


Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital PDF indirme linki var mı?


Thomas Piketty – Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Thomas Piketty Kimdir?

1971 doğumlu Fransız iktisatçı ve Paris School Of Economics’de akademisyen. Capital in the twenty-First Century adlı eseriyle tam anlamıyla patlama yapmış ve dünya genelinde haklı bir şöhrete kavuşmuştur. Ülkesi Fransa’da Paris School Of Economics’ye yakın olan ve daha ilkin fransız cumhurbaşkanı François Hollande’ın eski eşi ve solun mühim siyasetçilerinden Segolene Royal’e de danışmanlık icra eden Piketty’nin yazıları ara sıra Liberation ve Le monde’da da yayınlanıyor.


Thomas Piketty Kitapları – Eserleri

  • Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital
  • Avrupa’nın Demokratikleştirilmesi için Bir Antlaşma Teklifi
  • Top Incomes in France in the Twentieth Century


Thomas Piketty Alıntıları – Sözleri

  • Fiyat sistemi ferdin faaliyetlerini düzenlemek benzer biçimde mühim bir role haizdir. Problem, bu sistemin ne sınır ne de terbiye tanımasıdır. (Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital)
  • 1800 yılına doğru, köleler ABD nüfusunun ortalama %20’sini oluşturmaktaydı: Toplamda 5 milyon dolar nüfusun 1 milyonu köleydi. (Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital)
  • “Toplumsal farklılıklar ancak ortak faydaya dayanabilir.” (Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital)
  • Köylü ya da asil, işçi ya da sanayici, garson ya da bankacı, her biri kendi bakış açısına nazaran, kendisinin ve başkalarının yaşam koşullarının, toplumsal gruplar içinde mevcud güç ve egemenlik ilişkilerinin mühim boyutlarını görür, bu gözlemler her insanda neyin adil neyin adil olmadığına dair yargıyı şekillendirir. (Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital)
  • Eşitsizliğin somut ve fizyolojik gerçeği, onu yaşayan hepimiz tarafınca görülebilen ve organik olarak da birbirleriyle çelişen politik değerlerlendirilmelere neden olur. (Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital)
  • Eşitsizlik ya da kapitalizmi ortadan kaldırmak beni pek ilgilendirmiyor -kaldı ki haklı gerekçelere haiz olduğu, şu demek oluyor ki 1789 tarihindeki İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’nin ilk maddesinde söylendiği benzer biçimde “ortak faydaya dayandığı” (…) sürece, toplumsal eşitsizlikler kendi içlerinde bir mesele teşkil etmezler. (Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital)
  • Dünya 2050 ya da 2100 senesinde borsacılara mı, üst düzey yöneticilere mi, büyük servet sahiplerine mi, yoksa petrol ülkelerine ya da Çin Merkez Bankası’na mı ilişkin olacak? Yoksa tüm bu aktörlerin birçoğunun mali sığınağı olan vergi cennetlerine mi? (Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital)
  • …Demokrasinin ve kamu yararının, korumacı ya da milliyetçi tepkileri bertaraf ederek, kapitalizm ve hususi çıkarları tekrardan denetim altına almasının yolları mevcuttur. (Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş